Jump to content

Ειδήσεις απο την Ελλάδα και όλο τον κόσμο (NewsLab)

Lakisss

Recommended Posts

• Replies 16,4k
  • Created
  • Last Reply

Να πω κάτι παρεπιπτώντως διαβάζοντας τα σχόλια περί ΧΑ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ

Η άποψή μου, η άποψή σου δεν έχει κ τόσο σημασία. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή του τελεία κ παύλα...

Όμως εκεί που έχω πρόβλημα είναι όταν οι πράξεις κάποιου αντιβαίνουν το Σύνταγμα της Ελλάδος.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επικεντρώνεστε στα φύλα και ξεχνάτε τα δέντρα και... το δάσος.

Καταρχήν

Άρθρο 1

1. Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

2. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.

Υπάρχουν κόμματα που αν βγουν στην εξουσία δεν πρόκετε να τηρήσουν τα παραπάνω. Δεν με απασχολεί τόσο τι υποστηρίζει ένα κόμμα (πχ να τηρήσουμε ή όχι το Μνημόνιο)... όμως ένα κόμμα που έχει αναιρέσει τα παραπάνω -άσχετα με το τι ''θέσεις'' έχει- δεν μπορώ να το δεχτώ.

Αν βγει η ΧΑ πρώτη δύναμη 2016 πιστεύετε πως θα αφήσει να γίνουν εκλογές το 2020??? Θα δεχόταν να κατεβεί από την εξουσία αν η λαϊκή ετυμηγορία ήταν διαφορετική??? Δεν νομίζω να δεχόταν την ύπαρξη μιας διαφορετικής άποψης...

Δέχομαι να με κυβερνήσει ένα κόμμα που έχω κάθετη άποψη με αυτό... λαική ετυμηγορία γαρ... δεν δέχομαι όμως κάποιος να παραβιάζει το Σύνταγμα...

Υπάρχουν και άλλα στο Σύνταγμα πχ

Άρθρο 5

Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Απαγορεύεται η έκδοση αλλοδαπού που διώκεται για τη δράση του υπέρ της ελευθερίας.

Διαβάστε το Άρθρο 14 και αναλογιστείτε τις πράξεις του Κασιδιάρη...

Μy 2 cents...

Συγγνώμη αν βρίσκετε το ποστ off topic

Στήθηκε η πρώτη εταιρεία με κεφάλαιο 20 ευρώ - NEWS247

και απο τα σχόλια πιο κάτω:

Εχω ενα κοσαρικο περισσευμα και σκεφτομαι κι εγω να ιδρυσω μια ναυτιλιακη εταιρια,να το παιξω στη γκομενα εφοπλιστης μπας και τη ριξω

:rofl::rofl:

[MENTION=2310]kreach[/MENTION]

Σε δημοκρατικό κράτος είμαστε. Όλοι έχουν δικαίωμα έκφρασης ασχέτως το τι ΜΠΟΡΕΙ να κάνουν.

ΧΑ Χούντα

ΝΔ Ξεπούλημα του κράτους

ΠΑΣΟΚ Διάλυση του κράτους

ΣΥΡΙΖΑ Παράδοση στους Τούρκους/μετανάστες/συνδικαλιστές

ΔΗΜΑΡ Ξεπούλημα/διάλυση τύπου ΝΔ/ΠΑΣΟΚ με ποιο αριστερό τρόπο

Αν.Ελ. Έξοδος από Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να δει η Μέρκελ τι μάγκες είμαστε.

ΚΚΕ Κομμουνισμός (για το λαό, καπιταλισμός για την ηγεσία/μέλη του κόμματος)

Βασικά θέλω να πω ότι όλοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν επικίνδυνοι για το κράτος και κατ' επέκταση και για το σύνταγμα.

δεν κατάλαβα? καταργούνται τα ι και τα ο από την επίσημη ελληνική γραμματική?

Όχι. Αναφέρουν ξεκάθαρα και στην ανακοίνωση πως μιλάνε για τους φθόγγους σε φωνητικό επίπεδο και όχι για το αλφάβητο στο γραπτό λόγο. Αλλά άμα θέλεις να φτιάξεις θεωρίες συνομωσίας δε σε νοιάζει.

Δεν ξέρω τι θεωρείται επίσημη ελληνική γραμματική. Αν είναι απλά αυτήν με την οποία εκπαιδευόμαστε, ναι, αυτό λέει.

Ένας με μικρά αδέρφια θα μας διαφώτιζε 100%.

[MENTION=9387]victor[/MENTION] : !!! Απλοποίησαν τους φθόγγους σε φωνητικό επίπεδο; Και πως γίνεται αυτό;

-Μαμά, θα πάω στην παιδική χαρά.

-Καλά, δεν σου ίπα ότι το παιδικί προφέρετε με όλα γιότα και έπσιλον;

[MENTION=9387]victor[/MENTION] : !!! Απλοποίησαν τους φθόγγους σε φωνητικό επίπεδο; Και πως γίνεται αυτό;

Δεν απλοποίησαν τίποτα. Είναι διαφορετικός ο προφορικός λόγος από την αποτύπωσή του στο γραπτό. Στον προφορικό λόγο της νέας ελληνικής (διότι στα αρχαία από όσο ξέρουμε υπήρχε διαφορά) δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στα ι, υ, η, οι, και ει. Οπότε ο φθόγγος (δηλαδή ο ήχος που βγάζουμε από το στόμα μας) παραμένει ο ίδιος. Αντίστοιχα οι φθόγγοι μπ, τζ, γγ, γκ δεν υπάρχουν αποτυπωμένοι σε γράμματα. Οι Άγγλοι π.χ. έχουν για μπ το b και για ντ το d. Εμείς στο γραπτό λόγο χρησιμοποιούμε το συνδυασμό δύο γραμάτων για να αποτυπώσουμε αυτόν τον ήχο. Σαν φθόγγοι είναι διαφορετικοί και ξεχωριστοί μεταξύ τους. Επίσης τα ψ και ξ είναι αντίστοιχα π+ς και κ+ς. Συνδυασμός δύο διαφορετικών φθόγγων. Στο βιβλίο* γίνεται διαχωρισμός των φθόγγων (φωνητικό κομμάτι) από το αλφάβητο (γραπτό κομμάτι). Δε βρίσκω κάτι το μεμπτό και ξεκάθαρα δεν είναι όπως το παρουσιάζουν, δηλαδή κατάργηση γραμμάτων της ελληνικής γλώσσας.

*Σύμφωνα με τα όσα διάβασα στην ανακοίνωση των συγγραφέων για το περιεχόμενο του βιβλίου.

Σε δημοκρατικό κράτος είμαστε. Όλοι έχουν δικαίωμα έκφρασης ασχέτως το τι ΜΠΟΡΕΙ να κάνουν.

ΧΑ Χούντα

ΝΔ Ξεπούλημα του κράτους

ΠΑΣΟΚ Διάλυση του κράτους

ΣΥΡΙΖΑ Παράδοση στους Τούρκους/μετανάστες/συνδικαλιστές

ΔΗΜΑΡ Ξεπούλημα/διάλυση τύπου ΝΔ/ΠΑΣΟΚ με ποιο αριστερό τρόπο

Αν.Ελ. Έξοδος από Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να δει η Μέρκελ τι μάγκες είμαστε.

ΚΚΕ Κομμουνισμός (για το λαό, καπιταλισμός για την ηγεσία/μέλη του κόμματος)

Βασικά θέλω να πω ότι όλοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν επικίνδυνοι για το κράτος και κατ' επέκταση και για το σύνταγμα.

Μου αρέσει η λίστα, με μοναχα κανα δυο εξαιρέσεις :p:hehe:

Anyway, διαφωνώ με το τελευτάιο... το ΠΑΣΟΚ είχε την εξουσία και όσο και να διαφωνεί κανείς με τις ''θέσεις'' του κόμματος πρέπει να δεχτεί πως στην τελική αναγνωρίζει πως πάνω από όλα το Σύνταγμα...

Σκεφτείτε το μια στιγμή, έβλεπε καιρό πριν τις εκλογές πως θα υποστεί μεγάλο πλήγμα ... κι όμως ... εκλογές έγιναν κ παραδέχτηκε την ήττα της :)

Ομοίως και η ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή... κάπου ο κόσμος δεν τον ήθελε άλλο, έγιναν εκλογές και έχασε τα ηνία η ΝΔ ... όπως και με ''λαϊκή'' ετυμηγορία (δηλαδή με βάση όλους τους ΝΔκράτες) εκλέχθηκε ο Σαμαράς αρχηγός της ΝΔ - άσχετα αν τον γουστάρει κανείς ή όχι τον Σαμαρά, πρέπει να δεχτεί ότι αυτόν διάλεξε ο κόσμος ως αρχηγό της ΝΔ και στη συνέχεια ως πρωθυπουργό της Ελλάδας :)

Οπότε ναι ο καθένας έχει την ελευθερία έκφρασης όπως είπες - είμαστε δημοκρατικό κράτος- ΟΜΩΣ η ελευθερία ενός σταματά εκεί που ξεκινά η ελευθερία του άλλου ;)

Υπενθυμίζω

Άρθρο 5

Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.

Συγνώμη αν γίνομαι ''εκνευριστικός'' παραθέτοντας τα αποσπάσματα αυτά, όμως έπειτα από μια συζήτηση που είχα συνειδητοποίησα πως το πιο σημαντικο μάθημα που διαδασκόμαστε στο σχολείο είναι το Δίκαιο, όσο βαρετά κι αν διδάσκετε (εγώ κ οι συμμαθητές μου είχαμε έναν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ καθηγητή btw)

Στο βιβλίο* γίνεται διαχωρισμός των φθόγγων (φωνητικό κομμάτι) από το αλφάβητο (γραπτό κομμάτι).

κι άντε εξήγησε στο παιδάκι τις διαφορές... Από παιδαγωγική σκοπιά είναι ηλίθιο αυτό που έκαναν.

ΥΓ Επίσης, τα «ξ» και «ψ» γιατί λείπουν;

Νομίζω έχουν περάσει πολλές, στα όρια τους συντάγματος ή και αντισυνταγματικές αποφάσεις μέσα στην Βουλή. Επίσης ο Βενιζέλος αν και κορυφαίος συνταγματολόγος νομίζω ότι του έχουν ξεφύγει 1-2 αντισυνταγματικά θεματάκια. Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες οπότε θεώρησε ότι μπορεί να κάνω και λάθος.

Στην περίπτωση του Κωστάκη το ΠΑΣΟΚ επεδίωξε να ανατρέψει την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού το 2007 (απειλώντας με το θέμα του προέδρου). Δεν λέω ότι άξιζε να παραμείνει ο Κωστάκης. Να ξηγούμαστε. Απλά δεν νομίζω ότι η κίνηση αυτή του ΠΑΣΟΚ έδειχνε σεβασμό στο Σύνταγμα. Όσο για τον Γιωργάκη θα ήταν ακόμα πάνω αν δεν είχε εξοργίσει τους εργοδότες του με το δημοψήφισμα.

Και ναι, η ελευθερία ενός σταματά εκεί που ξεκινά η ελευθερία του άλλου. Και η ελευθερία του άλλου παραβιάζεται όταν πριν κάνει κάτι αντιμετωπίζεται λες και το έχει κάνει αυτό.

:)

Όχι. Αναφέρουν ξεκάθαρα και στην ανακοίνωση πως μιλάνε για τους φθόγγους σε φωνητικό επίπεδο και όχι για το αλφάβητο στο γραπτό λόγο. Αλλά άμα θέλεις να φτιάξεις θεωρίες συνομωσίας δε σε νοιάζει.

Άμα είναι έτσι να το συζητήσουμε αλλιώς έτοιμο το έχω το σκοινί για κρεμάλες στο Σύνταγμα.

κι άντε εξήγησε στο παιδάκι τις διαφορές... Από παιδαγωγική σκοπιά είναι ηλίθιο αυτό που έκαναν.

Τα παιδιά μαθαίνουν 4 χρόνια την αλφάβητο. Εντάξει δεν πρόκεται να την ξεχάσουν άμα μάθουν για τους φθόγγους στην 5η και 6η δημοτικού, ούτε να αρχίσουν να γράφουν ανορθόγραφα ξαφνικά. Καλό είναι να έχουν και μια ιδέα για τους φθόγγους και το φωνητικό κομμάτι.

ΥΓ Επίσης, τα «ξ» και «ψ» γιατί λείπουν;
Είναι διπλό σύμφωνο που προκύπτει από συνδυασμούς δυο φθόγγων: π+σ ή β+σ ή φ+σ, δηλαδή ενός χειλικού συμφώνου με το σίγμα. Στα ελληνικά, από την αρχαιότητα, αναπαριστά τον φθόγγο /ps/ (βλ. ΔΦΑ), π.χ. άψητος.

Ψι - Βικιπαίδεια

Το ξ είναι διπλό σύμφωνο, προκύπτει δηλαδή από συνδυασμούς δυο φθόγγων, ενός ουρανικού και ενός συριστικού: κ+σ, γ+σ, χ+σ

Ξι - Βικιπαίδεια

Από τη γραμματική του Τριανταφυλλίδη:

Η γλώσσα μας έχει 25 φθόγγους, τους ακόλουθους:

α, ε ,ι ,ο ,ου, β, γ, δ, ζ, θ, κ, λ, μ, ν, π, ρ, σ, τ, φ, χ, μπ, ντ, γκ, τσ, τζ.

Αντιστοιχία φθόγγων και γραμμάτων

Όπως βλέπουμε το ελληνικό αλφάβητο δεν έχει για όλους τους φθόγγους ξεχωριστά γράμματα.

Έτσι για να γράψουμε τους φθόγγους ου, μπ, ντ, γκ, τσ, τζ, μεταχειριζόμαστε δύο γράμματα για τον καθένα.

Από το άλλο μέρος έχουμε περισσότερα γράμματα που παριστάνουν τον ίδιο φθόγγο. Για το φθόγγο ο έχουμε δύο γράμματα: το ο και το ω (ώμος), για το φθόγγο ι έχουμε τρία: τα η, το ι και το υ (κυνήγι).

Διπλά γράμματα

Τα γράμματα ψ και ξ λέγονται διπλά, γιατί το καθένα παριστάνει δύο φθόγγους, το ξ τους φθόγγους κσ και το ψ τους φθόγγους πσ.

ΟΡΦΟΓΡΑΦΙΑ: Το (πσ) γράφεται πάντοτε με ψ. Το (κσ) γράφεται πάντοτε με ξ, όχι όμως στις λέξεις που είναι σύνθετες με το εκ: έξω, άξιος, αλλά: εκστρατεία.

Δίψηφα

Δίψηφα ονομάζονται δύο γράμματα μαζί που παριστάνουν ένα φθόγγο. Δίψηφα είναι τα ακόλουθα:

1) Δίψηφα φωνήεντα:

ου για το φθόγγο (ου), αι για το φθόγγο (ε), ει, οι και υι για το φθόγγο (ι).

2) Δίψηφα σύμφωνα

μπ, ντ ,γκ

Ακολουθούν παραδείγματα.

Παρόμοια είναι και η γραμματική του Τσολάκη. Αλλά ξαφνικά έγινε ντόρος. Τρέχα γύρευε.

Edit:

Από το κείμενο αυτό:

αντικαθιστώντας την μέχρι τώρα ισχύουσα γραμματική του Μανώλη Τριανταφυλλίδη, η οποία εδιδάσκετο πλέον των 30 χρόνων.

Όλα τα παραπάνω που πόσταρα είναι από τη γραμματική του Τριανταφυλλίδη που έχω μπροστά μου.

fff12.jpg

Λέει ξεκάθαρα η γραμματική του Τριανταφυλλίδη:

Και τα γράμματα που παριστάνουν τους φθόγγους, χωρίζονται σε φωνήεντα και σε σύμφωνα.

Φωνήεντα είναι τα γράμματα α, ε, η, ι, ο, υ, ω.

Σύμφωνα είναι τα γράμματα β,γ, δ, ζ, θ, κ, λ, μ, ν, ξ, π, ρ, σ (-ς), τ, φ, χ, ψ.

Λέει "τα γράμματα που παριστάνουν τους φθόγγους" και όχι οι φθόγγοι οι ίδιοι.

Από τη Μόσχα μέσω ... Συρίας το νέο χαστούκι στην Τουρκία

"Φυσικά και καταρρίψαμε το τουρκικό αεροσκάφος αφού παραβίασε τον εναέριο χώρο μας"

Την ουρά στα σκέλια έβαλε ο Ερντογάν - Τώρα λέει ότι το RF-4 έπεσε μόνο του!!!

Τα παιδιά μαθαίνουν 4 χρόνια την αλφάβητο....

To πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι προφορές στη γλώσσα, το λέει εδώ: Ο θαυματουργός ψίθυρος του Ερμή , Λεωνίδας Χατζηνικολάου , Ελληνικά Γράμματα , 9789604060825

ΔΕΝ είναι απλό μυθιστόρημα. Μια έρευνα για όσα περιστατικά αναφέρει, δείχνει πολλά.

Το θέμα είναι ότι η γλώσσα φτιάχτηκε (?) για να βοηθάει το μυαλό. Με την καταστροφή που της κάνουν, κουράζει το μυαλό κι έτσι ο άνθρωπος, προσπαθεί να μιλάει και να σκέφτεται όσο λιγότερο γίνεται.

Με την καταστροφή που της κάνουν,

Γενικά το λες ή για τη συγκεκριμένη περίσταση;

Δεν απλοποίησαν τίποτα. Είναι διαφορετικός ο προφορικός λόγος από την αποτύπωσή του στο γραπτό. Στον προφορικό λόγο της νέας ελληνικής (διότι στα αρχαία από όσο ξέρουμε υπήρχε διαφορά) δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στα ι, υ, η, οι, και ει. Οπότε ο φθόγγος (δηλαδή ο ήχος που βγάζουμε από το στόμα μας) παραμένει ο ίδιος. Αντίστοιχα οι φθόγγοι μπ, τζ, γγ, γκ δεν υπάρχουν αποτυπωμένοι σε γράμματα. Οι Άγγλοι π.χ. έχουν για μπ το b και για ντ το d. Εμείς στο γραπτό λόγο χρησιμοποιούμε το συνδυασμό δύο γραμάτων για να αποτυπώσουμε αυτόν τον ήχο. Σαν φθόγγοι είναι διαφορετικοί και ξεχωριστοί μεταξύ τους. Επίσης τα ψ και ξ είναι αντίστοιχα π+ς και κ+ς. Συνδυασμός δύο διαφορετικών φθόγγων. Στο βιβλίο* γίνεται διαχωρισμός των φθόγγων (φωνητικό κομμάτι) από το αλφάβητο (γραπτό κομμάτι). Δε βρίσκω κάτι το μεμπτό και ξεκάθαρα δεν είναι όπως το παρουσιάζουν, δηλαδή κατάργηση γραμμάτων της ελληνικής γλώσσας.

*Σύμφωνα με τα όσα διάβασα στην ανακοίνωση των συγγραφέων για το περιεχόμενο του βιβλίου.

παρότι είναι λίγο θεωρία συνομωσίας αυτό που γράφει το blog, οφείλω να πω ... τρίχες κατσαρές και για το δικό σου. Ίσως είμαι είμαι η μειοψηφία αλλά βρίσκω διαφορά μεταξυ των φωνηέντων, και μάλιστα την βρίσκω και στην προφορά των ανθρώπων που δεν το κάνουν σκόπιμα. Ακόμα και εαν είμαι η τρομερή εξαίρεση, είναι λάθος να δίνονται τέτοια βιβλία στο δημοτικό.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.