Jump to content



Καλος οδοντιατρος


Daytime Dreamer

Recommended Posts

Θα συμφωνησω με Τσακωνα!!! :dance3: χιλια thanks και αλλα τοσα μπραβο!!

Κατι αλλο : Το φθοριο κανει κακο? Μου χε πει ενας φιλος μου οτι θα επρεπε να το ειχαν αποσυρει λογω του οτι ειναι καρκινογονο. Ειχαν βγει λεει διαφορες ερευνες που το αποδεικνυαν

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ. Χαίρομαι που βοηθάω και θα συνεχίσω να το κάνω όσο υπάρχει ανάγκη. Για να απαντήσω στην ερώτηση του φίλου suboy πρώτα, οι οδοντόβουρτσες δεν είναι αποστειρωμένες όταν τις αγοράζεις, απλά κατασκευάζονται σε εγκαταστάσεις απόλυτα ελεγχόμενες και καθαρές, επομένως είναι ό,τι κοντινότερο υπάρχει σε αποστειρωμένο. Ο λόγος που δεν είναι αποστειρωμένες είναι ότι η αποστείρωση κρατάει ένα συγκεκριμένο διάστημα, συνήθως ένα μήνα περίπου σε σφραγισμένη και αεροστεγή συσκευασία. Η οδοντόβουρτσα όμως μπορεί να μείνει στις αποθήκες ενός προμηθευτή για περισσότερο καιρό επομένως δεν εχει νόημα η αποστείρωση. Δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία όμως, αφού κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος γίνεται έντονη μικροβιαιμία στο στόμα. Αυτό σημαίνει ότι μεταφέρονται μικρόβια από το στόμα μέσα στην κυκλοφορία του αίματος. Μικρόβια που ήδη υπήρχαν στο στόμα μας είτε έχουμε αποστειρωμένη βούρτσα είτε όχι. Αυτό είναι φυσιολογικό και αναπόφευκτο. Πρόβλημα προκύπτει σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, σε άτομα που έχουν προσθετικές βαλβίδες στην καρδιά ή κάποια ανεπάρκεια στην καρδιά. Ακόμα και τότε όμως είναι δύσκολο να προκληθει μη αντιστρεπτή βλάβη. Το λέω αυτό για να μην αγχωθεί κάποιος με το γεγονός ότι δεν είναι αποστειρωμένες οι οδοντόβουρτσες. Καθάρισμα επίσης δε χρειάζονται όταν τις ανοίγουμε πρώτη φορά, πέρ από ένα ξέπλυμα με τρεχούμενο νερό.

Στην ερώτηση του Λουκά τώρα για το φθόριο. Το φθόριο δεν προκαλεί καρκίνο ούτε τίποτα από αυτά που έχουν κατά καιρούς αναφερθεί ότι προκαλεί. Είναι το καλύτερο μέσο που υπάρχει για την καταπολέμηση της τερηδόνας. Και επειδή οι φωστήρες στη χώρα μας θεωρούν κι αυτοί ότι το φθόριο κάνει κακό, δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα φθοριωμένο νερό στις πόλεις, μέτρο που θα μείωνε την τερηδόνα στα παιδιά και κατ'επέκταση στους ενήλικες κατά 40-50%. Η ποσότητα που χρειάζεται είναι 2ppm (2 parts per million ήτοι ελάχιστο, ποσότητα που είναι αδύνατο να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στον οργανισμό αλλά ευεργετική ποσότητα για την αντοχή των δοντιών). Αν υπήρχε φθοριωμένο νερό, και τα παιδιά μεγάλωναν από μικρά με αυτό το νερό, δε θα χρειαζόταν να κάνουν φθοριώσεις στον οδοντίατρο ανά εξάμηνο.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Επειδη (ισως απο τα σιδερακια) απεκτησα ενα πολυ μικρο προβλημα με τα ουλα ( ο οδοντιατρος λεει οτι το επαθα απο το πολυ βουρτσισμα - τα βουρτσιζα 3-4 φορες την μερα) επαιρνα την οδοντοκρεμα ονοματι EMOFORM απο το φαρμακειο.

Για την ακριβεια με ποναγε το ουλο μου (αρκετα μαλιστα) ακριβως στην γραμμη δοντιου με ουλου και το ουλο σαν να ειχε λιγο υποχωρησει σε σχεση με το ιδιο δοντι απο την αλλη μερια. Βουρτσιζα στην αρχη πολυ απαλα εκεινο το σημειο και ας με πονουσε λιγο και με τον καιρο εφυγε ο πονος οταν βουρτσιζω αλλα η ευαισθησια στο κρυο νερο παραμενει σε εκεινο το σημειο. Επισης επαιρνα το στοματικο διαλλυμα chlorhexil-F της Intermed

Απο οδοντοκρεμες ποιες ειναι καλυτερες? Του εμποριου (Colgate, Crest, AIM, etc) ή απο το φαρμακειο? Εχεις καποιες να προτεινεις? Τα στοματικα διαλλυματα χρειαζονται? Αν ναι, ποια ειναι τα καλυτερα?

Thanks για οποιες απαντησεις δωσεις μαν και γενικως που βοηθας!! Θα περασω και απο το ιατρειο απο του χρονου να τα πουμε και να με δεις κιολας απο κοντα

Link to comment
Share on other sites

Αν κάποιος δεν έχει περιοδοντίτιδα ή κάποιο πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα όπως ευαίσθητα ούλα, υπερευαισθησία οδοντίνης, ευαισθησία των δοντιών στα ερεθίσματα (κρύο ζεστό), πολυτερηδονισμό ή έντονη συγκέντρωση τρυγίας (πέτρας), δε χρειάζεται και κάποια συγκεκριμένη οδοντόκρεμα. Όλες οι οδοντόκρεμες του εμπορίου είναι παρόμοιες. Το μόνο που μας απασχολεί είναι να έχουν την ενδεδειγμένη ποσότητα φθορίου (1200-1500 ppm), αλλά πλέον όλες οι οδοντόκρεμες έχουν αυτή την αναλογία. Φαρμακευτικές συστήνουμε μόνο στις καταστάσεις που ανέφερα παραπάνω.

Τα στοματικά διαλύματα τώρα, είναι υποβοηθητικά μέσα στοματικής υγιεινής. Απαραίτητα δεν είναι αλλά βοηθούν να διατηρείται το στόμα καθαρό και βοηθούν στην κακοσμία. Απαραίτητη προυπόθεση για τη λειτουργία τους είναι να τα παίρνουμε αμέσως μετά το βούρτσισμα, δηλαδή σε ήδη καθαρό στόμα. Ειδάλλως δεν κάνουν τίποτα. Αυτό που κάνουν ουσιαστικά είναι να μειώνουν το μικροβιακό φορτίο του στόματος κατά ένα ποσοστό από 25 μέχρι και 70% αναλόγως το διάλυμα. Επίσης έχουν αρωματικές ουσίες και βελτιώνουν τη μυρωδιά της αναπνοής.

Από στοματικά διαλύματα συνιστώ κατ'αρχήν οποιοδήποτε δεν έχει οινόπνευμα. Π.χ Listerine χωρίς οινόπνευμα (Cool citrus, vanilla mint), Chlorexil-F, Elgydium Fluoride, Medinol Mouthwash, Chlorhexaldent Total είναι μερικά παραδείγματα.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Κακο δεν κανει αλλα δεν προσφερει κατι και επειδη κανει το διαλυμα πολυ καυστικο και αρα οχι τοσο ανεκτο. Επομενως δεν υπαρχει κανενας λογος να εχει οινοπνευμα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Να ρωτησω και εγω τον γιατρο :T:

Αποφάσισαν στα 32 να βγουν οι φρονημίτες (κατω). Το θεμα ειναι οτι βγαίνουν ελαφρώς πιο εξω απο την υπόλοιπη οδοντοστοιχια. Δεν ενοχλουν, δεν μου εχουν δημιουργησει πρόβλημα (ο ενας εχει σχεδον εμφανιστει). ΠΡΕΠΕΙ να τους βγάλω; Γιατι ο οδοντιατρος (που πηγα μετα απο 9 χρονια για καθαρισμο :p) επειμένει οτι μελοντικα θα εχω πρόβλημα και οτι επειδη ειναι χρηστοι πρεπει να βγαινουν.:getlost:

Παντς ευτυχως εχω πολυ καλα δοντια, με ελασχιστη περιποίηση και πολλες @@ριες (ανοιγα μπουκαλια μπυρας παλαιοτερα) εχω μολις ενα σφράγισμα και κανενα αλλο πρόβλημα.

TIA

Link to comment
Share on other sites

Δεν πρέπει απαραίτητα να τους βγάλεις. Αυτή την άποψη δεν τη συμμερίζομαι. Υπάρχουν πολλοί οδοντίατροι που πιστεύουν ότι οι φρονιμήτες πρέπει να βγαίνουν γιατί μάλλον θα προκαλέσουν πρόβλημα στο μέλλον αν δεν έχουν προκαλέσει ήδη. Αν όμως η θέση τους και η γωνία τους δεν είναι προβληματικές, δε χρειάζεται και να αφαιρεθούν απαραίτητα. Για να εκφέρω πιο εμπεριστατωμένη άποψη βέβαια θα έπρεπε να τους δω, αλλά με βάση αυτά που μου λες πιστεύω ότι δε χρειάζεται να εξαχθούν.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Να πω και εγω την εμπειρια μου απο οδοντιατρο μιας και ετυχε προσφατα να επισκευφθω εναν.

Εκανα 1 απονευρωση,1 σφραγισμα(θα κανω αλλο 1 σε μια βδομαδα) και 1 καθαρισμο(σημερα)

Ολα οκ,αψογος σε ολα.Τα γκαφρα ομως πολλα

200 η απονευρωση με το σφραγισμα+50 καθαρισμα+50 το επιομενο σφραγισμα

Συνολακι 300 ευρω.

Τουλαχιστον εκανε καλη δουλεια

Νιωθω τα δοντια μου μισα μετα απο τον καθαρισμο:p

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Wow... πολύ ενδιαφέρον θρεντ με πολύ κίνηση και μεγάλη προσφορά βλέπω από τον "master yoda@ :T:

Δεν νομίζω πως έχω τίποτα ιδιαίτερο να προσφέρω μονάχα επιγραμματικά:

1. Όπως και με τον ιατρό σου, τον οδοντίατρο τον "προσέχεις" (δεν πας όπου κι όπου). Προσωπικά με καλύπτει πλήρως ένας που μένει κοντά στο Πλαίσιο στο Φάρο (βολικό land mark ε? :p )

Άμα και ο δικός σας είναι κοντά στο Φάρο και λέγεται Μιλτιάδης τότε παίζει να πηγαίνουμε στον ίδιο :dance3:

2. To βούρτσισμα θέλει ΠΡΟΣΟΧΗ δεν είναι ΤΡΙΨΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ. Την πάτησα, ξεκίνησα να έχω πόνους στα δόντια τις προάλλες (και το fix ήταν μια μαλακή οδοντόβουρτσα από φαρμακείο και το Sensodyne Rapid Relief )

3. Ορθοδοντική ξεκίνησα πριν 8 χρόνια (περίπου Γυμνάσιο ήμουν) και "ξεμπέρδεψα" πριν 4 χρόνια: Τα δυο μπροστινά μου δοντάκια προεξείχαν (όχι πολύ). Όταν δηλαδή έκλεινα το στόμα με το δάκτυλο του δακτύλου ένοιωθα πως υπήρχε ένα κενό μεταξύ των κάτω με των πάνω. Τέλος πάντων μην τα πολυλογώ, πήγαμε (συστημένα εννοείτε) σε μια εξαιρετική ορθοδοντικό και αφού ζήτησε από τον οδοντίατρο να μου βγάλει 2 δόντια (ένα από κάθε πλευρά [πάνω δεξιά, πάνω αριστερά] - ήταν το δόντι πίσω από τους κυνόδοντες) ξεκίνησε το έργο! Στην αρχή διαστάσαμε πολύ να προβούμε στην αφαίρεση των δυο δοντιών αλλα το αποτέλεσμα: χρειάστηκε να πάω σε γιατρό (πέρσυ - 3 χρόνια μετά τη "θεραπεία") και ήθελε να ρίξει και μια ματιά στην στοματική μου υγεία. Κάνω "ααα" και μου κάνει "άψογα!" Γυρνάω και του λέω "προσέξατε πόσα δόντια έχω?" και αφού τα μέτρησε έπαθε πλάκα... έλλειπαν δυο δόντια και δεν το πήρε πρέφα - τόσο καλή δουλειά έγινε (και δεν τα παραλέω). Στη συνέχεια με ρώτησε το όνομα της ορθοδοντικού :magic:

Παιδιά: τα εξωστωματικά, τα μασελάκια και ότι άλλα σας πει να κάνετε να τα κάνετε...!

4. Τέλος και πιο σημαντικό: προλαμβάνειν κάλιον του θεραπεύειν !!!!!

Πηγαίνεται ΚΑΘΕ 2 χρόνια κι ας μην νοιώθετε πως υπάρχει πρόβλημα... Και ο καθαρισμός και μόνο που μου κάνει κάθε 18 μήνες μακροπρόθεσμα με γλυτώνει από πολλά!

Όταν υπάρχουν έσω και μικρές ενοχλήσεις (που διαρκούν βέβαια, έστω και παροδικά) καλό είναι να το τσεκάρετε. Εγώ είχα ενοχλήσεις στο δόντι και τελικά είχα φθείρει το δόντι με το σκληρό μου τρίψιμο (μέσα το δόντι έχει νεύρα... fffuuu !!!)

Έγινε επεξεργασία από kreach
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Πρόσφατα πήγα σε ένα οδοντίατρο για να κάνω σφράγισμα, ο οποίος μου έκανε έμφραξη αμαγάλματος, γιατί το δόντι μου ήταν χαλασμένο μέχρι το ούλο και μου είπε ότι η ρητίνη δε συγκολλάται στο ούλο, αλλά μόνο στο δόντι. Και αν έκανα ρητίνης, θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν βακτήρια κάτω από το σφράγισμα. Επειδή χρειάζεται να κάνω και άλλα σφραγίσματα, αν είναι πάλι πολύ χαλασμένα τα δόντια, δεν μπορώ να κάνω ρητίνης; Θα ήθελα τη γνώμη σας εάν γνωρίζει κάποιος.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που είπε δεν ισχύει. Απλά αν το κενό είναι πολύ μεγάλο, η ρητίνη δε θα έχει πολύ καλή συγκράτηση. Η ρητίνη χρειάζεται τουλάχιστον δύο κάθετες επιφάνειες επαφής για να στηριχτεί καλά. Το αμάλγαμα όχι. Επομένως εξαρτάται απλά από το μέγεθος και σχήμα των κοιλοτήτων το αν θα μπορεί να μπει ρητίνη. Κάτι άλλο που μπορεί να γίνει αλλά προυποθέτει απονεύρωση του δοντιού, είναι να μπει ένας ενδορριζικός άξονας υαλονημάτων, οπότε μετά όσο δόντι και να λείπει το αντικαθιστούμε με ρητίνη.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

μιλάμε για πολύ crazy οδοντίατρο που έχουμε εδώ μέσα.....

τώρα που το καλοσκέφτομαι...έχουμε πολλούς crazy σε αρκετά επαγγέλματα.....

ρε σεις δε κάνουμε μια έναρξη ενδοκρατιδίου TheLab με καλές τιμές σε internet και χωρίς διόδια? :hehe:

(ρακή καθημερινή και μετά 30χλμ ποδήλατο= no go) :p

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σε χαλάρωση των ούλων,ουλίτιδα δηλαδή( ; ) που μάλλον προέρχεται από πλάκα( ; )

Παω σε ραντεβού με ντόκτορ την παρασκευή αλλά έχουμε καμιά ιδέα τι προσέχουμε και αν έχει τραβήξει κανεις κάτι παρόμοιο;

Link to comment
Share on other sites

Ουλίτιδα δεν είναι η χαλάρωση των ούλων αλλά η φλεγμονή των ούλων, που εμφανίζεται σαν ευαισθησία-πόνος στα ούλα, έντονο κόκκινο χρώμα των ούλων και ενδεχομένως ένα μικρό οίδημα τους. Πιθανό είναι να υπάρχει και κινητικότητα τους, χαλαρότητα όπως το ανέφερες, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

Προκαλείται από λάθος βούρτσισμα αλλά και από μειωμένο σε συχνότητα βούρτσισμα.

Για να ξέρεις τι να περιμένεις, χρειάζεται ένας φυσιολογικός καθαρισμός και πιθανώς μια ριζική απόξεση σε ορισμένα πιο έντονα προσβεβλημένα δόντια. Επίσης θα πρέπει αναλόγως με το πόσο έντονο είναι το πρόβλημα να συσταθεί και θεραπεία 3 εβδομάδων με ένα στοματικό διάλυμα με χλωρεξιδίνη υψηλής συγκέντρωσης. Ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος αλλάζουν και οι συγκεντρώσεις. Συνιστώ Chlorexil 0,2% π.χ.

Για να μην επιδεινωθεί χρειάζεται συχνότερο και σωστό βούρτσισμα. Το σωστό βούρτσισμα χρειάζεται λίγα λεπτά, τα οποία κανείς δεν αφιερώνει.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.