Jump to content

Συγκεκριμένη απορία πάνω σε microstuttering

Petrossortep

Recommended Posts

Βλέποντας το μάλλον τραγικό Price/performance ratio των τοπ μονοπύρηνων(π.χ. 6950) σκεφτόμουν να στραφώ σε cf(non sli motherboard).

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν με ενοχλεί αν λίγοι σχετικά τίτλοι δεν το αξιοποιούν στο φουλ.

Διαβάζοντας αρκετά ποστ σε ξένα φόρουμ δεν μπόρεσα να καταλήξω σε ένα σαφές συμπέρασμα σχετικά με τα παρακάτω ερωτήματα, που ελπίζω να απαντηθούν εδώ από κατόχους τέτοιων setup:

1. Τί ποσοστό τίτλων περίπου παρουσιάζει το πρόβλημα(χοντρικά από την εμπειρία σας);

2. Είναι δυνατόν ένα συγκεκριμένο game π.χ. crysis άλλου να έχει πρόβλημα και αλλού όχι(π.χ 4870X2 vs gtx295);

3. Το πρόβλημα λύνεται συνήθως με κάποιο Patch/βελτίωση στους drivers ή το αφήνουν στη μοίρα του;

4. Το πρόβλημα είναι ενοχλητικό μόνο στο μάτι ή και στον χειρισμό;

5. Οι άλλες μέθοδοι rendering(π.χ supertiling, scissor) λύνουν το πρόβλημα και με τί κόστος στις επιδόσεις(περίπου);

Υ.Γ:

1. Με ενδιαφέρει πολύ η απάντηση στο 5 αναφορικά με προβλήματα στο χειρισμού κυρίως,αν υπάρχουν.(όχι τόσο του tearing).

2. Με τον όρο microstuttering αναφέρομαι σε στιγμιαία παγώματα ή οτιδήποτε άλλο καθιστά το Game unplayable και σχετίζεται αποκλειστικα με multi-gpu setup.

3. Για το vsync και το buffering έχω διαβάσει, αλλά αυτό σε σώζει μόνο αν είσαι πανω από τα 60καρέ, ενώ εισάγει και λίγο lag.

Thanks

1. ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ STUTTERING ΣΕ CF/SLI.

Α) Οταν παιζουμε με χωρις vsync και ας βλεπουμε πολυ πανω απο 60fps.

Β) Οταν τα fps σε ενα βαρυ game πεφτουν κατω απο τα 60 ακομα και με vsync on. Δηλ. αν παιξεις με μια 580 ενα game στα 50fps και με 2χ460 το ιδιο στα 50fps, στην πρωτη περιπτωση δεν θα καταλαβαινεις τπτ ενω στη δευτερη θα ειναι σαν να οδηγας τρακτερ!

2. ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ STUTTERING ΣΕ CF/SLI.

Α) Οταν παιζουμε με vsync on και τα fps μας δεν πεφτουν κατω απο 60.

------------------------------------------------------------------------------------

Οι σημερινες καρτες ειναι πολυ δυνατες και ειδικα σε sli/cf δυσκολα θα δεις να πεφτουν κατω απο 60fps με vsync on. Οποτε δυσκολα θα δεις stuttering.

Aν παιζεις σε 1080ρ το καθε ειδους cf/sli ειναι οverkill μιας και μια 6950/70/570 τα παιζει ολα με ανεση. Αν θες να κανεις cf/sli τσιμπα ενα σωστο μονιτορ πρωτα ή surround/ef.

Τωρα στα αλλα που ρωτας σου απανταω οτι:

1. Oλα τα games εχουν θεμα με cf/sli χωρις vsync.

2. Oχι, cf & sli δουλευεουν με τον ιδιο τροπο.

3. Patch & drivers ειναι μυθος! (παντου υπαρχει και ενας).:p

4. Εξαρταται το ματι σου... Αλλοι δεν το βλεπουν και αλλοι "ψειρες" οπως εγω τους ενοχλει.

5. Ο driver μεσα εχει για καθε game τον καλυτερη μεθοδο sli/cf.

Αλλο το tearing αλλο το stuttering... Stuttering δεν εννουμε οτι παγωνει η εικονα για 0.3sec, αλλα οτι η ροη του game δεν ειναι smooth, σαν να παιζεις xdox/ps3 ενα πραγμα.

Κατατοπιστικότατη απάντηση.

Απ'αυτά που διάβαζα νόμιζα ότι έχει να κάνει με στιγμιαία παγώματα που κάνουν το game δύσκολο να παιχτεί. Γιατί λένε και κάτι τέτοια σενάρια.

4. Εξαρταται το ματι σου... Αλλοι δεν το βλεπουν και αλλοι "ψειρες" οπως εγω τους ενοχλει.

Γι'αυτό τόνισα το αν επηρεάζει το χειρισμό ή το αν φαίνεται μόνο στο μάτι.

Δηλαδή αν παίζω κάποιο fps που θέλει γρήγορες αντιδράσεις θα επηρεάζει καθόλου την κίνηση του "στόχου";

Είναι σημαντικό για μένα αυτό γιατί μικροανωμαλίες στην κίνηση ή σπασίματα στην εικόνα έχω δει και με μονές(medium end και όχι μόνο) κάρτες.

5. Ο driver μεσα εχει για καθε game τον καλυτερη μεθοδο sli/cf.

Την καλύτερη για Performance σίγουρα. Αλλά μήπως το super tiling Π.χ. βοηθά στην εξομάλυνση του ρυθμού παραγωγής καρέ.

Ρωτάω γιατί θεωρητικά σε super tiling δεν έχεις εναλλαγή στο rendering, αλλά rendering του ίδιου frame από δύο κάρτες.

Αν έτυχε ποτέ σου να κάνεις force για super tiling είδες καθόλου εξάλειψη του ms και αν ναι είχες σημανική πτώση στις επιδόσεις;

Γι'αυτό τόνισα το αν επηρεάζει το χειρισμό ή το αν φαίνεται μόνο στο μάτι.

Δηλαδή αν παίζω κάποιο fps που θέλει γρήγορες αντιδράσεις θα επηρεάζει καθόλου την κίνηση του "στόχου";

Είναι σημαντικό για μένα αυτό γιατί μικροανωμαλίες στην κίνηση ή σπασίματα στην εικόνα έχω δει και με μονές(medium end και όχι μόνο) κάρτες.

Mπα τπτ απο ολα αυτα... θεμα αισθησης ειναι. Ισα ισα που στο bc2 με 120fps με vsync off παρολο το ms κανεις πιο πολλα kills γιατι γινεται πιο "γρηγορο" το παιχνιδι.

Την καλύτερη για Performance σίγουρα. Αλλά μήπως το super tiling Π.χ. βοηθά στην εξομάλυνση του ρυθμού παραγωγής καρέ.

Ρωτάω γιατί θεωρητικά σε super tiling δεν έχεις εναλλαγή στο rendering, αλλά rendering του ίδιου frame από δύο κάρτες.

Αν έτυχε ποτέ σου να κάνεις force για super tiling είδες καθόλου εξάλειψη του ms και αν ναι είχες σημανική πτώση στις επιδόσεις;

Οσες φορες δοκιμασα να αλλαξω π.χ. απο tile σε scissor ειχα αρκετα προβληματα οπως glowing textures, artifacts και αλλα. Δεν το εψαξα παραπανω αν εχει βελτιωθει.:T:

εχει δοκιμασει κανεις να βαλει τα παιχνιδια που παρουσιαζουν microstuttering σε ssd, μπας και σωζει τιποτα, η τελικα μονο ταχυτερο loading εξασφαλιζεις και τιποτα παραπανω...???

Προσοπικα δεν εχω αντιλιφθει το microstuttering και δεν με εχει ενοχλήσει ποτέ.

Εχω CF 3 χρονια και παιζω παντα με vsync off για να μην εχω μεγαλο input lag.

Αυτο που εχω παρατηρήσει ειναι οτι οταν τα fps πέφτουν κατω απο 70-80 δεν αντιλαμβάνομαι τοσο ομαλή κίνηση στα FPS που παίζω.

Στα υπόλοιπα ειδει παιχνιδιών civ, sc2 , COH κλπ δεν νομίζω οτι τίθεται θεμα vsync on.

Αυτο που εχω παρατηρήσει ειναι οτι οταν τα fps πέφτουν κατω απο 70-80 δεν αντιλαμβάνομαι τοσο ομαλή κίνηση στα FPS που παίζω.

Στα υπόλοιπα ειδει παιχνιδιών civ, sc2 , COH κλπ δεν νομίζω οτι τίθεται θεμα vsync on.

Η διαφορά μας είναι ότι εσύ πας σε multi gpu λύσεις για extreme επιδόσεις και αλλάζεις συχνά κάρτες. Έτσι το fr κρατιέται πάντα ψηλά και δεν έχεις προβλήματα.

Εγώ από την άλλη θέλω cf λύση καθαρά για λόγους value for money, γιατί θα αναβαθμίσω ας πούμε στα δύο χρόνια. Σε τέτοια χρονικά διαστήματα δεν είναι δύσκολο να πέσεις κάτω από 60καρέ σε αρκετά games.

Πάντως απ'όσα σχετικά βίντεο έχω δει στο νετ δεν μπόρεσα να καταλάβω τι ακριβώς είναι το microstuttering. Σε μερικά βίντεο φαίνονται κάποιοι σπασμοί που τους έχω δει και στο μηχάνημά μου σε ορισμένα games, σε άλλα βίντεο φαίνονται στιγμιαία παγώματα κάθε π.χ. 2 δευτερόλεπτα(το έχω δει και αυτό σε μονή κάρτα) και τέλος σε κάποια άλλα το παιχνίδι φαίνεται να επιβραδύνει και να επιταχύνει αρκετά περίεργα.

Σε ένα βίντεο του pchardware, όπου γίνεται σύγκριση με και χωρίς cf δεν μπόρεσα να καταλάβω καμία διαφορά. Βέβαια τα βίντεο έχουν μέγιστο fr τα 25καρέ περίπου.

Mπα τπτ απο ολα αυτα... θεμα αισθησης ειναι. Ισα ισα που στο bc2 με 120fps με vsync off παρολο το ms κανεις πιο πολλα kills γιατι γινεται πιο "γρηγορο" το παιχνιδι.

Αν η ταχύτητα απόκρισης του mouse δεν επηρεάζεται ας πούμε με 50 καρέ average τότε ίσως και να αξίζει να το δοκιμάσω. Απ'ότι έχω καταλάβει είναι περισσότερο οπτικό πρόβλημα, έτσι;

+2 απο μενα :D

Σαν αίσθηση στον χειρισμό δεν το νοιώθεις, οπτικά μόνο.

Το πιο χαρακτηριστικό και ταυτόχρονα σπαστικότατο παράδειγμα microstuttering για μένα τουλάχιστον είναι στο crysis

π.χ. στην ακτή λίγο πριν συναντήσεις τον τυπά που πηδάει από τον βράχο ( στο πρώτο level/map του SP λέω ) ενώ έχεις π.χ. 35fps σταθερά αν απλά κάνεις strafe αριστερά και δεξιά θα δείς το σπάσιμο στην κίνηση ( τα δέντρα είναι σαν να "σκίζονται" ), πολλάκις φορές χειρότερο από το image tearing του VSync off σε tft monitor

++++ θα το γέμιζα με + :p

Στα fps παιχνίδια πάντα χωρίς vsync on

Ναι.

Υπαρχει και αλλο ενα το οποιο ακομα και μια καρτα εχει ms και αυτο ειναι το bc2.

Δοκίμασες τους Quardo 265.90?

Εγώ που δοκίμασα δεν έχω Stuttering και το GPU Usage είναι στο 99% συνέχεια, επιτέλους ένας σωστός driver για το BC2.

Μπα επαψα να ασχολουμε με οδηγους πλεον... Βαζω οτι βγαινει στο site.

To stuttering δεν το εξαφανιζει κανενας driver, παραμονο το vsync με προυποθεση να εχεις +60fps.

Για το Bc2 δεν ξερω, ειναι το μονο game που εχει stuttering ακομα και με μια καρτα! Καποια στιγμη θα το βελτιωνε η nvidia.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.