Jump to content



Κάρτα γραφικών με δίπινο ανεμιστηράκι


deninho

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν, έχω την Gigabyte 3870 512mb, η οποία έχει ναι μεν ψύκτρα της Ζάλμαν, αλλά το ανεμιστηράκι της είναι δίπινο. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα το ανεμιστηράκι να δουλεύει στο φουλ όλη την ώρα και να κάνει πολύ θόρυβο.

"καλά ρε φίλοC, τώρα το θυμήθηκες;". Λογική απορία. Απλώς, τώρα αναγκάστηκα να κοιμηθώ στο ίδιο δωμάτιο με τον υπολογιστή, και μάλιστα το κεφάλι είναι δίπλα από το κουτί του υπολογιστή...

Το θέμα μου:

α. Είναι όντως σωστή η υπόθεσή μου ότι λόγω του δίπινου ο ανεμιστήρας λειτουργεί σε φουλ στροφές;

β. Τι μπορώ να κάνω, χωρίς να χρειαστεί 1. να κλείνω τον υπολογιστή το βράδυ, 2. να αλλάξω κάρτα γραφικών, 3. να αλλάξω ψύκτρα;

post-4171-1416074948,0748_thumb.jpg

post-4171-1416074948,3024_thumb.jpg

1) Να παρεμβάλεις ένα trimer και να χαμηλώσεις το voltage, χαμηλώνοντας τις στροφές του fan κατά το δοκούν.

2) Βάλε επάνω στην ίδια ψύκτρα έναν silent fan 92mm. ή 120mm. Απλό και πιό εύκολο.

edit: o fan δουλεύει πάντα full.

''The latest Gigabyte version of the Radeon HD 3870 offers a slightly different take on the design. Gone is the standard heatsink-fan, and in its place is a custom Zalman cooler based on the popular VF700-AlCu. This offers the advantage of a smaller and lighter card, but it still takes up two slots and without a variable speed fan, or a heat exhaust system to get rid of hot air. Zalman offers a "silent" operating mode on a 5-volt connection, but the Gigabyte Radeon HD 3870 512MB uses a standard 12V connector. On the other hand, the constant fan speed keeps the card extremely cool in both idle and 3D modes. This card is also perfect for enthusiasts, as the Zalman cooler is easy to remove and ensures compatibility with other 3rd-party coolers.''

Gigabyte Radeon HD 3870 512MB Review - www.sharkyextreme.com

1) Να παρεμβάλεις ένα trimer και να χαμηλώσεις το voltage, χαμηλώνοντας τις στροφές του fan κατά το δοκούν.

2) Βάλε επάνω στην ίδια ψύκτρα έναν silent fan 92mm. ή 120mm. Απλό και πιό εύκολο.

edit: o fan δουλεύει πάντα full.

+1.

Θα μπορούσες ακόμη να δώσεις ρεύμα στο ανεμιστηράκι και από έναν κοινό 5.25" fan controller, αν δεν έχεις απλό ποτενσιόμετρο/trimer.

Απλά ποτενσιόμετρα :

Aquatuning - Der Wasserkhlung Vollsortimenter - Nanoxia FCX Basic Fan Controller Nanoxia FCX Basic Fan Controller 70092

Aquatuning - Der Wasserkhlung Vollsortimenter - Noiseblocker NB-Vario Drehpotentiometer Noiseblocker NB-Vario Drehpotentiometer 80125

Aquatuning - Der Wasserkhlung Vollsortimenter - Zalman Lftersterung FAN MATE 2 Zalman Lftersteuerung FAN MATE 2 70006

Εγω θα ελεγα να παρεις ενα χαλασμενο ανεμιστηρακι, να κοψεις το τριπινο κουμπωμα του,να βαλεις εκει το 0,+12 του zalman και να το κουμπωσεις καπου πανω στην μητρικη..Απο εκει και μετα παιζεις με speedfan.

do it the labitis way...

απλα βγαλτο απο τη θεση του και ενωσε το χυμα με καλωδιακα που πρεπει να υπαρχουν χυμα καπου μεσα στο σπιτι σου με το τροφοδοτικο.

Το κοκκινο στο +12 (κιτρινο στο τροφοδοτικο) και το μαυρο στο +5(κοκκινο στο τροφοδοτικο).

do it the labitis way...

απλα βγαλτο απο τη θεση του και ενωσε το χυμα με καλωδιακα που πρεπει να υπαρχουν χυμα καπου μεσα στο σπιτι σου με το τροφοδοτικο.

Το κοκκινο στο +12 (κιτρινο στο τροφοδοτικο) και το μαυρο στο +5(κοκκινο στο τροφοδοτικο).

Χμμμ... Καλή ιδέα, αλλά αντί μόνο 7v, θα βάλω διακόπτη για να έχω 7v και 12v :D

Τόσο απλό, κι όμως δεν μου έκοψε :fist: Και δεν ξεκίνησε ακόμα η εξεταστική :shout:

Εννοείται ότι από το τροφοδοτικό μπορείς να πάρεις και 5V αν τα 7V είναι πολύ ...

Είτε με "χύμα" συνδέσεις είτε με κάτι τέτοιο :

::: Zalman, leading the world of Quiet Computing Solutions :::

Και αν δεν θες να μπλέξεις καθόλου με το τροφοδοτικό, μπορείς να καταφύγεις σε κάτι τέτοιο :

::: Zalman, leading the world of Quiet Computing Solutions :::

το οποίο συνδέεις στη μητρική και σου δίνει 5V.

(Έχω κάποια περίσσια).

Φίλε καλησπέρα , υπάρχουν λύσεις στο θέμα σου αλλά όλες θέλουν το χρόνο τους και κάποια προσπάθεια από μέρους σου . ( Μπορείς βέβαια πάντα να βάλεις ωτασπίδες…αστειεύομαι).

Software fan control

Με την βοήθεια του Rivatuner ( ίσως και του speedfan , δεν είμαι σίγουρος ) μπορείς να ρυθμίσεις σε μία σταθερή ταχύτητα τον ανεμιστήρα ή να την θέσεις σε auto mode ρυθμιζόμενη με την θερμοκρασία του πυρήνα . Αυτό διότι το πρόγραμμα αναγνωρίζει τον LM63 αισθητήρα ( αυτό συμβαίνει στην δική μου περίπτωση , αλλά ο ανεμιστήρας είναι 4pin ) και επεμβαίνει σε αυτόν. Αν δεν εμφανίζεται στο πρόγραμμα καρτέλα με το fan σημαίνει ότι δεν υπάρχει fan control .Αν ο αισθητήρας αναγνωρίζεται αλλά δεν είναι δυνατός ο έλεγχος σημαίνει ότι κάτι λείπει από την κάρτα ( από τον κατασκευαστή ) . Αυτό είναι πιθανό , γιατί είδα σε κάποιες φωτό από review του Xbitlabs την πίσω πλευρά και φαίνεται να λείπει ένα τρανζίστορ δίπλα από το fan header , φαίνονται καθαρά τα tracks. Αυτή που είδα είχε tracks και στα σημεία που μπαίνει το 4pin header .

Υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει το σήμα ( πάντα στην περίπτωση που το LM63 υπάρχει ή κάποιο άλλο τσιπ ελέγχου ) που ελέγχει το τρανζίστορ , αυτό θα το βρεις με ένα πολύμετρο με την κάρτα σε λειτουργία και φυσικά μόνο αν ξέρεις τι κάνεις , αν όχι καλύτερα μην ασχοληθείς . ( Το σήμα οδηγείται μετά σε ένα εξωτερικό N-fet το οποίο με την σειρά του οδηγεί τον ανεμιστήρα. )

Hardware fan control

Μπορείς να επιτύχεις χειροκίνητο έλεγχο των στροφών με ένα τρίμμερ των 470Ω παραλληλισμένο με μία αντίσταση των 56Ω/2W για να έχεις τάση περίπου 6 - 12V . Αυτό ισχύει στην περίπτωση που ο ανεμιστήρας τραβά 200-250mA. Διαφορετικά , αλλάζει το κάτω όριο. Πάντα το trim να είναι των 4W.

Αν θες αυτόματο έλεγχο και πιάνουν τα χέρια σου δες αυτό: Temperature-controlled 12V dc Fan - RED - Page109

Είναι το καλύτερο ( και απλούστερο για τις δυνατότητες που έχει ) κύκλωμα που έχω βρει στο net και το χρησιμοποιώ σε πολλά pc μου.

Ελπίζω να σε βοήθησα με τα παραπάνω περισσότερο από ότι σε κούρασα , αν όχι ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτείς το θέμα με τις ωτασπίδες. ( ξανααστειεύομαι !!!! )

Καλή επιτυχία σε ότι και αν αποφασίσεις , Λευτέρης.

μια που ταιριαζει λιγο με το θεμα αλλα δεν ειναι ακριβως το ιδιο...

Εχω μια καρτα που το ανεμιστηρακι της χτυπαει πανω στην ψυκτρα και κροταλιζει καθε τοσο. Επειδη η αξια της καρτας ειναι πολυ μικρη και δεν θελω να αλλαζω ψυκτρες κλπ, σκεφτηκα να βγαλω τον ανεμιστηρα και να βαλω καποιον αλλον πανω. Χωραει ακριβως 80αρης. Βεβαια θελει πατεντα για να στηριχτει αλλα αυτο ειναι το ελαχιστο...

Το θεμα ειναι οτι 80αρη σκορπιο εχω φυσικα, αλλα εχει το κλασσικο 3πινο και η καρτα πανω εχει αυτο το περιεργο 2πινο... Μπορω καπως να κανω τη δουλεια χωρις να αναγκαστω να συνδεσω τον ανεμιστηρα στη μητρικη πχ?

μπορεις ειτε να τον συνδεσεις σε molex του τροφοδοτικου με καποια καλωδιακια...

ειτε αν εχεις υπομονη .. να μην χρειαστεις εχτρα καλωδιακια αλλα να βγαλεις το βυσματακι απο το 8αρη.

Αν παλι χωρανε τα καλωδιακια παιρνεις το βυσματακι απο το διπινο και χωνεις τα 2 εκει..

αλλιως παλι στο molex...(αλλα χωρις extra καλωδιακια)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.