Ερνεστος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2010 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2010 Γειά σε όλους!Εσχάτως βρέθηκα με 120άρη OCZ Vertex II.Μελέτησα τα (ατελείωτα) νήμματα σε διάφορα σημεία στο νετ για την εγκατάσταση και βελτίωση επιδόσεων σε SSD, οπότε ξαφνικά κάποια στιγμή τρώω φλασιά με τη διαπίστωση ότι αυτά που διάβασα αφορούν πλατφόρμες Intel!!!!!!! (MS/Intel driver, IC controller κτλ κτλ κτλ).Με την πλατφόρμα AMD, ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ όμως ? ? ? ?Ποιά διαδικασία ακολουθούμε? Διαθέτει η AMD driver για τα διάφορα chipset (αυτός θα ήταν ο ATI System Drivers for 7xx/8xx/SB7xx/SB8xx Series (except RS690, 7400)??????? από το ακόλουθο λινκ MSI Europe ? Computer, Laptop, Notebook, Desktop, Mainboard, Graphics and more πχ?) Ή προτιμούμε αυτόν που δίνουν τα Win7 κατά την εγκατάσταση?Να υποψιαστώ ότι "SSD και AMD" είναι a no-go situation?Ποιός θα μπορούσε να με διαφωτίσει? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter Pan Δεκέμβριος 14, 2010 #2 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 14, 2010 η προσωπική μου εμπειρία με AMD και Intel SSD μου λεεί οτι αν έχεις τους AMD drivers τότε ξεχνάς το τριμ, άν αφήσεις τους driverς απο την MS τότε έχεις τριμ αλλά χάνεις λίγο σε επιδόσεις.τα παραπάνω με Intel SSD, με άλλο κατασκευαστή δέν γνωρίζω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ερνεστος Δεκέμβριος 14, 2010 Author #3 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 14, 2010 Thanx, m8! Η ξενέρα του αιώνα, ssd που χτυπάει 200άρες να στο ξεφτυλίζει σε 60ράκια (write)... :hang3: :hang3: :hang3: :hang3: Είμαι έτοιμος να τον σουτάρω ή να αλλάξω πλατφόρμα. Πάνε καλά εκεί στην AMD? Διάβασα σε ένα φόρουμ: οι ssd είναι ανώριμο προϊόν, έχουμε να ασχοληθούμε με τους bulldozer και τη σειρά 69ΧΧ τώρα, βάλε raptors σε RAID. . . . :tomato: :tomato: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter Pan Δεκέμβριος 14, 2010 #4 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 14, 2010 τώρα που το έθιξες το θέμα το έψαξα και εγώ λιγάκι και βρήκα οτι μάλλον απο τους καινούργιους 10.12 catalyst θα υποστηρίζεται το τριμ ΑΛΛΑ μόνο απο τσιπάκια της σειράς 8χχ, κάτι που δέν μπορώ να επιβεβαιώσω αφού και εγω με 780G είμαι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ερνεστος Δεκέμβριος 14, 2010 Author #5 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 14, 2010 Τα είδα και αυτά τα χάλια, αδερφέ... Support για τα 8ΧΧ και αυτό λειψό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chroma Δεκέμβριος 16, 2010 #6 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 16, 2010 AMD AHCI TRIM Driver Support Included In Driver v1.2.1.263 - Rage3D Discussion AreaΑπό τους 10.9 και μετά το βάλανε (δεν έχω amd να πω σίγουρα). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter Pan Δεκέμβριος 16, 2010 #7 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 16, 2010 Μόλις έβαλα τους τελευταίους ( 10.12 AHCI ) στο SB780G, όππως ήτανε αναμενόμενο το Intel Toolbox δέν λειτουργεί για να βεβαιωθώ οτι περνάει το τριμ, οπότε και θα περιμένω να δώ τί θα γίνει στις επιδόσεις με την πάροδο του χρόνου.Πάντως ενα crystaldiskmark που έτρεξα, μου έδειξε καλύτερα νούμερα με drivers AMD απο ότι με drivers απο MS.Όταν και άν έχω κάτι νεότερο θα ενημερώσω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
screwvy Δεκέμβριος 16, 2010 #8 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 16, 2010 Και εγώ έχω Intel ssd και amd πλατφόρμα (770 chipset) και είχα την εντύπωση ότι όταν τρέχω το intel ssd optimizer (I.S.O), περνάει κανονικά το trim. To βασίζω σε δύο πράγματα:1) Το ssd life μου λέει ότι το trim υποστηρίζεται κανονικά. 2) Τους πρώτους δυο μήνες που είχα τον ssd και το bios ήταν σε ide mode, είχα τρέξει το I.S.O και μετά αμέσως την αξιολόγηση των Windows. Μου εμφάνιζε τη βαθμολογία του ssd στο 7,4. Έπειτα, το γυρνάω σε ahci από το bios, ξανατρέχω την αξιολόγηση των win, πάλι η ίδια βαθμολογία. Όταν όμως έτρεξα πάλι το I.S.O ανέβηκε η βαθμολογία του στο 7,6. Όχι ότι κάνω τέτοια πειράματα, έψαχνα κάτι άλλο να δω, βασικά τότε είχα μάθει ότι όταν υπάρχει ssd πρέπει να δουλεύει σε ahci mode, διαφορετικά δεν περνάει το trim. Και τότε είχα συνειδητοποιήσει ότι (ενώ ήταν σε ide mode) ότι η βαθμολογία αξιολόγησης του έπεφτε συνεχώς.Δηλαδή, εσείς που λέτε ότι δεν υποστηρίζεται το trim στην amd πλατφόρμα, που κάνω λάθος παραπάνω?Α, όσον αφορά τους drivers, δεν εγκατέστησα τίποτα εγώ. Μια προσπάθεια όμως που είχα κάνει, μου έβγαζε μπλε οθόνη. Και το άφησα με τους drivers των win. Μάλιστα, όσο απίστευτο και άκυρο και αν ακούγεται δεν μπορούσα ούτε το firmware του ssd να αναβαθμίσω, ενώ ήταν εγκατεστημένοι οι amd drivers. Πραγματικά, ξέρω πόσο άκυρο φαίνεται αυτό, καθώς το firmware update τρέχει πριν φορτωθεί το ΛΣ. Και όμως, μόλις τους απεγκατέστησα, αναβαθμίστηκε κανονικά.edit:Μόλις έβαλα τους τελευταίους ( 10.12 AHCI ) στο SB780G, όππως ήτανε αναμενόμενο το Intel Toolbox δέν λειτουργεί για να βεβαιωθώ οτι περνάει το τριμ, οπότε και θα περιμένω να δώ τί θα γίνει στις επιδόσεις με την πάροδο του χρόνου.Αλήθεια, οι amd drivers μου είχαν δημιουργήσει και αυτό το πρόβλημα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter Pan Δεκέμβριος 17, 2010 #9 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 17, 2010 Δηλαδή, εσείς που λέτε ότι δεν υποστηρίζεται το trim στην amd πλατφόρμα, που κάνω λάθος παραπάνω?απο αυτά που έγραψες βγαίνει και η αλήθεια, η οποία είναι οτι με drivers απο την MS ( μιας και δέν τους άλλαξες ) είχες τριμ, ενώ τίποτα δεν λειτουργούσε "φυσιολογικά" όταν έβαλες drivers απο την AMD.Όμως σύμφωνα με το link παραπάνω τριμ υποστηρίζεται λοιπόν απο την AMD σε όλα τα chipset με την έλευση του catalyst 10.9 αλλά, μιάς και το Intel toolbox δεν αναγνωρίζει τον σκληρό μετά την εγκατάστασή του, τότε δέν γνωρίζουμε και άν λειτουργεί σωστά το τριμ. ( τουλάχιστον όχι απο κάποιον τρόπο που ξέρω εγώ )Αυτό είναι που προσπαθώ να βρώ τώρα πια....θα περιμένω 7-10 μέρες και θα ξανα τρέξω δοκιμαστικά για να δώ διαφορές στην απόδοση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
screwvy Δεκέμβριος 17, 2010 #10 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 17, 2010 Ένα σχόλιο: Το αν δεν δουλευει το intel ssd toolbox είναι κριτήριο για το ότι δεν περνάει το trim. Το αντίστροφο όχι. Δηλαδή, αν δουλεύει, δεν σημαίνει ότι δουλεύει και το trim. Επί δύο μήνες μπορούσα να δουλεύω κανονικά αυτό το πρόγραμμα ενώ είχα ide mode στο bios. Και όπως καταλαβαίνω, για να περνάει το trim θα πρέπει να τηρούνται όλα τα εξής κριτήρια:1) Φυσικά να το υποστηρίζει ο ssd. 2) Οι drivers εννοείται.3) Να είναι ρυθμισμένο σε ahci (και όχι, το raid mode δεν υποστηρίζει trim) το mode στο bios.4) Να υποστηρίζεται από το ΛΣ. (εννοώ ότι π.χ στα win 98 δεν υπάρχει αυτό το πράγμα)5) Και φυσικά να δουλεύει το πρόγραμμα που θα βελτιώσει τη λειτουργικότητα του ssd χρησιμοποιώντας το trim (π.χ intel ssd toolbox).Πουθενά αλλού δεν έχω δεί κάτι άλλο, παραπάνω ή λιγότερο. Νομίζω ότι αν τηρούνται όλα τα παραπάνω, τότε όλα δουλεύουν κανονικά. Αφού, τo trim αφορά την πραγματική διαγραφή, από τον SSD, των block προς διαγραφή, και όχι το απλό μαρκάρισμα σαν διεγραμένο που κάνει το ΛΣ στους μηχανικούς δίσκους. Και νομίζω ότι αν αυτό γινόταν αυτόματα, τότε δεν θα χρειαζόμασταν το intel ssd toolbox. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter Pan Δεκέμβριος 17, 2010 #11 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 17, 2010 θα συμφωνήσω απόλυτα με το σκεπτικό σου και επίσης απο ότι βλέπω έχουμε την ίδια αντίληψη για το πώς δουλεύει το τριμ και πώς υποστηρίζεται.Το θέμα στην δική μου περίπτωση είναι οτι απο όσα γνωρίζουμε ισχύουνε όλα τα κριτήρια 1-4 ( όπως τα αρίθμησες ) εκτός απο το 5, κάτι που συμβαίνει λόγο driver όπως και έχουμε καταλάβει.Ερώτηση: 'Εχω την εντύπωση απο όσα έχω διαβάσει οτι το τρίμ περνάει και χωρίς την χρήση του toolbox ισχύει κάτι τέτοιο ?ΥΓ: εντύπωση μου είναι οτι εφόσον η AMD ισχυρίζεται οτι οι οδηγοί της υποστηρίζουνε τριμ, τότε ανεξαρτήτως του τί δείχνει το toolbox, αυτό θα ισχύει. Άν λάβουμε υπόψιν μας την αντιπαλότητα των δύο εταιριών είναι λογικό το πριόν της μίας να μήν λειτουργεί με οδηγούς της άλλης, συνεπώς θα "έπρεπε" στην δική μας περίπτωση να αφήσουμε το toolbox στην άκρη και να εμπιστευτούμε την AMD ( άλλωστε δέν μπορούμε να κάνουμε και πολλά ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
screwvy Δεκέμβριος 17, 2010 #12 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 17, 2010 Τι να σου πώ, στα σίγουρα δεν ξέρω. Πάντως, χθες ξαναέτρεξα την αξιολόγηση των win (μετά από 4 μήνες) και η βαθμολογία του ssd παρέμεινε στο 7,6. Ενώ αντιθέτως όταν επι δύο μήνες το είχα σε ide mode η βαθμολογία του έπεφτε και ας έτρεχα το toolbox. Οπότε, εκτός και αν μάθω κάτι διαφορετικό, θα πιστεύω ότι δεν περνάει χωρίς τη χρήση του εργαλείου. Εχω την εντύπωση ότι στο thread 'Intel ssd..' (κάπως έτσι λέγετε) αναφέρεται και η χρήση εναλλακτικού εργαλείου αντί του intel ssd toolbox. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο google, ενισχύεται η άποψη μου εμμέσως και από αυτό το άρθρο. (χρησιμοποιεί το toolbox για να περάσει το trim). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter Pan Δεκέμβριος 17, 2010 #13 Κοινοποίηση Δεκέμβριος 17, 2010 αυτό που έχω καταλάβει είναι οτι μία ξεκάθαρη άποψη δέν υπάρχει, είτε για το toolbox σε σχέση με το τριμ, είτε με τους AMD drivers.Απο την μεριά μου θα περιμένω να δώ τί θα γίνει με τις επιδόσεις ώστε να βγάλω έστω κάποια ασφαλή συμπεράσματα. ( τώρα που έχω AMD drivers ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.