Jump to content



Καλος οδοντιατρος


Daytime Dreamer

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Τυχαία βρέθηκα να παρακολουθώ το συγκεκριμένο θέμα και είπα να ζητήσω κι εγώ τη γνώμη του γιατρού για δυο θεματάκια. Είμαι 25 και προσφάτως άλλαξα οδοντίατρο-ευτυχώς! Αυτό που επι χρόνια ονόμαζε "αρχές τερηδόνας" και με καθησύχαζε λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε κάτι,μετά από ακτινογραφία στον νέο μου γιατρό,αποδείχθηκε εκτεταμένη τερηδόνα σε....13 δόντια! Ο χορός των σφραγισμάτων ξεκίνησε την προηγούμενη βδομάδα και το βάθος σε 2 από τα 3 είναι μεγάλο-στο ένα ακουμπησαμε νεύρο,αλλα αφού δεν ματωσε δεν το πειραξαμε. Δεν πονάω γενικώς,ούτε καν όταν τα πιέζω με το δάχτυλο, ούτε κατά το βούρτσισμα, παρα μόνο στιγμιαία κατά τη μάσηση. Όταν απομακρύνεται η τροφή απομακρύνεται και ο πόνος. Είναι φυσιολογικό ή να ανησυχήσω;

Επίσης, διάβαζα για σφραγισματα με λέιζερ νέας γενιάς-σκληρών ιστών ή εμβίου. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος στην Θεσσαλονικη που να ασχολείται. Αξίζει τον κόπο και τα έξοδα να πάω σε άλλη πόλη ή να αρκεστώ στον τωρινό οδοντίατρο και το ανελέητο βουητό του τροχού για αλλα 10 δόντια;

Να πει κανείς ότι δεν προσέχω και την στοματικη μου υγιεινή... παίζουν ρόλο τα γονίδια μήπως;

Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις!

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον εννοείς αρχόμενη τερηδόνα. Σε νέους ασθενείς είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Βέβαια εξαρτάται αποκλειστικά από τον οδοντίατρο η αναγνώριση τους και δεν είναι τόσο απλή.

Πόνος στη μάσηση είναι λιγάκι ανησυχητικός γιατί συνήθως σημαίνει ότι υπάρχει φλεγμονή στον πολφό. Φλεγμονή σημαίνει μικρόβια στον πολφό ο οποίος κανονικά είναι άσηπτος, δηλαδή δεν έχει μικρόβια. Το "ακουμπήσατε νεύρο" είναι μάλλον ατυχής όρος αλλά με προσανατολίζει μάλλον στο ότι απλά το σφράγισμα είναι πολύ βαθύ και το τοίχωμα του δοντιού που χωρίζει την κοιλότητα από τον πολφό είναι πάρα πολύ λεπτό, γι'αυτό και υπάρχουν ενοχλήσεις. Το "δεν μάτωσε" σημαίνει μάλλον ότι δεν υπήρξε αποκάλυψη πολφού, πράγμα και πάλι θετικό.

Αν αυτά που είπα ισχύουν όντως, τότε κατά πάσα πιθανότητα ο πόνος στη μάσηση θα μειωθεί σταδιακά σε περίοδο περίπου 15 ημερών και θα εξαφανιστεί εντελώς. Οπωσδήποτε όμως θα χρειαστεί κάποια στιγμή στο μέλλον ενδοδοντική θεραπεία ("απονεύρωση") στο δόντι αυτό. Και επειδή ξέρω ότι θα ρωτήσεις πόσο σύντομα, δυστυχώς δε μπορώ να το απαντήσω. Μπορεί να συμβεί σε 6 μήνες, αλλά μπορεί να συμβεί και σε 10 χρόνια. Θα το καταλάβεις όταν θα αρχίσει πλέον να έχει πιο έντονες και μόνιμες ενοχλήσεις.

Τα γονίδια παίζουν ρόλο στα δόντια αλλά όχι άμεσο. Απλά αυξάνουν ή μειώνουν την προδιάθεση για βλάβες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι "επειδή ο μπαμπάς μου έχει μασέλες στα 55 του" θα συμβεί και σε μένα το ίδιο. Σημαντικότερο ρόλο παίζει η στοματική υγιεινή και οι διατροφικές και άλλες συνήθειες.

Για το λέιζερ τέλος θα σου πω ότι δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθείς για δύο λόγους. Χωρίς να αμφισβητώ την αποτελεσματικότητα και χρησιμότητα του, δε γλυτώνεις τον τροχό εντελώς σε καμμία περίπτωση, απλά μειώνεις το χρόνο που χρησιμοποιείται. Δεύτερος λόγος είναι το κόστος. Δεν έχω ιδέα πόσο θα χρεώσει το κάθε σφράγισμα ο συνάδελφος αλλά μπορείς να περιμένεις ένα ποσό της τάξεως των 100 ευρώ για το καθένα.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς, ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!

Είσαι πράγματι κατατοπιστικότατος! (ζητώ συγγνώμη για τον ενικό)

Να σημειώσω κάτι σε σχέση με το λέιζερ για να μου πεις αν ισχύει; (ναι, είμαι "θύμα" του μάρκετινγκ και του "φόβου" μου απέναντι στις απονευρώσεις που, δυστυχώς, δεν μου απέκλεισες ως ενδεχόμενο :( ) Επικοινώνησα με έναν συνάδελφό σου που βγαίνει από τους πρώτους στα googl-αρίσματα όσον αφορά στo Er:VAG λέιζερ για το οποίο κατάλαβες ότι σου μιλάω. Μαλλον δεν επιτρέπεται να πω την τιμή εδώ, αλλά στοιχίζει ακριβώς το ίδιο με τα σφραγίσματα που μου κάνει τώρα ο οδοντίατρος μου. Επίσης, μου είπε πως με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας γίνεται κάλυψη ή έστω αποστείρωση του πολφού, κάτι που-συνδυαστικά με αυτά που μου είπες εσύ- φαντάζομαι ότι ελαχιστοποιεί την φλεγμονή, άρα και τον πόνο (οκ, ξέρω πως κάποια στιγμη θα χρειαστώ απονεύρωση, μην μου το θυμίζεις!). Περισσότερο γι αυτόν τον λόγο εξακολουθώ και το σκέφτομαι. Απλώς, ως άσχετη, δεν θέλω να πάρω λάθος απόφαση για κάτι που καθορίζει τόσο την υγεία μου όσο και την αισθητική του προσώπου μου.

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν φοβάμαι τον τροχό, απλώς μου ήρθε λίγο ξαφνικό όλο αυτό και δεν μου είναι ευχάριστη η διαδικάσια "ένα δόντι κάθε μέρα, για να προλάβουμε να χειρότερα- μία αναισθησία κάθε μέρα- ζαβλάκωμα κάθε μέρα".:hang3:(μέχρι και θερμοκρασία ανέβασα για λίγες ώρες, αλλά ο οδοντίατρος μου το θεώρησε τυχαίο)

Μπαίνω στον πειρασμό να σε κουράσω λίγο ακόμα...Όταν με το κακό έρθει η ημέρα της απονεύρωσης- ας ελπίσουμε η δεύτερη πρόβλεψή σου για τα 10 χρόνια να είναι η σωστή- πόσες πιθανότητες υπέρχουν να "μαυρίσει" το δόντι ή να χρειαστεί και θήκη; Είμαι λίγο "σπαστική" και θέλω να διατηρήσω όσο το δυνατόν πιο "φυσική" όψη στο χαμόγελό μου (οκ, ακούγεται αστείο με 13 δόντια σφραγισμένα...). Στην περίπτωση της -φτου,φτου,φτου- απονεύρωσης μηήήήήήήπως το λέιζερ είναι καλύτερη μέθοδος, ώστε να αποφευχθούν αποτυχίες και αποστήματα; Λέω εγώ τώρα...

Ξαναζητώ συγγνώμη που γίνομαι τόσο κουραστική, αλλά είσαι από τους λίγους οδοντιάτρους που εξηγούν κάτι και το καταλαβαίνω! (γυναίκα περιορισμένης "ευθύνης", τι τα θες!)

Link to comment
Share on other sites

Μη ζητάς συγγνώμη για τον ενικό. Ούτως ή άλλως κι εγώ στον ενικό σου μίλησα. Μια παρέα είμαστε εδώ. Είμαι και 28 ετών άλλωστε.

Στις ερωτήσεις σου τώρα. Αποστείρωση του πολφού δε γίνεται αν δεν ανοιχτεί δίοδος προς αυτόν. Επομένως θα είχε χρησιμότητα το λέιζερ στην περίπτωση που κάναμε διάνοιξη για να γίνει η ενδοδοντική θεραπεία. Άρα, στο δόντι που ήδη παρουσιάζει τις ενοχλήσεις το λέιζερ δε μπορεί να προσφέρει κάτι. Στα υπόλοιπα δόντια θα κάνει τη διαδικασία απλούστερη και πιο ανεκτή για σένα δεδομένου ότι ελαχιστοποιεί τη χρήση τροχού και πολλές φορές δε χρειάζεται καν αναισθησία. Αυτό εξαρτάται από το βάθος της κοιλότητας.

Το ανέβασμα θερμοκρασίας μάλλον είναι τυχαίο όντως και έχει να κάνει με το άγχος που απέκτησες ακούγοντας όλα αυτά τα "ωραία" πράγματα. Σφραγίσματα, αναισθησίες, τροχούς, απονευρώσεις κτλ. Οι πιθανότητες να μαυρίσει το δόντι είναι σχετικά μικρές, αν αντιμετωπιστεί σύντομα το δόντι. Σύντομα εννοώ, όταν παρουσιάσει τις συνεχείς ενοχλήσεις, να μην αφεθεί για πολύ καιρό. Το μαύρισμα είναι απόρροια της νέκρωσης του πολφού και δε συμβαίνει σε καμμία άλλη περίπτωση. Θήκη και πάλι όχι, αν δεν έχει σπάσει μεγάλο τμήμα του. Η πιθανότητα βέβαια να σπάσει είναι μικρή όταν το δόντι είναι "ζωντανό" όπως τώρα και αυξάνεται έως και 8 φορές αν απονευρωθεί. Στην περίπτωση της απονεύρωσης το λέιζερ υπερέχει στον έλεγχο του μικροβιακού παράγοντα. Δηλαδή γίνεται καλύτερος καθαρισμός του ριζικού σωλήνα από τα μικρόβια αλλά σε καμμία περίπτωση δε γίνεται αποστείρωση. Δεν έχει όμως ιδιαίτερη διαφορά σε σχέση με μια φυσιολογική απονεύρωση με χημικά και μηχανοκίνητα μέσα.

Έγινε επεξεργασία από wacko_gr
Link to comment
Share on other sites

Και πάλι ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες! Το συμπέρασμα είναι ένα, λοιπόν: κλασική μέθοδος, με λίγη υπομονή ως προς τη διαδικασία- εφόσον οι διαφορές είναι "τόσες-όσες", πράγματι δεν αξίζει τον κόπο να ξεσπιτώνομαι για να με...σφραγίσουν!

Η αλήθεια είναι πως αυτά που μου είπες σε σχέση με την απονεύρωση με καθησύχασαν αρκετά. Τα δοντάκια μου δεν θα γίνουν "δαλματίας"! Βέβαια, αν στα 25 αρχίζω κάτι τέτοια, στα 50 δεν θέλω να φανταστώ πόσες γέφυρες και φαράγγια θα έχω στο στόμα μου :D

Νομίζω ξεμπέρδεψες με 'μενα! (προς το παρόν, τουλάχιστον)

Εύχομαι να μην σου τύχει ποτέ από κοντά τόσο γκρινιάρα ασθενής όσο εγώ ;-)

Να 'σαι καλά!

Link to comment
Share on other sites

Αν βουρτσίζεις συχνά και σωστά δε θα έχεις πρόβλημα. Οπότε μην αγχώνεσαι. Ακόμα τουλάχιστον. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με έναν ασθενή που θέλει να είναι ενημερωμένος. Δεν είναι γκρινιάρης αυτό. Ό,τι άλλο θελήσεις ευχαρίστως να βοηθήσω αν γνωρίζω.

Τώρα θα πω και ένα οδοντιατρικό ανέκδοτο που μου ήρθε μόλις.

Πάει ένας κύριος στον οδοντίατρο και του λέει:

- Γιατρέ μου τελευταία μυρίζει άσχημα το στόμα μου. Τι έχω?

Και ρωτά ο οδοντίατρος:

- Κύριε μου μήπως έχετε καμμία γέφυρα στο στόμα σας?

- Ναι, έχω μία κάτω αριστερά.

- Ε, αυτό είναι, λέει ο οδοντίατρος.

- Τι δηλαδή?

- Κάποιος έχει χέσει κάτω από τη γέφυρα.:hehe:

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Να ρωτησω κατι και εγω...ειχα κανει ενα σφραγισμα μετα τα χριστουγεννα αναμεσα σε 2 δοντια.συνεχισε να με ενοχλει καθως μασαγα και οταν επινα κατι κρυο.πηγα στον οδοντιατρο μου και μου το τροχισε λιγο ακομα γιατι ειπε οτι δεν το ειχε φαει αρκετα και ακουμπαγε και ερεθιζε το νευρο.και μου ειπε να το αφησω λιγο και θα περασει...εχει περασει ενας μηνας περιπου απο τοτε και στο μασημα δεν εχω θεμα αλλα οταν πινω κατι κρυο(κυριως νερο) με ενοχλει αρκετα.τον πηρα και του το ξαναειπα αλλα μου ειπε να το αφησω και αλλο...οντως θελει και αλλο χρονο η απλα βαριεται αυτος να μου διορθωσει το σφραγισμα?

Link to comment
Share on other sites

Δώστου λίγο χρόνο ακόμα αν και νομίζω ότι πλέον δεν θα υπάρξει άλλη βελτίωση. Το ότι σε πονάει στο κρύο σημαίνει ότι ή κάπου υπάρχει κενό μεταξύ δοντιού και σφραγίσματος ή είναι πολύ βαθύ και ο οδοντίατρος δεν έχει βάλει στο τοίχωμα προς τον πολφό ουδέτερο στρώμα. Είναι ένα υλικό που μπαίνει μεταξύ δοντιού και σφραγίσματος στο τοίχωμα προς τον πολφό και προστατεύει το δόντι από τα ερεθίσματα και από πιθανή ευαισθησία που προκαλείται από το ίδιο το σφράγισμα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Παλι εδω :p

πηγα χθες στον οδοντιατρο γιατι το δοντι συνεχιζει να με ενοχλει οταν πινω κατι κρυο και μου ειπε οτι εχω ουλιτιδα στο δοντι εκεινο και εχει ανεβει το ουλο και φαινεται το νευρο.τωρα στεκει αυτο?γιατι γινεται εντελως τυχαια μολις μου εκανε το σφραγισμα(εδω και 3 μηνες) να με ποναει το ιδιο δοντι και τωρα να ειναι αυτο και οχι λαθος δικο του?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

καλησπέρα πολύ ενδιαφέρον συζήτηση την είχα δει πριν καιρό και να που μου χρειάστηκε ασ με κατατοπίσει κάποιος μήπως ηρεμήσω έκανα το πρώτο μου σφράγισμα το πρωί και τώρα ακόμα όταν μασάω τροφή μαλακιά κλπ έστω και λίγο με πονάει και δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει? το κακό είναι οτι έφυγα απο την γιατρό μου και δεν ένιωθα κάτι το αποτέλεσμα είναι οτι τώρα ετοιμάζομαι για ταξίδι και φοβάμαι αν θα πονάω συνέχεια και γενικά τι έγινε?

ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό είναι σύμπτωμα που εμφανίζεται συχνά έπειτα από εμφράξεις σύνθετης ρητίνης. Είναι παροδικό αλλά μπορεί να επιμείνει μέχρι και ένα μήνα. Περνάει μόνο του και δυστυχώς δε μπορείς να κάνεις κάτι.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι έχω "κενό αέρος" σε ένα δόντι με σφράγισμα. Κάθε φορά που πετάω, κι όταν το αεροπλάνο φτάνει σε ένα συγκεκριμένο ύψος το δόντι με ψωφάει στον πόνο για κανά τέταρτο και μετά ηρεμεί. Θέλει άνοιγμα και ξανά σφράγισμα;

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι "κενό αέρος" φίλε DJD. Και μάλλον δε φταίει ούτε το σφράγισμα. Αυτό που συμβαίνει στο αεροπλάνο σε μεγάλα ύψη είναι ότι αυξάνεται η πίεση του αέρα στην καμπίνα και συνεπώς και σε όλες τις κοιλότητες με υγρό που βρίσκονται μέσα σε αυτό το χώρο. Μια τέτοια κοιλότητα είναι και ο πολφός του συγκεκριμένου δοντιού. Αυξάνεται η πίεση εσωτερικά και πονάς. Αυτό φυσικά δε συμβαίνει σε δόντια που δεν έχουν πρόβλημα. Πιθανολογώ ότι κάτι συμβαίνει με το συγκεκριμένο δόντι, πέραν του σφραγίσματος.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την βοήθεια πάντως εγώ ακόμα πονώ και τρώω από την μια πλευρά και απορώ αν είναι να πας γι κάτι και να ταλαιπωριέσαι μετά δεν έπρεπε να έχει προβλέψει στην τεχνική κλπ κάποιος άλλος τρόπος. Γιατί αν κάνεις και από τις 2 πλευρές σφράγισμα και πονάς κάνεις και δίαιτα ταυτόχρονα ...

Link to comment
Share on other sites

Όπως είπα δεν είναι θέμα τεχνικής. Είναι θέμα υλικού. Σε κάποιους ανθρώπους (περίπου 15% του πληθυσμού), εμφανίζεται ευαισθησία μετά από έμφραξη σύνθετης ρητίνης και προκαλείται από τη σύνθετη ρητίνη. Περνάει. Θέλει όμως λίγο υπομονή. Είναι ενοχλητικό, το ξέρω, το έχω πάθει κι εγώ. Δυστυχώς δε γίνεται αλλιώς.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.