Jump to content

Project: ''F.2c.H''

Lakisss

Recommended Posts

η πρασινίλα ειναι απο την αλοιφη 100%.

Η πρασινίλα είναι από το νερό 10.000%. Αλοιφή δέν υπάρχει εκεί.

το νερο στο μπλοκ για μενα ειναι αχρηστο,φτιαξε heatpipes σε σχήμα U και γεμισε τα υγρο φρενων.

Το υγρό φρένων πώς το σκέφτηκες και από πού προκύπτει?

Το υγρό φρένων έχει υψηλό σημείο βρασμού, πράγμα που δέν θέλουμε.

επισης πιστευω οτι καλο θα ηταν να αντιγράψεις την αρχιτεκτονικη μιας καλης ψυκτρας οπως noctua nh-d14, που εχει τον ανεμιστήρα (σαντουιτς).

Το ζητούμενο στην κατασκευή δέν είναι να πιάσουμε την Noctua.

Περισσότερο πειραματισμός, αποκομιδή εμπειρίας και κατανόηση λειτουργίας. Κάτσε να δουλέψει πρώτα...

τώρα για τα finds βαλε καλυτερα αλουμινιου όπως είχες κάνει με την ψύκτρα του northbridge γιατί δεν νομιζω ότι η μεταγωγή της θερμοτητας με τις ροδέλες θα ειναι η επιθυμητη.και τελος αρκετα σημαντικο ειναι το λαπαρισμα στο πλακακι.συνεχισε την καλη δουλεια και τα απιστευτα projekts.

Ta fins θα κολληθούν αύριο που έχω χρόνο (γι' αυτό και χαλκός), και την Δευτέρα πάει για νικέλωμα με το καλό.

Το πλακάκι είναι ήδη λαπαρισμένο (βλέπε πρώτη σελίδα).

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

• Replies 153
  • Created
  • Last Reply

Η πρασινίλα είναι από την αλοιφή γι αυτό είναι γύρω γύρω από τους σωλήνες που κόλλησες 15 χρόνια υδραυλικός είμαι,αν θες να το διαπιστώσεις αλοιψε λίγο αλοιφή σε ένα κομμάτι χαλκό και άστο λίγες ώρες να δεις.Το υγρό φρένων είναι λεπτό λαδάκι όπως προφανώς γνωρίζεις,το πρότεινα για τυχόν διαρροές λόγο της μη ηλεκτρικής του αγωγιμότητας και για την καλύτερη μεταφορά της θερμότητας εφόσον το λάδι ζεσταίνεται και παγώνει πιο εύκολα από το νερό.Tα fins αν κολληθούν πιστεύω ότι θα είναι οκ αν και μάλλον 8α έχεις πάλι πρασινίλα στα σημεία κόλλησης και ενώ τα κολλάς λόγω της θερμότητας ισως να τρέχει η κολληση απο τα ηδη κολλημένα.Τώρα το λαπαρισμα καλύτερα να είναι το τελευταίο πράμα που 8α κάνεις και το λέω όχι για το πόσο γυαλιστερό είναι άλλα το πόσο ίσιο είναι,με τι θερμοκρασία του καμινέτου ίσως να σκέβρωσε λίγο,κανε ένα τσεκ πριν το πας για νικέλωμα. Μακάρι να σου πανε ολα καλα,ανυπομονώ να δω τα αποτελέσματα μου αρεσουν παρα πολυ οι δουλειές σου....

Η πρασινίλα είναι από την αλοιφή γι αυτό είναι γύρω γύρω από τους σωλήνες που κόλλησες 15 χρόνια υδραυλικός είμαι,αν θες να το διαπιστώσεις αλοιψε λίγο αλοιφή σε ένα κομμάτι χαλκό και άστο λίγες ώρες να δεις.Το υγρό φρένων είναι λεπτό λαδάκι όπως προφανώς γνωρίζεις,το πρότεινα για τυχόν διαρροές λόγο της μη ηλεκτρικής του αγωγιμότητας και για την καλύτερη μεταφορά της θερμότητας εφόσον το λάδι ζεσταίνεται και παγώνει πιο εύκολα από το νερό.Tα fins αν κολληθούν πιστεύω ότι θα είναι οκ αν και μάλλον 8α έχεις πάλι πρασινίλα στα σημεία κόλλησης και ενώ τα κολλάς λόγω της θερμότητας ισως να τρέχει η κολληση απο τα ηδη κολλημένα.Τώρα το λαπαρισμα καλύτερα να είναι το τελευταίο πράμα που 8α κάνεις και το λέω όχι για το πόσο γυαλιστερό είναι άλλα το πόσο ίσιο είναι,με τι θερμοκρασία του καμινέτου ίσως να σκέβρωσε λίγο,κανε ένα τσεκ πριν το πας για νικέλωμα. Μακάρι να σου πανε ολα καλα,ανυπομονώ να δω τα αποτελέσματα μου αρεσουν παρα πολυ οι δουλειές σου....

Θα το τσεκάρω αυτό με την αλοιφή, και θα καθαρίσω καλά την ψύκτρα με ξύδι καλού κακού.

Εδώ χρειαζόμαστε ένα υγρό με χαμηλό σημείο βρασμού εξ΄αρχής. Το λάδι έχει υψηλότερο καθώς και μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα. Δέν κάνει για την συγκεκριμένη λειτουργία που το θέλω.

Μήπως τα λές ανάποδα για το λάδι και το νερό?

η πρασινίλα ειναι απο την αλοιφη 100%.το νερο στο μπλοκ για μενα ειναι αχρηστο,φτιαξε heatpipes σε σχήμα U και γεμισε τα υγρο φρενων.επισης πιστευω οτι καλο θα ηταν να αντιγράψεις την αρχιτεκτονικη μιας καλης ψυκτρας οπως noctua nh-d14 που εχει τον ανεμιστήρα (σαντουιτς).τώρα για τα finds βαλε καλυτερα αλουμινιου όπως είχες κάνει με την ψύκτρα του northbridge γιατί δεν νομιζω ότι η μεταγωγή της θερμοτητας με τις ροδέλες θα ειναι η επιθυμητη.και τελος αρκετα σημαντικο ειναι το λαπαρισμα στο πλακακι.συνεχισε την καλη δουλεια και τα απιστευτα projekts

ξεχασα να σου πω οτι η συσταση της κόλλησης που χρησιμοποιείς σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει μια τετοια πληροφορια ειναι κασσιτερος 80% και 20% χαλκος με μολυβδο

Εδώ νομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά!

Τα υγρά φρένων έχουν σα βασικό χαρακτηριστικό ότι δεν βράζουν καθόλου εύκολα.

Άρα δεν θα υπάρχει αλλαγή φάσης από υγρό σε ατμό η οπόια αποροφά μεγάλο ποσοστό θερμότητας, (λανθάνουσα θερμότητα βρασμού), επομένως η θερμοκρασία θα εκτοξευθεί στα ύψη!!

Και όσον αφορά στην μεταφορά της θερμότητας από τα heat pipes στα πτερύγια (στα όποια πτερύγια) , υπάρχει κατασκευαστικό πρόβλημα το οποίο δεν σχετίζεται με το υλικό των πτερυγίων, αλλά με την διάτρησή τους.

Νικόλα -μιας και το έφερε η κουβέντα- βρήκες καμιά λύση;

Στέλιο μου τί λύση? θα προχωρήσω και ότι βγεί.

Αύριο την κολλάω και την σφραγίζω παράλληλα, και θα την νικελώσω τελικά.

Δέν μα....ται μιά ψυχή που είναι να βγεί ας βγεί....έφαγα τον γάιδαρο, στην ουρά θα κολλήσω?:)

Πάντως δέν ξέρω ρέ Στέλιο....έχω ένα προαίσθημα ότι θα νικελωθεί σωστά παρόλο τις αντιρρήσεις του μάστορα. Είδωμεν...

Θές να την φέρω το Σάββατο να την δείς?

Στέλιο μου τί λύση? θα προχωρήσω και ότι βγεί.

Αύριο την κολλάω και την σφραγίζω παράλληλα, και θα την νικελώσω τελικά.

Δέν μα....ται μιά ψυχή που είναι να βγεί ας βγεί....έφαγα τον γάιδαρο, στην ουρά θα κολλήσω?:)

Πάντως δέν ξέρω ρέ Στέλιο....έχω ένα προαίσθημα ότι θα νικελωθεί σωστά παρόλο τις αντιρρήσεις του μάστορα. Είδωμεν...

Θές να την φέρω το Σάββατο να την δείς?

Βεβαίως!

Θα της κρατήσουμε και θέση, και όπως και να έχει θα βρεθεί κι' ένα ποτηράκι νερό να την κεράσουμε!

:T:

ΚΑι κρασάκι αργότερα που θα :hang3:, δεν αποκλείεται δε και το λαδάκι:man_in_love:.

Άντε να τα πούμε από κοντά!

Σχετικά με τα πτερύγια δεν έθιξα το υλικό τους αλλά τον τρόπο κατασκευής τούς (μεταγωγή της θερμότητας με τις ροδέλες θα είναι η επιθυμητή) πρότεινα τα αλουμινένια γιατί οι τρύπες και τα σημεία επαφής τούς είναι έτοιμα.Το νερό γίνετε ατμός στους 100 βαθμούς αν είναι να πάει ο επεξεργαστής 100 βαθμούς και μετά να δουλέψει η ψήκτρα καληνύχτα.Το heat pipe είναι κάλο να μην είναι κούφιο,και λέω αντί για νερό καλύτερα να βάλει που θα μεταφέρει την θερμότητα πιο εύκολα.Πρότεινα το λάδι διότι ζεσταίνετε πιο εύκολα από το νερό ώστε να μεταφέρετε ομοιόμορφα και γρηγορότερα η θερμότητα στα heat pipes.

Σχετικά με τα πτερύγια δεν έθιξα το υλικό τους αλλά τον τρόπο κατασκευής τούς (μεταγωγή της θερμότητας με τις ροδέλες θα είναι η επιθυμητή)

Επαναλαμβάνω ότι θα κολληθούν σε αντίθεση με τα αλουμινένια τα οποία είναι ''σφηνωτά''.

Ποιά θεωρείς καλύτερη λύση από τις δύο?

πρότεινα τα αλουμινένια γιατί οι τρύπες και τα σημεία επαφής τούς είναι έτοιμα.

Έτοιμα? Υπάρχουν έτοιμα fins που προσαρμόζονται σε οποιαδήποτε ψύκτρα και δέν τα ξέρω?

Το νερό γίνετε ατμός στους 100 βαθμούς αν είναι να πάει ο επεξεργαστής 100 βαθμούς και μετά να δουλέψει η ψήκτρα καληνύχτα.

Έχεις καταλάβει γιατί έχω βάλει την βαλβίδα πλήρωσης?

Το heat pipe είναι κάλο να μην είναι κούφιο,και λέω αντί για νερό καλύτερα να βάλει που θα μεταφέρει την θερμότητα πιο εύκολα.Πρότεινα το λάδι διότι ζεσταίνετε πιο εύκολα από το νερό ώστε να μεταφέρετε ομοιόμορφα και γρηγορότερα η θερμότητα στα heat pipes.

Σκοπος είναι η εξάτμιση του υγρού όπως πολύ σωστα περιγράφει ο Seafalco.

κοιτά για να μην κάνουμε μπρος πίσω πριν λιγο ειπα (Tα fins αν κολληθούν πιστεύω ότι θα είναι οκ αν και...).Σκοπος είναι η εξάτμιση του υγρού όπως πολύ σωστα περιγράφει ο Seafalco.δηλαδή τι θερμοκρασία θα φτάνει το πλακακι σου?Και κατι ακομα δεν σου παω κόντρα άπλα μου αρέσει να βλεπω ανθρώπους με μεράκι και λεω καμια ιδεα μήπως και βοηθήσω σε κατι.

Ούτε εγώ σου πάω κόντρα.

Το πλακάκι δέν ξέρω ούτε πού θα φτάνει, ούτε σε τι θερμοκρασία θα μπορεί να σταθεροποιήσει τον επεξεργαστή.

Θα το δείξουν οι τελικές δοκιμές αυτό, αναλόγως τα watt που θα καλείται να διαχειριστεί.

Θα παίξω (άν το καταφέρω) με διάφορες τιμές κενού και σημεία βρασμού. Θα δείξει.

Λέω -άν το καταφέρω- γιατί μπορεί να μήν μπορέσω να κάνω τελικά κενο και να πάει η κατασκευή στράφι....

Όταν φτάσει η ώρα θα το δούμε κι' αυτό, αφού κάτι έχω στο μυαλό μου....

Μήν ξεχνάς ότι δέν περιμένω θαύματα φυσικά, γιατί αν ήταν έτσι όλοι μας θα φτιάχναμε ψύκτρες....

Οι εταιρίες κάτι ξέρουν παραπάνω από εμάς, αφού διαθέτουν καί μηχανήματα καί εξειδικευμένη γνώση.

Θα χαρώ άν καταφέρει κα κρατάει έναν stock επεξεργαστή σε αποδεκτά επίπεδα λειτουργίας απλά.

Τέλος για τα fins δέν μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο με home-made πατέντες.

Οι εταιρίες τα φτιάχνουν σε καλούπια, έτσι έπρεπε να βρώ κάτι που σχετικά θα δουλέψει....

Οι ροδέλες μου έλυσαν το πρόβλημα της μεταξύ των απόσταση αφού δέν μπορώ να δημιουργήσω ''πατούρα''.

Η κόλλησή τους πιστεύω θα λύσει και το θέμα επαφής.

κοιτά για να μην κάνουμε μπρος πίσω πριν λιγο ειπα (Tα fins αν κολληθούν πιστεύω ότι θα είναι οκ αν και...).Σκοπος είναι η εξάτμιση του υγρού όπως πολύ σωστα περιγράφει ο Seafalco.δηλαδή τι θερμοκρασία θα φτάνει το πλακακι σου?Και κατι ακομα δεν σου παω κόντρα άπλα μου αρέσει να βλεπω ανθρώπους με μεράκι και λεω καμια ιδεα μήπως και βοηθήσω σε κατι.

Καλησπέρα φίλε Αιρετικέ!

Επειδή από τα γραφόμενά σου διαπιστώνω ότι υπάρχει κάποια ασαφής εικόνα για το πώς δουλεύουν τα heat pipes , νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να σου πω πως έχω καταλάβει και εγώ το θέμα.

Φαντάσου ότι η χάλκινη σωλήνα είναι γεμάτη μέχρι ένα ορισμένο σημείο με νερό.

Η σωλήνα ζεσταίνεται και το νερό αυξάνει την θερμοκρασία του, μέχρι να αρχίσει να βράζει.

Από την στιγμή που αρχίσει να βράζει , παύει να αυξάνει άλλο η θερμοκρασία του, όση ενέργεια και αν διοχετεύσεις στην σωλήνα έφ' όσον υπάρχει νερό σε υγρή μορφή το οποίο βράζει , η θερμοκρασία δεν προκειται να ανέβει πάνω από τη θερμοκρασία βρασμού. (Λανθάνουσα θερμότητα βρασμού)

Συνεπώς υπάρχουν δύο ζητήματα:

1: θα πρέπει να έχεις πάντα νερό σε υγρή μορφή>>>>>>>>>>

Ο υδρατμός ανεβαίνει μέσα στην σωλήνα φτάνει στην περιοχή που η σωλήνα εφάπτεται με τα πτερύγια, όπου και επικρατεί χαμηλότερη θερμοκρασία , και υγροποιείται .Στην συνέχεια κυλά και πάλι κάτω στην θέση της πλάκας όπου ανανεώνει την εξατμισθείσα ποσότητα, και έτσι γίνεται ένας κύκλος που σηντηρεί πάντα υγρό νερό στην επίμαχη θέση της CPU.

2: Οι 100 C βαθμοί που βράζει το νερό σε πίεση μιας ατμόσφαιρας είναι παρα πολύ μεγάλη!!!! >>>>>>>>>>

Οι σωλήνες είναι κλειστές και αφαιρείται μια ποσότητα αέρα από αυτές , έτσι ώστε μέσα στο κλειστό αυτό σύστημα να επικρατεί πίεση μικρότερη από την ατμοσφαιρική, αυτό έχει την ευεργετική επίδραση να χαμηλώνει το σημείο βρασμού του νερού (το νερό βράζει σε χαμηλότερη θερμοκρασία πλέον, αρα έχουμε σε χαμηλότερη θερμοκρασία το φαινόμενο αλλαγής φάσης από υγρό σε "αέριο") .

Απότέλεσμα αυτού είναι να έχουμεχαμηλή θερμοκρασία στην CPU και παρόλα αυτά να βράζει το νερό!

Βεβαίως υπάρχει ένα ακόμα ζήτημα , το όποίο η κατασκευή του Νίκου μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο εν μέρει , όταν το νερό από ατμός γίνει και πάλι υγρό , θα πρεπει -για να ξαναγυρίσει στην θέση της πλάκας- , να βοηθηθεί από την κλίση (ρύση) των σωλήνων , διαφορετικά θα "παγιδευτεί " οπότε το σύστημα θα υπερθερμανθεί.

Οι λύσεις είναι δύο, η πρώτη -που εφαρμόζει και ο Νίκος έιναι η ρύση των σωληνώσεων.

Η άλλη λύση είναι να υπάρχει μέσα στο τοίχωμα των σωλήνων μια στρώση μεταλικών κόκων που είναι σε ειδική διάταξη (αραιά κολημένοι μεταξύ τους με πολλά συνεχή, μικροσκοπικά κενά μεταξύ τους.

Η όλη κατασκευή παρέχει στο υγρό νερό μια δίοδο κίνησης -ακόμα και ενάντια στην βαρύτητα- που βασίζεται στο τριχοειδές φαινόμενο.

Το νερό "έρπει" ανάμεσα σε αυτά το μικροσκοπικά "κανάλια" και επιστρέφει στην θέση της πλάκας , ακόμα και αν θα πρέπει να "σκαρφαλώσει" τον ανήφορο.

Η λύση αυτή ανεξαρτητοποιεί -εν πολλοίς- την ψύκτρα από το προσανατολισμό και την θέση τοποθέτησης, για το λόγο αυτό και προτιμάται από τις εταιρίες κατασκευής ψυκτρών.

Όπως καταλαβαίνεις το μυστικό είναι -όπως πάντα- αν κάνεις καλό βραστό ή όχι :slap:

Επίζω να βοήθησα

Ομολογώ οτι δεν ήξερα οτι τα heat pipes λειτουργούν σε συνθήκες υποπίεσης.Μάλιστα ετσι βγάζει νόημα....Αντε να δούμε τωρα ανυπόμονο περισσότερο για τα αποτελέσματα.

συγχαρητηρια σε ολους για τις γνωσεις και ευχαριστουμε που τις μοιραζεστε μαζι μας:clap:. για τα heat pipes και την αρχη λειτουργιας τους δεν ξερω πολλα, αυτο που ξερω σιγουρα λογο της δουλειας μου ειναι οτι η πρασινιλα οφειλετε στην αλοιφη οπως ειπε και ο συναδελφος airetikos. προσωπικα μετα την κολληση,οπως και οι περισοτεροι, βρεχω με νερο μια χαρτοπετσετα η ενα πανι και σκουπιζω καλα την κοληση στο σημειο που εχει μαυρισει. εαν το κανεις αυτο να εισαι σιγουρος οτι δεν προκειτε να πρασινισει ποτε.

• 2 months later...

Πολύ καλό μέχρι εδώ το έργο σου Lakisss.Ελπίζω να το τελειώσεις επιτυχώς.Μία απορία θα μπορούσες να μου λύσεις;Σχεδιάζοντας την ψύκτρα αυτή αποφέυγεις το μεγάλο βάρος φαντάζομαι α)για να μην ξιλώσεις την μητρική β)για να αποφύγεις το υψηλό κέντρο βάρος .Πόσο μπορεί να είναι το μέγιστο βάρος μιας τέτοιας ψύκτρας;:hmm:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.