Jump to content

Ειδήσεις απο την Ελλάδα και όλο τον κόσμο (NewsLab)

Lakisss

Recommended Posts

όπα, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, άλλοι εδω μέσα είναι πολύ πιο απόλυτοι με το πως βλέπουν τα πράγματα. για το δ. επίσης θα έλεγα ότι συνηθίζει να απαντάει πολύ πιο συχνά από όλους τους άλλους.

γενικά αυτό το thread είναι κυριολεκτικά η μικρογραφία της *******ς σε αυτή τη χώρα. Αν και είναι ,dog έχει δίκιο ο [MENTION=48]LL_NEO[/MENTION] που λέει ότι ποτέ κάτι σωστό/καλό δεν αναγνωρίζεται. Δεν ξέρω, κάποιοι βρίσκουν τόσο δύσκολο να καταπιούν τον εγωισμό τους ή είναι όντως τόσο πολωμένοι που δεν γουστάρουν να αναγνωρίσουν τίποτε στον "αντίπαλο" μην τυχόν και πάρει πόντους. Μεγαλύτερη παπαρδέλα κληρονομημένη από παλαιού τύπου πολιτική δεν μπορώ να βρω. Όλοι είναι τέλειοι, ιδανικοί και δεν αναγνωρίζουν τίποτε λάθος σε εαυτούς και τίποτε σωστό στους άλλους.

Μετά βέβαια μην απαιτείτε, πχ, να παραιτούνται οι πολιτικοί της θέσεως τους όταν κάνουν παπαριά, γιατί και οι ίδιοι δεν πιστεύετε πραγματικα σε αυτή τη κίνηση

Με μπέρδεψες λίγο. Αν έχω υποπέσει σε οποιοδήποτε από τα αμαρτήματα που περιγράφεις, ας μου το υποδείξει κάποιος (ακόμη και σε πμ, όπως προτιμώ να κάνω ο ίδιος). Θα το αναγνωρίσω και θα απολογηθώ δημόσια, γιατί ενοχλούμαι και εγώ όταν το παρατηρώ να συμβαίνει.

Όμως, προσπαθώ ιδιαίτερα να αναγνωρίζω το σωστό από όπου κι αν προέρχεται και προφανώς δεν πιστεύω ότι το δίκιο κρίνεται δια βοής. Έχει τύχει να έχω δίκιο και να μειοψηφώ και έχει τύχει να έχω άδικο μαζί με την πλειοψηφία.

Αν, όπως υποψιάζομαι, δεν αναφέρεσαι σε μένα, κατανοώ τον προβληματισμό σου, αλλά δεν μπορώ να βοηθήσω πολύ. Και δεν μπορώ να κάτσω και να μου τα λένε ως σε πεθερά, για να τ' ακούει η νύφη.

Η συμφωνία ή διαφωνία μου με οποιονδήποτε σε αυτό το φόρουμ σταματά στην άποψη που εκφράζει εκείνη τη στιγμή. Δεν εκτείνεται σε όλες τις απόψεις που θα εκφράσει ποτέ και σίγουρα δεν περιλαμβάνει συλλήβδην και όλους τους ομοϊδεάτες του.

Το βεβαιώνει και το γεγονός ότι και μεταξύ μας έχουμε συμφωνήσει και διαφωνήσει εκ περιτροπής επανειλημμένα.

Ίσως το πρόβλημα είναι ότι -εγώ τουλάχιστον- τη συμφωνία μου την εκφράζω συνήθως μόνο με ένα like, ενώ τη διαφωνία μου προσπαθώ να τη στοιχειοθετήσω. Δε σημαίνει ότι έχουν διαφορετική βαρύτητα όμως.

• Replies 16,4k
  • Created
  • Last Reply
Όλα; Όλα; Εδώ λέμε οτι υπάρχει διαφωνία σε όλα, όχι συμφωνία, κάτι δεν κατάλαβες μάλλον.

Άκυρη η σύγκριση με το βόθρο και του σουβλάκι. Κάποτε δεν είμασταν στο βόθρο αλλά και πάλι τα σωστά δεν τονίζονταν

Η ΝΔ-Πασοκ (μιας κι είναι η κυβέρνηση σήμερα) έχουν μια πολύ συγκεκριμένη ατζέντα. Αυτή η ατζέντα δεν περιλαμβάνει την ευημερία του πολίτη και του εργάτη, περιλαμβάνει πολλά άλλα πράγματα. Το αν θα ανοίξει ο Σαμαράς ( :upside: ) 50 θέσεις στην νοκια δε μπορώ να το δω θετικά όταν οι πολιτικές του (και των ομοίων του τα τελευταία 40χρόνια) έκαναν να κλείσουν τα 2/3 των μαγαζιών.

Από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θέλει όπως κι εσύ είσαι ελεύθερος να τον κρίνεις όπως επιθυμείς.

[MENTION=23]DJD[/MENTION] ευχαριστώ που με επιβεβαιώνεις πάντως, είναι προφανές ότι πιστεύεις ακράδαντα ότι όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία 40 χρόνια είναι απολύτως για το κακό. :T:

[MENTION=22279]acct[/MENTION] μόνο το πρώτο κομμάτι απευθυνόταν σε σένα, το δεύτερο δεν είναι προβληματισμός, κάτι δηλαδή να το μελετήσουμε και αν σκεφτούμε κάτι καλό άντε να το φτιάξουμε, αλλά αντίθετα είναι επιτακτικό και απαραίτητο για όποιον λέει ότι θέλει το καλό των πολιτών.

Αυτός ο τρόπος σκέψης σπέρνει την διχόνοια και αυτό δεν το καταλαβαίνουν (δήθεν) ακόμη και αυτοί που το παίζουν προασπιστές των πολιτών

Εσύ το βγάζεις αυτό το συμπέρασματα. Εγώ είπα ότι οι πολιτικές των τελευταίων 40 χρόνων μας έχουν φέρει εδώ, και ευχαριστώ από μένα δε θα πάρουν. Αν θέλεις να τους ευχαριστήσεις εσύ μπορείς.Το ότι έγιναν κάποια καλά δε πάει αθροιστικά. Κι η χούντα έκανε καλά, να την μνημονεύουμε κι αυτήν δηλαδή; Την διχόνοια πώς ακριβώς την σπέρνω δηλαδή με αυτήν την άποψη; Δεν μισώ κανέναν για τις επιλογές του, την αντίθεση μου δείχνω.

Εσύ το βγάζεις αυτό το συμπέρασματα. Εγώ είπα ότι οι πολιτικές των τελευταίων 40 χρόνων μας έχουν φέρει εδώ, και ευχαριστώ από μένα δε θα πάρουν. Αν θέλεις να τους ευχαριστήσεις εσύ μπορείς.Το ότι έγιναν κάποια καλά δε πάει αθροιστικά. Κι η χούντα έκανε καλά, να την μνημονεύουμε κι αυτήν δηλαδή; Την διχόνοια πώς ακριβώς την σπέρνω δηλαδή με αυτήν την άποψη; Δεν μισώ κανέναν για τις επιλογές του, την αντίθεση μου δείχνω.

υπεκφυγές! ένας άνθρωπος που δεν δηλώνει ποτέ του ότι συμφωνεί με το "Α" και λέει "Ολα όσα κάνουν αυτοί είναι λάθος" μπορεί να οδηγήσει σε ένα και μόνο συμπέρασμα! Οι απόψεις μας είναι σαν τις ψήφους μας, αν δεν την εκφράσεις είναι σαν να μην έγινε ποτέ. Αν δεν πεις λοιπόν εσύ ότι το "Α" είναι σωστό, δεν φταίω εγώ αν βγάλω το δήθεν λάθος συμπέρασμα, αλλά εσύ που το είπες ποτέ.

Επιπρόσθετα, δεν είπα ποτε ότι κάτι τέτοιο λειτουργεί αθροιστικά, ουτε καν συμπερασματικά. Αλλά τα καλά, όταν γίνονται, απο όποιον και να γίνονται πρέπει να εκφράζονται και να αναγνωρίζονται. Αν μη τι άλλο η δικαιοσύνη κάνει το ίδιο, και εγώ δεν θεωρώ τον εαυτό μου ανώτερο της.

Η διχόνοια είναι προϊόν της ομαδοποίησης, αν μη τι άλλο οι αριστερές παρατάξεις προτάσουν τους "ενωμένους" εργάτες ακριβώς γι'αυτό το λόγο, μη κάνεις ξαφνικά ότι δεν καταλαβαίνεις την επίπτωση της ομαδοποίησης. Βέβαια οι εργάτες δεν ενώνονται κάτω από το banner του ΚΚΕ ακριβώς επειδή είναι απόλυτοι στις απόψεις τους και δεν αναγνωρίζουν τίποτε.

Δεν λέω κάτι πραγματικά καινουριο, απλά επισημαίνω τον ελέφαντα στο δωμάτιο που όλοι κάνουν ότι δεν βλέπουν.

Είναι και ηλίθιο να μην το βλέπει κάποιος, γιατί αυτή η λογική δεν εξυπηρετεί σε καμμια περίπτωση τον πολίτη και την κοινωνία

[MENTION=23]DJD[/MENTION]

Η ZTE και η Huawei είναι εδώ από το 2005, συνεργαζόμασταν κιόλας το 2007.

Για IBM και Nokia δεν έχω ιδέα.

Η συνεργασία έχει αλλάξει άρδην. Για IBM και Nokia, επιστάτης να απολυθεί απο τον Καραμολέγκο το έχεις μάθει στο φτερό, εδώ που είναι και του αντικειμένου σου το θέμα δεν ξέρεις, δεν έμαθες δε ρώταγες; Βολικότατο.

Το ξεπούλημα του Πειραιά για καλό το έχεις εσύ δηλαδή;

Έχω για καλό ότι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας επιτέλους εκμεταλλεύεται το στρατηγικό σημείο στο οποίο βρίσκεται και ότι πλέον δε θα έχω μια στρατία απο κομματόσκυλα/εργατοπατέρες να ξύνουν τα αχαμνά τους και να τσιμπάνε 100.000 ευρώ το χρόνο βερεσέ!

[MENTION=22279]acct[/MENTION]

Καταρχάς ξεκινησες το μυνημα σου με συγκεκριμένη μομφή στο προσωπό μου παίρνοντας τη σκυτάλη απο τον Daniel. Το να κλαίγεσαι λοιπόν που σου απάντησα δεν το πολυκαταλαβαίνω. Για την ταμπακιέρα τώρα. Λες ότι το πρόγραμμα είναι εφικτό. Έχω φέρει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα στο τραπέζι και περιμένω μια απάντηση. Ας μου πει κάποιος πως θα μπορεί να εξυπηρετεί μια απο τις πρωτοκλασάτες σχολές τις στρατιές φοιτητών που θα μπουν εκεί έστω για ένα εξάμηνο και να πάμε τη συζήτηση παρακάτω. Και είναι τουλάχιστον βλακώδες να λέτε ότι στρέφω τα πυρά μου με ευκολία στο ΣΥΡΙΖΑ και δεν κοιτάω την κατάσταση της Παιδείας και πως την έχουν κάνει (μεταξύ άλλων) οι κυβερνήσεις των τελευταίων 40 ετών. Μα ο κάθε λογικός άνθρωπος, όταν θέλει να εξετάσει αν αυτή η πρόταση είναι ορθολογική, εξετάζει πρώτα να δει μια σειρά απο παράγοντες. Δυο εξ αυτών (ο προβληματισμός μου για τους οποίους με οδήγησε στο παραπάνω παράδειγμα) είναι α) η κατάσταση της Τριτοβάθμιας Παιδείας σήμερα και β) οι αντιλήψεις για την πανεπιστημιακή παιδεία στην Ελλάδα. Η απάντηση για μένα στο α) είναι λομπουρδε και το β) συνοψίζεται στο "θα κάνω το παιδί μου γιατρό". Προκειμένου λοιπόν καααααααααααααααααααααααααααααποια στιγμή η πρόταση του Συριζα να μπορεί να είναι υλοποιήσιμη θα πρέπει α) να μπορεί να δουλεύει αποτελεσματική η Τριτοβάθμια παιδεία και β) να αλλάξει ο κόσμος αντιλήψεις και επιτέλους να αρχίζει να δουλεύει αποτελεσματικά ο Σ.Ε.Π. προκειμένου το παιδί να μπορεί να καταλάβει τι δεξιότητες/ταλέντα έχει. Μέχρι στιγμής η επιλογή σχολής συνοψίζεται στο "τι νομίζω ότι μου αρέσει" και σε ποια σχολή μπορώ να περάσω. Που σημαίνει ότι κάποιος νομίζει ότι του αρέσει η Ιατρική και καταλήγει να γίνει κτηνίατρος επειδή εκεί πέρασε. Αυτοί οι δυο παράγοντες δε νομίζω ότι μπορούν να αλλάξουν μέσα σε μια κυβερνητική θητεία πόσο μάλλον from day 1

Όσον αφορά το ας μπουν free στο πρώτο εξάμηνο, το ακούω και τρομάζω σκεφτόμενος πως πέρναγαν μαθήματα στο Πα.Πει. τα μέλη των φοιτητικών παρατάξεων

Να το διατυπώσω λίγο πιο συμβιβαστικά, μπας και συμφωνήσουμε και επιστρέψουμε στις ειδήσεις; Δε νομίζω ότι κανείς λέει "ό,τι έκαναν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 40 χρονιά ήταν κακό". Όμως, για ό,τι κακό έγινε, σίγουρα φταίνε οι κυβερνήσεις αυτές. Να σπεύσω να τους αναγνωρίσω και τα όποια θετικά, αλλά τι να το κάνεις όταν το άθροισμα είναι βαθιά αρνητικό;

Να επισημάνω και κάτι που υπεισέρχεται στο δικό μου τρόπο σκέψης. Όταν υπολογίζω το θετικό ή αρνητικό ισοζύγιο μιας κατάστασης, οφείλω να λαμβάνω υπόψη τις εναλλακτικές.

Πχ η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, που επανήλθε στην κουβέντα. Δεν μπορεί να σταθμιστεί σε σχέση με το να κλείναμε το λιμάνι, αλλά σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση.

Ενδεικτικά, 2009-2013 (εμπορευματοκιβώτια)

Εισαγωγές/Εξαγωγές: 377.946 - 48.884

Διαμετακομίσεις: 83.491 - 520.722

Για τις θέσεις εργασίας είχαμε ξανασυζητήσει τα νούμερα, αλλά για να μην τα ψάχνω, συνοψίζω ότι είναι λίγο περισσότερες και χειρότερα αμειβόμενες.

Πώς ωφελείται το δημόσιο από αυτήν την επένδυση; Τα έσοδά του προέρχονται από τη δασμολόγηση στις εισαγωγές-εξαγωγές και την (προνομιακή) φορολόγηση της εταιρείας. Αντίθετα, τα έσοδα της εταιρείας προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τις διαμετακομίσεις, ενώ τα έξοδά της από την (προνομιακή) φορολογία και το (μειωμένο) εργατικό κόστος. Κι αυτά χωρίς καν να εξετάζω το ισοζύγιο των ασφαλιστικών ταμείων (οι συνδικαλιστές λένε ότι είνα αρνητικό).

Ας δεχτώ καλή τη πίστει ότι ήταν η καλύτερη δυνατή συμφωνία -δηλαδή ότι δεν υποκρύπτονται ύποπτες συναλλαγές. Πώς πρέπει να δεχτώ ότι μια συμφωνία που απλά δεν είναι καταστροφική αποτελεί τιτάνιο επίτευγμα και τεράστια προσωπική νίκη ενός πρωθυπουργού που μέσα σε 4 χρόνια έχει αλλάξει γνώμη ισάριθμες φορές για την αναγκαιότητα του μνημονίου με μόνο κριτήριο των αριθμό των ψήφων που του εξασφαλίζει η ρητορία του;

[MENTION=48]LL_NEO[/MENTION] Επειδή μόλις είδα ότι μου απάντησες, παρότι θεωρώ προσχηματική την απάντηση, για να μη νομίζεις ότι υπεκφεύγω:

Για ZTE, Hauwei, Nokia ρώτα από ποια κομματικά γραφεία στέλνονται λίστες με ονόματα. Είναι και μοιρασμένα. Αποκλείεται να ξέρω εγώ και να μην μπορείς να μάθεις εσύ. Δεν έχουν όλες οι θέσεις εργασίας την ίδια προσβασιμότητα ή αξία για το κοινωνικό σύνολο. Πάντως, αν μεσοπρόθεσμα αποφέρει καρπούς η εγκατάστασή τους εδώ, μην ανησυχείς, θα το αναγνωρίσω.

Για την ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ της εισαγωγής στο πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις, το περιέγραψα αναλυτικά στο πρώτο μου μήνυμα. Δε θεωρείς επαρκές αντικίνητρο ο αποτυχών του προπαρασκευαστικού εξαμήνου/έτους να επωμίζεται αναδρομικά δίδακτρα με ύψος ανάλογο της ζήτησης της σχολής; Να βρούμε άλλο! Και επαναλαμβάνω, προσωπικά έχω διαφορετική άποψη! (γραπτές εξετάσεις εισαγωγής από όσες σχολές το επιθυμούν, με τα γραπτά να διορθώνονται από διδάσκοντες άλλου πανεπιστημίου)

Στο μεταξύ, σπάω το κεφάλι μου να δω πού διάβασες ότι θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής "from day 1" (sic) ή ότι οι άλλες προτάσεις προς συζήτηση είναι άμεσα εφαρμόσιμες αν τύχει και γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαν τα 20 εκατομμύρια τουρίστες που από τη Δευτέρα θα έψαχναν το πρώτο αεροπλάνο για να φύγουν σε ενδεχόμενη νίκη των Τσιπραίων;

Επίτρεψέ μου και μια διαπίστωση. Μπορεί το ελληνικό Πανεπιστήμιο να μοιάζει με μπουρδέλο στους μη γνωρίζοντες, αλλά αυτό οφείλεται σε ορισμένες ηχηρές μειοψηφίες όλων των αποχρώσεων. Αναλογικά με τη χρηματοδότησή τους, ορισμένα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πολύ καλύτερα από ό,τι θα είχε δικαίωμα να ελπίζει κανείς, σε πείσμα των υπουργών και πρωθυπουργών που συστηματικά προσπαθούν να τα καταστρέψουν, με αυξανόμενη ένταση.

Επίτρεψέ μου και μια διαπίστωση. Μπορεί το ελληνικό Πανεπιστήμιο να μοιάζει με μπουρδέλο στους μη γνωρίζοντες, αλλά αυτό οφείλεται σε ορισμένες ηχηρές μειοψηφίες όλων των αποχρώσεων. Αναλογικά με τη χρηματοδότησή τους, ορισμένα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πολύ καλύτερα από ό,τι θα είχε δικαίωμα να ελπίζει κανείς, σε πείσμα των υπουργών και πρωθυπουργών που συστηματικά προσπαθούν να τα καταστρέψουν, με αυξανόμενη ένταση.

QFT

Sent from my Find 5 using Tapatalk

Σκύρος: Αυτός είναι ο διευθυντής νοσοκομείου που δεν είχε πτυχίο ιατρικής - Κυκλοφορούσε με Ferrari και είχε ιδιωτικό αεροπλάνο (Φωτό)! | Τοπικά Νέα - NewsIt.gr

Κυκλοφορούσε με Ferrari, ενώ διέθετε και ιδιωτικό αεροπλάνο. Εκτός του ότι όλα τα πιστοποιητικά του ήταν πλαστά, κυκλοφορούσε με τρία ΑΦΜ και τρεις αστυνομικές ταυτότητες. Επιπλέον, ο φάκελος στο υπουργείο Υγείας για την επιλογή του ως Διευθυντής στο Κέντρο Υγείας της Σκύρου είχε εξαφανισθεί.

445_637_355.jpg

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=Hco0bR_mfzo]Ukraine - Verka Serduchka - Eurovision 2007 - YouTube[/ame]

Ο ll neo λέει ότι αν η πρόσβαση γίνει ελεύθερη σε όλα τα δημόσια πανεπιστήμια, τότε παρά πολλοί θα θελήσουν να μπουν στα πιο πρωτοκλασάτα πανεπιστημια (για να γίνουν γιατροί, δικηγόροι, τραπεζίτες, κτλ). Οι λόγοι είναι δύο. Αρχικά ο προαναφερομενος (ελεύθερη εισοδος) και δεύτερον, το κυρίαρχο κίνητρο είναι το πρεστιτζ. Δηλαδή πολλοί περισσότεροι θα επιχειρήσουν τις φημισμένες σχολες, ενώ λιγοτεροι θα κοιτάξουν ειδικοτητες άλλες χαμηλότερης φημης. Αυτό έχει να κάνει καθαρα με τις κοινωνικές αντιλήψεις. Εδώ είναι που ο ll neo λέει ότι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει from day 1. Για την ακρίβεια δεν αλλάζει αν δεν περάσουν μερικές δεκάδες χρονια, μαζί με κάποια ισχυρή πολιτική (η αλλού είδους επιρροη) ώστε να υιοθετηθεί ως dominant social value ότι ο αγρότης ισούται με δικηγόρο.

Οπότε αν η είσοδος γίνει τώρα ελεύθερη, η κατανομή εισαχθεων δεν θα είναι ισάξια αλλά θα θυμίζει το income distribution της Αμερικής (για να μην πω χειροτερα). Θα δημιουργήσει επίσης από το πουθενά περισσότερα προβλήματα στα ήδη ημι-οργανωμένα (εδώ κολλάει ο χαρακτηρισμός "ρδελαμπου", κι όχι στο επίπεδο σπουδών τους) πανεπιστημια.

Προσωπικά αν και απεχθάνομαι το σύστημα πανελληνίων, αναγνωρίζω ότι εναλλακτικές επιλογές τριτοβάθμιας εκπαιδευσης στην Ελλάδα δεν πολυυπαρχουν και ότι είναι ένας δασμος που μετράει σε όλους το ίδιο. Μεγάλο θετικό του ότι δεν επιβαρύνει τις σχολές (όπως θα τις επιβαρύνει η ελεύθερη εισοδος)

Για την ελεύθερη είσοδο συμφωνώ ότι ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ θα δημιουργήσει κομφούζιο (και μετά πάλι θα μας φταίει η κυβέρνηση για το μπάχαλο που επικρατεί). Θα ήταν όμως καλή ιδέα με παράλληλα δύο (πχ) άλλα μέτρα. Με κάποιου είδους ανεξάρτητες (από κομματικές παρατάξεις, συνδικαλιστές, φιλαράκια, οτιδήποτε μπορεί να κάνει leak τα θέματα) εξετάσεις ώστε να αξιολογούν την ακαδημαϊκή ικανότητα του σπουδαστή (σε λιγότερο από ένα εξάμηνο κατά προτιμηση) θα μπορούσε να βοηθήσει, μαζί με μια καλύτερη διαδικασία οργάνωσης.

Για το επίπεδο σπουδών συμφωνώ ότι είναι καλο, αν και τείνει να έχει 500 άσχετα μαθήματα που δεν θα ξαναδείς στη ζωή σου. Προσωπικά δεν το μειωνω ως σύστημα εκπαιδευσης αλλά δεν μου αρέσει να κάνω μαθήματα εντελώς άσχετα με το αντικείμενο που με ενδιαφέρει και να επιχειρούν να μου βάλουν γνώση με το ζόρι.

Βέβαια, καλό είναι να θυμίσω σε μερικούς ότι τα graphs του deninho το λέγανε ξεκάθαρα. Τα πανεπιστήμια της Αγγλίας που θεωρούνται μπιζνα, ήταν σε επιπεδο ΣΤΟ ΘΕΟ. Και ξαναλέω ότι θεωρούνται μπιζνα.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει επιτέλους να δουλέψει σωστα, είναι ο ΣΕΠ. Εγώ πριν 10+ χρονια το θυμάμαι λες και είχαμε κενή ώρα. Η χαρά του παιδιού ήταν.

Πρόστιμο 230.000 ευρώ στη «Viohalco S.A.» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Οικονομία - Επικαιρότητα - Τα Νέα Οnline

Κάτι ακούω κι ότι από Δευτέρα-Τρίτη που θα κυκλοφορήσει η νέα έκθεση Τόμσεν επιβεβαιώνεται χρηματοδοτικό κενό 2 δις για το '15 και 3 δις για το '16, προτείνεται η επιβολή "έκτακτης" εισφοράς για ακόμη μια διετία τουλάχιστον και νέα μέτρα στο ασφαλιστικό. Η απάντηση του υπουργείου ήταν ότι ο πρϋπολογισμός του '14 εκτελείται κανονικά. :D

Εύχομαι να διαψευστεί, αλλά για να δούμε πόσο μας κόστισε το "πρωτογενές πλεόνασμα" και η "έξοδος στις αγορές". :TD:

[MENTION=22279]acct[/MENTION]

Οι γνώσεις μου για το τι γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια έχει να κάνει με τη δική μου θητεία εκεί. Και πηγαίνοντας απο το ΠΑ.ΠΕΙ. στη Γλασκώβη έχω να πω ότι το πρώτο μου φάνηκε όχι απλά λομπουρδε αλλά ακόμα χειρότερα απο άποψη οργάνωσης, αλλά και κυρίως απο το πως σε αντιμετώπιζαν οι καθηγητές και στη συνεργασία σου με τους συμφοιτητές. Θυμάσαι που λίγο πιο πάνω είπα ότι

κατάσταση της Παιδείας και πως την έχουν κάνει (μεταξύ άλλων) οι κυβερνήσεις των τελευταίων 40 ετών

;

Η παρένθεση έρχεται να κουμπώσει με τα δυο τελευταία μου points. Διότι όσο και να πηδάει συστηματικά το κράτος την παιδεία δε μπορώ να διανοηθώ πως αυτό αναγκάζει καθηγητές να διορθώνουν διαγώνισμα του Ιουνίου, λίγες μέρες πριν την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, ή πως οι φοιτητικές νεολαίες σε βλέπουν μόνο σαν ψήφο και επομένως σαν απλώς το μέσο για περισσότερη επιρροή με την Πρυτανεία. Απο θέμα επιπέδου/προγράμματος σπουδών κτλ, απλά να πω ότι στο Μάστερ μου στη Σκωτία το 80% των πραγμάτων που μας είπαν, τα ήξερα απο το ΠΑ.ΠΕΙ. (με πτυχίο 6.8 για να μη νομίζει κανείς ότι το παίζω αστέρι).

Όσον αφορά τον ΟΛΠ θα κοιτάξω να βρω στατιστικά απο το τι γινόταν πριν, τι γίνεται τώρα και τι έχει δρομολογηθεί ακριβώς και θα επανέλθω. Ο Σαμαράς είπε στην ανακοίνωση του Αναπτυξιακού, ότι είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι της Ευρώπης αν θυμάμαι καλά, οπότε δε μένω στα λόγια του, θα κοιτάξω να δω που στηρίχτηκε για να το πει αυτό.

Α και κάτι άλλο. Θες να σταματήσει η πελατειακή σχέση ZTE, Hauwei, Nokia με κομματικά γραφεία, για την οποία δεν ξέρω τίποτα (και άρα δε μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω); Στείλε μου ένα pm με τα τι και πως.

Και όσον αφορά το τελευταίο σου ποστ. Κόψτε με τη καραμέλα του κόστους της εξόδου στις αγορές. Μου ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι γιατί είναι μια παπαριά καμαρωτή. Το % στα ΕΓ το Φεβρουάριο (όταν άρχισαν οι φήμες για έξοδο στις αγορές) ήταν 3,6% και τώρα είναι 2,1%. Γλύτωσες σε 15 δις 1,5% πληρώνοντας για 3 δις 4,75% και στο μεγαλύτερο ποσοστό η πτώση αυτή οφείλεται στην έκδοση αυτή καθεαυτή. Γιατί; Διότι πολύ απλά αυτοί που αγόραζαν τα ΕΓ δεν τα βλέπουν πλέον σαν short term debt αλλά σαν money market instrument (το οποίο και είναι).

Επίσης. Τα νούμερα για τον Πειραιά απο που τα βρήκες; Διότι εγώ πχ βρίσκω αυτό σε ένα γρήγορο google.

http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite2_1_29/01/2014_536928

[MENTION=48]LL_NEO[/MENTION] Για τα νούμερα του Πειραιά, Statistics :: Piraeus Port Authority S.A. > container traffic και http://www.olp.gr/en/investments/item/download/2130_784156ab932858961599ba3b04af738f

Δεν αμφιβάλλω ότι είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι (τα νούμερα του τράνζιτ είναι εντυπωσιακά), αναρωτιέμαι απλά ποιος δρέπει τους καρπούς της ανάπτυξης και ισχυρίζομαι βάσιμα ότι δεν είναι το ελληνικό δημόσιο ή οι Έλληνες εργαζόμενοι.

Δεν καταλαβαίνω τα 15 δις από τα οποία υποτίθεται ότι γλυτώσαμε τόκους ποια είναι. Αν χρειαζόμασταν λεφτά, ας τα παίρναμε από το EFSF, με χαμηλότερο επιτόκιο. Αν δε τα χρειαζόμασταν, κακώς τα πήραμε. Όπως και να το δεις, το κόστος της εξόδου ήταν τουλάχιστον το 1/3 του φετινού κοινωνικού μερίσματος μέσα σε έναν χρόνο.

Θα με συγχωρήσεις αν είμαι λίγο καχύποπτος και διστάζω να σου μεταφέρω ακριβώς ποιοι μου είπαν τι για τις θέσεις στις 3 εταιρείες. Πάντως, εφόσον από περισσότερες από μια πηγές έλαβα τις ίδιες πληροφορίες, τείνω να τις θεωρώ αξιόπιστες. Και χωρίς κυβερνητικές διασυνδέσεις ή ιδιαίτερες προσβάσεις. Θα εκπλαγώ πολύ αν, με την ιδιαίτερη σχέση που διατυμπανίζεις, εκδηλώσεις ενδιαφέρον πχ για έναν ξάδερφο και σου πουν ότι όλα γίνονται αξιοκρατικά.

[MENTION=22279]acct[/MENTION] με την εξοδο (εισοδο?) στις αγορες εχουμε προσβαση στο ΟΜΤ πλεον που ειναι και αυτο ενα μαξιλαρι ακομα. (οχι οσο καλο ακουγεται και ακριβοτερο απο την κακια τροικα)

[MENTION=22279]acct[/MENTION] με την εξοδο (εισοδο?) στις αγορες εχουμε προσβαση στο ΟΜΤ πλεον που ειναι και αυτο ενα μαξιλαρι ακομα. (οχι οσο καλο ακουγεται και ακριβοτερο απο την κακια τροικα)

Αυτό δεν έχει να κάνει. Υποθέτω ότι τα 15 δις που συζητάμε μπορεί να είναι τίποτα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια (το % ταιριάζει), αλλά τότε προκύπτει το ερώτημα γιατί δανειζόμαστε τόσο πολύ με τρίμηνα ΕΓ. Είναι εξωφρενικό το ποσό για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Edit: Κοιτάω στο Υπουργείο Οικονομικών τα ΕΓ 13 εβδομάδων http://www.minfin.gr/portal/el/resource/section/t_bill_13.

Βλέπω τα εξής:

α. η αποκλιμάκωση είχε αρχίσει πριν την "έξοδο στις αγορές"

β. με μειωμένο επιτοκιο έχουμε αντλήσει μόλις 3.6 δις

γ. η συνολική μείωση για αυτό το ποσό από την πρότερη κατάσταση είναι 28.52 εκ. €

δ. αντίστοιχα είναι τα νούμερα και για τις 26 εβδομάδες, αλλά δεν έχω υπομονή να τα αθροίσω τώρα

Τι να πω. Ίσως υπάρχει κάτι που δεν ξέρω και δικαιολογεί τα 750εκ € σε τόκους που φορτωθήκαμε στην πλάτη...

[MENTION=22279]acct[/MENTION] Αυτά εμπεριέχουν μόνο το τι κάνει η προβλήτα του ΟΛΠ και όχι τι γίνεται στο κομμάτι της Cosco. Απο το link που σου παρέθεσα εγώ

Kathimerini understands that Piraeus Container Terminal (SEP), the local subsidiary of China’s Cosco, handled 2.52 million twenty-foot equivalent units (teu) at terminals II and III in Piraeus in 2013, against an estimate of 2.4 million teu. When that is added to the 644,000 containers handled at Terminal I, operated by Piraeus Port Authority (OLP), Greece’s biggest port handled a total of over 3.16 million containers last year.

Η Ελλάδα έχει 15 δις χρέος σε ΕΓ τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο τους ήταν λογικό για βραχυπρόθεσμο ομόλογο αλλά σίγουρα όχι για money market instrument.

Όλες τις εκδόσεις μπορείς να τις βρεις εδώ

http://www.pdma.gr/index.php/el/debt-instruments-gr/2012-02-24-17-12-01

Βλέπεις ότι η αποκλιμάκωση είχε αρχίσει σταδιακά απο το Σεπτέμβριο του 2012 (τρεις μήνες μετά απο την αρχή της Κυβέρνησης Σαμαρά that is ;) ) αλλά όπως βλέπεις με πάρα πολύ μικρά βήματα(σε όλο το 2013 η μείωση ήταν 17μβ. Και φτάνουμε στο Φενρουάριο του 2014 όπου το επιτόκιο είναι 3,6 και δυο μήνες μετά έχει φτάσει στο 2,45% και μετά απο ένα μήνα είναι στο 2,13%. Μείωση 150μβ. Ας δούμε τι events είχαμε σε αυτό το τρίμηνο.

α) Οριστοκοποιήση του πρωτογενούς πλεονάσματος

β) Κάπου στο Φεβρουάριο άρχισαν οι φήμες ότι βγαίνουμε όπου να ναι στις αγορές.

Επηρέασε τα επιτόκια το α). Κατά την ταπεινή μου άποψη όχι, μιας και η αγορά το είχε ήδη προεξοφλήσει. Επίσης όπως βλεπεις και συ στη χρονοσειρά, τα καλά νέα απο την εκτέλεση του προυπολογισμού δεν είχαν επηρεάσει σημαντικά τα ΕΓ σε κανένα σημείο όλη τη χρονιά.

Άρα εδώ χωρίς άλλα νέα αυτή την περίοδο κάνω το λογικό άλμα και λέω ότι οι φήμες για την έκδοση ήταν ο κύριος λόγος για την πτώση των επιτοκίων.

Ας κάνουμε λοιπόν μερικούς υπολογισμούς.

Χωρίς την έκδοση

Μέσοσταθμικό επιτόκιο για τα ΕΓ

Υπόθεση: Ας πούμε μείωση 30μβ (διπλάσια απο το 2013) απο τον Ιανουάριο μέχρι το Δεκέμβριο. Δεδομένου ότι ο Ιανουάριος ήταν στο 3.75% υποθέτω ότι ο Δεκέμβριος θα είναι κάπου στο 3.45%. Μέσος όρος για το χρόνο κάπου στο 3.6%

Κόστος για τα 15 δις; 540εκ

Με την έκδοση

Το σχέδιο είναι τα 3 δις των ομολόγων να αφαιρεθούν απο τα ΕΓ σταδιακά μέσα στο έτος.

Άρα για τα 12 δις το κόστος μέσα στο έτος είναι 252εκ

Κόστος για τα ομόλογα 3 δις*4,75 = 142εκ

Συνολικό κόστος για τους επόμενους 12 μήνες 400 δις

Πρόσεξε τώρα. Χρησιμοποιήσα για ευκολία μόνο το επιτόκιο των τριμήνων ομολόγων. Βάζοντας στο παιχνίδι και τα 6 μηνα η ψαλίδα ανοίγει υπέρ της περίπτωσης της έκδοσης λίγο ακόμα.

Που σημαίνει ότι με 0 κόστος έκδοσης έχεις τα οφέλη της παρουσίας σου πάλι στα μεσοπρόθεσμα ομόλογα (τα οποία τα είχα γράψει σε παλιότερο ποστ και λόγω hangover βαριέμαι να ξαναμπώ στη διαδικασία)

Το μόνο πράγμα που μπορεί να προσάψει κάποιος στην παραπάνω συλλογιστική είναι το κατα πόσο οι φήμες για έκδοση ομολόγου και τελικά η έκδοση οδήγησαν τα ΕΓ εκεί που τα οδήγησαν. Όποιος διαφωνεί με αυτή τη συλλογιστική θα πρέπει όμως να μου εξηγήσει πως ένα χρεόγραφο που είχε πτώση μεν αλλά μικρή τα τελευταία χρόνια καταποντίστηκε μέσα σε 3 μήνες με μόνο event εκείνη την περίοδο αυτό που ανέφερα.

Τον επιπλέον όγκο της Cosco τον είχα δει στο άρθρο της Καθημερινής. Ο συλλογισμός μου παραμένει ότι δεν ξέρω τι κερδίζουμε από αυτήν την ιστορία. Τα ασφαλιστικά ταμεία μπαίνουν μέσα και δεν έχω ισολογισμό της εταιρείας για να ξέρω τι έχει πληρώσει σε φόρους. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι τουλάχιστον καταβάλλουν κανονικά το τίμημα της μίσθωσης, χάρη στο οποίο ο ΟΛΠ τουλάχιστον εμφανίζεται κερδοφόρος τα τελευταία χρόνια.

Εξήγησέ μου κάτι με τα ΕΓ που εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω. Τα 15 δις που λες είναι ήδη εκδοθέντα (με υψηλότερο επιτόκιο). Τα μόνα που είχαν μειωμένο επιτόκιο είναι:

1.6 δις με 2.13% (τρίμηνο) 13/05

2.0 δις με 2.45% (τρίμηνο) 15/04

(+ άλλα 1.6 δις στα εξάμηνα με 2.70%, αλλά ας το αφήσω έξω για την ώρα)

Αν αυτά είχαν εκδοθεί με το αμέσως προηγούμενο επιτόκιο (3.1%), θα είχαμε επιβαρυνθεί με λιγότερα από 29 εκ € επιπλέον. Ακόμη κι αν πιστέψουμε εντελώς παράλογα ότι η αποκλιμάκωση έχει 100% αιτιακή σχέση με την έξοδο (πέρα από χρονική συσχέτιση), για τις επόμενες πόσες εκδόσεις θα χρειάζεται να το υπολογίσεις για να υπερκαλύψεις τα πάνω από 750 εκ € που κόστισε;

Και μάλιστα τη στιγμή που αυτά τα νεά αυτά "ελληνικά" ομόλογα είναι κάθε άλλο, υπό αγγλικό δίκαιο και ρήτρα pari passu, που ερμηνευόμενη υπ' αυτό μπορεί να είναι διπλά προβληματική.

MPAA prudes : Too much boob on Eva Green’s ‘Sin City’ poster | Page Six

Ακόμα ένα αίσχος της Motion Picture Association of America... Μέρα με τη μέρα μας δίνουν παραπάνω λόγους για να συμφωνούμε με την πειρατεία... Να κλείσουν οι αλήτες

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.