screwvy Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 3, 2010 #1 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 3, 2010 Χαιρετώ την παρέα. Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα και δεν βγάζω άκρη... Λοιπόν, το σύστημά μου αποτελείται από gigabyte ga-770-ud3, 1xssd 80gb, 2x250gb wd, 1x1tb wd.Το θέμα είναι ότι τους 2χ250gb θέλω να τους κάνω να δουλεύουν σε raid 0. Αλλά.. την εγκατάσταση των windows (Seven Ultimate x64) την έκανα αρχικά σε ide mode. Λίγο αργότερα, μαθαίνοντας τα θετικά του ahci (και ειδικά για τον ssd που έχω), βρήκα τρόπο να περάσω ahci οδηγούς χωρίς επαναγκατάσταση των win. Με παρόμοιο τρόπο (μέσω regedit δλδ) προσπαθώ να περάσω σε raid mode και ...αποτυγχάνω. Βγαίνει bsod, ότι και αν κάνω με τα κλειδιά starts στο μητρώο των pcide, iastor, msahci.Έπειτα από αρκετή ώρα ψαξίματος και προσπάθειας, μου πέρασε από το μυαλό το εξής: Τα mode (ahci,ide,raid) που υπάρχουν στο bios ισχύουν για όλους τους δίσκους. Άρα, ok, τα win θα φορτώσουν τους drivers raid για τους 2χ250gb, για τους άλλους δύο δίσκους μου όμως τι θα φορτώσουν? Λογικά πάλι τους raid drivers, αφού έτσι φαίνονται όλοι και από το bios. Οπότε λογικό είναι να βγαίνει bsod.Τι λέτε, το σκεπτικό μου ισχύει παραπάνω? Τέλος πάντων, υπάρχει τρόπος για να κάνω αυτό το raid0?
τακης Νοέμβριος 4, 2010 #2 Νοέμβριος 4, 2010 προσπαθείς δηλαδή να κάνεις raid 0 με τους δίσκους στο bios σε Achi mode?Μόνο σε raid mode μπορείς,και τα + του Achi mode τα έχεις (αν δεν κάνω λάθος) και σε raid mode.
ultraex2005 Νοέμβριος 4, 2010 #3 Νοέμβριος 4, 2010 πρωτα βαζεις μεσα στο βιος raid mode βγαινεις μπαινεις με shift+I νομιζω αναλογα την μητρικημεσα στο raid bios και εκει φτιαχνεις την συστοιχια raid 0 η 1 η 5 η οτι θελεις βγαινειςεννοειται δινεις πρωτη επιλογη dvd drive και στα seven σε μενα δεν χρειαστηκανdrivers sata raid στον αδελφο μου τους εβαλε σε usb flash γιατι τους ζητησε και τουςφορτωσε απο εκει σε xp θελει νομιζω floppy disk και πατας κατα την εναρξη F6 αλλωστε στογραφει θα το καταλαβεις
screwvy Νοέμβριος 4, 2010 Author #4 Νοέμβριος 4, 2010 τακη τώρα τους έχω σε ahci mode. Προσπαθώ να κάνω raid0 με 2 δίσκους μόνο από τους 4 συνολικά. Το γυρνάω από το bios οπότε σε raid mode και τα 7 μου βγάζουν bsod. Θέλω να το κάνω αυτό χωρίς επαναγκατάσταση των win! Και παρόλο τα κολπάκια που έψαξα και βρήκα στο internet, δεν γίνεται τίποτα.ultraex2005 έχω win 7 και θέλω να αποφύγω ακριβώς αυτό.. την επαναγκατάσταση.
τακης Νοέμβριος 4, 2010 #5 Νοέμβριος 4, 2010 θέλω να αποφύγω ακριβώς αυτό.. την επαναγκατάσταση.Δεν τη γλιτώνεις.....:computer:
screwvy Νοέμβριος 4, 2010 Author #6 Νοέμβριος 4, 2010 sucks... αφού μπορώ και παω από ahci σε Ide και το αντίστροφο όποτε θέλω, γιατί με χαλάει τώρα έτσι το raid? Ακόμη και αν την κάνω την επαναγκατάσταση.. μήπως τελικά ισχύει το σκεπτικό μου και δεν μου κάτσει? Εννοώ αυτό που έγραψα παραπάνω: Έπειτα από αρκετή ώρα ψαξίματος και προσπάθειας, μου πέρασε από το μυαλό το εξής: Τα mode (ahci,ide,raid) που υπάρχουν στο bios ισχύουν για όλους τους δίσκους. Άρα, ok, τα win θα φορτώσουν τους drivers raid για τους 2χ250gb, για τους άλλους δύο δίσκους μου όμως τι θα φορτώσουν? Λογικά πάλι τους raid drivers, αφού έτσι φαίνονται όλοι και από το bios. Οπότε λογικό είναι να βγαίνει bsod.Άσε τώρα που έχω άλλο πρόβλημα: Με όλα αυτά τα πειράματα, πλέον σε ahci mode το intel ssd toolbox δεν μπορεί να κάνει optimize στον ssd. Βγάζει το παρόμοιο μήνυμα. Μόνο σε ide mode μπορεί να δουλέψει.
screwvy Νοέμβριος 4, 2010 Author #7 Νοέμβριος 4, 2010 Το τελευταίο πρόβλημα το επίλυσα, απλά βγάζοντας τους drivers για το ahci της amd... ασχολίαστο. Αλλά αυτό που κυρίως θέλω να πώ.. και μου φαίνεται απίστευτο.. είναι για τα sata καλώδια δεδομένων! Μέσα σε αυτά τα πειράματα και θέλοντας εντωμεταξύ να συγκρίνω επιδόσεις ανάμεσα στους δίσκους, βλέπω τρελές διαφορές ανάμεσα στους δυο παλιούς sata2 και στον καινούργιο sata2. Θυμάμαι όμως, ότι στον καινούργιο είχα βάλει καλώδιο sata από την καινούργια μου μητρική. Είχε δύο.. Άλλαξα και το καλώδιο του ssd και οι επιδόσεις του ανέβηκαν και άλλο.. Ούτε που φανταζόμουν ποτέ ότι υπάρχουν καλώδια sata 150mbps και 300mbps. Με επιβεβαίωσε και το e-shop: 1, 2. (Παρηγγειλα καμιά 5 να μαι ok ) Οπότε, προσέξτε και σεις μη τυχόν χάνετε επιδόσεις απο τέτοιες βλακείες. Όσο για το κύριο ερώτημα με το raid0, τον λόγο πλέον έχει η gigabyte.. της έστειλα e-mail.
screwvy Νοέμβριος 4, 2010 Author #8 Νοέμβριος 4, 2010 Χμ, από ότι φαίνεται τελικά, ότι και αν απαντήσει η Gigabyte στο ερώτημά μου για το raid, η τεχνική υποστήριξη της intel το λέει ξεκάθαρα (έστειλα και στην intel e-mail ρωτώντας τους αρχικά το παραπάνω, γιατί δεν δουλεύει το intel toolbox σε ahci, καθώς και μετέπειτα και άλλα πραγματάκια). Απολαύστε:The recommended option to set in the BIOS is AHCI.If you use the RAID option the TRIM command will not be enabled since there is a hardware limitation of all SATA RAID controllers, so that is why that the AHCI option is the recommended setting to work with a Solid State Drive.Κοινώς raid και trim δεν πάνε μαζί.Αν μου δώσει λύση η gigabyte στο πρόβλημα μου με το raid και πιστεύετε ότι αξίζει να το δημοσιεύσω, πείτε μου.
Koeman Νοέμβριος 7, 2010 #9 Νοέμβριος 7, 2010 Να ρωτήσω κι εγώ κάτι, μην ανοίγω καινούριο thread. Έχω έναν καινούριο ssd corsair force F80 δίπλα μου να κάθεται. Στο σύστημα έχω 2x250gb barracuda και 1x1tb spinpoint. Το concept είναι windows 7 64bit στον ssd, τον spinpoint για storage, και έλεγα τους 2χ250 να τους βάλω σε raid 0 για games/apps. Σε πρώτη φάση, πώς σας φαίνεται σαν σχέδιο και δεύτερον, που είναι και η απορία μου, ποιά είνια τα σωστά βήματα για να το υλοποιήσω χωρίς πρόβλημα; Έψαξα, διάβασα, δεν μπορώ να πω ότι κατατοπίστηκα. Με ποιά σειρά να τα κάνω; msi 870a-g54 η μητρική. Ευχαριστώ. Αν είναι hijack πείτε ν'ανοίξω καινούριο
screwvy Νοέμβριος 8, 2010 Author #10 Νοέμβριος 8, 2010 Μα δεν διάβασες παραπάνω? Ακόμη και αν καταφέρεις να το κάνεις, μετά δεν θα περνάει το trim στον ssd. Που σημαίνει ότι θα χει πολύ σύντομη ημερομηνία λήξεως. ...Θέλεις ακόμη να το κάνεις το raid?
ultraex2005 Νοέμβριος 8, 2010 #11 Νοέμβριος 8, 2010 αμα εχεις και δευτερο controler στην μητρικη τοτες μπορειςνα κανεις raid 0 εκει και τον ssd στον αλλο χωρις να χασεις το trim???
Koeman Νοέμβριος 8, 2010 #12 Νοέμβριος 8, 2010 Μα δεν διάβασες παραπάνω? Ακόμη και αν καταφέρεις να το κάνεις, μετά δεν θα περνάει το trim στον ssd. Που σημαίνει ότι θα χει πολύ σύντομη ημερομηνία λήξεως. ...Θέλεις ακόμη να το κάνεις το raid?Φίλε το πρόβλημα είναι ότι ενώ διαβάζω, δεν παίρνω ξεκάθαρη απάντηση στα ερωτήματα που με απασχολούν. Παρατηρώ επίσης ότι ο περισσότερος κόσμος τις ίδιες απορίες έχει και οι απαντήσεις παραμένουν ασαφείς. Βλέπω πολύ κόσμο να έχει το λειτουργικό στον ssd και τα υπόλοιπα σε raid με μηχανικούς δίσκους άρα κάπως θα γίνεται σκεφτόμουν, και για να το κάνει τόσος κόσμος κάποια λύση θα υπάρχει και για το trim (ίσως firmware).Πάντως αν υποθέσουμε ότι δεν με ενδιέφερε το trim και ήθελα να κάνω αυτό που ρώτησα ώς άσχετος με το θέμα, οδηγό βήμα-βήμα για το ποιά σειρά να γίνει η εγκατάσταση των windows, πότε το raid, πότε reboot πότε bios κλπ δεν είδα πουθενά ούτε σε topic, ούτε σε απάντηση, και αυτό ρώτησα/ζήτησα στο πρώτο μου μήνυμα.Εγώ είχα σκαλώσει ότι εφόσον ο ssd δεν θα είναι στο raid array, γιατί να χάνει το trim; Mε 2ο controller άμα βάλω θα είμαι οκ;
screwvy Νοέμβριος 8, 2010 Author #13 Νοέμβριος 8, 2010 Η σειρά είναι απλή, πρώτα θα μπείς στο bios να δηλώσεις τους δίσκους ότι θα τρέχουν σε raid mode. Έπειτα αμέσως μετά το POST θα σου εμφανίσει μια οθόνη του στυλ 'RAID CONFIGURATION UTILITY' και θα σου ζητήσει να πατήσεις έναν συνδιασμό πλήκτρων (ctlr+κάποιο άλλο κουμπί) για να μπείς μέσα και να κάνεις την συστυχία raid με τους δίσκους που θέλεις. Υπόψην ότι αυτή η οθόνη εισαγωγής κρατάει 1-2 sec οπότε θα πρέπει να είσαι αρκετά γρήγορος.Αν όλα αυτά γίνουν επιτυχημένα τότε μπορείς να προχωρήσεις στην εγκατάσταση των windows. Υπάρχει η περίπτωση τα win να μην βλέπουν τους δίσκους σου. Τότε θα πρέπει να φορτώσεις drivers για αυτούς. Θα τους βρείς από το site της μητρικής σου. Εγώ έχω έναν controller για sata2 και δεν με πέρνει να προχωρήσω. Εσύ όμως αν έχεις δύο controllers για sata2 τότε μπορείς να έχεις και το σκύλο χορτάτο και τη πίτα ολόκληρη. Τουτέστιν βάλε τον ssd και τον άλλο single hdd στον έναν controller να δουλεύουν σε AHCI και τους δίσκους που θέλεις σε raid βάλτους στον άλλον controller. Αν ο ένας controller είναι sata1 τότε πάλι δεν αξίζει το κόπο. Εδώ, το sata2 είναι bottleneck για τον ssd, πόσο μάλλον το sata1! To ίδιο ισχύει, σε μικρότερο βαθμό βέβαια, και για το raid0.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.