Jump to content

Προθεσμιακές καταθέσεις

sotiris

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ψάχνω να δω λίγο τι παίζει με τις προσθεσμιακές καταθέσεις.

Τα επιτόκια έχουν πέσει τόσο πολύ όσο φαίνεται?

Όταν είχα κλείσει κάποια χρήματα στη Eurobank πριν 3 χρόνια είχε 5% και τώρα έχω 1.8%.

Γενικά τι αξίζει από προθεσμιακές?????

Κοίταξα και εθνική και τα επιτόκια είναι κι εκεί για γέλια...

Σωτήρη, είναι μια κλασσική περίπτωση “does what it says on the box”

Οπου δεις καλύτερα πας.

2-3 πράγματα βέβαια.

Η εθνική δεν είναι τυχαίο που σου δίνει ψίχουλα από την άποψη πως επειδή είναι «Η» εθνική είναι θεωρητικά (και πρακτικά βασικά) το πιο ασφαλές χρηματοοικονομικό ίδρυμα στην χώρα, και ΘΑ πάρεις τα λεφτά σου πίσω. (από την άποψη πως είναι το η πιο ζόρικη τράπεζα να βαρέσει κανόνι όσο έχεις τα λεφτά σου εκεί).

Γενικά τα επιτόκια ΠΟΛΥ χοντρικά «αντανακλούν» την πιστοληπτική αξιολόγηση της εκάστωτε τράπεζας. Οπότε αν εκεί που η εθνική σου δίνει 1%, και η Νοβα 4% καταλαβαίνεις το «γιατί».

(ίδιο γίνεται και με τις αποδόσεις των ομολόγων).

Μετά δες άλλα 2 πράγματα.

1. Μερικοί σου σκάνε τους τόκους up front με το που βάζεις τα λεφτά και όχι στο τέλος της περιόδου

2. Μερικοί σε αφήνουν αν κάτι πάει στραβά και χρειαστείς τα λεφτά να τα βγάλεις ΠΡΙΝ το πέρας της περιόδου χωρίς να στον φορέσουν.

Γενικά ρωτάς (τα πιο πολλά site έχουν και online τις πληροφορίες) και βάζεις.

Σε περίπτωση που έχεις κάμποσα λεφτά (χοντρικά 100κ+) μπορείς να διαπραγματευτείς καλύτερα επιτόκια σε μερικά ιδρύματα.

Dolly για να μην δημιουργουμε και πανικο, υπαρχει εξασφαλιση καταθεσεων εως ποσου 100.000€ ανα καταθετη και ανα τραπεζα. Απο εκει και περα ειτε στην Εθνικη τα εχεις ειτε στην Nova, ειτε στην Συνεταιριστικη Περα Βλαχουλας την ιδια προστασια εχεις.

Σωτηρη, οπου δεις μεγαλυτερο επιτοκοιο σε συνδιασμο με μικροτερη ποινη για προωρη εκταμιευση, πηγαινε εκει.

Mα δεν πηγα να δημιουργήσω τίποτα, εξηγώ γιατί τα βλέπει αυτά.

Και οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες απο Ευρωπαικές οδηγίες αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει σε κάνα μπάμ :)

Απλά βλέπω ότι μου τα έχει κλείσει "ψιλοαυτόματα" η Eurobank σε ένα που το λέει mini step up και έχει 1.8% επιτόκιο, ενώ στον λογαριασμό live, διαφημίζει 2% επιτόκιο και μάλιστα χωρίς δεσμεύσεις, και μου φαίνεται λίγο απάτη να βρίσκονται σε τρεχούμενο με 2% και δεσμευμένα με 1.8%. (εκτός αν έχω χάσει κάτι).

Το ΤΤ όντως έχει καλύτερα επιτόκια.

Η αλήθεια είναι ότι φοβόμουν να τα πάω Millenium / Nova / Marfin etc. αλλά δεν γνώριζα αυτό για τα 100.000 εξασφαλισμένα!

Σωτηρη, 0.2% διαφορα = Φορος 10% επι τοκου καταθεσεων ;)

Παντως απο Eurobank, φυγε, να πας αλλου :hehe:

Εγω προσωπικα ειμαι Probank αλλα παιζει συνεργασια μεταξυ της εταιριας που δουλευω και μας εχουν με "ευνοϊκους" ορους.

Τωρα για την εξασφαλιση, οπως ειπε και το πρασινο αγαπητο Dolly, στα χαρτια υπάρχει αλλα δεν το εχουμε δει στην πράξη. Και μαλιστα λενε οτι αποζιμιωνεσαι εντος 7 ημερων.

Αν δεν μιλαμε για τραγικα μεγαλο ποσο πηγαινε με βαση το υψηλοτερο επιτοκιο. Αμα μιλαμε για 100k+ ξεκινα με ενα 4.5% τουλαχιστον και ζητα περισσοτερο ;)

Όχι, και από το 1.8 κρατάνε φόρους, το ξέρω αυτό για το 10% ;)

Έχουν 0.2 διαφορά μεταξύ προθεσμιακού και live.

ΟΚ μπορεί να έχει και όρους που δεν είδα αλλά είναι ψιλοάκυρο!

Συμφέρει να αλλάζεις τράπεζες γενικά?

Με την έννοια της μεταφοράς χρημάτων / έμβασμα, δεν έχει προμήθεια?

Υπάρχει κάποιος πιο έξυπνος τρόπος που δεν γνωρίζω? :p

Α, και όχι, για "μικροποσά" μιλάμε :hehe:

Φυσικα συμφερει να αλλαζεις τραπεζες αν καποια εχει να προσφερει καλυτερο πακετο. Money never sleeps ;) Το οτι αυτην την στιγμη εχεις ρευστοτητα (οταν το 70% χρωσταει) σημαινει οτι εχεις επιλογες ;)

Edit: οπιο ασφαλης τροπος να μεταφερεις ποσα χωρις φοβο ειναι η τραπεζικη επιταγη στο ονομα σου. Δεν εχει ογκο, δεν δινει στοχο και ειναι απολυτα ελεγχομενη σε περιπτωση στραβης. Απλα εχει 1 ημερα valeur περισσοτερο απο το cash.

αφελής ερώτησις :

στις προθεσμιακές καταθέσεις πέρνεις ένα χαρτί που δηλώνει ποσό επιτόκιο, δεσμευσεις, απόδοση τοκών κτλ.κτλ....ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΥΡΩ....Miα ενδεχόμενη στραβή και μετάβαση σε δραχμή δεν διασφαλίζει τα χρήματά μου σε ευρώ; Η Υπογεγραμμένη πράξη και απ'τα δύο μέρη είναι σε ευρώ...

Dolly για να μην δημιουργουμε και πανικο, υπαρχει εξασφαλιση καταθεσεων εως ποσου 100.000€ ανα καταθετη και ανα τραπεζα. Απο εκει και περα ειτε στην Εθνικη τα εχεις ειτε στην Nova, ειτε στην Συνεταιριστικη Περα Βλαχουλας την ιδια προστασια εχεις.

Σωτηρη, οπου δεις μεγαλυτερο επιτοκοιο σε συνδιασμο με μικροτερη ποινη για προωρη εκταμιευση, πηγαινε εκει.

εγγυημενα απο ποιον?

απο το κρατος που το δανειζουν οι ιδιες τραπεζες μεσω ομολογων καθως επισης και η ΕΚΤ?

αυτη η εγγυηση δοθηκε για να μην εχουμε bank run και αν ειχα τοσα λεφτα δεν θα την εμπιστευομουν παντως.

μη σου πω θα τα εσπαγα σε 10 διαφορετικες τραπεζες εσω/εξωτερικου.

αφελής ερώτησις :

στις προθεσμιακές καταθέσεις πέρνεις ένα χαρτί που δηλώνει ποσό επιτόκιο, δεσμευσεις, απόδοση τοκών κτλ.κτλ....ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΥΡΩ....Miα ενδεχόμενη στραβή και μετάβαση σε δραχμή δεν διασφαλίζει τα χρήματά μου σε ευρώ; Η Υπογεγραμμένη πράξη και απ'τα δύο μέρη είναι σε ευρώ...

To θεμα ειναι οτι με την ληξη του προθεσμιακου τα λεφτα πεφτουν σε λογαριασμο και συνηθως η αλλαγη νομισματος λεει σαν νομος οτι ολοι οι λογαριασμοι σε ευρω απο εδω και στο εξης, γινονται δραχμες με τιμη ισοτιμιας/μετατροπης το x€/z δραχμες. Υπαρχουν κατι παραθυράκια αλλα ειναι σε εξειδικευμενα προιόντα τα οποια εμεις δεν θα χρησιμοποιησουμε ποτε :p

Αν και το παραπανω σεναριο δυσκολο να γινει γιατι δεν υπαρχει τροπος να βγουμε απο το ευρω ;)

εγγυημενα απο ποιον?

απο το κρατος που το δανειζουν οι ιδιες τραπεζες μεσω ομολογων καθως επισης και η ΕΚΤ?

αυτη η εγγυηση δοθηκε για να μην εχουμε bank run και αν ειχα τοσα λεφτα δεν θα την εμπιστευομουν παντως.

μη σου πω θα τα εσπαγα σε 10 διαφορετικες τραπεζες εσω/εξωτερικου.

Απο το κρατος/ΤΕΚ (Ταμειο Εγγυησης Καταθεσεων). Ειναι το αναλογο του επικουρικου ταμειο των ασφαλειων. Αν καταρρευσει αυτην την στιγμη 1 τραπεζα, θα καταρρευσουν ολες αργα η γρηγορα. Επισης τί θα τα κανεις τα λεφτα;

Στο σπιτι; Σε σφαξανε.

Σε θυρίδα; Σε πηραν ομηρο.

Σε χρυσο; Βλ. στο σπιτι

Σε ομολογα; Ρισκο

Σε μετοχες; Μεγαλυτερο ρισκο

Σε ακινητα; Καθονται

Το βελτιστο αυτην την περιοδο ειναι προθεσμιακη μικρου χρονικου διαστηματος και κυνηγι αποδοσης απο τραπεζα σε τραπεζα. Αν μιλαμε για μεγαλα ποσα υπαρχουν συνθετα προϊοντα διασφαλησης με πολυ χαμηλο ρισκο και αποδοση. Επισης πολυ της μοδας ειναι το buy/sell στο $/€

• 2 weeks later...

100k euros, δεσμευμένα σε προθεσμιακή για 3 μήνες.

Από τράπεζα σε τράπεζα, με διαφορά επιτοκίου 0.4% & 1% αντίστοιχα, το όφελος μεταφράζεται σε ευρώ ως εξής:

0.4/100 * 100.000 * 3/12 = 100 euro.

1/100 * 100.000 * 3/12 = 250 euro.

Για 10.000 ευρώ, αναλογικά, το όφελος της μεταφοράς, στο ως άνω παράδειγμα είναι 10 ευρώ και 25 ευρώ αντίστοιχα. Ο καθένας βάζει κάτω το κόστος σε μετακίνηση, αναμονή στο γραφείο/γκισέ, etc και αποφασίζει κατά πόσο αξίζει.

Όπως το βλέπω εγώ, περιορισμένοι σε μικρό κεφάλαιο μόνο με shortselling και συναφείς στρατηγικές μπορούμε να μιλάμε για αξιοσημείωτο κέρδος.

Πάντος με το leverage που παίζει στο FX, λίγο προσοχή, γιατί έχω δει ΠΟΛΥ κόσμο να κλαίει...

Έχω δει ναι, και κάμποσους, αλλά ασχολούνται με το FX χρόνια και δεν πάνε ευκαιριακά να τσιμπίσουν ότι βρούν.

Αν πάς έτσι είσαι 50-50.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.