DeltaMi Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2010 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2010 Καλησπέρα σε όλα τα μέλη, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια απλή μαθηματική πράξη που με έκανε να χάσω τον ύπνο μου εχθές . Το PC δουλεύει 24/7 με 400W PSU.To pc στο 90% του χρόνου είναι για απλή χρήση (web,office,movies,DL) και στο 10% για παιχνίδια.Το pc το έχω 5 χρόνια.....αλλά θα πάει για server σπιτιού. Ας ξεκινήσουμε. 24*365*5 <---24h την ημέρα *365 μέρες * 5 χρόνια που το έχω 24*1825 (18+8)*1825 <---σπάω το 24ωρο σε πρωινή κατανάλωση και βραδυνή #!από τις 18 ώρες πρωινής κατανάλωσης το 90% θεωρώ οτι καταναλώνει 200W και στο #! 10% του χρόνου καταναλώνει 400W(18*09=16.2 18*0.1=1.8) ((16.2@200W)+(1.8@400W)+(8@200W))*1825 #!Ανήκω στην Γ1.2 κατηγορία της ΔΕΗ (801-1600 ΚWh )άρα θεωρώ 0,09 Ε/KWh για το 90% #! της πρωινής χρήσης και 0,12 Ε/KWh για το υπόλοιπο 10% του πρωινού το νυχτερινό #! είναι 0,05 E/KWh ((16.2*0.2*0.09)+(1.8*0.4*0.12)+(8*0.2*0.05))*1825 Η παραπάνω πράξη βγάζει 8.942 και κάτι ψιλά ΕΥΡΩ τα 5 χρόνια :wall: Και τώρα ξεκινάει η φιλοσοφία Προφανώς ο άνωθεν αριθμός περιέχει υψηλή πιθανότητα λάθους καθώς δεν γίνεται 5 χρόνια σερί να είναι ανοιχτός . Το πιθανοτικό λάθος αυτό το ισοζύγισα με κάτι (καμμένα) LAN PARTΥ όπου για μέρες παίζαμε όλη μέρα (ήμασταν και εμείς κάποτε πρωτοετής) αλλά και ότι δεν έχω υπολογίσει τα πάγια της ΔΕΗ Όπως βλέπετε και από την υπογραφή μου το pcάκι δεν λέει τίποτα ,αλλά όταν έρθει η ώρα (αυτό είναι άλλο θέμα ) θα γίνει ένας ωραίος server ..... KAKA τα ψέμματα παίδες τι κάνει πραγματικά ένας server σε ένα σπιτι File Sharing BACK UP FIREWALL STREAMING DOWNLOADING WEB SERVER??? Αν και σε αυτό το σημείο παραδεχτούμε ότι 98 % του χρόνου του κατεβάζει τότε παραδεχόμαστε ότι δεν κάνει για server και στην ουσία πληρώνουμε τσάμπα την ΔΕΗ μόνο και μόνο για να έχουμε την ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να χρησιμοποιούμε το server για το υπόλοιπο 2% Ένας SOHO server που πραγματικά σέβεται τον εαυτό του ή θα δούλευε μέσω net start&stop ή θα ήταν απλά ένας ION με 10W κατανάλωσης. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι ένα seedbox της τάξης 50Ε/μήνα θα έκανε 3.000 τα 5 χρόνια (και δεν θα είχαμε αυτά τα πενιχρά ratio που έχουμε τώρα) Συχωρέστε με για την πολυλογία αλλά στο κεφάλι μου φαινόντουσαν πιο απλά. Φιλικά Δημήτρης. Link to comment Share on other sites More sharing options...
voudas Νοέμβριος 16, 2010 #2 Κοινοποίηση Νοέμβριος 16, 2010 η κατανάλωση που έχεις υποθέσει είναι τεράστια... τουλάχιστον /2 θα ήταν ρεαλιστική... άντε λίγο παραπάνω με monitor αλλά δεν θες μόνιτορ σαν σέρβερ, ούτε είναι 24/7 στην τωρινή... Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeltaMi Νοέμβριος 16, 2010 Author #3 Κοινοποίηση Νοέμβριος 16, 2010 Το PC είναι αυτο της υπογραφής μου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
voudas Νοέμβριος 16, 2010 #4 Κοινοποίηση Νοέμβριος 16, 2010 εκτός αυτού η πράξη σου στο excel βγάζει 835,85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeltaMi Νοέμβριος 16, 2010 Author #5 Κοινοποίηση Νοέμβριος 16, 2010 χμμμ τελικά το πείραμα αλλάζει ανάλογα με αυτό που ψάχνεις να βρεις...Εγώ έψαχνα για μεγάλο αριθμό και τελικά όταν τον βρήκα δεν το διπλοτσεκαρα ... :hang3::hang3::hang3:Προφανώς και ο server δεν θα έχει οθόνη (ούτε καλά καλά κάρτα γραφικών δεν θα έχει)Απλώς ταλαιπωρούμε τελευταία για το αν αξίζει το pc που έχω τώρα για server και αν θα τα καταφέρει με τα data του σπιτου χωρίς την αγορά NAS Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delijohn Νοέμβριος 16, 2010 #6 Κοινοποίηση Νοέμβριος 16, 2010 Δε θα σε βοηθούσε κάτι τέτοιο για καλύτερους υπολογισμούς;;;; Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeltaMi Νοέμβριος 16, 2010 Author #7 Κοινοποίηση Νοέμβριος 16, 2010 Ναι σίγουρα για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προφίλ τα όργανα είναι καλύτερα από μια ιδέα που αναλύθηκε χθες το βράδυ σε χαρτί .!!!Απλώς προσπάθησα να κάνω μια αρχική εκτίμηση πρώτα σε χαρτί Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpavly Νοέμβριος 16, 2010 #8 Κοινοποίηση Νοέμβριος 16, 2010 Ενδεικτικά είχα μετρήσει το PC μου με την παρακάτω σύνθεση όταν είχα όμως τον Ε4500, ήταν 115w σε idle και 175w σε load, μόνο το PC, χωρίς οθόνη.Δεν παίζει να πιάσεις ποτέ 400w. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeltaMi Νοέμβριος 16, 2010 Author #9 Κοινοποίηση Νοέμβριος 16, 2010 Βασικά όλη η ιδέα για να κάτσω να υπολογίσω κάτι τέτοιο βασίστηκε σε μια βασική αρχή....Θερμότητα = απώλεια = κατανάλωση (ιδικά με τέτοιο cpu )Και επεκτάθηκε μετά στην μελλοντική αγορά water cooled psu ή όχι και κατ επέκταση στην δημιουργία server από το pc της υπογραφής μου και κατά πόσο κάτι τέτοιο αξίζει / με καλύπτει Link to comment Share on other sites More sharing options...
Delijohn Νοέμβριος 16, 2010 #10 Κοινοποίηση Νοέμβριος 16, 2010 H απώλεια είναι ίδια πάντα.. και υγρόψυκτο να πάρεις, η θερμότητα θα παράγεται απλά εσύ δεν θα την βλέπεις. Και θα χαλάς και άλλη ενέργεια για να ψύχεις το νερό.. φαύλος κύκλος είναι.. δες εδώ αυτό το θρέντ, είναι παλιό, αλλά αξίζει σαν προσπάθεια.. είχαν κάνει καλές μετρήσεις τα παιδιά! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.