Jump to content



Επιλογή μητρικής για αναβάθμιση


MasterDAL

Recommended Posts

Χρειάζομαι τη βοήθειά σας στην επιλογή του τρίπτυχου Μητρική – Επεξεργαστή – Μνήμη

Ο λόγος που θέλω να κάνω αναβάθμιση, είναι το γεγονός της παλαιότητας της τρέχουσας σύνθεσής μου (Asus Α8Ν-SLI Deluxe // Athlon 64 X2 4200 // 2x1024 DDR Patriot 2-3-2-5 // ΑΤΙ5850 // 2x36 Raptor Raid 0 // SB X-Fi Extreme music)

Η φιλοσοφία που ακολουθώ στις αναβαθμίσεις έχει ως εξής: Αγοράζω μία αρκετά καλή ως πολύ καλή μητρική, στην οποία τοποθετώ έναν μέτριο προς φθηνό επεξεργαστή. Μετά από ένα με δύο χρόνια γίνεται η πρώτη αλλαγή του επεξεργαστή και πιθανά η αύξηση της μνήμης. Η τρέχουσα μητρική που έχω, έχει φιλοξενήσει πέντε διαφορετικούς επεξεργαστές (πάντα είχα το νου μου για προσφορές). Με βάση το παραπάνω σκεπτικό (και όχι μόνο) από την εποχή του 486dx4 στα 100 (αν θυμάμαι καλά τον τίτλο) έχω συνθέσεις με AMD και να πω την αλήθεια δε σκοπεύω να αλλάξω στρατόπεδο (ειδικά τώρα που από αυτά που διαβάζω έρχονται οι Μπουλτόζες (Bulldozer) και τα διαβολακια (bobcat)).

Έτσι κάθε χρόνο διαθέτω ένα ποσό για αναβαθμίσεις της τάξης των 100-300 το οποίο και κάθε φορά στοχεύει στην βελτίωση του συστήματος (και με «εξωτικά» περιφερειακά καθώς μία χρονιά πήρα την SB X-Fi Extreme music με 5.1 ηχεία, μια άλλη το Microsoft Wireless Entertainment Desktop 8000, πέρσι την ΑΤΙ5850 κλπ). Νομίζω ότι καταλαβαίνετε το σκεπτικό μου.

Φέτος κανονικά θα έπρεπε να αλλάξω οθόνη, αλλά δεδομένου ότι χρησιμοποιώ κατά κόρον την Samsung 40" HD τηλεόραση μου (ναι είναι μαγεία παιχνίδια στις 40”), είπα να δώσω ένα χρόνο αναβολή σε αυτήν την αναβάθμιση.

Βασικό λοιπόν κριτήριο είναι η μητρική να είναι σε θέση να δεχτεί μελλοντικούς επεξεργαστές (κατά το δυνατό βέβαια δεδομένου socket κλπ). Η μητρική δε θέλω να έχει ενσωματωμένα άλλα καλούδια όπως κάρτα ήχου και γραφικών (τώρα αν έχει κάτι πάνω δε θα τα χαλάσουμε). Χρειάζομαι να έχει όμως κάρτα δικτύου, από 6 έως 8 θέσεις για SATA δίσκους και DVD και κατά προτίμηση raid controller.

Δε βιάζομαι να κάνω την αναβάθμιση, απλά θα ήθελα τις σκέψεις σας ώστε να με βάλετε στο «σωστό» δρόμο, καθώς λόγο επαγγελματικών υποχρεώσεων δε παρακολουθώ τις εξελίξεις στους επεξεργαστές και μητρικές τα τελευταία 2-3 χρόνια.

Τέλος να πω ότι δε με ενδιαφέρει το overclocking αλλά η σταθερότητα.

Η χρήση του υπολογιστή στο σπίτι είναι κατά 70% ως home entertainment center (ταινίες, μουσική) κατά 20% παιχνίδια (το τελευταίο χρόνο έπαιξα Dragon Age, Mass Effect, League of Legend, Starcraft και Call of Duty --- όπως βλέπετε η ΑΤΙ5850 και το raid κάνoυν θαύματα σε ένα υπολογιστή με μητρική αγορασμένη το 2004) και κατά 10% εργασία με Microsoft Office, AutoCAD και ArcGIS

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω πως με κάτι τέτοιο θα είσαι καλυμμένος:

m/b: MOTHERBOARD :: Gigabyte Socket AM3 GA-890GPA-UD3H Vga GLan Audio Raid - Visionstudio.gr

cpu: AMD Athlon II X4 640(sAM3, 3.0GHz, 2MB) - Επεξεργαστές - plaisio.gr

ram: Corsair XMS 4GB DDR3-1600 Intel Core i5/i7 Ram Kit (2 x 2GB, PC3-12800, 9-9-9-24, CMX4GXM2A1600C9) - Μνήμες - plaisio.gr

Σύνολο 308,99

Ξεφεύγει για 9€ απο τον προϋπολογισμό αλλά πιστεύω πως θα σε καλύψει πλήρως. Η μητρική έχει 6x Sata3 και 2x Sata2. Υποστηρίζει τους 6πύρινους για μελλοντική αναβάθμιση που αναφέρεις. Ο επεξεργαστής πιστεύω πως είναι μια χαρά. Μη σου πω πως μπορεί και να τον κρατήσεις και για λίγο παραπάνω καιρό απο αυτόν που σκέφτεσαι να τον κρατήσεις(τα δύο χρόνια εννοώ).

Link to comment
Share on other sites

επειδη οι νεες μητρικες -απο οτι ακουγεται- θα εχουν συμβατοτητα με τους σημερινους επεξεργαστες, αλλα το αντιθετο δεν θα ισχυει, δλδ οι σημερινες μητρικες δεν θα παιρνουν νεους επεξεργαστες, θα προτεινα να κανεις υπομονη για τους bulldozers!!!

επειδη βλεπω οτι σε ενδιαφερει η αναβαθμισιμοτητα.....κανω λαθος?

Link to comment
Share on other sites

Έχει δίκιο ο Cabdik σύμφωνα με το σκεπτικό σου MasterDal. Το οποίο όπως ίσως θα ξέρεις σημαίνει πως θα (ξανα)πας σε AMD. Οι συχνές αλλαγές socket της Intel δεν σου κάνουν. Θα πρέπει να περιμένεις να βγουν οι νέες μητρικές της AMD με το ΑΜ3+ όπου θα μπαίνουν οι Bulldozers αλλά και όπως έχει ακουστεί και οι σημερινοί ΑΜ3 επεξεργαστές. O πρώτος "φθηνός" επεξεργαστής σου πάνω στην νέα AM3+ μητρική θα μπορεί να είναι ίσως κάποιος Athlon II ΑΜ3.

Καλύτερα να περιμένεις τις AM3+ μητρικές.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Ναι πράγματι πρωτίστως με ενδιαφέρει η αναβαθμισημότητα. Η ιδέα μίας νέας μητρικής για bulldozer με έναν σημερινό Athlon II AM3 μου ταιριάζει γάντι.

Οπότε μάλλον καλύτερα να το αφήσω για τώρα και να κάνω υπομονή (μερικούς μήνες??) μέχρι να βγουν οι πρώτες μητρικές (και τα πρώτα "προβλήματα").

Επομένως θα ξεθάψω σε μερικούς μήνες πάλι το θέμα για τις γνώμες σας τότε.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.