Jump to content

Ειδήσεις απο την Ελλάδα και όλο τον κόσμο (NewsLab)

Lakisss

Recommended Posts

Κοιμάμαι 3η Λυκείου, περνάω τις τελικές εξετάσεις, και όταν ξυπνήσω κάνω αίτηση σε όποιο δημόσιο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας μου θέλω και είναι υποχρεωμένοι να με δεχτούν.

ETH is not selective in its undergraduate admission procedures. Like every public university in Switzerland, ETH is obliged to grant admission to every Swiss citizen who took the Matura

• Replies 16,4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

[MENTION=1446]Dolly[/MENTION] Ναι, γιατί όχι; Τι χαρακτηριστικά πρέπει να συγκεντρώνει όποιος νομίζει ότι θέλει να γίνει Πολιτικός Μηχανικός; Το 1ο έτος να γίνεται διαλογή και να απορρίπτονται όσοι δεν τα καταφέρνουν. Είναι χειρότερο απ' το να παίζεις λότο τις σχολές και να ελπίζεις ότι θα σου κάτσει αυτή που θέλεις;

Υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές, αλλά όλες θέλουν συζήτηση. Πχ θα μπορούσες να υποχρεωθείς σε εισαγωγικές εξετάσεις αν θέλεις επιδοτούμενη (δωρεάν) φοίτηση ή να μπαίνεις χύμα αν είσαι διατεθιμένος να πληρώσεις δίδακτρα.

Ναι αλλά άμα μετά δε μπορείς να περάσεις μάθημα επειδή είσαι μπετόστοκος είναι δικό σου θέμα :p

Σου δίνει την ευκαιρία που δικαιούσαι. Από εκεί και πέρα είναι δικό σου θέμα να την εκμεταλλευτείς και να μην την αφήσει να σου φύγει από τα χέρια.

βασικά πολύ θέλω να δω το αμφιθέατρο της Ιατρικής / Νομικής Αθήνας με 2500 (τυχαίο νούμερο) το πρώτο εξάμηνο....:hehe:

στην παιδεία πολλά πρέπει να αλλάξουν αλλά αυτό θεωρώ πως είναι λάθος λύση...πιο κοντά στην αλήθεια μάλλον είναι ο chrooooo...

το πιο πετυχημένο σχόλιο κατά την γνώμη μου....

"Και ρωταω : Πολυ ωραια , καταργουνται οι Πανελληνιες , ποια θα ειναι τα κριτηρια εισαγωγης ?"

"Τα πολιτικά φρονήματα ;)"

Δεν καταλάβατε, δεν τρολάρω, γνήσια ερώτηση είναι.

Που γίνεται αυτό να πάω να διαβάσω λίγο τι και πως.

Δε με διαβάζεις και με στεναχωρείς :p

Κοιμάμαι 3η Λυκείου, περνάω τις τελικές εξετάσεις, και όταν ξυπνήσω κάνω αίτηση σε όποιο δημόσιο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας μου θέλω και είναι υποχρεωμένοι να με δεχτούν.
ETH is not selective in its undergraduate admission procedures. Like every public university in Switzerland, ETH is obliged to grant admission to every Swiss citizen who took the Matura

Σουίτζερλαντ

Και έλεγα ρε μπαγάσα, τι άλλο μας μένει για να γίνουμε Ελβετία. Το χα ξεχάσει αυτό.

Με συγχωρείς, αλλά έχω μάθει να συγκρίνω τον εαυτό μου με το καλύτερο δυνατό ώστε να προσπαθώ να βελτιώνομαι. Από την άλλη μπορούμε να συγκρινόμαστε με τη Μολδαβία και να νιώθουμε ευλογημένοι που δεν παίρνουμε 70€ μισθό. Όπως έχει μάθει κανείς.

Με συγχωρείς, αλλά έχω μάθει να συγκρίνω τον εαυτό μου με το καλύτερο δυνατό ώστε να προσπαθώ να βελτιώνομαι. Από την άλλη μπορούμε να συγκρινόμαστε με τη Μολδαβία και να νιώθουμε ευλογημένοι που δεν παίρνουμε 70€ μισθό. Όπως έχει μάθει κανείς.

Εγώ απο την άλλη όταν αναφέρομαι σε κάτι ως υλοποιήσιμο αναλογίζομαι πρώτα αν έχω τα μέσα για να το κάνω. Αλλιώς θα είχα χρόνια κατάθλιψη που δεν τα έχω με τη Μόνικα.

Για παράδειγμα μου λες ότι η Ελλάδα έχει τα μέσα πχ να έχει Ιατρική Αθηνών με 5000 φοιτητές;

Σου είπε κανείς ότι οποιοδήποτε τμήμα έχει τα μέσα να δεχτεί τον αριθμό που το υποχρεώνει τώρα το υπουργείο? Το σίγουρο είναι ότι όταν επιλέγει το τμήμα ποιους/πόσους θα κρατήσει δε θα μπορεί να γκρινιάζει.

Μια και το γύρισα κι εγώ σε offtopic, στην περίπτωση της Ελβετίας δέχονται όσους έχουν δώσει παν-Ελβετικές, όχι όποιον περάσει απόξω και χτυπήσει την πόρτα.

[MENTION=22342]minast[/MENTION] όταν μου λέτε οτι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ειναι υλοποιήσιμη και έρχεται σαν παράδειγμα η Ελβετία δεν ειναι εύλογο να ρωτήσω πως θα καλυφθεί η ζήτηση για ένα απο τα πιο "ποθητα" τμήματα; Ή πχ πιστεύεις οτι οτι ο μεςος φοιτητής του τμήματος Γεωργικής καλλιέργειας δε θα πήγαινε άμεσα στο ΕΜΠ αν ειχε την ευκαιρία να το κανει;

Sent from my iPhone using Tapatalk

[MENTION=22342]minast[/MENTION] όταν μου λέτε οτι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ειναι υλοποιήσιμη και έρχεται σαν παράδειγμα η Ελβετία δεν ειναι εύλογο να ρωτήσω πως θα καλυφθεί η ζήτηση για ένα απο τα πιο "ποθητα" τμήματα; Ή πχ πιστεύεις οτι οτι ο μεςος φοιτητής του τμήματος Γεωργικής καλλιέργειας δε θα πήγαινε άμεσα στο ΕΜΠ αν ειχε την ευκαιρία να το κανει;

Sent from my iPhone using Tapatalk

Προσωπικά δεν επιχειρηματολόγησα ούτε υπέρ ούτε κατά και δεν είναι συζήτηση που γίνεται σε 3 γραμμές.

Σε ένα υποθετικό σενάριο όπως αυτό όμως, μια και ρωτάς:

Η ζήτηση καλύπτεται με το να δέχεται το τμήμα αυτούς που εκείνο επιθυμεί με τα κριτήρια που θέτει και μέχρι του αριθμού που κρίνει ότι μπορεί να εκπαιδεύεσει.

Στο παράδειγμα της Ελβετίας η παρατήρησή μου είναι ότι κι εκεί δεν είναι μπάτε-σκύλοι-αλέστε, αλλά οι υποψήφιοι πρέπει να δώσουν εθνικές εξετάσεις. Επιπλέον είμαι βέβαιος ότι εάν ήταν περισσότεροι, ή δεν τους έτρεχαν τα λεφτά από τα μπατζάκια ώστε:

1. Να πάνε σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια ή στο εξωτερικό

2. Να κάνουν κάτι άλλο στη ζωή τους αντί να τρέξουν να πάρουν ένα πτυχίο που δεν πολυ-θέλουν

τότε ακόμα και τα δημόσια Ελβετικά Πανεπιστήμια θα υποχρεώνονταν να βάλουν κάποιο πλαφόν εισαγωγής ή φίλτρο επιλογής υποψηφίων.

Βασικά έχετε μπερδέψει τα μπούτια σας μερικοί. Το ότι επιτρέπουν τον καθένα να δηλώσει για το Χ πανεπιστήμιο δεν σημαίνει ότι όποιος δηλώσει πάει. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και παίρνουν επιλεκτικά μέχρι να γεμίσουν οι θέσεις. Επιπρόσθετα, κάποιες από τις ιατρικές σχολες (μιας και τις αναφέρατε) έχουν δικές τους -επιπρόσθετες- εξετάσεις. Γενικά, κάθε πανεπιστήμιο αποφασίζει από μόνο του τις "προδιαγραφές" των εισακτέων φοιτητών.

Επίσης από τα πανεπιστήμια που δίνουν και διδακτορικά, το φτηνότερο έχει δίδακτρα ~800€ το χρόνο με το ακριβότερο να φτάνει τα 3.200€ το χρόνο.

[MENTION=4171]deninho[/MENTION] με το επιλεκτικό σου quote, κρύβεις ότι το ETH είναι επι πληρωμή. Δεν είναι δωρεάν οπότε δεν βλέπω ακριβώς την σύγκριση με το ελληνικό -δωρεάν- δημόσιο πανεπιστήμιο

Επίσης για να μπεις όπως λές στο παραδειγμά σου ETH, χωρίς εισαγωγικές, πρέπει να έχεις το "matura" που είναι κάτι σαν το GCE Advanced.

Βασικά όσον αφορά τα Μαθηματικά. Αν ο μαθητής (ή ο αρθρογράφος) πιστεύει ότι πρέπει να διαβάσει ή να παπαγαλίσει ΚΑΙ τα π.χ. 300 θέματα που θα βρει εκεί για να είναι έτοιμος, ΔΕΝ έχει καταλάβει τι είναι τα Μαθηματικά. Δεν ξέρει ή δεν έμαθε ποτέ στην ζωή του πως να διαβάσει, πως να αντιμετωπίζει, τα μαθηματικά.

Υ.Γ. Ο Αρβανιτόπουλος δουλεύει για τα φροντιστήρια. Έτσι απλά.

Σ' αυτό συμφωνούμε απόλυτα σύντροφε.

Κάθε χρόνο επιβαρύνεται η διδακτέα ύλη , έτσι για να λέμε ότι έχουμε πλέον δύσκολες εξετάσεις και μπαίνουν οι καλύτεροι. Πέρισυ τα θέατα των Μαθηματικών δεν μπορούσαν να τα λύσουν ούτε καθηγητές.

Ποιός μαθαίνει στα παιδιά μας μέσα στην τάξη τι είναι μαθηματικά, πως διαβάζονται κλπ. ή Αρχαία, ή Ιστορία

Για να μην πιάσουμε τα βιβλία που μόνο κατ' όνομα λέγονται βιβλία. Μια περιουσία επιπλέον για βοηθήματα.

Μόνο και μόνο για την παταγώδη αποτυχία και την αδιαφορία για την παιδεία των παιδιών μας (και για την ανύπαρκτη υγεία), όποιοι ασχολήθηκαν με τα κοινά τα 40 τελευταία χρόνια , το λιγότερο θα πρεπει να εξαφανιστούν από τα μάτια του κόσμου, για να μην το τραβήξω παραπέρα.

Υ.Γ. Πρόσφατα σημοπσιεύτηκε έρευνα που αναφέρει ότι είμαστε στον πάτο της Ευρώπης στην παιδεία (πρώτη παγκοσμίως η Φινλανδία) και σε παγκόσμιο επίπεδο , ίσοι με Ινδονησία και Μεξικό. Θέλετε περισσότερα? :rip:

[MENTION=22342]minast[/MENTION] [MENTION=1390]JaguarOne[/MENTION]

Για να συννενοηθούμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα μπαίνουν όσοι θέλουν, όπου θέλουν. Μερικοί εδώ βρίσκουν τη πρόταση όχι μόνο ρεαλιστική, αλλά και φέρνουν (αν κρίνω απο το ποστ του [MENTION=1390]JaguarOne[/MENTION]) εσφαλμένα και αναληθή παραδείγματα προκειμένου να στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους.

Δεν κάθομαι να ελέγξω αν τα λεγόμενα του οποιουδήποτε είναι ακριβή, ειδικά όταν για μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου καλώς ή κακώς ο καημός του κάθε γονέα είναι να γίνει ο κανακάρης του γιατρός/δικηγόρος κτλ ζει και βασιλεύει.

Παίρνω λοιπόν την ιδέα του Ιατρική/Νομική/Μηχανολόγος Μηχανικός για όλους και προσπαθώ να δω αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί εδώ. Στο δικό μου μυαλό σίγουρα όχι, αλλά υποθέτω ότι σαν κομματόσκυλο, π0υτανάκι των αγορών κτλ η φαντασία μου είναι κάπως περιορισμένη.

Όσον αφορά το αν οι σχολές στην Ελλάδα μπορούν να εξυπηρετήσουν αποδοτικά τους ήδη υπάρχοντες φοιτητές τους, η απάντηση φαντάζομαι πως ποικίλει απο σχολή σε σχολή, αλλά αν κατάλαβα καλά τον υπαινιγμό σου, εσύ πιστεύεις πως όχι. Αν σε κατάλαβα λοιπόν καλά, ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω πως το "η Χ σχολή δε μπορεί να εξυπηρετήσει τους υπάρχοντες 500 φοιτητές της, οπότε δε μαμιέται ας τους κάνουμε 5000 να γουστάρουμε" ευσταθεί σαν λογικό επιχείρημα για τη χαλάρωση (έστω) των κριτηρίων εισαγωγής.

@minast @JaguarOne

Για να συννενοηθούμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα μπαίνουν όσοι θέλουν, όπου θέλουν. Μερικοί εδώ βρίσκουν τη πρόταση όχι μόνο ρεαλιστική, αλλά και φέρνουν (αν κρίνω απο το ποστ του @JaguarOne) εσφαλμένα και αναληθή παραδείγματα προκειμένου να στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους.

Δεν κάθομαι να ελέγξω αν τα λεγόμενα του οποιουδήποτε είναι ακριβή, ειδικά όταν για μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου καλώς ή κακώς ο καημός του κάθε γονέα είναι να γίνει ο κανακάρης του γιατρός/δικηγόρος κτλ ζει και βασιλεύει.

Παίρνω λοιπόν την ιδέα του Ιατρική/Νομική/Μηχανολόγος Μηχανικός για όλους και προσπαθώ να δω αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί εδώ. Στο δικό μου μυαλό σίγουρα όχι, αλλά υποθέτω ότι σαν κομματόσκυλο, π0υτανάκι των αγορών κτλ η φαντασία μου είναι κάπως περιορισμένη.

Όσον αφορά το αν οι σχολές στην Ελλάδα μπορούν να εξυπηρετήσουν αποδοτικά τους ήδη υπάρχοντες φοιτητές τους, η απάντηση φαντάζομαι πως ποικίλει απο σχολή σε σχολή, αλλά αν κατάλαβα καλά τον υπαινιγμό σου, εσύ πιστεύεις πως όχι. Αν σε κατάλαβα λοιπόν καλά, ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω πως το "η Χ σχολή δε μπορεί να εξυπηρετήσει τους υπάρχοντες 500 φοιτητές της, οπότε δε μαμιέται ας τους κάνουμε 5000 να γουστάρουμε" ευσταθεί σαν λογικό επιχείρημα για τη χαλάρωση (έστω) των κριτηρίων εισαγωγής.

Για την ταμπακιέρα, (ποιότητα παιδείας , κονδύλια, επιμόρφωση καθηγητών, διδακτέα ύλη , τρόποι διδασκαλίας, υλικοτεχνική υποδομή για όλα αυτά τα χρόνια που κυβέρνησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ) δεν λες τίποτα.

Επιτέλους μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ σσχολείσαι :slap:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.