Jump to content

ASUS 8600GT (HDMI sound mod)

anthis

Recommended Posts

Εχω μια ASUS 8600GT 512MB silent DDR3 και καθως κοιταζα το PCB της παρατηρησα οτι ενω επισημως η συγκεκριμενη υλοποιηση δεν εχει το 2pin header για συνδεση με το spdif της μητρικης ωστε να στειλει ηχο μεσω του DVI, εχει τυπωμενες πανω στο board τις υποδοχες για τα pin οπως φαινεται και στην εικονα

dsc03370t.jpg

Αλλες εκδοσεις της ιδιας καρτας, εχουν σαυτη τη θεση τα κλασσικα 2 pin που συνδεουμε στη μητρικη.. Συνεπως λεω να δοκιμασω να κανω solder δυο καλωδιακια σε αυτα τα δυο σημεια μεχρι τα pin της μητρικης. Βεβαια θα πρεπει πρωτα να σιγουρευτω πιο ειναι το Vcc και πιο τo GND :)

Στη συνεχεια ισως κανω και ενα BIOS flash με το BIOS καποιας αλλης που εχει εκ του κατασκευαστη spdif 2pin header onboard

Οποτε να υποθεσω μετα με τον driver της onboard sound card της μητρικης (μια απλη G31) και τον τελευταιο forceware της nvidia θα μπορω να βγαζω ηχο απο το DVI (εφοσον οι διαδρομες των πιν μεσα στο PCB δεν ανακοπτονται απο κατι και δεν λειπει καποιο απαραιτητο chip)

Τον οποιο ηχο αν ολα πανε καλα θα πρεπει να τον μεταφερω μεσω HDMI καλωδιου (οποτε θα πρεπει να αγορασω ενα adaptor DVI to HDMI το οποιο να παιρνει και τον ηχο απο το DVI και να τον δινει στο HDMI)

Αυτο αναρωτιεμαι βεβαια πως να γινεται..?? Εφοσον το DVI καλωδιο το απλο οταν το συνδεουμε στις καρτες, δεν χρησιμοποιει ολα τα pin (στα μεσαια ειναι κενο), υποθετω οτι ο DVI-HDMI adaptor θα χρησιμοποιει και αυτα τα πιν τα οποια λογικα μεταφερουν τον ηχο

Correct me if I am wrong

Εχω τον αντιθετο adaptor (HDMI to DVI) αλλα λογικα δεν μπορω να τον χρησιμοποιησω καθως εκανα την παρακατω δοκιμη και απετυχε:

Εβαλα τον adaptor απευθειας στην οθονη του PC (το οποιο δεχεται HDMI video + audio καθως εχει και speakers) και στη συνεχεια συνεδεσα την 5850 μου με DVI καλωδιο.. Η εικονα δουλευε μια χαρα, αλλα στο control panel το ATI HDMI AUDIO εδειχνε unplugged (λογικα το DVI καλωδιο επειδη προοριζεται μονο για εικονα δεν εχει αυτα τα κεντρικα pin (αν ισχυει η προηγουμενη υποθεση μου) και δεν μεταφερει τον ηχο)

Αρα θα πρεπει ειτε να βρω καλωδιο DVI που να χει full pins ειτε εναν adaptor DVI to HDMI ο οποιος επισης εχει full pin στο DVI ακρο του (αυτο με τα πινς ας το επιβεβαιωσει καποιος που χρησιμοποιει DVI to HDMI με ηχο περασμενο απο το DVI :) )

Υ.Γ.: 1) Εχω και αλλη μια ASUS 8600GT 256MB silent (με λιγο διαφορετικο PCB) η οποια ομως στην ιδια ακριβως θεση εχει παλι αυτα τα δυο τυπωματα, τα οποια μαλιστα γραφουν διπλα SPDIF IN!!

2) Το ολο θεμα ειναι proof of concept και αν δουλεψει δουλεψε :p Το πιο απλο θα ηταν να συνεδεα απευθειας με SPDIF την μητρικη στον 5.1 ενισχυτη του σαλονιου. Απλα ωρες ωρες βολεβει ο ηχος μεσω HDMI καθως οταν εχεις 4 συσκευες με HDMI και πολυκαναλο ηχο συνδεδεμενες στην TV η οποια μετα στελνει με 1 μοναδικη οπτικη ινα στον ενισχυτη το σημα, γλυτωνεις το βαλε βγαλε της οπτικης ινας απτη μια συσκευη στην αλλη (εκτος αν ο ενισχυτης ειναι super wow και εχει 4 spdif input)

EDIT:

http://www.datapro.net/techinfo/dvi_info.html

Διαβαζωντας τον παραπανω συνδεσμο, οπως φαινεται τα κεντρικα πιν του DVΙ τα εχουν τα Dual link cables..

http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface

Και διαβαζωντας και την τελευταια παραγραφο του αρθρου στην wikipedia, φαινεται οτι χρειαζομαι ειδικο adaptor DVI to HDMI (αν καποιος ξερει κατι αλλο ας πει)

καλησπερα,

με ενδιαφερει και εμενα να κανω ενα τετοιο mod

εχω εχω μια 8800gt η οποια εχει ετοιμο 2pin header στο συγκεκριμενο σημειο.

αυτο που με προβληματίζει ειναι οτι η καρτα εχει μονο 2 dvi εξοδους και απ'οσο ξερω το dvi δεν δινει ηχο, εκτως και αν υπαρχει αυτη η δυνατότητα με ειδικο ανταπτορα HDMI-DVI, οπως γραφει και στη wikipedia.

βρηκα και αυτον τον οδηγο

Guide: 8800GT/9800GT/9800GTX Sound over HDMI (Now including Creative cards) - Overclock.net - Overclocking.net

αλλα δεν λεει ξεκαθαρα καπου για ηχο απο το dvi.

οποιος ξερει ας βοηθησει.

Ανετα μια χαρα εισαι αφου εχεις 2pin header!! Ο ηχος διαμορφωνεται μεσα απο το DVI (την εξοδο της καρτας) και με adaptor DVI to HDMI (24πινο μαλλον θα ειναι) περναει εικονα με ηχο στο HDMI!! Αυτο σιγουρα δουλευει, δες τον οδηγο αυτο στο λινκ τα λεει πολυ σωστα!!

Εχεις ομως τετοιο ανταπτορακι? Ειχε η καρτα σου μεσα μαζι της?? Αν οχι δοκιμασε ενα απο μαγαζι

pc1

Νομιζω αυτο κανει, (θυληκο HDMI αρσενικο DVI). Και με καλωδιο HDMI συνεδεσε το στην τηλεοραση

Βαλε και το spdif header στο spfid out της μητρικης ;)

Απλα δεν ειμαι σιγουρος αν αυτα τα DVI to HDMI κανουν σωστα τη διαμεταγωγη του ηχου, αυτα που δινουν μαζι με τις καρτες γραφικων σιγουρα το κανουν αλλα αυτα που τα πουλανε ξεχωριστα δεν ειμαι σιγουρος. Δοκιμασε το αν θες και πες μας

Απο ο,τι καταλαβα στο control panel δεν εμφανιζει ξεχωριστη συσκευη HDMI audio σε αυτες τις περιπτωσεις, αλλα απλα διαμορφωνεται το SPDIF out της μητρικες να περναει μεσα απο το HDMI, μια γεφυρωση γινεται δηλαδη hardware

Δοκιμασε το παντως εσυ που το χεις και ετοιμο γιατι εμενα τα πινς ισως χρειαστουν και καποιες αντιστασεις/βραχυκυκλωματα γιατι βλεπω οι διαδρομες πανω στο pcb μου διακοπτονται

τετοιο ανταπρορα δεν ειχε η καρτα μαζι της αλλα απο οτι ειδα λιγο στο ebay ειναι πολυ μικρο το κοστος να κανω μια δοκιμη.

Find GOLD HDMI Male TO DVI Female audio/video A/V Adapter on eBay International Market, with worldwide deals on items in all your top categories

απ'οτι βλεπω σε αυτο εχει και ολλα τα pins ο ανταπτορας γιατι σε αλλα λειπουν μερικα

εχει και ετοιμο καλωδιο αλλα μηπως δεν ειναι ενωμενα τα καταλληλα pins γιατι στην περιγραφη λεει οτι δεν περνα ηχος. Find Audio Authority CMD-1889-6 HDMI to DVI 6 ft Cable on eBay International Market, with worldwide deals on items in all your top categories

edit

μετα απο λιγο ακομα ψαξιμο επεσα σε αυτο το manual που επιβεβαιωνει οτι μπορει να γινει και μαλιστα μονο απο τη μια (μαυρη) dvi εξοδο

http://www.sparkle.com.tw/images/manual/HDMI_manual.pdf

στο σχεδιο δειχνει οτι θελει και αντιθετο ανταπτορα hdmi θυλικο σε dvi αρσενικο και hdmi καλωδιο,

γιατι με το θυληκο HDMI-αρσενικο DVI εξακολουθεις να χρησημοποιεις το dvi καλωδιο.

Πήρα κάτι adaptors από ebay (DVI>HDMI) και διαπίστωσα ότι δεν περνάγανε τον ήχο οποτε προσοχή οι adaptors να είναι εγγυημένο ότι θα περνάνε και video και ήχο.

Αν σας φαίνεται παράξενο, εγώ να δείτε!

Εννοείται ότι με άλλον adaptor που έχει και την στάμπα της ATI πάνω έχω δοκιμάσει και περνάει κανονικά τον ήχο.

Πήρα κάτι adaptors από ebay (DVI>HDMI) και διαπίστωσα ότι δεν περνάγανε τον ήχο οποτε προσοχή οι adaptors να είναι εγγυημένο ότι θα περνάνε και video και ήχο.

Εννοείται ότι με άλλον adaptor που έχει και την στάμπα της ATI πάνω έχω δοκιμάσει και περνάει κανονικά τον ήχο.

σου ειναι ευκολο να πεις o adaptor της ati ποσα pins εχει στο dvi?

να ξερω τι να παρω μειώνοντας τις πιθανοτητες να μην δουλεψει

γιατι μερικοι εχουν λιγοτερα, εχω δει πχ με 24+1 pins οπως οι περισσοτεροι, 24+4, ή 18+1 pins.

υπαρχουν στο ebay και adaptor με σταμπα της ati, και nvidia λιγο ακριβοτεροι.

τις ati θα παιζουν σε nvidia καρτα? τους βρισκεις και φθηνοτερους απο τους nvidia.

δεν εχει σημασια ποσα pins εχει, εχω παρει και εγω μετατροπεις που ενω φαινομενικα εχουν ολα τα pins ηχος δε περναγε, προφανως εχουν τα pins αλλά δεν εχουν εσωτερικη συνδεση.

και εγω μονο με μετατροπεα της ΑΤΙ εκανα δουλεια.

Αρα καταληγουμε στο συμπερασμα οτι θελουμε ανταπτορα της ΑΤΙ ή NVIDIA γιατι οι αλλοι εφοσον δεν το λενε, δεν ξερουμε αν θα εχουν τις σωστες συνδεσεις εσωτερικα, ασχετως ποσα pin εχουν.. Thanks για τις απαντησεις!!

+ο ανταπτορας πρεπει να ειναι DVI αρσενικο προς HDMI θυληκο

Τωρα μενει να μας πει καποιος ή να εντοπισουμε ( :p ) αν ο ανταπτορας της ΑΤΙ κανει και σε NVIDIA και το αντιστροφο..!!

Εγω με την 8600 δυσκολα να το δοκιμασω καθως δεν ξερω αν το κυκλωμα μεσα ειναι σωστο.. Θα δοκιμασω με μια 9800GTX που εχω στο ραφι οταν εχω και adaptor :) (εχει κανονικα υποδοχη spdif αυτη)

EDIT: Εν τω μεταξυ κοιταξα και γω στο EBAY, της ΑΤΙ οκ βγαινει στα 4-5 ευρω, της NVIDIA πανακριβοι οι ανταπτορες!!! Καλυτερα να παω να παρω dedicated HDMI G210 καρτα χαχαχαχ αν και εχω καποιες υποψιες οτι συγκεκριμενα η G210 δεν θα εχει αρκετη ισχυ να κανει τελειο decode σε βαρια 1080P αρχεια...

Ωπ ιδιο mod δηλαδη :p !! Ελα μεγαλε και δεν μας το λες παιδευομαστε χαχα :p Τι adaptor dvi to hdmi χρησιμοποιησεις?? Εναν οποιονδηποτε απο μαγαζι, εναν της ΑΤΙ ή ειδικο της NVIDIA??

Ποια ASUS 8600GT ηταν ξερεις?? Silent ή με φαν??

η καρτα ειναι αυτη

ASUSTeK Computer Inc. - Graphics Cards - ASUS EN8600GT/HTDP/512M

και ανταπτορα χρησιμοποιησα εναν απο μαγαζι με ηλεκτρονικα,οχι συγκεκριμενο για ati η nvidia.ετσι και αλλιως ηχο μεσα απο το dvi απευθειας δεν παιρνεις.στην δικια μου καρτα ειχα δει οτι στην πλακετα οι γραμμες για το spdif υπηρχαν αλλα οχι τα pins οποτε μολις τα κολλησα και συνεδεσα στο spdif της μητρικης επαιξε και ο ηχος κανονικα.ελπιζω να βοηθησα

• 2 weeks later...

Εδώ και λίγες μέρες έχω μια 9500GT στα χέρια μου η οποία διαθέτει υποδοχή για ήχο από το spdif της μητρικής. Με αυτή την καρτούλα διαπίστωσα ότι ΟΛΟΙ οι HDMI>DVI adaptors που έχω περνάνε ήχο. Αντίθετα στις ΑΤΙ τόσο ο adaptor από το ebay όσο και ένας "RevA" ATI δεν περνάγανε ήχο. Μια βιαστική πρώτη υπόθεση είναι ότι πρόκειται για πατατιά τύπου ψιλικατζής από μεριά της ΑΤΙ, η οποία προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα βγάζει μερικά εξτρά δίφραγκα έχει κάνει κάποια εξυπνάδα στις κάρτες της ώστε να είσαι αναγκασμένος να αγοράσεις adaptor με την στάμπα της πάνω ο οποίος παράλληλα να είναι κατάλληλος για την κάρτα της Χ σειράς. Είναι ένα ερώτημα βέβαια πως δύο adaptors μπορεί να δουλεύουν σε μια κάρτα και στην άλλη μόνο ο ένας, αλλά προσωπικά δεν μου έρχεται κάποια άλλη ιδέα στο μυαλό όσον αφορά το γιατί συμβαίνει αυτό.

Να ποσταρω μερικα updates..

Εκανα solder δυο pin απο χαλασμενη μητρικη στην 8600GT, οποτε απεκτησε πιν στην θεση των 2 τρυπων για το spdif :D

Στη συνεχεια εβαλα ενα 2 pin καλωδιο που ενωνει αυτα τα pin με τα αντιστοιχα του spdif out της μητρικης.. Προσεξα να ειναι σωστη η πολικοτητα παρολα αυτα οκ δεν ειναι και τιποτα να τα εναλλαξω για δοκιμες αν δεν παιζει!

Παραθετω και φωτο, συγχωρεστε με για το κακο zoom αλλα η ψηφιακη μου δεν τα παει καλα με τις κοντινες ληψεις ακομα και με macro ενεργοποιημενο!

Anyway, δοκιμασα με εναν HDMI (male) to DVI (female) adaptor που εχω σπιτι απο μια Palit GTX260 που ειχα (η οποια ειχε πανω HDMI και το ειχε αυτο για να βγαζει DVI :p lol)

Εβαλα τον adaptor στη θυρα της τηλεορασης και συνεδεσα την καρτα μαυτον μεσω DVI καλωδιου! Η εικονα επαιζε μια χαρα, αλλα ο ηχοσ... nothing!! Δοκιμασα το ιδιο και με μια 8800GT της sister η οποια εχει πανω spdif jumpers, και ηταν no go ο ηχος επισης!! Αρα να υποθεσω οτι αυτος ο adaptor εφοσον ειναι το αντιθετο (εμεις θελουμε HDMI female to DVI male) δεν περναει τον ηχο??

Ο Nvidia adaptor ακομα δεν εχει ερθει απο το ebay δυστυχως.. Αραγε αν δοκιμασω με ATI adaptor θα παιξει?? (εφοσον φυσικα το σηκωνει και η καρτα, γιατι οκ εγω εκανα τις κολλησεις αλλα μπορει εσωτερικα καπου να αποκοπτονται οι γραμμες ή να λειπουν εξαρτηματακια :p )

post-5745-1416075012,4941_thumb.jpg

post-5745-1416075012,6197_thumb.jpg

post-5745-1416075012,6533_thumb.jpg

Αραγε αν δοκιμασω με ATI adaptor θα παιξει??

Δοκίμασε να δείς τί γίνεται και με αυτόν....Τα πινάκια που κόλλησες, ( αν βλέπω σωστά ) είναι περαστά στις αντίστοιχες τρύπες του pcb της κάρτας, σωστά ?

Ναι τα περασα απο μεσα και το κολλησα, ειναι ενα σωμα με το PCB και την διεπαφη που υπηρχε!! Θα δοκιμασω μαλλον αυριο και με ATI adaptor εφοσον πεσει κανενας στα χερια μου :)

UPDATE: O ATI DVI to HDMI adaptor (ATI 4xxx σειρα) δεν εβγαλε επισης ηχο (δοκιμαζω παντα και τις δυο πολικοτητες στα pin)

Θα δοκιμασω και με τον nvidia οταν ερθει, αλλα νομιζω οτι δεν εχω ελπιδες... Μαλλον λειπουν εξαρτηματα στο κυκλωμα τι να πω.. Τo SPDIF δειχνει κανονικα να παιζει αλλα απο την τηλεοραση δεν ακουγεται τιποτα (παλια με ATI onboard HDMI ακουγοταν κανονικα)

Μαλλον με βλεπω να παιρνω αλλη καρτα να κανω τη δουλεια μου :p Ποιες nvidia εχουν πανω και audio chip?? Αν θυμαμαι καλα μεχρι σειρα 9 καμμια, απο σειρα GT2xx η 260 ειχε pins αρα δεν εχει πανω audio chip.. Η 210 και 220 νομιζω εχουν! Για την 240 και 250 δεν ξερω.. Και νομιζω και ολη η σειρα 4 εχει.. Σωστα?

Υπάρχει περίπτωση να σε κόβει HDCP ? Από όσο θυμάμαι με HDMI δοκιμές σε laptop Dell με Nvidia κάρτα, μου έβγαζε στο Nvidia panel ότι κάποια από τις συσκευές δεν έχει HDCP συμβατότητα και γιαυτό το λόγο δεν περνάει ήχο....δεν το προσπάθησα περαιτέρω, αλλά για τσέκαρέ το...

GT240 έχω στο σπίτι, οπότε μπορώ να δοκιμάσω σε λίγες μέρες, αν δεν ξέρει κάποιος...

Είσαι σίγουρος ότι έχεις κάνει όλες τις ρυθμίσεις σωστά;

στο BIOS αν πρέπει να διαλέξεις έξοδο για το spdif

στα windows ποια θα είναι η primary κάρτα ήχου. Αν π.χ. έχεις ταυτόχρονα συνδεδεμένα ηχεία στις αναλογικές εξόδους και ακούς τους ήχους από εκεί τότε προφανώς δεν έχεις ρυθμίσει ως primary κάρτα ήχου την ψηφιακή έξοδο.

Στην περίπτωσή μου για παράδειγμα αν θέλω να δώσω ήχο μέσα από την HDMI της μητρικής, τις αναλογικές εξόδους στα ηχεία ή την 9500GT επιλέγω ανάλογα με τις επιλογές που φαίνονται στην παρακάτω εικόνα.

(φαντάζομαι τα έχεις ήδη τσεκάρει όλα αυτά αλλά απλά τα αναφέρω)

post-188-1416075020,0396_thumb.jpg

Thanks για τις απαντησεις!! Το HDCP ok ειναι !! Αλλα ετσι και αλλιως ενα stereo mp3 επρεπε να παιζει τουλαχιστον ακομα και αν δεν δουλευε!

Οσο για ρυθμισεις, η μητρικη ειναι πολυ λιτη, εχει μονο τα speaker και το SPDIF (το οποιο ειναι μονο σε μορφη εσωτερικων πινς)

Δεν εχω πανω αναλογικα ηχεια συνδεδεμενα !! Οποτε απο μονη της αυτοματως γινεται default playback device η θυρα spdif!! (το γραφει και στο playback devices ;) )

Αυτα με τις εναλλαγες τα εκανα κανονικα οταν ειχα ΑΤΙ, εχω καει μαυτα ολα :p

H ATI ειχε ενα bug οπου μερικες φορες οταν εμπαινες σε sleep mode εχανε το HDMI output απο playback device και εγραφε οτι ειναι unplugged!! Οποτε εκει ηθελε επανεκκινηση, ή να βγαλω το καλωδιο και να το ξαναβαλω, εκει το βλεπε!!

Στο θεμα μας παλι, το προβλημα δεν ειναι software, ειναι καθαρα hardware..

To 2 pin καλωδιο που χρησιμοποιω ειναι καινουριο αρα ειναι οκ δεν εχουμε απο κει θεμα, εχω δοκιμασει και με αλλο βεβαια

Η μητρικη στελνει ηχο γιατι δειχνει τις κυματομορφες στο volume mixer!!

Αρα ειτε η καρτα δεν μπορει να περασει τον ηχο γιατι λειπει καποιο εξαρτηματακι στο κυκλωμα, ειτε ο Adaptor δεν κανει και θελει της NVIDIA (τον οποιο και περιμενουμε), ειτε η κολληση δεν ειναι σωστη και δεν περναει ρευμα απο μεσα (αυτο δεν μπορω να το ελεγξω, αλλα στο ματι δειχνει πολυ οκ, εχουν κατσει σταθερα μεσα τα πινς στις τρυπες)

Υπαρχει αραγε περιπτωση αν υποστηριζει ηχο η καρτα, να τον υποστηριζει απο το ενα DVI?? :p και αν ναι ποιο?? Και τα δυο ιδια ειναι, ασπρα! σε κατι αλλες καρτες που υποστηριζουν επισημα DVI audio οι θυρες ειναι αλλο χρωμα, μπλε ή μαυρες

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.