Jump to content

D-I-Y NAS (File Server)

SpawNerGR

Recommended Posts

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά,

επειδή ήδη στον χώρο μου υπάρχουν 1 παιχνιδομηχανή, 1 λάπτοπ και 1 υπολογιστής,

ήθελα να δώ τι μπορώ να κάνω πάνω στο θέμα ενός δικτυακού δίσκου.

Λύσεις υπάρχουν ήδη έτοιμες στο εμπόριο,

όπως πχ ένα δίσκο 3 terra με 180 ευρώ στο Πλαίσιο.

γύρω στα 60 ευρώ για κουτί με LAN απο technoshop

και ρουτερ με την δυνατότητα να βάλεις πάνω τους USB.

Αλλά όλα αυτά τα βρίσκω ανούσια ή ακριβά,

γιατί με τόσα φτιάχνω ένα συστηματάκι με Pentium 3

και βάζω αυτό το μηχάνημα σαν File Server και Torrent Client,

αλλά το δίλημα σε αυτην την περίπτωση είναι η κατανάλωση του μηχανήματος.

Οπότε τι έχετε να προτείνεται σαν λύσεις ή τι υλοποιήσεις έχετε εσείς εφαρμόσει στον χώρο σας?

Ευχαριστώ.

SpawNerGR

• Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Αν τα 3ΤΒ σε καλύπτουν.

Αν δεν θες κάποιο raid για λίγη extra ασφάλεια.

Αν δεν σε νοιάζει μία μελλοντική αύξηση του χώρου.

Αν θες την απόλυτα χαμηλότερη κατανάλωση πήγαινε στο έτοιμο κουτάκι.

Αλλιώς φτιάξε ένα σύγχρονο μηχανάκι από την αρχή αν θες το απόλυτο ή απλά δοκίμασε τον Ρ3 σου με έναν sata controller και ένα linuxακι.

Προσωπικά δουλεύω με έναν X2 στα 2,5GHz και 780G μαζί με έναν adaptec 5805 και 13 Samsung 1TB, με Ubuntu 8.04. Από κατανάλωση γύρω στα 65W μιας και τρώει 20-25W ο controller. Το μηχάνημα έχει χτυπήσει και πάνω από 200 μέρες uptime όταν το έκλεισα λόγω διακοπής ρεύματος.

Το μόνο "δύσκολο" για μένα είναι να βρεις κάποιο itx κουτί της προκοπής (μικρό αλλά με 4χ hdd πχ) στην ελληνική αγορά. Άμα το ψάξεις πολύ, δε θα σου πάει τρελά χρήματα ένα custom nas.

πχ Gigabyte GA-D425TUD ~75ε (4sata, θα ζοριστείς να βρεις κάτι με 6)

2gb ddr3 ~20e

case κάτι αντίστοιχο με αυτό 85e

180e χωρίς δίσκους.

Μπορείς να πας και πιο φτηνά, άμα βάλεις κανονικό case, οπότε μπορείς να πετάξεις και κανα φτηνιάρικο sata controller πάνω, υποστήριξη 6-8δίσκους θα είναι υπερ-αρκετοί.

Εγώ είχα celeron 333/128ΜB/ATA66 δίσκους/100mbit lan, σε κανονικό case με ένα φτηνό 300αρι psu για κάνα 1,5 χρόνο με το freenas.

Ολα καλά, από ρεύμα δεν είδα διαφορά στον λογαριασμό, θόρυβο μόνο από τους δίσκους και αν, δεν με προβλημάτισε ποτέ στην λειτουργία του, εκτώς κάτι ψιλοπράματα με το λειτουργικό, που στο κάτω κάτω μπορούσα να του βάλω και winXP.

Το μόνο πρόβλημα ήταν με την ταχύτητα μεταφοράς και τους μεγάλους δίσκους...

Ταχύτητα είχα κάπου στα 5mb/s και σε δίσκους 250gb είχε πρόβλημα το bios να τους δεί σωστά, αν και το λειτουργικό τους είδε οκ.

Αλλαξα σύστημα και πήγα σε A64 3000+/DFI NF3 (:p)/1gb (UTT :p)/το ίδιο τροφοδοτικό και δίσκους.

Πάλι δεν είδα διάφορα στο ρεύμα, δίσκους πλέον μπορώ να βάλω και sata, όσα gb θέλω και μάλιστα με raid και από ταχύτητες 10-12mb/s.

Είχα δοκιμάσει και P3 800 με 256ram και ήταν σαν τον celeron και γιαυτό δεν το κράτησα.

Το έχω βάλει πίσω από μια πόρτα και το έχω ξεχάσει...

(Α άνοιξα πράθυρό να βλέπω που και πού την DFI, να θυμάμαι τα παλιά...:) )

Καλά αυτά που λέτε unstoppable & Volrath αλλά έτσι μοιάζει σε hardware το main rig μου

κ εξάλλου δεν θέλω να κάνω stream HD περιεχόμενο, απλά αντι να πάρω έναν USB και να τον πηγαινοφέρνω,

είπα να το ψάξω λίγο πρίν κάνω καμια κίνηση, να δώ και εσείς τι χρησιμοποιείτε,

οπότε το θέμα μου είναι να την βγάλω όσο πιο οικονομικά κ compact γίνεται.

mech5107 ωραία είναι αυτά κ κάτι τέτοιο σκέφτομαι κ εγώ.

Για την ταχύτητα φαντάζομαι ότι αν παίζαν όλα σε Gigabit Ethernet θα ήταν καλύτερα,

αλλά κ με το 100άρι είμαι ευχαριστημένος, γιατί κυριώς τον θέλω για storage.

topas Ρίξε αν θες μια ματιά στις αγγελίες μου.

mech5107 ωραία είναι αυτά κ κάτι τέτοιο σκέφτομαι κ εγώ.

Για την ταχύτητα φαντάζομαι ότι αν παίζαν όλα σε Gigabit Ethernet θα ήταν καλύτερα,

αλλά κ με το 100άρι είμαι ευχαριστημένος, γιατί κυριώς τον θέλω για storage.

Ολο αυτό το έγραψα για να δείξω ότι το παλίο σύστημα (Celeron και P3) δεν μπόρεσαν να δώσουν πάνω από 3-5mb/s (είτε με 100αρα είτε 1000αρα κάρτα) σε δύκτιο 100αρι.

Το A64 έδωσε εύκολα τα 10mb/s με 1000αρα κάρτα στο ιδιο υπόλοιπο δίκτυο.

πάντως αν έχεις εναν P4 που περισσεύει κανε ενα underclocl/volt βαλε και τις 512 γβ ραμ και ειναι έτοιμο το νασ(σε οτι αφορα το hw). Κατά τη γνωμη μου πιο δύσκολο ειναι να αποφασίσεις για το λειτουργικο του και το στήσιμο του μηχανήματος. Εχω ακουσει οτι το freenas ειναι πολυ ευκολο στην εγκατάσταση! Δεν το εχω δοκιμάσει οπότε δεν μπορώ να σου πω!Παντως γενικά ενδείκνυται η χρίση linux..

για δες εδώ

Με τπτ δεν χαλάω για 2 TB 116,70 για δίσκο που είναι και απο της πλάκας after sale μαγαζί (electro world).

Βασικά έφαγα τώρα το πακέτο γιατί δεν διάβασα την περιγραφή του LevelOne Entry Storage System GNS-2000 που με ενδιέφερε,

ο οποίος λέει ότι Παρέχει χώρο για εγκατάσταση 2 δίσκων (2x3.5" SATA) που σημαίνει ότι ΔΕΝ περιλαμβάνει τους δίσκους αν και κάνει 180 ευρώ, βέβαια τα χαρακτηριστικά του είναι πολύ καλα γιατί είναι Gigabit (καλό αν έχεις Gigabit δίκτυο, αλλιώς άχρηστο) RAID λειτουργίες, Bittorent Client, blah, blah, blah...

Αλλά αν είναι δεν δίνω τα 180 σε ένα μηχανάκι καινούργιο διπύρηνο?

Ή ακόμα καλύτερα όπως έχει την υλοποιήση ο Mech με το PC των 50 ευρώ

περνάς απο NAS Λειτουργικό, μέχρι Windows Server ή Linux Box με Samba,

με την δυνατότητα RAID και ότι άλλο μπορεί να κάνει ένας εξυπηρετητής.

Βέβαια που το κουτάκι το LevelOne που πιάνει μια γωνία δίπλα απο το ρούτερ

και που ένα κουτί που κάθεται μέσα στα πόδια σου.

Είναι για μένα πρόβλημα παιδιά αυτό γιατί είμαι σε ένα σπίτι 30 τ.μ.

Και είπαμε στο θέμα της κατανάλωσης τι γίνεται?

Πρέπει να πάρει έναν ηλεκτρονικό μετρητή κατανάλωσης (10 ευρώ κάνει)

να δούμε τι γίνεται.

Απο την άλλη βέβαια αφού η πιο παραμετροποιήσιμη και οικονομική λύση,

βλέπω την λύση του μηχανήματος που είναι ένας υπολογιστής σε δίκτυο,

τότε το μόνο που μπορεί να γίνει για να μην κάθεται,

είναι να προστεθούν ρόλοι στο μηχάνημα τύπου HTPC, παιχνιδομηχανής κτλπ.

Βασικά για να πω την αλήθεια νόμιζα ότι θα μπορέσω με μια κάρτα δικτύου,

έναν δίσκο και ένα εξωτερικό κουτί να φτιάξω έναν NAS μόνο μου,

αλλά μάλλον από ότι καταλαβαίνω είτε δεν γίνεται είτε θα θέλει να δημιουργηθεί κανένα κύκλωμα,

το οποίο θα πρέπει να προγραμματιστεί ο επεξεργαστής του με τέτοια λειτουργια που να εξυπηρετεί.

Όμως όλες αυτές οι εταιρίες πως κάναν τόσο compact τους εξωτερικούς δίσκους με ethernet?

Η πλακέτα φαντάζομαι σε έναν τέτοιο δίσκο θα έχει σε ένα πλακετάκι,

μια υποδοχή για το καρφάκι του ρεύματος απο όπου τροφοδοτείται με εξωτερικό μετασχηματιστή

και μια κάρτα δικτύου για το δίκτυο.

Mech γιατί επιμένεις τόσο στο FREENAS?

Αστον να βάλει πρώτα κανένα Windows λειτουργικό

κ μετά βλέπει αν θέλει να πειραματιστεί σε NAS λειτουργικά.

Δεν είναι λίγοι οι Servers που τρέχουν Windows.

Δεν επιμένω, απλά λέω ότι κάνει όλα οσα χρειάζεται το σύστημα, απλά και όμορφα.

Δεν έχω ιδέα από linux αλλά το freenas δύσκολα θα το αλλάξω...

Εχεις sharing (και iscsi), ftp, webserver, torrent, raid, και πολλά αλλα...με την μία, χωρίς ψάξιμο, χωρίς τίποτα.

Από το web interface φτιάχνεις τα πάντα και ρυθμίζεις τα πάντα και αν εχεις στήσει και dyndns μπαίνεις και από παντού στον κόσμο.

Είχα xp στον server και έμπαινα με remote desktop.

Δεν λέω όλα τα έκανα, απλά ήθελα να τρέχουν μερικά προγράμματα για να έχω torrent/ftp/dyndns και πάει λέγοντας, που με το freenas τα έχω έτοιμα.

Σίγουρα έτσι είναι κ για αυτο ειναι κ τόσο δημοφιλής, απλά για να μην φάει την π@π@ρ@ εξαρχής, εγω λέω να βάλει πρώτα τα Windows που τα ξέρει κ μετά σε ένα Virtual Machine ας το δοκιμάσει. Όπως γίνεται κ με τους χρήστε που κάνουν την εναλλαγή απο Windows σε Linux. Ξενερώνουν γιατί δεν παίζει το ένα δεν παίζει το άλλο κ μετά τα παρατάνε κ γυρνάνε στα Windows. Σιγα σιγα αν γίνει η μετάβαση κ με λίγο την βοήθεια του ίντερνετ καθώς τρέχει το VM θα βγάλει άκρη και θα δεί αν τελικά θέλει κάτι minimal για μια δουλειά ή αν θέλει κάτι πιο σύνθετο όπως ένα Media Center με τις δυνατότητες shararing κτλπ. που υπάρχουν σε βοήθεια κάποιων script.

Βρε, αυτό που λέω είναι οτι δεν χρειάζεται να ξέρεις από linux τίποτα...

Ολα είναι μέσα από το web interface...με 2 κλικ πχ εχεις torrent, με μερικα ακόμα share ενα δισκο.

Είχε κανει ένα θέμα ο Jaco και είχε και video πως να κανείς το install...

Μιλάμε για απόλυτη ευκολία...

Στον χρόνο που θες να στήσεις τα win, με το freenas, έχεις ήδη κατεβάσει τα νέα επεισόδια της αγαπημένης σου σειράς...

Στον χρόνο που θες να στήσεις τα win, με το freenas, έχεις ήδη κατεβάσει τα νέα επεισόδια της αγαπημένης σου σειράς...

τα είπε ολα! Με αυτά και με αυτά ψήθηκα να τα δοκιμάσω και γω!

αυτόν η αυτόν cpu ... έχω κάπου πεταμένει μία 8600gt ... ένα 400w τροφοδοτικο ... άρα αγοράζω και δισκους και είμαι κομπλε !

τούτο εδώ είναι το mobo GA-946GMX-S2 + 2γβ ραμ που έχω

αυτόν η αυτόν cpu ... έχω κάπου πεταμένει μία 8600gt ... ένα 400w τροφοδοτικο ... άρα αγοράζω και δισκους και είμαι κομπλε !

τούτο εδώ είναι το mobo GA-946GMX-S2 + 2γβ ραμ που έχω

δεν χρειάζεται η έχτρα καρτα γραφικών έχεις ενσωματωμένη στο μοβο! Καλύτερα ετσι μπας και γλυτώσεις κανα WATT!

Επίσης την εγκατάσταση μαλλον θα βόλευε να την κάνεις σε κανα usb flashaki και να πάρεις κανα green WD οσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.