pancho Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2011 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2011 Τις τελευταίες ημέρες προσανατολίζομαι στην αγορά ενός Momentus XT, μιας και ο σκληρός από τον έναν φορητό κράσαρε μετά από ~ 1 χρόνο ήπιας χρήσης ...Διαβάζοντας τα διάφορα reviews, οι εντυπώσεις είναι ανάμικτες, διότι άλλοι μιλούν για προβλήματα, για πτώση της απόδοσης, παγώματα και άλλα όμορφα και από την άλλη κάποιοι μιλούν για σημαντική αναβάθμιση, για μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα κλπ.Βλέποντας τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα των SSD, αλλά και σκεπτόμενος από την άλλη πως τα € είναι πολλά (σε σχέση με έναν Scorpio Black για παράδειγμα),προβληματίζομαι αν αξίζει η αγορά ενός υβριδικού ή όχι.Εσείς που είστε και παλαιότεροι/εμπειρότεροι αλλά και ενδεχομένως κάτοχοι του συγκεκριμένου σκληρού, τί προτείνετε ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ultraex2005 Ιανουάριος 11, 2011 #2 Κοινοποίηση Ιανουάριος 11, 2011 και εγω ειμουν σε δειλιμα την περασμενη εβδομαδα αναμεσα στον momentus xt 500αρη και σε ssd το σκεφτηκα πολλες φορες εκει που ειταν να δωσω 130 ευρο με το ρισκο να βγει πατατα η αγορα εδωσα αλλα 100 και πηρα τον 120αρη vertex 2 και σιγουρα αν δεν βιαζομουν και τον επαιρνα απο εξω θα γλυτωνα και αλλο απο την τιμησου προτεινω να πας σε ssd για σιγουρα πραγματα Link to comment Share on other sites More sharing options...
pancho Ιανουάριος 11, 2011 Author #3 Κοινοποίηση Ιανουάριος 11, 2011 και εγω ειμουν σε δειλιμα την περασμενη εβδομαδα αναμεσα στον momentus xt 500αρη και σε ssd το σκεφτηκα πολλες φορες εκει που ειταν να δωσω 130 ευρο με το ρισκο να βγει πατατα η αγορα εδωσα αλλα 100 και πηρα τον 120αρη vertex 2 και σιγουρα αν δεν βιαζομουν και τον επαιρνα απο εξω θα γλυτωνα και αλλο απο την τιμησου προτεινω να πας σε ssd για σιγουρα πραγματαΑναμφίβολα, οι SSD είναι καλύτερη λύση από τον υβριδικό.Σκέψου όμως πως στην περίπτωση που αποφασίσω να πάρω SSD, αυτό σημαίνει αυτόματα και ένα κόστος της τάξης των ~200-250€ για 2 σκληρούς ...- ένας SSD στα ~150€ για το λειτουργικό- ένας HDD στα ~70€ για τα αρχεία.Πέρα ότι ανεβαίνει αρκετά το κόστος, δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο για ένα laptop ....Έτσι λοιπόν σκέφτηκα τη μέση λύση, μήπως και είναι καλύτερη.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ultraex2005 Ιανουάριος 11, 2011 #4 Κοινοποίηση Ιανουάριος 11, 2011 ε τοτε για 2 σκληρους παιρνεις τον 60 που ειναι λιγο πανω απο τα ιοο ευρο για λειτουργικο και εναν 500αρι για τα υπολοιπα εγω στο λαπτοπ εβαλα τον 120αρι για ολα αλλιως θα επαιρνα 60αρι και αν εχεις χωρο μονο για ενα σκληρο καταργης το σλιμ dvd και παιρνεις απο ebay ενα κουτακιπου αντικαθιστα το dvd και βαζεις μεσα τον δευτερο σκληρο Link to comment Share on other sites More sharing options...
pancho Ιανουάριος 11, 2011 Author #5 Κοινοποίηση Ιανουάριος 11, 2011 ε τοτε για 2 σκληρους παιρνεις τον 60 που ειναι λιγο πανω απο τα ιοο ευρο για λειτουργικο και εναν 500αρι για τα υπολοιπα εγω στο λαπτοπ εβαλα τον 120αρι για ολα αλλιως θα επαιρνα 60αρι και αν εχεις χωρο μονο για ενα σκληρο καταργης το σλιμ dvd και παιρνεις απο ebay ενα κουτακιπου αντικαθιστα το dvd και βαζεις μεσα τον δευτερο σκληροΥπάρχει χώρος για 2 σκληρούς (θα φορεθεί στο Aspire 8930G), οπότε το μόνο που με προβληματίζει είναι το κόστος ...Οι εναλλακτικές είναι 3:- 500 GB HDD : ~70€- 500 GB Hybrid : ~130€- 60 GB SSD+500 GB HDD: ~200€Ο Momentus υποστηρίζει τις τελευταίες λειτουργίες των SSD (π.χ. trim κ.α.) ή υποφέρει από τις παιδικές ασθένειες των πρώτων SSD ?Το ερώτημά μου είναι αν ο XT μπορεί να συγκεράσει τους 2 αυτούς κόσμους, αν συγκρινόμενος με τους νεότερους SSD είναι παρωχημένης τεχνολογίας, αν αν αν ...., εν ολίγοις αν αξίζει αυτή η χρηματική διαφορά, βάσει της απόδοσης, της αξιοπιστίας κλπ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cna Ιανουάριος 11, 2011 #6 Κοινοποίηση Ιανουάριος 11, 2011 Αν δεν κάνω λάθος ο momentus ΔΕΝ είναι SSD. Αυτό σημαίνει ότι στο κομμάτι που αναφέρεται σαν SSD είναι στην ουσία cache που αποθηκεύει τα περισσότερο χρησιμοποιούμενα αρχεία. Οπότε ναι στα προγράμματα/αρχεία που χρησιμοποιείς θα δεις διαφορές στην ανάγνωση όχι όμως και στην εγγραφή. Προσωπικά δεν αξίζει η λύση του momentus. Λίγο-πολύ συγκεντρώνει τα μειονεκτήματα περισσότερο της κάθε τεχνολογίας και λίγα από τα προτερήματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ultraex2005 Ιανουάριος 11, 2011 #7 Κοινοποίηση Ιανουάριος 11, 2011 ξεχασε τον momentuς δεν λεει..... η 3 λυση που προτεινεις μονος σου ειναι και η καλυτερη τα γκαζια και η αισθηση απλα ειναι ονειρο που κανενας momentus δεν μπορει να σου δωσει το κοστος που εβαλες βεβαια ειναι πολυ υψηλο μετρησεις εδω απο δικο μας παιδι προσεξε access time και 4κ και πες μου αν αξιζει και προσεξε σε λαπτοπ ισως να ειναι και πιο αργος λογω της ιδιατεροτητας οτι ολα ειναι πιο αργα σε γενικες γραμμες http://myplaisio.gr/forum/seagate-hdd-momentus-xt-500gb-hybrid-review-%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1 και εδω ειναι απο το λαπτοπ μου με φρεσκια εγκατασταση vertex 2... τι να συγκρινουμε Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Link to comment Share on other sites More sharing options...
Phant0m Ιανουάριος 11, 2011 #8 Κοινοποίηση Ιανουάριος 11, 2011 Χωρις να εχω κανει μετρησεις, καθαρα δλδ σε συνθηκες καθημερινης λειτουργιας, μπορω να πω ότι ειμαι ευχαριστημένος με τον XT που έχω στο Laptop μου (και ναι, έχω δει διαφορά σε σχέση με τον Scorpio Black που είχα πριν). Προφανώς δεν συγκρίνεται με ssd, αλλά πιστεύω πως είναι μια καλή μέση λύση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pancho Ιανουάριος 11, 2011 Author #9 Κοινοποίηση Ιανουάριος 11, 2011 Οπότε ναι στα προγράμματα/αρχεία που χρησιμοποιείς θα δεις διαφορές στην ανάγνωση όχι όμως και στην εγγραφή. Στην γενική εικόνα/αίσθηση που σου αφήνει ένα σύστημα, δεν παίζει μεγαλύτερο ρόλο ο ρυθμός ανάγνωσης και δευτερευόντως ο ρυθμός εγγραφής ? Το πόσο γρήγορα αποκρίνεται, bootάρει, ανοίγει διάφορα προγράμματα κλπ, δεν εξαρτάται κυρίως από το ρυθμό ανάγνωσης ? Προσωπικά δεν αξίζει η λύση του momentus. Λίγο-πολύ συγκεντρώνει τα μειονεκτήματα περισσότερο της κάθε τεχνολογίας και λίγα από τα προτερήματα. Το πρόβλημα είναι πως η αγορά ενός SSD αυτή τη στιγμή, πέρα από την οικονομική επιβάρυνση (εντάξει δε θα πέσει και η οικονομία της χώρας έξω...), θα συνοδεύεται από τον συμβιβασμό του μικρού και αργού SSD (~64GB με χαμηλούς ρυθμούς read/write), οπότε δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο.... ....είναι και η επερχόμενη κυκλοφορία της νέας γενιάς των SSD, που περιπλέκει τα πράγματα .... (.......λέμε τώρα....) Link to comment Share on other sites More sharing options...
cna Ιανουάριος 11, 2011 #10 Κοινοποίηση Ιανουάριος 11, 2011 Χαμηλοί ρυθμοί read/write στους SSD; Από πότε; Ο χειρότερος* SSD συγκρίνεται ευθέως με το RAID10 και τα 8GB μνήμης (λόγω 8GB έχω κλείσει τελείως το pagefile και όλα φορτώνονται στη RAM από τα windows κατά την εκκίνηση) που έχω ενώ αυτή μου η σύνθεση έχει παρόμοια αίσθηση με αυτήν ενός momentus XT για να μην πω και καλύτερη αφού σε sequential έχω στάνταρ τα 190-200MB/sec. Κατ' ουσίαν μπορώ και έχω αυτά που ευαγγελίζεται ο momentus χωρίς να καταφεύγω σε περίεργες αλχημείες. Όταν λέμε χειρότερος ακόμα και ο πιο αργός έχει 10πλάσια ταχύτητα στα random read/writeς από οποιονδήποτε HDD. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pancho Ιανουάριος 11, 2011 Author #11 Κοινοποίηση Ιανουάριος 11, 2011 Χαμηλοί ρυθμοί read/write στους SSD; Από πότε; Ο χειρότερος* SSD συγκρίνεται ευθέως με το RAID10 και τα 8GB μνήμης (λόγω 8GB έχω κλείσει τελείως το pagefile και όλα φορτώνονται στη RAM από τα windows κατά την εκκίνηση) που έχω ενώ αυτή μου η σύνθεση έχει παρόμοια αίσθηση με αυτήν ενός momentus XT για να μην πω και καλύτερη αφού σε sequential έχω στάνταρ τα 190-200MB/sec. Κατ' ουσίαν μπορώ και έχω αυτά που ευαγγελίζεται ο momentus χωρίς να καταφεύγω σε περίεργες αλχημείες. Όταν λέμε χειρότερος ακόμα και ο πιο αργός έχει 10πλάσια ταχύτητα στα random read/writeς από οποιονδήποτε HDD.θα συνοδεύεται από τον συμβιβασμό του μικρού και αργού SSD (~64GB με χαμηλούς ρυθμούς read/write), οπότε δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο....Εννοώ πως με τα λιγοστά χρήματα που είχα σκοπό να διαθέσω, θα συμβιβαζόμουν αναγκαστικά μέ κάποιον SSD "χαμηλής" ταχύτητας (125/70) .Αλίμονο! Φυσικά και δεν τους χαρακτήρισα αργούς σε σχέση με τους HDD !!Αλλά επειδή μάλλον ξεφύγαμε, το αρχικό ερώτημα παραμένει ...Η αρχική μου σκέψη αφορούσε πρωτίστως την αναβάθμιση από HDD σε Hybrid !(με τη λύση του SSD να είναι περισσότερο στο πίσω μέρος του μυαλού...)Αξίζει για έναν φορητό διετίας, να επενδύσεις αυτά τα χρήματα,δεδομένου ότι έχει βοηθητικό/δευτερεύοντα ρόλο μιας και τον συντριπτικό όγκο των εργασιών αναλαμβάνουν τα 2 desktop της υπογραφής μου ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cna Ιανουάριος 11, 2011 #12 Κοινοποίηση Ιανουάριος 11, 2011 Η απάντηση είναι μάλλον προφανής και πάει μάλλον προς το όχι... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pancho Ιανουάριος 11, 2011 Author #13 Κοινοποίηση Ιανουάριος 11, 2011 Η απάντηση είναι μάλλον προφανής και πάει μάλλον προς το όχι...Προφανώς αναφέρεσαι στο συνδυασμό SSD+HDD...Όμως, στο ερώτημα :HDD vs Hybrid ?και δεδομένης, της διαφοράς τιμής (~60€), της παλαιότητας του φορητού και της διαφοράς στις επιδόσεις, τί προτείνετε ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cna Ιανουάριος 12, 2011 #14 Κοινοποίηση Ιανουάριος 12, 2011 Γενικά λέω ότι δεν αξίζει οποιαδήποτε αναβάθμιση σε ένα μηχάνημα το οποίο ούτως ή άλλως δεν είναι επιφορτισμένο με εργασίες. Να μου έλεγες για τους σταθερούς, εργαλεία της δουλειάς σου όπως λες, το καταλαβαίνω μιας και ο χρόνος είναι χρήμα αλλά αναβάθμιση στο laptop γιατί; Επειδή ας πούμε θα σου ανοίγει τον firefox 1sec πιο γρήγορα; Ε, και; Link to comment Share on other sites More sharing options...
pancho Ιανουάριος 12, 2011 Author #15 Κοινοποίηση Ιανουάριος 12, 2011 Γενικά λέω ότι δεν αξίζει οποιαδήποτε αναβάθμιση σε ένα μηχάνημα το οποίο ούτως ή άλλως δεν είναι επιφορτισμένο με εργασίες. Να μου έλεγες για τους σταθερούς, εργαλεία της δουλειάς σου όπως λες, το καταλαβαίνω μιας και ο χρόνος είναι χρήμα αλλά αναβάθμιση στο laptop γιατί; Επειδή ας πούμε θα σου ανοίγει τον firefox 1sec πιο γρήγορα; Ε, και;Αν αναφέρεσαι σε τέτοιας τάξης μεγέθους διαφορές (± 1-2 sec) σε οποιαδήποτε εφαρμογή, τότε ούτε καν το συζητώ ...!!!Είχα την εντύπωση πως ο φορητός (Core2Duo P7450-4GB DDR3-9600GT-18,4" Full HD-BlueRay),θα έπαιρνε σημαντικές "ανάσες" και η αλλαγή σκληρού θα ήταν και η ευκαιρία για μια μικρή αναβάθμιση ....Τα ρημάδια τα reviews, αφήνουν περισσότερες υποσχέσεις από την αίσθηση που εισπράττει ο φίλος Phant0m:Χωρις να εχω κανει μετρησεις, καθαρα δλδ σε συνθηκες καθημερινης λειτουργιας, μπορω να πω ότι ειμαι ευχαριστημένος με τον XT που έχω στο Laptop μου (και ναι, έχω δει διαφορά σε σχέση με τον Scorpio Black που είχα πριν). Προφανώς δεν συγκρίνεται με ssd, αλλά πιστεύω πως είναι μια καλή μέση λύση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cna Ιανουάριος 12, 2011 #16 Κοινοποίηση Ιανουάριος 12, 2011 Αναλόγως τις εφαρμογές φίλε. Αν σηκώσεις photoshop προφανώς και οι διαφορές είναι μεγαλύτερες αλλά αφού δεν τον χρησιμοποιείς για heavy duty δεν νομίζω να δεις τις τεράστιες διαφορές πια. Την ίδια δουλειά που θα κάνει ο momentus την κάνουν τα windows 7 με το readyboost (χμμ κάπως αλλιώς το λένε βασικά αλλά δεν θυμάμαι τώρα) με μόνο κόστος την καθυστέρηση στην έναρξη των windows (μέχρι να φορτώσει τα αρχεία στη RAM). Επίσης laptop με laptop έχει διαφορά. Αν ο Phant0m έχει laptop με 2GB RAM και win7 x64 τότε προφανώς και είδε διαφορά μιας και τα 7 κατέφευγαν συχνά στη λύση του pagefile... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ultraex2005 Ιανουάριος 12, 2011 #17 Κοινοποίηση Ιανουάριος 12, 2011 Αν αναφέρεσαι σε τέτοιας τάξης μεγέθους διαφορές (± 1-2 sec) σε οποιαδήποτε εφαρμογή, τότε ούτε καν το συζητώ ...!!!Είχα την εντύπωση πως ο φορητός (Core2Duo P7450-4GB DDR3-9600GT-18,4" Full HD-BlueRay), θα έπαιρνε σημαντικές "ανάσες" και η αλλαγή σκληρού θα ήταν και η ευκαιρία για μια μικρή αναβάθμιση .... Τα ρημάδια τα reviews, αφήνουν περισσότερες υποσχέσεις από την αίσθηση που εισπράττει ο φίλος Phant0m: τα χαρακτηριστικα του λαπτοπ σου ειναι παρα πολυ καλα εφαμιλα του δικου μου εγω εχω την nvidia gt-m 240 και πριν απο την αναβαθμιση σε ssd ειχα αγορασει τον wd τον black με τις 7200 στροφες καλα και γρηγορος απο 5400 στροφες που ειχα μονο ο ssd μου εδωσε αυτο που ηθελα αερα παντου στο φορτωμα στο ιντερνετ παντου ανασταση μιλαμε γενικη σαν να πηρες αλλο μηχανημα αφου να φανταστεις δεν μπορουσα να δουλεψω το decktop μετα πιστευω δεν θα το μετανιωσεις αν πας σε ssd Link to comment Share on other sites More sharing options...
Phant0m Ιανουάριος 12, 2011 #18 Κοινοποίηση Ιανουάριος 12, 2011 Αναλόγως τις εφαρμογές φίλε. Αν σηκώσεις photoshop προφανώς και οι διαφορές είναι μεγαλύτερες αλλά αφού δεν τον χρησιμοποιείς για heavy duty δεν νομίζω να δεις τις τεράστιες διαφορές πια. Την ίδια δουλειά που θα κάνει ο momentus την κάνουν τα windows 7 με το readyboost (χμμ κάπως αλλιώς το λένε βασικά αλλά δεν θυμάμαι τώρα) με μόνο κόστος την καθυστέρηση στην έναρξη των windows (μέχρι να φορτώσει τα αρχεία στη RAM). Επίσης laptop με laptop έχει διαφορά. Αν ο Phant0m έχει laptop με 2GB RAM και win7 x64 τότε προφανώς και είδε διαφορά μιας και τα 7 κατέφευγαν συχνά στη λύση του pagefile...Ειναι με 4GB και win7 32 (αρα βλεπει τα 3 gb) - δε ξερω αν βοηθάει σε κάτι αυτό ως προς τα συμπεράσματα. αλλά όντως και σε games και σε εφαρμογές που δουλεύω (Photoshop & ήχου) είδα διαφορά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.