Jump to content



Codename: Project Jalapeno


crmaris

Recommended Posts

Παιδιά απλά: :thank_you2::thank_you2::thank_you2::thank_you2:

Άρη άρχισε να μαζεύεται υλικό!!

Ετοιμάσου!! :dance3::dance3:

Εγω μια παλια πλην κραταια Ultra 120 extreme, την οποια θα εχετε το ελευθερο να λαπαρετε, καθως και μια καινουρια Coolermaster Hyper TX3, η οποια μπορει να φαινεται μαπα, αλλα κραταει Pentium 4 Prescott με 2MB L2 στα 3,8Ghz κατω απο τους 60°C :p [αν δεν εννοει την ιδια και το αλλο παιδι φυσικα]

Χαλαλι μενω και με το λαπτοπ για μερικες μερες αμα ειναι :)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Παιδιά, απλά μπράβο.

Η προσπάθεια, το φιλότιμο και το κουράγιο σας είναι υποδειγματικά.

Αν χρειαστείτε σχεδιαστική υποστήριξη με AutoCAD, εδώ είμαι.

Επίσης, σας έχω μία Akasa AK-965.

Link to comment
Share on other sites

εκ μέρους όλου του team σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια καθώς και για τις προσφορές σας σε ψύκτρες :)

Ο PR μας έχει ήδη πάρει φωτιά και αναμένουμε τα πρώτα δείγματα μέσα σε αυτόν το μήνα. Έτσι σύντομα θα πάρει το βάπτισμα του πυρός το Jalapeno και θα δούμε αν όλα πάνε ρολόι (γιατί τα θερμαντικά στοιχεία που φοράει δεν τα έχουμε ξαναδοκιμάσει εκτενώς, αν και θεωρούνται ακρως αξιόπιστα και πρέπει να είναι τόσο που κοστίζουν).

Σκοπός μας είναι να φτιαχτεί μια database παρόμοια με αυτή των PSUs, έτσι ώστε να μπορεί γρήγορα και εύκολα να βγάλει κάποιος συμπεράσματα. Το Jalapeno πάντως θα αποσυρθεί από την κυκλοφορία μόλις το Inferno ολοκληρωθεί και θα κρατηθεί σαν εφεδρία. Άλλωστε ο σκοπός του ήταν να βοηθήσει με τον τρόπο του στην ολοκλήρωση του τελευταίου και στη δημιουργία μιας μεθοδολογίας μετρήσεων.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ και επαυξάνω!

Με μια "διαφωνία" στο :

Το Jalapeno πάντως θα αποσυρθεί από την κυκλοφορία μόλις το Inferno ολοκληρωθεί και θα κρατηθεί σαν εφεδρία.

Μπορεί να βρεί μια πολύ σημαντική χρήση στην ανάπτυξη εφαρμογών ψύξης, ΄μεχρι να έρθει η ώρα για έλεγχο στο Inferno.

Όταν θα μπεί στην "εφεδρία" θα μπορούμε να δοκιμάζουμε τις προσπάθειες φίλων όπως ό Lakiss.

(Νικόλα τ' ακούς;;;;):bigsmile:

Link to comment
Share on other sites

Στέλιο μακάρι να έχω χρόνο να το δουλέψω μέχρι να βγάλει τη δουλειά που ρίξαμε για να ολοκληρωθεί, αλλά για μένα προτεραιότητα, όσον αφορά τα reviews, έχουν τα PSUs. Οπότε με το Inferno αυτόματα αναλαμβάνεις και πλήρως τα ηνία της ψύξης :) Βέβαια όποτε χρειαστείς βοήθεια εδώ είμαι.

Link to comment
Share on other sites

Ο χαλκός έχει καλύτερη θερμική αγωγιμότητα από το αλουμίνιο (401 W/(m·K) o χαλκός ενώ 237 το αλουμίνιο στη καθαρη του μορφή)

αλλά

το αλουμίνιο έχει μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα από το χαλκό (0.897 J·g<sup>−1</sup>·K<sup>−1</sup> το αλουμινιο σε σχεση με 0.385 του χαλκού)

σε βασικες γραμμες το αλουμίνιο επιτρέπει μεγαλύτερη απορρόφηση θερμοκρασίας μέχρι η θερμοκρασία του να φτασει τη θερμοκρασια του θερμου σώματος (οποτε σταματαει και η μεταφορα θερμοτητας)

καταλαβαίνεις τωρα γιατι τα heatpipes και οι βασεις ειναι χαλκινες και τα fins αλουμινίου σε πολλες ψήκτρες

Ενδιαφέρουσα η εξήγηση. Πρακτικά όμως η ιδιότητα της θερμοχωρητικότητας που είναι μεγαλύτερη στο αλουμίνιο δεν έχει ιδιαίτερη αξία γιατί παίζει ρόλο μόνο στο αρχικό ζέσταμα(στο μεταβατικό φαινόμενο δηλαδή). Μετά αναλαμβάνει η θερμική αντίσταση. Εκτός αν είχαμε ριπές(bursts) θερμότητας πολύ μικρής διάρκειας και με αρκετό κενό ανάμεσα τους για να εξισοροπηθούν οι θερμοκρασίες κάτι που όμως δεν συμβαίνει στην ψύξη υπολογιστών.

Για αυτό που είπες για την κατασκευή των ψυκτρών από όσο μπορώ να καταλάβω τουλάχιστον δεν είναι η θερμοχωρητικότητα η αιτία που φτιάχνονται τα heatpipes και η βάση χάλκινα και τα fins αλουμινένια αλλά πρακτικοί λόγοι και το κόστος. Τα heatpipes πρέπει να κατασκευαστούν από κάποιο μαλακό υλικό για να διαμορφωθούν μετά στο τελικό σχήμα και το αλουμίνιο δεν είναι τέτοιο. Την μεταφορά θερμότητας σχεδόν αποκλειστικά την κάνει το υγρό που έχουν μέσα. Σίγουρα βοηθάει ο χαλκός για την μεταφορά στο υγρό της θερμοτητας και την απαγωγή της μετά αλλά όπως είπα ο περιοριστικός παράγοντας είναι η ευκαμψία που πρέπει να έχουν. Τα fins θα ήταν καλύτερα χάλκινα αλλά το κόστος και το βάρος θα ανέβαιναν υπερβολικά. Και επειδή η επιφάνεια τους είναι μεγάλη και το όποιο όφελος μικρό.

Αν υπάρχει κάποιο λάθος στον παραπάνω συλλογισμό θα ήθελα να τον συζητήσουμε.

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρουσα η εξήγηση. Πρακτικά όμως η ιδιότητα της θερμοχωρητικότητας που είναι μεγαλύτερη στο αλουμίνιο δεν έχει ιδιαίτερη αξία γιατί παίζει ρόλο μόνο στο αρχικό ζέσταμα(στο μεταβατικό φαινόμενο δηλαδή). Μετά αναλαμβάνει η θερμική αντίσταση. Εκτός αν είχαμε ριπές(bursts) θερμότητας πολύ μικρής διάρκειας και με αρκετό κενό ανάμεσα τους για να εξισοροπηθούν οι θερμοκρασίες κάτι που όμως δεν συμβαίνει στην ψύξη υπολογιστών.

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω σε αυτό.

Αν θεωρήσουμε ότι μια CPU έχει 2 καταστάσεις λειτουργίας, idle και full load, τότε μετάβαση από idle σε full load και παραμονή σε αυτό για ένα παρατεταμένο διάστημα χρόνου (πχ κατά την εκτέλεση ενός υπολογιστικού παραλληλοποιημένου αλγορίθμου) το αλουμίνιο θα επέτρεπε συνεχόμενη ψύξη της CPU χωρίς να ανεβάζει γρηγορότερα σε σχέση με το χαλκό θερμοκρασία. Αντιθέτως διαρκής μετάβαση ανάμεσα στις 2 καταστάσεις (πχ εκτέλεση ασήμαντων διεργασιών στο παρασκήνιο) απαιτεί γρήγορη απόκριση της ψύκτρας σε απότομες ριπές θερμότητας, τις οποίες πρέπει να αποβάλει. Εδώ συμφέρει η χρήση χαλκού.

Αν τώρα θες λειτουργία και στις 2 περιπτώσεις, κάτι που επιζητεί ο μέσος και ενθουσιώδης χρήστης, τότε θα χρησιμοποιήσεις χαλκό με πολύ καλό ενεργό αερισμό.

Για αυτό που είπες για την κατασκευή των ψηκτρών από όσο μπορώ να καταλάβω τουλάχιστον δεν είναι η θερμοχωρητικότητα η αιτία που φτιάχνονται τα heatpipes και η βάση χάλκινα και τα fins αλουμινένια αλλά πρακτικοί λόγοι και το κόστος. Τα heatpipes πρέπει να κατασκευαστούν από κάποιο μαλακό υλικό για να διαμορφωθούν μετά στο τελικό σχήμα και το αλουμίνιο δεν είναι τέτοιο. Την μεταφορά θερμότητας σχεδόν αποκλειστικά την κάνει το υγρό που έχουν μέσα. Σίγουρα βοηθάει ο χαλκός για την μεταφορά στο υγρό της θερμοτητας και την απαγωγή της μετά αλλά όπως είπα ο περιοριστικός παράγοντας είναι η ευκαμψία που πρέπει να έχουν. Τα fins θα ήταν καλύτερα χάλκινα αλλά το κόστος και το βάρος θα ανέβαιναν υπερβολικά. Και επειδή η επιφάνεια τους είναι μεγάλη και το όποιο όφελος μικρό.

Αν υπάρχει κάποιο λάθος στον παραπάνω συλλογισμό θα ήθελα να τον συζητήσουμε.

Συμφωνώ στο συλλογισμό σου.

Πράγματι έτσι είναι και ανέφερα τη λογική της κατασκευής σε αντιπαράθεση με τα stock και παλαιότερα cooler τα οποία ήταν εξολοκλήρου κατασκευασμένα από αλουμίνιο. Πλέον γίνεται ένα tradeoff μεταξύ κόστους-βάρους και απόδοσης (σε παραπέμπω στο αντίστοιχο τόπικ της ψήκτρας του Lakisss όπου επιλέχτηκε η απόδοση και φάνηκε το κόστος :p).

Το heatpipe μπορεί να κατασκευαστεί από διάφορα υλικά γιατί όπως λες η φιλοσοφία λειτουργίας βασίζεται σε άλλα φαινόμενα εκτός της μεταλλικής θερμικής αγωγιμότητας. Δεν είναι δύσκολο να διαμορφώσεις οποιοδήποτε σωλήνα, οι μηχανολόγοι είναι ικανότατοι σε αυτό το τομέα. Απλώς every bit helps και μάλλον οι δοκιμές στα εργαστήρια των εταιριών έδειξαν ότι ο χαλκός δουλεύει καλύτερα για heatpipes απ' ότι άλλα μέταλλα.

Για οποιονδήποτε έχει αμφιβολία για τη μεγαλύτερη ειδική μάζα του χαλκού ενάντια στο αλουμίνιο, ο χαλκός έχει ειδική μάζα 8930 kg/m³ ενώ το αλουμίνιο 2560 - 2640 kg/m³. Χονδροειδώς 3.4 φορές πιο βαρύς

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
  • 2 months later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.