Jump to content

Θέλω να φτιάξω λάπτοπ!!

SpawNerGR

Recommended Posts

in that case

εγω θα ξεκινουσα με την ευρεση του hardware

μετα θα ακολουθουσε η καλυτερη δυνατη αποτυπωση του σε 3D Μοντελο

με ακριβεια σε τρυπες στηριξης, θυρες κτλ

για θεμα ψυξης θα επελεγα custom κατασκευη low profile ψυκτρας

με μικρα ανεμιστηρακια κι ενδεχομενως καποια heatpipe kit για ακομα καλυτερη αποδοση

με το συνολο συναρμολογημενο και ελεγμενο απο θεμα λειτουργειας

θα σχεδιαζα μασιφ σκαφακι που θα το φιλοξενουσε

το οποιο μαλλον θα γινοταν φρεζαριστο σε αλουμινιο

ή ενδεχομενως απο acetal με επικαλυψη φυλλου αλουμινιου

το θεμα ειναι οτι παιζουν μεσα κι οι παραγοντες οθονη, μεντεσεδες, flat ribbon cables κτλ

για τα οποια εαν θες να μην παιξεις με ετοιμα parts αλλα θες ιδιοκατασκευη

πιστευω οτι θα αναγκαστεις ειτε να κανεις τεραστιους συμβιβασμους απο θεμα λειτουργικοτητας κι εμφανισης

ειτε να αλλαξεις κλιμακα κατασκευης και να χρησιμοποιησεις mainstream deskopt& mini itx parts

με οτι αυτο συνεπαγεται σε θεμα μεγεθους. (και το κατα ποσο αυτο θα συμβαδιζει με την λογικη ενος laptop)

γενικα παντως σκεψου κατα ποσο αξιζει ενα τετοιο εγχειρημα

το τελικο αποτελεσμα θα προσφερει κατι παραπανω σε σχεση με ενα κλασσικο laptop?

θα υστερει σε κατι απο ενα ετοιμο οικονομικο μοντελο?

θα το διαφοροποιησεις σε κατι, θα εχεις εξτρα λειτουργιες?

σε ενδιαφερει η αποδοση, φορητοτητα, μεγεθος, αυτονομια?

εχεις θεσει καποιο οριο στο budget?

• Replies 53
  • Created
  • Last Reply

@ Κοπρίτης

γενικα παντως σκεψου κατα ποσο αξιζει ενα τετοιο εγχειρημα

Αξίζει για μένα για να κάνουμε όλη αυτή την συζήτηση

το τελικο αποτελεσμα θα προσφερει κατι παραπανω σε σχεση με ενα κλασσικο laptop?

Δεν νομίζω να προσφέρει κάτι παραπάνω, δεν είναι αυτός ο στόχος.

θα υστερει σε κατι απο ενα ετοιμο οικονομικο μοντελο?

Θα προσπαθήσω να μην υστερεί

θα το διαφοροποιησεις σε κατι, θα εχεις εξτρα λειτουργιες?

Θα ήθελα να έχει S-Video γιατί έχω παλιά τηλεόραση

σε ενδιαφερει η αποδοση, φορητοτητα, μεγεθος, αυτονομια?

Με ενδιαφιέρει η λειτουργικότητα.

εχεις θεσει καποιο οριο στο budget?

Ναι την φαντασία μου.

[/εντ οφ κουοτ]

Ωραία αυτά φίλε μου αλλά ήδη εδώ με τα παιδιά συζητάμε όλα αυτά που ανάφερες.

Διάβασε λίγο τα πιο πάνω πόστ, πρίν απο σένα και θα δείς ότι αυτα τα ζητήματα προσπαθούμε να λύσουμε.

Το πρόβλημα τώρα είναι η μπαταρία και η μητρική.

Μπορείς να βοηθήσεις στο θέμα της μπαταρίας?

Πιστεύω τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά όσο δύσκολα συννάμα και εύκολα είναι αυτη τη στιγμή.

Θέματα:

1) Απο την μητρική πρέπει να βγεί η δεύτερη σειρά απο το backpanel.

2) Μια οθόνη (κυρίως απο λάπτοπ) να συνδέεται πάνω στην μητρική.

3) LCD Panel Μπροστά (for fun)

4) 12v LED αυτοκινήτου (for fun)

5) Πληκτρολόγιο ποντίκι απο λάπτοπ να συνδεθεί στην μητρική.

6) Μπαταρίες επαναφορτιζόμενες σε σειρά για αυτονομία.

7) Δύο παροχές, μια για όταν δουλεύει με μπαταρία και μια κατευθειάν απο τον δίκτυο.

Θα βοηθούσε βέβαια αν κάποια άτομα μας κατέθεταν τις εμπειρίες τους.

Θέλω έναν άτομο (σαν τον eloydark) να εξηγήσει πως θα συνδέσω το τροφοδοτικό + την οθόνη στις μπαταρίες.

Έναν που ασχολείται με κατασκευές (σαν τον Κοπρίτη) να κατασκευάσουμε το κάσωμα (απο **πλέξυ** ή αλουμίνιο)

Τον Eleven ή κάποιον αντιστοιχο για το θέμα της ψύξης.

post-9769-1416074759,9983_thumb.jpg

post-9769-1416074760,0269_thumb.jpg

Θα βοηθούσε βέβαια αν κάποια άτομα μας κατέθεταν τις εμπειρίες τους.

Θέλω έναν άτομο (σαν τον eloydark) να εξηγήσει πως θα συνδέσω το τροφοδοτικό + την οθόνη στις μπαταρίες.

Έναν που ασχολείται με κατασκευές (σαν τον Κοπρίτη) να κατασκευάσουμε το κάσωμα (απο **πλέξυ** ή αλουμίνιο)

Τον Eleven ή κάποιον αντιστοιχο για το θέμα της ψύξης.

Για να μην σε μπλέκω πάλι με θεωρητικά και με βρίσεις :p, κατέληξε σε κάτι συγκεκριμένο, πχ:

Οθόνη 12V

Μητρική: 12, 5, 3,3, -3,3, -5, -12

και αντίστοιχα και τις απαιτήσεις σε ρεύμα: Οθόνη -> 15 Watt, CPU -> 20Watt κτλ

για να σου φτιάξω ένα κύκλωμα τροφοδοσίας που να παίρνει από τις μπαταρίες και να δίνει την κατάλληλη τάση αλλά και ένα τροφοδοτικό για να φορτίζει αυτές!

Μπορώ να βοηθήσω και στο θέμα της ψύξης, αλλά νομίζω ότι μπορείς να αποκομίσεις πολλά χρήσιμα συμπεράσματα και από την δουλειά του Lakiss με τα heatpipes. Θα δεις κατά πόσο μπορείς και εσύ να φτιάξεις μια custom heatpiped ψύκτρα που να αξίζει!

Λοιπόν εντάξει. Ας πούμε ότι η οθόνη ειναι 25W και το σύστημα άλλα 50 (στην καλύτερη). 75W, δηλαδή όπως και ένα λάπτοπ. Οι αντίστοιχες μπαταρίες απο αυτών των λιθίων πόση ώρα θα διαρκούσε και πόσες μπαταρίες θα χρειαζόντουσαν.

Ποιο θα ήταν το κόστος αγοράς των μπαταριών με τον φορτιστή τους?

Η παροχή που παίρνεί η οθόνη θα είναι απο το τροφοδοτικό που θα έχει ένα φίλτρο για την παροχή απο το δικτυο.

Θα ήταν πιο απλά τα πράγματα αν οθόνη και τροφοδοτικό ήταν 12v, γιατί φαντάζομαι κάτι πρέπει να μεσολαβήσει απο τα 220 στα 12.

Όσο για τις ψύκτρες δεν είναι της παρούσης τώρα. Θα το δούμε σε κάποια άλλη φαση.

Εξαρτάται πόσα mAh μπαταρίες θα έβαζες και πόσες/με τι συνδεσμολογία. Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα.

Νομίζω λογικό κόστος θα ήταν κάπως έτσι:

Μπαταρίες : 50ευρώ

Τροφοδοτικό εσωτερικό: 25ευρώ (και πολύ κολλητήρι)

Τροφοδοτικό εξωτερικό: 50ευρώ

Σε γενικές γραμμές και χωρίς να βάζω απόλυτα νούμερα, απλά κρίνοντας από τα κλασσικά αντίστοιχα κόστη των laptop

Απλά είναι είπαμε τα πράγματα eloydark. Μην με στεναχωρείς. Σε θέλω ποιο αισιόδοξο.

Βασικά το κόστος που αναφέρεις πρέπει να πέσει τουλάχιστον ένα 50%.

Είπαμε να βάλουμε μπαταρία, αλλά όχι και να μας βγεί πιο ακριβή απο το όλο σύστημα.

Μπαταρίες σκεφτόμουν να πάρω 8 (ή 16) x 1.5V AA Επαναφορτιζόμενες με τον φορτιστή τους και να το περάσω το όλο σύστημα στο λάπτοπ. Απλά πρέπει να γίνει μια μετατροπή, λογικά όπως το σκέφτομαι με ένα ρελέ, όταν παίρνει ο φορτιστής των μπαταριών 220 να φορτίζει τις μπαταρίες και όταν δεν παίρνει να δουλεύει αυτόνομα και στέλνει στο τροφοδοτικό τα 12.

Το τροφοδοτικό θα γίνει δύσκολο με το όλο σύστημα απο ότι καταλαβαίνω αν γίνει με 220V γιατί μετά με κάποιο τρόπο θα πρέπει να μετατραπεί απο τις μπαταρίες σε 12V.

Οπότε λέμε ότι θέλει ένα pico ITX τροφοδοτικό (την πλακέτα με τα 24pins M/B, 4pin CPU και 2 molex για τα περιφερειακά συμπεριλαμβάνοντας και την οθόνη).

Τροφοδοτικό 12V έχω, οπότε μόλις γλύτωσα στην κατασκευή ένα Χ ποσό.

Πόσο δύσκολο και για τι κόστος μιλάμε να φτιάξουμε μόνοι μας ένα 220V-12V DC-DC Converter με τα καλώδιά του? Κάτι σαν αυτό δηλαδή:

12V_150W_PicoPSU-150-XT_Detail.jpg

Γιατί αυτό το τροφοδοτικό σαν αγορά έχει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζομαι, δηλαδή 12V με τις εξόδους που θέλω, 150Watt με 96% efficiency, αλλά έχει και το ανάλογο κόστος απο Αγγλία. €41.30 inc VAT + κανα 15-20 ευρώ μεταφορικά, πάμε στα 70 ευρώ.

Μήπως είναι καλύτερα να πάρω απο κανα μαγαζί εδώ Θεσσαλονίκη, ένα Mini-ITX κουτί το οποίο περιλαμβάνει το κάσωμα (σε περίπτωση που βυθιστεί το όλο πρότζεκτ, μπορώ να το βάλω εκει μέσα το σύστημα.) περιλαμβάνει τον 12V DC Converter (βέβαια με 75W το συγκεκριμένο που έχω στο μυαλό μου), περιλαμβάνει τα button, front panel που μπορώ να πάρω για την δικιά μου κατασκευή και περιλαμβάνει (νομίζω) και τον φορτιστή (τροφοδοτικό εξωτερικό). Το κόστος 52.15€.

Λοιπόν τι απο όλα αυτά τελικά?

75w /12v = 6.25Α. Το συστημα που λες με τις μπαταριες ειναι γελοιο (no offence) διοτι αμα δεις τον τροπο που εκφορτιζουν οι συνηθησμενες μπαταριες ΑΑ ειναι για κλαμματα. Για αρχη θα χρειαστεις τουλαχιστον μπαταριες λιθιου (για πολλους λογους) και ενα συστημα για αυτες. 6 amps ειναι πολυ ρευμα αν το βαλεις κατω, δεδομενου οτι τα κελια των laptop παιζουν max 4Ah. Αρα θες τουλαχιστον 3 συστοιχιες των 4 κελιων των 3.7v για μπαταρια για να πεις οτι θα παιξει μανι μανι 1 2ωρο. Βεβαια ολα αυτα αναλογα και με το optimization που θα κανεις στην καταναλωση (ssd, undevolting, led lcd που λεω παρακατω κλπ)

Για panel απο laptop καλα τα λες, τραβα ομως βγαλε pinout απο το LVDS σε dvi και παρακαλα να παιξει. Οποτε θα χρειαστεις motherboard με ενσωματομενο dvi για να χωραει. Σε πανελ απο κανονικη tft απλα δεν το σκεφτεσαι για πολλους λογους. Αν εχεις χρημα παντως για πεταμα δοκιμασε και καποιο led panel μηπως μειωσεις απο κει την καταναλωση.

75w /12v = 6.25Α. Το συστημα που λες με τις μπαταριες ειναι γελοιο (no offence) διοτι αμα δεις τον τροπο που εκφορτιζουν οι συνηθησμενες μπαταριες ΑΑ ειναι για κλαμματα. Για αρχη θα χρειαστεις τουλαχιστον μπαταριες λιθιου (για πολλους λογους) και ενα συστημα για αυτες. 6 amps ειναι πολυ ρευμα αν το βαλεις κατω, δεδομενου οτι τα κελια των laptop παιζουν max 4Ah. Αρα θες τουλαχιστον 3 συστοιχιες των 4 κελιων των 3.7v για μπαταρια για να πεις οτι θα παιξει μανι μανι 1 2ωρο. Βεβαια ολα αυτα αναλογα και με το optimization που θα κανεις στην καταναλωση (ssd, undevolting, led lcd που λεω παρακατω κλπ)

Έτσι το σκεφτόμουν και εγώ για τις μπαταρίες, απλά το είχα στο μυαλό μου σαν ιδέα και εσύ το έδωσες σαν εικόνα και είναι καλή η εικόνα που έδωσες. Για αυτό όμως και τα συζητάμε αυτά τα πράγματα, αλλιώς θα ερχόμουν με την κατασκευή έτοιμη και θα έλεγα "Ορίστε κύριοι, αυτό έκανα, My Portable Rig".

Αλλα για τι κόστος θα λέγαμε ότι θα στοιχίσει μόνο η αγορά των μπαταριών,

γιατί το πρόβλημά μου είναι ο παράγοντας ο οικονομικός (δυστυχώς πλέον).

Για panel απο laptop καλα τα λες, τραβα ομως βγαλε pinout απο το LVDS σε dvi και παρακαλα να παιξει. Οποτε θα χρειαστεις motherboard με ενσωματομενο dvi για να χωραει. Σε πανελ απο κανονικη tft απλα δεν το σκεφτεσαι για πολλους λογους. Αν εχεις χρημα παντως για πεταμα δοκιμασε και καποιο led panel μηπως μειωσεις απο κει την καταναλωση.

Δεν είναι μόνο το θέμα τις συνδεσμολογίας, γιατί απο την στιγμή που μιλάμε για ένα σύστημα, εκτός απο λειτουργικότητα, προσπαθώ να πετύχω και άλλους παράγοντες που μπορούν να το κάνουν αυτό που μπορεί να γίνει.

Συνήθως οι LVDS οθόνες συνδέονται κατευθείαν στην μητρική απο υποδοχή που βγάζει η τελευταία.

Το κόστος όμως λέει για απλή οθόνη χαμηλής κατανάλωσης και μεταφορά αυτής μέσα στο όλο σύστημα.

Δεν νομίζω να σου έδωσα να καταλάβεις πως έχω λεφτά για πέταμα, άρα δεν το σκέφτομαι για LED, αλλα ίσως να μπορούσα να βγάλω μια οθόνη λάπτοπ και να την συνδέσω αυτήν με τα υπόλοιπα εξαρτήματα. Λίγοι είναι αυτοί με λαπτοπ που βγάλαν πρόβλημα στην μητρική τους?

κατ'αρχάς με το που διάβασα το θέμα ομολογώ πως τρελάθηκα..! :dance3:

λοιπόν,επειδή σε κάποια φάση είχα ασχοληθεί με το θεματάκι περί οθόνης λάπτοπ να σου εξηγήσω με δικά μου λόγια τι παίζει..

όλες οι normal οθόνες (μιλάμε για lcd πάντα..) μετατρέπουν το ψηφιακό σήμα που δίνει η κάρτα γραφικών σε αναλογικό για να μπορέσουν να το παράγουν..στην περίπτωση των οθόνων από λαπτοπ όμως,προφανώς για να γλιτώσουν πάχος από την οθόνη,αυτός ο "μετατροπέας" (αν μπορούμε να τον ονομάσουμε έτσι.. :p) είναι ενσωματωμένος στο motherboard (ίσως και στην κάρτα γραφικών..) όπως και να έχει μια οθόνη λάπτοπ είνει αδύνατο να "παίξει" χωρίς κάποιο "extra" gadget που μετατρέπει ψηφιακό σήμα σε αναλογικό. :T:

(προς θεού μην αρχίσετε να βάζετε κανα αποδικωποιητή mpeg4 σε οθόνες και περιμένετε να παίξουν :fist::p:magic:)

Δεν είμαι επιστήμονας,αν τα λέω λάθος βρίστε με αβέρτα,νο προμπλεμ! :p

Σωστά τα λες γιατί αν υπολογίσεις ότι στις οθόνες τις TFT έχει BackLight πλακέτα, πλακέτα τροφοδοσίας και πλακέτα για το σήμα είναι όπως τα λες. Στο θέμα των οθονών δεν ξέρω τι γίνεται όμως, γιατί δεν έτυχε ποτέ να κάνω λάπτοπ οθόνη μόντα σε σταθερό.

Είπαμε να φτιάξουμε λάπτοπ, όχι πυρηνικό αντιδραστήρα...

με έχει κουράσει τελικά όλο αυτό με την πολυπλοκότητα που έχει, αλλά ποιος ξέρει, μπορεί να γίνει κάτι σε κάποια φάση.

Είπαμε να φτιάξουμε λάπτοπ, όχι πυρηνικό αντιδραστήρα...

Μην το παρατας μαν! για το led panel στο ειπα για οικονομια. Τωρα με τις μπαταριες, λυση αλλη δεν υπαρχει. Μπορεις να δοκιμασεις με μια απλη συστοιχια ετσι για τον χαβαλε, αν κραταει 30 λεπτα θα ειναι laptop! :) Για την οθονη χρειαζεσαι αυτο [ame=http://www.google.gr/search?client=opera&rls=en&q=lvds+to+dvi&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest]lvds to dvi - Αναζήτηση Google[/ame]

Οσο για το panel, η led θα σε συνεφερε γιατι συνηθως τροφοδοτουνται απευθειας απο το lvds λογο χαμηλης καταναλωσης. Μια ccfl θα σε ζορισει λιγο με την τροφοδοσια του inverter, το οποιο οσο να ναι καιει παραπανω :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.