therock Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2010 #1 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2010 Επειδη θελω ενα κουτι ακριβως στα μετρα μου, και οι λυσεις που βρισκω στην αγορα δεν βλεπω να με καλυπτουν και συναμε με αφορμη το project plexi, σκεφτομαι μπας και εφτιαχνα ενα δικο μου κουτι. αν και γενικοτερα δεν ειμαι και πολυ της χειρονακτιηκς, κατι μου λεει πως με τις σωστες πληροφοριες και πολυ μερακι ισως τα καταφερω.Θελω να φτιαξω ενα κουτι, οπου μπροστα θα εχει χωρο για 3 εξωτερικες θεσεις 5.25 και θελω να το κανω οσο πιο μικρο και στενο γινεται. Για να γλιτωσω και οσο το δυνατον περισσοτερο χωρο, λεει αντι για atx, να χρησιμοποιωσω m-atx mobo.Τι εργαλεια/εργαλεια θα χρειαστω και ποιες μεθοδους θα πρπει να ακολουθησω. Πως θα με συμβουλευατε και κατευθυνατε για να ξεκινησω την δουλεια μου αυτη?
predator7 Νοέμβριος 26, 2010 #2 Νοέμβριος 26, 2010 αμα δεν εχεις καποιο σχεδιο στο μυαλο σου για το πως θα το φτιαξεις δεν νομιζω οτι αξιζει να ασχοληθεις αμα δεν ξερεις καν τα εργαλεια που πρεπει να χρησιμοποιησεις κ γενικα το τι θα χρειαστεις,καλυτερα παρε ενα ετοιμο περισσοτερη η ταλαιπωρια που θα φας παρα το αποτελεσμα!!υ.σ:δεν θελω να σε απογοητευσω για την ιδεα που εχεις κ την ορεξη αλλα καλυτερα να προτιμησεις μια λυση της αγορας ισως σου ερθει πιο φθηνα κ σαφως πολυ πιο ξεκουραστα απο το να ξεκινησεις απο το 0 με 5 σιδερα στο χερι κ 2 κομματια γυαλι!!
therock Νοέμβριος 26, 2010 Author #3 Νοέμβριος 26, 2010 Κοιτα παντως ξερω ηλεκτρονικη σχεδιαση μεσω AutoCAD, οποτε μπορω να σχεδιασω ενα concept, και να το εκτυπωσω σαν αυτοκολλητο, και μεσω αυτου να κοψω διαστασεις, τρυπες κτλ... Απλως επειδη δεν εχω ξανακανει κατι παρομοιο, δεν ξερω τα βηματα, και δεν εχω καποια κατευθυνση...
Lakisss Νοέμβριος 26, 2010 #4 Νοέμβριος 26, 2010 Το πόσο μικρό και στενό το θέλεις καθορίζεται και από το hardware που θα τοποθετήσεις.Άν βάλεις μεγάλη κάρτα τα πράγματα δυσκολεύουν, όπως και μεγάλη αερόψυκτρα.Οι θέσεις 5.25 δεν είναι απαραίτητο να είναι μπροστά.Με τί υλικά θέλεις να παίξεις? (τα υλικά θα καθορίσουν τα εργαλεία)Κανένα πρόχειρο σχέδιο υπάρχει? (έστω σκίτσο)
therock Νοέμβριος 26, 2010 Author #5 Νοέμβριος 26, 2010 Δεν εχω σκιτσαρει κατι ακομα γιατι δεν ξερω ακριβες διαστασεις και το πως θα το χωρωθετησω. Τωρα απο υλικα, δεν θελω τζαμια και κατι διαφανο για να φαινεται μεσα. Θελω απλα να περικλεισω το hardware σε ενα οσο το δυνατον μικροτερο κουτι, και οι θεσει ας ειναι οπου ειναι, αρκει να ειναι και οι 3 διαδοχικες... Το υλικο θελω να ειναι καποιου ειδος μεταλλο.
vtheofilis Νοέμβριος 27, 2010 #6 Νοέμβριος 27, 2010 Αφού όπως λες, ξέρεις από AutoCAD, θα σου πρότεινα να ψάξεις πρώτα απ' όλα να βρεις τις διαστάσεις που δείνει το πρότυπο ATX για κάθε εξάρτημα (μητρική, DVD-ROM κτλ). Μετά, φτιάξε ένα σκαρίφημα για να πάρεις μια γενική ιδέα για το πως θα είναι το κουτί. Έπειτα, με βάση το σκαρίφημα και τις διαστάσεις των εξαρτημάτων, μπορείς να σχεδιάσεις το κουτί στο AutoCAD και να πας να στο φτιάξουν.
unstoppable Νοέμβριος 27, 2010 #7 Νοέμβριος 27, 2010 2 βασικά στοιχεία πρέπει να σκεφτείς πριν ξεκινήσεις-Πόσα χρήματα είσαι διατεθειμένος να ρίξεις στο όλο project-Χρόνο και κόποΑν αποφασίσεις να το φτιάξεις εξολοκλήρου με τα χέρια σου πρέπει να έχεις και κάποιο χώρο να δουλεύεις.
spH3RiCal Νοέμβριος 28, 2010 #8 Νοέμβριος 28, 2010 Δυσκολο (πολυ προσφατα παρατησα και τη δευτερη αποπειρα μου - θα υπαρξει και 3η βεβαια ) αλλα ιμο αν βγει αξιζει..
SpawNerGR Νοέμβριος 30, 2010 #9 Νοέμβριος 30, 2010 @ therock003 εγώ δεν ξέρω απo AutoCAD αλλά φαντάζομαι ότι μπορείς να κάνεις δουλειά και με έναν χάρακα, μολύβι, χαρτοταινία και κόλλες Α4 για να πάρεις τις διαστάσεις. Κόστος εργαλείων κάτω των 5€.Απο εκεί κ πέρα θα το κάνεις plexi γιατί σε αρέσει?Έχεις σκεφτεί να πάρεις μεταλική θήκη σαν αυτές που βάζουμε τα CD ή τα εργαλεία?Υπάρχουν και έτοιμες μεταλικές κατασκευές που μπορείς να κόψεις/ράψεις πάνω τους.Τα υλικά τα έχεις ήδη για τον υπολογιστή? Γιατί ΑΥΤΑ είναι που μπορούν να στοιχίσουν απο ΧΧ ευρώ μέχρι ΧΧΧΧ ευρώ.Όρεξη ΜΟΝΟ θέλει για να το κάνεις.Όλα τα άλλα (αν συναντήσεις άλλα) τα λύνουμε.
Soul_analyzer Δεκέμβριος 1, 2010 #10 Δεκέμβριος 1, 2010 Επειδη προσφατα ασχοληθηκα με case modding με το δικο μου pc σου λεω εγω τι χρειαστηκα ... Βασικα να πω πως moddara ενα Thermaltake Armor Junior. 1ον θελει πολυυυυ χρονο και υπομονη (ειμαι στους 3 μηνες και ακομη δεν εχω τελειωσει)2ον θελει ορεξη 3ον ενα μεγαλο παγκο εργασιας και τα σωστα εργαλεια και πιστεψε με θα χρειαστεις αρκετα και να κρατας μια ταξη για να μην ψαχνεσε . π.χ Dremmel λιμες τρυπανακια λαμες αλουμινιου4ον δουλευω και εγω AutoCAD αλλα καταλαβα οτι αμα κατσω να τα σχεδιαζω ενα ενα στο ΑutoCAD και να τα φτιαχνω θα με επερνε εναν αιωνα αυτο που λεω ισχυει στην δικη μου περιπτωση που δεν ξεκινησα απο το μηδεν αλλα ειχα ετοιμο κουτι να το moddαρω. Μαλλον εσυ που θελει να ξεκινησεις απο το μηδεν ισως να το χρειαστεις το AutoCAD.5ον αν ειναι δυνατον να ξερεις τι μητρικη θα μπει στο κουτι γιατι απο αυτο θα εξαρτηθει που θα φτιαξεις cable management holes και γενικα καλο θα ηταν να εχεις τα προϊοντα που θα μπουν στο κουτι για να μπορεις να υπολογιζεις διαστασεις και πως θα περασουν τα καλωδια6ον θελει πολυ μετρημα να μην σου ξεφυγει καμια λεπτομερια π.χ στο back plate της μητρικης ενα modded fan ακουμπουσε στo back plate της ψυκτρας και αναγκαστηκα να το ρυθμισω.7ον με πια σειρα θα βαζεις/βγαζεις τα πραγματα μεσα στο κουτι π.χ για να βαλω ενα neon φως αναγκαστηκα να βγαλω το floppy και το top modded fan. Δηλαδη μαλλον θα χρειαστει να κρατησεις μια σειρα για να μην βαζεις και και ξαναβγαζεις για να βαλεις κατι αλλο.Και τελος ολο αυτο το κανεις πιο πολυ γιατι σου αρεσει ... πρωσοπικα αξιζει περισοτερο να παρεις ενα κουτι μιας και αυτη την στιγμη υπαρχουν αρκετα καλα κουτια με πολυ καλα χαρακτηριστικα και αρκετα καλη τιμη. Θα πρεπει να φτιαξεις κατι πολυ wow να ξαφνιασεις ακομα και τον εαυτο σου για να πεις αξιζε τον κοπο.
Ερνεστος Δεκέμβριος 1, 2010 #12 Δεκέμβριος 1, 2010 Θα συμφωνήσω με όσους εκφράστηκαν ήδη, χρειάζεται κόπος, χρόνος και χρήμα. Βάλτα στο ζύγι και αν νομίζεις ότι "βγαίνεις", ξεκίνα....Προσωπικά, έχω ξεκινήσει 2-3 φορές από λευκό χαρτί, αλλά για διάφορους λόγους εγκατέλειψα. Στη συνέχεια, προτίμησα εκτεταμένες μόντες σε κουτιά της αγοράς, ώστε να τα φέρω στα μέτρα μου (μάλλον πιο φτηνό σε τελική ανάλυση και σημαντικά λιγότερο ψυχοφθόρο). Πλέον καταλήγω ότι το καλύτερο κουτί είναι το bench-table :fun:.
Κοπρίτης Δεκέμβριος 1, 2010 #13 Δεκέμβριος 1, 2010 το παν ειναι να ξερεις τι θες να φτιαξεις...εαν αρκεισαι αε μια custom κατασκευη με εργαλεια οικιακης χρησηςθα πρεπει να εισαι ετοιμος να κανεις συμβιβασμους σε θεματα εργονομιας/ποιοτητας και φινιρισματοςκαθως και να διαθεσεις πολλες πολλες εργατοωρες για σχεδιασμο, υλοποιηση, διορθωσεις και δοκιμεςλεπτο αλουμινιο, ξυλο και plexι συνηθως ειναι τα υλικα επιλογης σ'αυτην την περιπτωσηεαν κινηθεις με πιο επαγγελματικα μεσαπας σε λυση 3d σχεδιασμου του caseωστε να μπορεσεις να εχεις μια οσο το δυνατον πιο πληρη εικονα ολων των παραμετρων του projectνα εχεις μια ρεαλιστικη εικονα του τι χωραει και πως θα φαινεται κτλ.επομενο σταδιο ειναι η μετατροπη του μοντελου αυτουσε δισδιαστατες επιφανειες ακριβειας (cad)ωστε να κοπουν με laser/waterjet στο υλικο της επιλογης σου(σ'αυτες τις περιπτωσεις δεν εχεις περιορισμο στα υλικα,παιζεις με οτι θες carbon, inox, ατσαλι, αλουμινιο, μαρμαρο,γυαλι, plexy κτλ)στη συνεχεια περνας στο σταδιο στρατζαρισματος των κομματιων σου (λογικα θα χρειαζεται καποια γυρισματα)μετα στην προετοιμασια (απογρεζωση, γυαλισματα, καθαρισματα)και τελος στο σταδιο της δοκιμαστικης συναρμολογησης με οτι κολλησεις κι αλλα συνδετικα υλικα μπορει να χρειαζεσαι (πριτσινια, σπειρωματα, κολλησεις μεταλλων κτλ)κατοπιν ξαναλυνεις για να δρομολογησεις τα κομματια στο βαφειο(εκτος κι αν εχεις επιλεξει υλικα που μενουν αβαφα)μετα την βαφη κανεις την τελικη σου συναρμολογηση.και τελος περνας στις λεπτομερεις οπως παραθυρα, διακοπτες, hdd cages, ροδακια, ποδαρακια, γριλιες, σητες κτλΓενικα ειναι μια αρκετα χρονοβορα και πολυπλοκη διαδικασιααπαιτει παρα πολυ αναλυτικο και καλο σχεδιασμο μιας και τα λαθη δυσκολα διορθωνονται απαξ και κοπουν τα κομματιαεκτος εαν μιλαμε για κατι πολυ μικρων διαστασεων και πολυ απλης μορφης.Αξιζει κατ'εμε στις παρακατω περιπτωσειςεαν θες μια κατασκευη ειδικης χρησης που δεν μπορεις να βρεις εστω ημιετοιμη στο εμποριοή εαν εισαι αποφασισμενος να φτιαξεις κατι πραγματικα προσωπικο και μοναδικοακριβως ετσι οπως το θες εσυ με το αντιστοιχο τιμημα βεβαια.απο την δικη μου εμπειρια παντωςσυνηθως ο πιο πολυς κοσμος συμβιβαζεται και καταφευγει στην εκτεταμενη παραμετροποιηση ενος ηδη υπαρχοντος κουτιου παρα στην κατασκευη ενος νεου εκ του μηδενος.Πολλοι επισης ξεκινανε και συχνα μενουν με ημιτελεις ή προχειρες κατασκευες που μονο ως μακετα δοκιμων μπορουν να λειτουργησουν εχωντας σπαταλησει χρονο και χρημα που τελικα δεν απεφεραν τα αναμενομενα.υπαρχουν φυσικα κι οι λιγοι που δεν κανουν συμβιβασμους και προχωρανε μεχρι τελους (βλ.Νικος pr.plexy)αλλα σ'αυτην την περιπτωση το θεμα ειναι τελειως υποκειμενικομιας και οι παραγοντες εργατοωρες, χωρος εργασιας, εργαλεια, χρηματα και χρονοδιαγραμμα εγχειρηματοςεξαρτωνται αποκλειστικα απο τον ιδιο τον χρηστη/κατασκευαστη, οποτε ο καθενας μιλαει για παρτη του και κρινει συμφωνα με τις δικες του δυνατοτητες
SpawNerGR Δεκέμβριος 2, 2010 #14 Δεκέμβριος 2, 2010 @Κοπρίτης Δεν ξέρω τι πρόσβαση έχεις επαγγελματικά απο εργαλεία (έχω δει δουλειές σου), αλλά τα πράγματα που αναφέρεις αν δεν τα έχεις θα πρέπει να πληρώσεις κόσμο να στα κάνει έτσι δεν είναι?Και τελικά, κάθε λογικός άνθρωπος, απο εκεί που παίρνει έτοιμο καινούργιο κουτί με 15 ευρώ και μετά πάει να φτιάξει κάτι σαν αυτό που θα γινόταν σε ιδιοκατασκευή θα δει τρομερή διαφορά.Οπότε σε τέτοιο σημείο θα συμφωνήσω και εγώ με τον Ερνέστος.Δεν το λέω κακοπροαίρετα και αποθαρρυντικά, αλλά ύφεση έχουμε και πρέπει να βλέπουμε κάποια πράγματα που δεν βλέπαμε στο παρελθόν.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.