Jump to content

routing

serpico75

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.

Οι δρομολογητές, μέσω των πινάκων που έχουν, κάνουν δρομολόγηση ενός πακέτου που λαμβάνουν. Υποτίθεται (ή μάλλον, για να μιλάμε σωστότερα, δεν υποτίθεται, όντως) διαλέγουν τη σωστότερη διαδρομή του πακέτου. Ο όρος σωστότερη αναφέρεται και στο πιό γρήγορη και στο anti-looping, ώστε να μην καταστραφεί το πακέτο και ζητηθεί επανεκπομπή του. Αλλά, ως εδώ. Φτάνει ως εδώ το σενάριο, για να μην το κάνω ακόμη πιό σύνθετο.

Σύμφωνα λοιπόν με την προαναφερθείσα κατάσταση, τη σωστότερη διαδρομή ένα router θα την αποφασίσει με βάση το rouing table. Ναι, ok. Routing tables τα router έχουν και ανανεώνονται συνεχώς. Αλλά για πόσο μακρυά ανανεώνονται;

Δηλ., αν στείλω εγώ ένα mail από Ελλάδα Αυστραλία και στη διαδρομή χαλάσει το τελευταίο router, δε θα πέσει στη "λούμπα" ένας από τους ενδιάμεσους δρομολογητές;

Και ρωτάω και το άλλο:Ο δικός μου δρομολογητής, αν είχε τρεις εναλλακτικές διαδρομές να στείλει το mail, το mail, ξεκινώντας μέσω του router τη διαδρομή, στο δρόμο χάθηκε. Το γεγονός ότι η διαδρομή που επέλεξε το router μου θα αποβεί σε valid route, δεν το ήξερε; Τότε τί ρόλο παίζουν τα routing tables;

Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις από αυτό το ποστ, είναι σαν να σου το έβαλαν άσκηση στο σχολείο :p

Εν συντομία, το δικό σου το routerάκι δεν κάνει τίποτα από αυτά. Αυτή την δουλεία την κάνουν τα πολύ μεγαλύτερα και ακριβότερα router των ISPs. Αν είσαι τόσο άτυχος και χαλάσει τότε το router (μιλάμε για λιγότερο από δευτερόλεπτο εφόσον πρόκειται για ένα απλό mail) τότε αν το χαλασμένο ρουτερ πρόλαβε και πήρε το mail και απάντησε όλα ΟΚ, τότε, bye bye mail, αλλά δεν ξέρω πως το διαχειρίζεται μετά το δίκτυο/ISP/mail server. Αν δεν σταλεί πίσω απάντηση από το χαλασμένο ρούτερ, θα ανανεωθούν οι πίνακες και θα σταλεί από άλλη διαδρομή.

Για το πόσο μακρία ανανεώνοντε δεν ξέρω να απαντήσω, αλλά σίγουρα ξέρουν τους άμεσους γείτονες τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να διαβάσεις στο ιντερνετ διάφορα... Θα σου πρότεινα σαν γρήγορο reference να ρίξεις μια ματιά στις διαλέξεις ενός από τα μαθήματα μου από το πανεπιστήμιο τσι Κρήτης.

HY435 Spring 2010 τελευτία διάλεξη, και 4 πρώτες για πιο γενικά.

Εξαρτάται το routing protocol που χρησιμοποιείς. Σε πολύ γενικές γραμμές ο πίνακας δρομολόγησεις αναφέρει τα δίκτυα που γνωριζει ο κάθε ρουτερ και απο πιο interface τα γνωρίζει. Αν υπάρχουν πολλαπλές διαδρομές για το ίδιο δίκτυο το να βρεί τη συντομότερη διαδρομή εξαρτάται απο το πρωτόκολο. Στο rip μετράει hops (πόσους ρουτερ μακριά) ενώ άλλα πιο εξελιγμένα πρωτόκολα όπως το eigrp υπολογίζει bw, delay κτλ για να υπολογίσει τη καλύτερη διαδρομή.

Στο παράδειγμα που αναφέρεις αν χαλάσει κάποιος ρουτερ τότε το πρωτόκολο θα υπολογίσει εναλακτική διαδρομή. Το πόσο γρήγορα εξαρτάται πάλι απο το routing protocol. Επίσης το αν θα στείλει ξανά το χαμένο πακέτο εξαρτάται απο το αν το mail χρησιμοποιεί tcp ή udp στο Transport layer. Αν θυμάμαι καλά το mail χρησιμοποιεί udp άρα δεν θα ξαναστείλει το πακέτο. Θα πρέπει να το ξαναστείλεις.

Αλλά για πόσο μακρυά ανανεώνονται;

ψάξε για CIDR prefix...

Δηλ., αν στείλω εγώ ένα mail από Ελλάδα Αυστραλία και στη διαδρομή χαλάσει το τελευταίο router, δε θα πέσει στη "λούμπα" ένας από τους ενδιάμεσους δρομολογητές;

είναι πάντα μια πιθανότητα...:toomuchne

Το γεγονός ότι η διαδρομή που επέλεξε το router μου θα αποβεί σε valid route, δεν το ήξερε; Τότε τί ρόλο παίζουν τα routing tables;

καταρχάς υποθέτω ότι θέλεις να πείς invalid...

εγώ αύριο σου λέω ότι θέλω να πάω στη δουλειά μου.

ξεκινάω και μπορεί στο δρόμο να πάθω ατύχημα, να μου τελειώσει η βενζίνη κτλ.

θεωρείς λογικό να αναρωτιέμαι τι ρόλο παίζουν οι χάρτες;

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.