Jump to content

HTPC με XBMC σε Ubuntu από SD/USB

karasardelis

Recommended Posts

Όπως πιθανώς καταλάβατε από τον τίτλο, θέλω να στήσω ένα πολύ ελαφρύ HTPC το οποίο να έχει από κάτω Ubuntu, να υποστηρίζει VPAU και να μπορεί να τρέξει από μια SD 4/8Gb ή ένα USB Stick, κατά πάσα πιθανότητα σε ένα μικρό σύστημα με ION ITX board και επεξεργαστή ATOM 330.

Η ερώτηση είναι τι έχετε να προτείνεται ώστε το Ubuntu από κάτω να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ ώστε να μπορεί να παίξει από SD και παράλληλα να υποστηρίζει VPDAU, WiFi, SPDIF Audio κλπ...

Για την ώρα τις δοκιμές θα τις κάνω σε ένα Zotac με ION 330 που έχω για τον σκοπό αυτό... (κουκλί!!!)

Ευχαριστώ!! :mobile1:

Να πω σε αυτό το σημείο ότι έκανα μια δοκιμή με το XBMC Live αλλά δεν μου δούλευε τίποτα σωστά... :wall:

Ουτε υπότιτλους Ελληνικούς δεν έβγαζε... θα το ξαναψάξω βέβαια...

Μπορείς να δοκιμάσεις να βάλεις ένα ubuntu netbook edition που είναι λιτό και ελαφρύ. Μετά μπορείς να προσθέσεις ό,τι άλλο χρειάζεσαι για να παίζουν αυτά που θέλεις.

το κακό είναι ότι δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία με ubuntu και δεν θέλω να φάω δέκα μέρες να ψάχνω τα αυτονόητα.

Π.χ. με κανονικό ubuntu τα ψιλοέστησα όλα και παίξανε περίπου όπως τα θέλω... όμως το κανονικό ubuntu είναι βαρύ και δεν παίζει από SD. Υπάρχει κάποιο επιλογή λειτουργικού ή έκδοσης που να είναι πιο φιλικό για HTPC ή μήπως έχετε δει κάποιο μπούσουλα στο διαδίκτυο για να μην τα ψάχνω όλα από την αρχή; :)

Ευχαριστώ για την απάντηση...

προτείνω τα ubuntu server. με την εγκατάσταση δεν έχει τίποτε απολύτως, πανάλαφρο. μετά με apt-get σιγά σιγά βάζεις x-server, codecs κλπ.

δες και το xfce για ελαφρύ desktop environment σε σχέση με το gnome (αυτό που τρέχει στο xubuntu)

είναι ταλαιπωρία σίγουρα και θέλει ψάξιμο, αλλά καταλήγεις σε σύστημα χωρίς περιττό software. επίσης το καλό του ubuntu είναι το community, 99% κάποιος έχει βρει τη λύση πριν από εσένα.

προτείνω τα ubuntu server. με την εγκατάσταση δεν έχει τίποτε απολύτως, πανάλαφρο. μετά με apt-get σιγά σιγά βάζεις x-server, codecs κλπ.

δες και το xfce για ελαφρύ desktop environment σε σχέση με το gnome (αυτό που τρέχει στο xubuntu)

είναι ταλαιπωρία σίγουρα και θέλει ψάξιμο, αλλά καταλήγεις σε σύστημα χωρίς περιττό software. επίσης το καλό του ubuntu είναι το community, 99% κάποιος έχει βρει τη λύση πριν από εσένα.

Όπως το λες ακούγεται πολύ καλό, αλλά μόνο που σκέφτομαι πόσο ψάξιμο θέλει για να βάλω ότι χρειάζεται για να παίξει τρέμω... έχει τουλάχιστον κανένα walkthrough διαθέσιμο πουθενά; :confused:

Το linux δεν έχει σχέση με τα windows, που όταν φορτώνεις προγραμματα μεγαλώνει το registry

και γίνεται απελπισία. Στο linux φορτώνεται ο kernel και μετά φορτώνονται όσα απο τα services θες.

Έχω linux με 200GB προγράμματα και συμπεριφέρεται όπως όταν το προτοέβαλα πρίν απο 3 χρόνια.

Μια γρήγορη παραμετροποίηση του συστήματος είναι να απενεργοποιήσεις όσα services δε χρησιμοποιείς.

Για ελαφρύ/γρήγορο desktop environment προτείνω και εγώ το xfce4 το οποίο ειναι αρκετά πιο ελαφρύ

και πιο γρήγορο απο το gnome/kde.

Απο εκεί και πέρα για να ελαφρύνεις περισσότερο το λειτουργικό θα πρέπει να πειράξεις τον kernel.

Για να έχεις ελαφρύ σύστημα linux θα πρέπει να παραμετροποιήσεις τον πυρήνα και να βάλεις μέσα

μόνο όσα χρειάζεσαι και τα υπόλοιπα σε modules. Το ubuntu και κάθε διανομή επειδή φτιάχνεται για

να μπορεί να τρεχει σε όλα τα μηχανήματα έχει μέσα στο πυρήνα τα πάντα και σχεδον όλα σε modules

ωστε να μην είναι μεγάλο το εκτελέσιμο το πυρήνα. Επιπλέον ο γενικός πυρήνας του ubuntu έχει

ενεργοποιημένες κάποιες debug παραμέτρους για να μπορεί να τρέχει προγράμματα όπως το powertop,

latencytop, iotop, κτλ, έχει γενικές παραμέτρους για να μπορεί να τρέχει απο 386 μέχρι τους

τελευταίους επεξεργαστές, μπορεί να έχει functions για profiling του πυρήνα, κτλ.

Θα κερδίσεις αρκετά σε επιδόσεις αν παραμετροποιήσεις τον πυρήνα για τον συγκεκριμένο επεξεργαστή

που έχεις και να μπουσάρεις μερικές παραμέτρους ωστε να έχει low-latency desktop. Επίσης καλό θα

ήταν να απενεργοποιήσεις kernel debug functions που δε χρειαζεσαι καθώς και τα functions για profiling.

Το ubuntu (όπως και το debian στο οποίο βασίζεται) έχει συγκεκριμένη διαδικασία, που μπορείς εύκολα να

βρείς στο internet, για το πως θα κατεβάσεις τα sources του πυρήνα και να τον παραμετροποιήσεις.

Γενικά δεν είναι ευκολη διαδικασία και θα πρέπει να γνωρίζεις αρκετά πριν αρχίσεις ή να το έχεις κάνει αρκετές

φορές. Υπάρχει περίπτωση να βρείς στο internet έτοιμο αρχείο παραμέτρων για τη δουλειά που το θες, αλλα

θα πρέπει να το προσαρμώσεις στο δικό σου pc (sata controllers, ethernet cards, ...)

Άλλη εναλλακτική είναι να ψάξεις για διανομή linux που έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για HTPC, λογικά θα

υπάρχουν αρκετές, ωστε να έχεις ένα ελαφρύ σύστημα με τα πακέτα που χρειάζεσαι για να μπορείς να

κανεις τη δουλειά σου.

Κανονικά πρέπει να ασχοληθείς από το μηδέν αν θέλεις να στήσεις ελαφρύ σύστημα.

Ιδανικό είναι το ARCH linux που φτιάχνεται από τα μηδέν και είναι πανάλαφρο αλλά ΔΕΝ στήνεται από άσχετο χρήστη μέσα σε 1 μέρα μόνο.

Θέλει λίγη μελέτη.

Θα σου πρότεινα λοιπόν έναν πολύ μικρό solid state δίσκο για να είναι ταχύτατος και μια διανομή ubuntu.

Πιθανότατα η 10.10 netbook remix να σε καλύπτει άνετα σε ότι θέλεις να κάνεις.

Τόσο ο επεξεργαστής που έχεις (διπλοπύρηνος αν δεν κάνω λάθος) όσο και το υποσύστημα γραφικών είναι αρκετά δυνατά για να σηκώσουν την τελευταία έκδοση.

Μάλλον λοιπόν το μέσο που χρησιμοποιείς (sd) δεν είναι και ότι καλύτερο και για αυτό σου φαίνεται αργό...

Κανονικά πρέπει να ασχοληθείς από το μηδέν αν θέλεις να στήσεις ελαφρύ σύστημα.

Ιδανικό είναι το ARCH linux που φτιάχνεται από τα μηδέν και είναι πανάλαφρο αλλά ΔΕΝ στήνεται από άσχετο χρήστη μέσα σε 1 μέρα μόνο.

Θέλει λίγη μελέτη.

Αδερφέ εγώ λέω να γράψω ένα linux από την αρχή για να είναι ακόμα πιο ελαφρύ... :wall:

Τι λες τώρααααααα.... τι σε κάνει να πιστεύεις ότι έχω τον χρόνο να ασχοληθώ με τέτοια πράγματα... δύο παιδιά έχω να τρέχουν και να φωνάζουν μπαμπά όλη μέρα.... δεν υπάρχει περίπτωση.... :):p:dance3:

Δεν υπάρχει καμιά έτοιμη διανομή htpcionbuntu που να τα κάνει όλα αυτά που θέλω με ένα απλό στήσιμο;;;; :clap::innocent:

Αδερφέ εγώ λέω να γράψω ένα linux από την αρχή για να είναι ακόμα πιο ελαφρύ... :wall:

Τι λες τώρααααααα.... τι σε κάνει να πιστεύεις ότι έχω τον χρόνο να ασχοληθώ με τέτοια πράγματα... δύο παιδιά έχω να τρέχουν και να φωνάζουν μπαμπά όλη μέρα.... δεν υπάρχει περίπτωση.... :):p:dance3:

Δεν υπάρχει καμιά έτοιμη διανομή htpcionbuntu που να τα κάνει όλα αυτά που θέλω με ένα απλό στήσιμο;;;; :clap::innocent:

Kαι εγώ 2 θηρία έχω που τρέχουν όλη μέρα.

Αυτό που σου πρότεινα «στήνεται» σημαίνει εγκαθίσταται από το μηδέν.

ΔΕΝ απαιτεί να κάτσεις να κάνεις recompile τον kernel.

Αν ασχοληθείς 6-7 βράδυα από ένα 2ωρο, ανάλογα και με τις γνώσει που έχεις, μπορεί και να το καταφέρεις.

Έτοιμη διανομή ubuntu για htpc πάντως είναι η MythTV, ψάχτω και αυτό λίγο αλλά και πάλι διάβασε παρακάτω...

Από τη στιγμή που ρωτάς για linux τότε μάλλον παιχνίδια δεν σε ενδιαφέρουν.

Άρα, προσωπικά μιλώντας, θα σου πρότεινα έναν έτοιμο media player και όχι pc.

Τα κάνει όλα κατευθείαν out of the box, κοστίζει λιγότερα από ένα πισί, καταλαμβάνει το 1/9 του μεγέθους (όσο ένας εξωτερικός σκληρός περίπου), έχει πάρα πολλές δυνατότητες διασύνδεσης και σεταρίσματος, δεν σε απασχολεί το αν θα το σηκώνει το s/w κλπ.

Παράδειγμα:

http://www.plaisio.gr/Peripherals/PC-Peripherals/Media-Players.htm

Το εγκαθιστάς και απλά ασχολήσαι μέχρι να μάθεις να το δουλεύεις και όχι να το στήσεις από την αρχή.

το κακό είναι ότι δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία με ubuntu και δεν θέλω να φάω δέκα μέρες να ψάχνω τα αυτονόητα.

Όπως το λες ακούγεται πολύ καλό, αλλά μόνο που σκέφτομαι πόσο ψάξιμο θέλει για να βάλω ότι χρειάζεται για να παίξει τρέμω... έχει τουλάχιστον κανένα walkthrough διαθέσιμο πουθενά; :confused:

Δεν γινεται να βαλεις linux χωρις να εχεις εμπειρια και γνωσεις και να μην ψαχνεσαι, οχι 10, αλλα 30 μερες.

Ή βαζεις Windows ή την ψαχνεις.

Δεν υπαρχει πουθενα μαγικο ραβδακι οnline που να σε κανει ειδικο στο Linux σε 1 μερα.

Από τη στιγμή που ρωτάς για linux τότε μάλλον παιχνίδια δεν σε ενδιαφέρουν.

Άρα, προσωπικά μιλώντας, θα σου πρότεινα έναν έτοιμο media player και όχι pc.

Τα κάνει όλα κατευθείαν out of the box, κοστίζει λιγότερα από ένα πισί, καταλαμβάνει το 1/9 του μεγέθους (όσο ένας εξωτερικός σκληρός περίπου), έχει πάρα πολλές δυνατότητες διασύνδεσης και σεταρίσματος, δεν σε απασχολεί το αν θα το σηκώνει το s/w κλπ.

Παράδειγμα:

Media Players - plaisio.gr

Το εγκαθιστάς και απλά ασχολήσαι μέχρι να μάθεις να το δουλεύεις και όχι να το στήσεις από την αρχή.

Έχω αλλάξει μέχρι τώρα τρία τέσσερα τέτοια μηχανάκια (WD, Egreat κλπ) και το μόνο που κατάφερναν είναι να μου σπάνε τα νεύρα για πολούς και διάφορους λόγους - π.χ. δυσκολία στην μετάβαση σε διάφορα σημεία της ταινίας, δυσκολία στον συγχρονισμό ένός υπότιτλου την ώρα που παίζει η ταινία και άλλα τέτοια. Με ένα PC έχω την δυνατότητα να παραμετροποιήσω τα πάντα όπως μου αρέσει και φυσικά να βλέπω με XBMC που είναι τέλειο το Interface σε αντίθεση με αυτά των Media Player που είναι εντελώς περιοριστικά.

Μεγάλο ρόλο παίζει και η ασφάλεια - αυτά τα μηχανάκια δεν μπορούν να κλειδώσουν περιεχόμενο για να μην το βλέπουν τα παιδιά (όσα έχουν πέσει στα χέρια μου τουλάχιστον)

Αυτό τελικά είναι πααααααρα πολύ καλό... Μια ματιά που το έριξα είδα ότι έχει γίνει καλή δουλειά. Πολλά από αυτά ούτε που τα ήξερα. Αρχίζω το ψάξιμο... μας έβαλες σε μεγάλους μπελάδες αδερφέεεεεε.... :):):)

Ευχαριστώ backgman... πολύ κατατοπιστικός αν και το ρεζουμέ από όσα γράφεις είναι "μην το σκέφτεσαι, βάλε σκέτο ubuntu" :wall:

Οχι ακριβώς. Αν δε θες να πολυασχοληθείς τότε το ubuntu είναι απο τα πιο εύκολα στην εγκατάσταση, αλλα

θα χρειαστεί αρκετή παραμετροποίηση (οχι το kernel) για να ελαφρύνει αρκετά και να μπορείς να κάνεις τη δουλειά

που θες. Καλύτερα να δείς μια διανομή για HTPC που είναι παραμετροποιημένες και θα έχουν λιγότερη δουλειά

κατα πάσα πιθανότητα. Ψάξε λίγο τις διανομές HTPC που σου έδωσε ο eleozz και προσπάθησε να βάλεις την πιο

απλή/εύχρηστη.

Οχι ακριβώς. Αν δε θες να πολυασχοληθείς τότε το ubuntu είναι απο τα πιο εύκολα στην εγκατάσταση, αλλα

θα χρειαστεί αρκετή παραμετροποίηση (οχι το kernel) για να ελαφρύνει αρκετά και να μπορείς να κάνεις τη δουλειά

που θες. Καλύτερα να δείς μια διανομή για HTPC που είναι παραμετροποιημένες και θα έχουν λιγότερη δουλειά

κατα πάσα πιθανότητα. Ψάξε λίγο τις διανομές HTPC που σου έδωσε ο eleozz και προσπάθησε να βάλεις την πιο

απλή/εύχρηστη.

Πράγματι μόλις πριν λίγο ολοκλήρωσα μια εγκατάσταση κανονικής έκδοσης Ubuntu 10.10.στην SD που έχω για τον σκοπό αυτό (μια 8Gb Class 10) αλλά οι ταχύτητες είναι τραγικές... Περνάω στην δεύτερη φάση λοιπόν που είναι αυτό που λες... λέω να παίξω με το XBMC Live το οποίο έχει και επιλογή να εγκατασταθεί στο σύστημα. Για να δούμε... :p

Έγκατέστησα το XBMC Live σε SD και έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος από τις ταχύτητες. Το σύστημα ξεκινάει σε ένα λεπτό από την κάρτα και στην συνέχεια πάει περίφημα - δεν καταλαβαίνεις ότι τρέχει από SD και όχι από δίσκο. Σύνδεσα επάνω του εξωτερικό σκληρό και έπαιξε το Avatar 1080p νεράκι... σαν να έπαιζε SD!!!

Θα ήταν όλα τέλεια αν κατάφερνα να συνδεθώ στο βασικό μου σύστημα με τα παραθύρια και να ανοίξω αρχεία.... ενώ έχει internet και κατεβάζει κανονικά, δυστυχώς όταν προσπαθείς να συνδεθείς με SMB, πετάει ένα εντελώς χαζό σφάλμα (Function not implemented). Δεν μπορώ να συνδεθώ με τίποτα... :wall:

Έγκατέστησα το XBMC Live σε SD και έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος από τις ταχύτητες. Το σύστημα ξεκινάει σε ένα λεπτό από την κάρτα και στην συνέχεια πάει περίφημα - δεν καταλαβαίνεις ότι τρέχει από SD και όχι από δίσκο. Σύνδεσα επάνω του εξωτερικό σκληρό και έπαιξε το Avatar 1080p νεράκι... σαν να έπαιζε SD!!!

Θα ήταν όλα τέλεια αν κατάφερνα να συνδεθώ στο βασικό μου σύστημα με τα παραθύρια και να ανοίξω αρχεία.... ενώ έχει internet και κατεβάζει κανονικά, δυστυχώς όταν προσπαθείς να συνδεθείς με SMB, πετάει ένα εντελώς χαζό σφάλμα (Function not implemented). Δεν μπορώ να συνδεθώ με τίποτα... :wall:

Μπορείς να κάνεις mount ένα windows share σε ένα τοπικό φάκελο μέσω του samba.

Τρέξε την εντολή (σαν root) αφού πρώτα φτιάξεις το directory /mnt/winshare (σαν root) :

mount -t cifs -o username=guest,password= //WindowsIP/Share_name /mnt/winshare

Μπορείς να κάνεις mount ένα windows share σε ένα τοπικό φάκελο μέσω του samba.

Τρέξε την εντολή (σαν root) αφού πρώτα φτιάξεις το directory /mnt/winshare (σαν root) :

mount -t cifs -o username=guest,password= //WindowsIP/Share_name /mnt/winshare

Θέλει να μου σπάσει τα νεύρα προφανώς - άκου να δεις τι παίζει... Το πήρα μαζί μου στο γραφείο και τα είδε όλα με την μία... έκανα logon σε Windows Server χωρίς πρόβλημα και έπαιξε μια χαρά δικτυακά ταινίες και τα πάντα όλα... Στο σπίτι δεν κατάφερε με τίποτα να μπει στο κεντρικό PC με τα Windows 7 - και στα δύο με SMB/NTLM δεν μπαίνει; πως εηγείται να μπαίνει στο ένα και όχι στο άλλο;;;; :wall:

Πάντως στο γραφείο που έπαιξε το χάρηκα πολύ... ξεκίνησε κανονικά από SD και επαιζε από δικτυο 1080p με 10% χρήση επεξεργαστή... ρησπέκτ!!! :dance3:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.