Jump to content



Καλος οδοντιατρος


Daytime Dreamer

Recommended Posts

Μπορεί. Μου φαίνεται όμως λίγο υπερβολικό δεδομένου ότι παίρνεις κεφαλοσπορίνη, όχι κάτι όπως τετρακυκλίνη. Μήπως παίρνεις και κάποιο στοματικό διάλυμα με χλωρεξιδίνη? Αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στη γεύση και δυσχρωμία στα δόντια.

Χρησιμοποιώ Hexalen -και- βουρτσάκια, άρα δεν θα το έλεγα. Και να σας πω την αληθεια τωρα επανηλθε η κατάσταση κάπως καλύτερα(τελείωσε η αντιβίωση πριν 4 μέρες). Το δόντι πλέον δεν πονάει τόσο όταν μασάω παρά μόνο λιγάκι.

Έγινε επεξεργασία από livingproof
Σορρυ δεν ήξερα ότι έχουν φωνή τα κεφαλαία!! lol
Link to comment
Share on other sites

Μην χρησιμοποιεις και κεφαλαια συνεχεια. Εκτος οτι στην γλωσσα του Ιnternet σημαινει οτι φωναζεις, δεν ειναι και ευαναγνωστο για τους συμφορουμιτες. Θα σε παρακαουσα να το διορθωσεις. :)

Link to comment
Share on other sites

Τώρα τελευταία έχω παρατηρήσει μία τρυπούλα σε ένα τραπεζίτη. Είναι αρκετά μικρή και δεν με ενοχλεί ούτε με κρύα-ζεστά, ούτε με σοκολάτες, απλά φροντίζω να είναι καθαρό τα δόντια μετά απο κάθε γεύμα.

Το θέμα είναι οτι σκέφτομαι να το ψάξω λίγο με teeth remineralization.

Πολλοί λένε πως όντως δούλεψε για αυτούς και σκέφτομαι να πάρω d3 και 1-2 συμπληρώματα ακόμα και να δω πως θα πάει...

Έχει κανείς σχετική εμπειρία?

[MENTION=1961]wacko_gr[/MENTION] τι γνώμη έχεις? Επιστημονικά πως σου ακούγεται, έχει καθόλου βάση?

Γενικά λίγο πελάγωσα γιατί πέρα απο το remineralization, υπάρχουν 1002 άλλα πράγματα που ισχυρίζονται πως βοηθάνε (π.χ. σαπούνι αντί οδοντόκρεμας) και δεν ξέρω τι να πιστέψω.

Link to comment
Share on other sites

Remineralization είναι διαδικασία χωρίς αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Ακόμα τουλάχιστον. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι μια φθορίωση τοπικά με σκεύασμα υψηλής συγκέντρωσης σε φθόριο, σε συνδυασμό ίσως και με μία οδοντόκρεμα με αυξημένο φθόριο. Δε λέω ονόματα σκευασμάτων γιατί μπορεί να θεωρηθεί διαφήμιση. Ο μόνος τρόπος επανασβεστίωσης της αδαμαντίνης είναι το φθόριο.

Και για να προλάβω όσους αρχίσουν να λένε ότι το φθόριο κάνει το ένα, το φθόριο κάνει το άλλο, προκαλεί καρκίνο και άλλα τέτοια, αυτά είναι λαικές δοξασίες. Το φθόριο ήταν, είναι και θα είναι το μόνο και πιο αποτελεσματικό μέτρο κατά της τερηδόνας, πέραν της αποχής από τα γλυκά. Και δεν προκαλεί τίποτα κακό αν δεν γίνει κατάχρηση του. Στην Αμερική που εφαρμόστηκε πιλοτικά σε 20 πολιτείες το 1952 η φθορίωση του πόσιμου νερού στην ενδεδειγμένη αναλογία (1,2 ppm) και σε έρευνα που κράτησε έως το 1972, βρέθηκε μείωση της τερηδόνας στα παιδιά έως 12 ετών από 45-55% στην εικοσαετία. Και μετά π.χ λένε ότι η Σουηδία είναι η δεύτερη πιο ανεπτυγμένη οδοντιατρικά χώρα στον κόσμο και θεωρούν ότι το φθόριο είναι "εργαλείο του σατανά". Να χαρώ εγώ ανεπτυγμένους. Ούτε εδώ φυσικά εφαρμόζεται κάτι αντίστοιχο αλλά εντάξει. Εδώ δε γίνονται άλλα κι άλλα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Εχω και γω ενα προβλημα και επειδη φοβαμαι την επισκεψη στον οδοντιατρο ελπιζω να με προσανατολισετε αν χρειαστει να παω:baby: Τις τελευταιες δυο μερες εχω εναν πονο εντοπισμενα στο εσωτερικο των ουλων πανω απο τους δυο ανω γομφιους αριστερα. Εχω την αισθηση οτι ειναι σαν πιο τραχεια η περιοχη και ειναι πολυ επωδυνη, δε μπορω ομως να τη δω καλα γιατι ειναι εσωτερικα, νιωθω σαν να ναι γδαρμενο το ουλο. Τι μπορει να ειναι γιατι εχω φοβηθει:crazy: Βοηθαει καποια ειδικη οδοντοκρεμα η αντισηπτικο διαλυμα;

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον έχεις τραυματιστεί ή καεί εκεί. Αυτό γίνεται συνήθως εντελώς ασυναίσθητα, οπότε δε θα το κατάλαβες όταν συνέβη. Μπορείς να βάζεις ένα αντισηπτικό gel όπως π.χ aloclair gel. Θα βοηθήσει να μειωθεί λίγο η ενόχληση και να επουλωθεί πιο γρήγορα. Μπορείς και συνδυαστικά να βάζεις και ένα στοματικό διάλυμα με χλωρεξιδίνη. Το στοματικό διάλυμα, πάντα μετά από βούρτσισμα των δοντιών, αλλιώς δε βοηθάει καθόλου.

Link to comment
Share on other sites

Σ' ευχαριστω παρα πολυ wacko ;) Θα ακολουθησω τις συμβουλες!! Εμαθα και αρκετα πραγματα απο τα σχολια σε αυτο το θεμα, ειναι πολυ ωραιο και χρησιμο να μοιραζεσαι τις γνωσεις σου και κανεις καλο σε πολλους!! keep up the good work ;)

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω και εγώ κάτι που είμαι μετά από ορθοδοντική (έχουνε περάσει 7 μήνες που τελείωσα την θεραπεία)

Το teeth whitening (λεύκανση) κάνει κακό; Κάνει κακό στο enamel (μου διαφεύγει ο Ελληνικός όρος) του δοντιού;

Λεύκανση δοντιών στο σπίτι με φράουλες και baking soda που βλέπω να λένε μερικοί δεν κάνει κακό στα δόντια αφού τα φρούτα είναι όξινα;

Link to comment
Share on other sites

Λουκά δεν κάνει κακό η λεύκανση στα δόντια, αρκεί να μη γίνεται πολύ συχνά. Όχι συχνότερα από μία φορά ανα διετία. Enamel είναι η αδαμαντίνη.

SirDiman πρέπει να πλένουμε και τη γλώσσα. Γίνεται με την οδοντόβουρτσα και με απαλές κινήσεις και δεν προκαλεί πρόβλημα στις θηλές της.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα!

Δικαιολογείται η ευαισθησία στο κρύο, π.χ. σε υγρά, ιδίως στο νερό, σε απονευρωμένο δόντι;

Πρόκειται για γομφίο (άνω), η ενδοδοντική θεραπεία ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα περίπου και έβαλα θήκη.

Δεν νιώθω κάτι κατά τη μάσηση, ούτε κατά το βούρτσισμα ή όταν χρησιμοποιώ νήμα.

Όταν όμως ξεπλένω μετά με νερό, τότε με ενοχλεί.

Τι μπορεί να φταίει; Και τι θα πρέπει να κάνω;

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Ευαισθησία στο κρύο δε δικαιολογείται μετά από απονεύρωση. Πόνος στην πίεση και τη μάσηση δικαιολογείται αλλά και πάλι για 2-3 μέρες μετά την ολοκλήρωση της. Όχι ένα μήνα μετά. Πιθανώς να υπάρχει κάποιος δευτερεύων ριζικός σωλήνας στο δόντι ή κάποιος υπεράριθμος. Όλα αυτά βέβαια είναι εικασίες. Με τον οδοντίατρο σου μίλησες?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση wacko!

Με τον οδοντίατρό μου μίλησα, μάλιστα το θέμα το διαπίστωσε και ο ίδιος όταν, πριν μου βάλει τη θήκη, φύσηξε αέρα με κείνο το εργαλείο (δεν ξέρω πώς λέγεται) στο δόντι. Εκεί η ενόχληση ήταν στα όρια του πόνου, σχεδόν τινάχτηκα.

Μου είπε ότι μπορεί να είναι ουλικό το θέμα και να περιμένω καμιά εβδομάδα.

Προσωπικά δεν θεωρώ ότι θα περάσει σε "καμιά εβδομάδα". Νομίζω μάλιστα ότι έχει επιταθεί.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι όταν ξεπλένω με νερό, η ενόχληση (σχεδόν πόνος) είναι στιγμιαία. Δηλαδή, όταν συνεχίσει η επαφή του δοντιού με το νερό δεν με ενοχλεί. Αν το επαναλάβω μετά από λίγη ώρα, πάλι τα ίδια. :...:

Τι μου προτείνεις να κάνω;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ερώτηση για τον τρελογιατρό :D

Η κοπέλα μου έχει θήκες στα κάτω δόντια αριστερά και δεξιά. (καπνίζει by the way, στριφτά)

Όταν τις έβαλε ήταν κατασπρες, τώρα στο ίδιο σημείο αριστερά και δεξιά εσωτερικά της πορσελάνης έχει 2 μικρά μαυράκια. Αυτά είναι αποχρωματισμοί από το τσιγάρο σε κάποιο σημείο που κάνει γούβα ας το πούμε η θήκη, ή έχει γδαρθεί η θήκη; Αποχρωματίζονται οι θήκες?

Link to comment
Share on other sites

Γειά σου ρε Λουκά. Τι κάνεις?

Στο θέμα σου τώρα. Οι στεφάνες δεν αποχρωματίζονται αλλά "βάφονται" από το τσιγάρο. Δηλαδή αποκτούν μια πιο γκρίζα απόχρωση επάνω. Δεν απορροφούν όμως το χρώμα. Με λίγη σοδοβολή ή αμμοβολή γίνονται σαν καινούριες. Επίσης δεν έχουν γούβες αλλά απλά σπάνε πολλές φορές κάποια τμήματα της πορσελάνης και μένει ο μεταλλικός σκελετός που υπάρχει από μέσα ακάλυπτος. Γι'αυτό και τα μαυράκια.

Link to comment
Share on other sites

Γειά σου ρε Λουκά. Τι κάνεις?

Στο θέμα σου τώρα. Οι στεφάνες δεν αποχρωματίζονται αλλά "βάφονται" από το τσιγάρο. Δηλαδή αποκτούν μια πιο γκρίζα απόχρωση επάνω. Δεν απορροφούν όμως το χρώμα. Με λίγη σοδοβολή ή αμμοβολή γίνονται σαν καινούριες. Επίσης δεν έχουν γούβες αλλά απλά σπάνε πολλές φορές κάποια τμήματα της πορσελάνης και μένει ο μεταλλικός σκελετός που υπάρχει από μέσα ακάλυπτος. Γι'αυτό και τα μαυράκια.

Εδώ στην ξενιτιά δουλεύουμε! :D Λονδίνο και μουντίλα! Ευτυχώς αυτές τις μέρες κάνει κάπως καλό καιρό.

Αυτό φαντάστηκα και εγώ, ότι έχουνε σπάσει μικρά τμήματα. Αυτά διορθώνονται;

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς δεν διορθώνονται. Μπορεί να μπει λίγη σύνθετη ρητίνη αλλά συνήθως δεν κρατάει.

Κατάλαβα. Άλλη ερώτηση μιας και με έπιασε η τρέλα μου με τα δόντια αυτες τις ημέρες.

Στα κάτω δόντια μετά απο την ορθοδοντική, παρατήρησα ότι στο εσωτερικό του 1ου γομφίου εκεί που ενώνεται με τον 2ο γομφίο πιο πίσω υπάρχει μια καφέ (όχι μαύρη) απόχρωση. Λόγω της ορθοδοντικής πριν αυτό δεν φαινόταν γιατί ήταν τελείως εσωτερικά, ενώ τώρα που μετακινήθηκαν τα δόντια φαίνεται.

Επίσης στο πάνω μέρος στους τραπεζίτες υπάρχουν μαύρα στίγματα.

Αυτά είναι στάσιμες τερηδόνες ή απλοί αποχρωματισμοί;

Και κάτι άλλο τελευταίο. Όταν τρώμε γλυκά, ποιά είναι η καλύτερη ώρα να τα τρώμε για τα δόντια μας? Μετά από φαγητό; Και να πλένουμε αμέσως τα δόντια η όχι΄(έχω ακούσει ότι δεν κάνει να τα πλένουμε αμέσως μετά που θα φάμε γλυκά)

Thanks για όλες τις απαντήσεις, με την πρώτη ευκαιρία που θα κατέβω I will pay you a visit! :D

Έγινε επεξεργασία από Daytime Dreamer
Link to comment
Share on other sites

Η καφέ απόχρωση είναι μάλλον χρωστική. Το ίδιο είναι και τα μαύρα στίγματα στις μασητικές επιφάνειες. Αυτό συνήθως γίνεται σε δόντια τα οποία έχουν πολύ βαθιές μασητικές αύλακες. Σε αυτά, για προστασία, βάζουμε sealants. Για 7-8 χρόνια έτσι, δε φοβόμαστε μήπως τερηδονιστούν.

Η καλύτερη ώρα για να φάει κάποιος γλυκό είναι αμέσως μετά από το μεσημεριανό ή βραδυνό γεύμα, γιατί το στόμα εκείνη τη στιγμή έχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα σάλιου από το κανονικό, ακριβώς επειδή μόλις έχουμε φάει. Συνεπώς, η τερηδονογόνος ικανότητα του γλυκού μειώνεται, αφού το σάλιο είναι προστατευτικό για τα δόντια.

Βούρτσισμα, καλό είναι να γίνεται μισή ώρα μετά το γλυκό, όπως επίσης και μετά από όξινα ποτά (αναψυκτικά, χυμούς εσπεριδοειδών). Ο λόγος είναι γιατί οι τροφές αυτές, ρίχνουν το pH του σάλιου σε όξινα επίπεδα, με αποτέλεσμα να ευνοείται η απασβεστίωση της αδαμαντίνης. Αν τώρα εμείς πάμε στην ελαφρώς απασβεστιωμένη αδαμαντίνη, να βουρτσίσουμε, αφαιρούμε το επιφανειακό της τμήμα. Άρα, πρέπει να δώσουμε στο σάλιο τη δυνατότητα να επαναφέρει το pH σε φυσιολογικά επίπεδα (περίπου 6), προτού βουρτσίσουμε, το οποίο για να γίνει χρειάζεται περίπου μισή ώρα.

Link to comment
Share on other sites

Η καφέ απόχρωση είναι μάλλον χρωστική. Το ίδιο είναι και τα μαύρα στίγματα στις μασητικές επιφάνειες. Αυτό συνήθως γίνεται σε δόντια τα οποία έχουν πολύ βαθιές μασητικές αύλακες. Σε αυτά, για προστασία, βάζουμε sealants. Για 7-8 χρόνια έτσι, δε φοβόμαστε μήπως τερηδονιστούν.

Η καλύτερη ώρα για να φάει κάποιος γλυκό είναι αμέσως μετά από το μεσημεριανό ή βραδυνό γεύμα, γιατί το στόμα εκείνη τη στιγμή έχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα σάλιου από το κανονικό, ακριβώς επειδή μόλις έχουμε φάει. Συνεπώς, η τερηδονογόνος ικανότητα του γλυκού μειώνεται, αφού το σάλιο είναι προστατευτικό για τα δόντια.

Βούρτσισμα, καλό είναι να γίνεται μισή ώρα μετά το γλυκό, όπως επίσης και μετά από όξινα ποτά (αναψυκτικά, χυμούς εσπεριδοειδών). Ο λόγος είναι γιατί οι τροφές αυτές, ρίχνουν το pH του σάλιου σε όξινα επίπεδα, με αποτέλεσμα να ευνοείται η απασβεστίωση της αδαμαντίνης. Αν τώρα εμείς πάμε στην ελαφρώς απασβεστιωμένη αδαμαντίνη, να βουρτσίσουμε, αφαιρούμε το επιφανειακό της τμήμα. Άρα, πρέπει να δώσουμε στο σάλιο τη δυνατότητα να επαναφέρει το pH σε φυσιολογικά επίπεδα (περίπου 6), προτού βουρτσίσουμε, το οποίο για να γίνει χρειάζεται περίπου μισή ώρα.

Είσαι θεός, απλά! Respect! :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.