Jump to content

Project: ''F.2c.H''

Lakisss

Recommended Posts

Να 'μαι πάλι με μιά καινούργια κατασκευή.:)

Αυτή την φορά είπα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στον τομέα της ψύξης, με μιά αερόψυκτρα επεξεργαστή.

Το αποτέλεσμα όπως πάντα αβέβαιο, αλλά εγώ ψοφάω για τέτοια και θα δοκιμάσω!

Το project θα το παρακολουθείτε σε πραγματικό χρόνο, αφού μόλις τώρα ξεκίνησα.

Μακάρι να βγεί κάτι καλό... (τρέμε prolimatech megahalems:hehe:)

Το μόνο που σας εγγυώμαι είναι ότι θα δείτε λύσεις που δέν έχουν δοκιμαστεί από κανέναν κατασκευαστή,

και πολλές-πολλές-πολλές πατέντες!

Project: ''F.2c.H'' (Full Copper CPU Heatshink)

1004026j.jpg

1004027.jpg

Σύντομα το πρώτο part.

(Seafalco κοντεύεις?:))

• Replies 153
  • Created
  • Last Reply

Καλή τύχη! και για να προλάβω, είσαι σίγουρος ότι οι κολλήσεις δεν θα λιώσουν από τις θερμοκρασίες?

:OT:

Πως μπορώ να απενεργοποιήσω το νέο avatar του Lakisss? θέλω να δω το νέο project χωρίς να κάνω εμετό..

Καλή επιτυχία και από εμένα.... Είμαι σίγουρος ότι θα μας αφήσεις με το στόμα ανοιχτό και πάλι.

ΥΓ. Όπως είπε και ο προηγούμενος φίλος μία θερμή παράκληση... Άλλαξε το avatar σου...

καλη επιτυχια φιλε μου. επειδη ομως ειμαι υδραυλικος θα ηθελα να σου πω να εχεις στο νου σου οτι οπως ειπε και ενας φιλος λιγο πριν απο μενα η κολληση που βλεπω στη φωτο ειναι μαλακη και ισως εχεις θεμα με τις μεγαλες θερμοκρασιες. καλυτερα θα ηταν για μενα να χρησιμοποιησεις σκληρη κολληση. θα ηταν και πιο ομορφο.καλη επιτυχια κια περιμενουμε τα αποτελεσματα!

καλημερα κ καλη επιτυχια!!!φιλε κ συναδερφε argy1 η μαλακη κολληση λιωνη στους 200!!δεν νομιζω οτι φτανει τοσο ψηλα!!:p

αλοιωνεται στους 100 και γι'αυτο στη θερμανση χρησιμοποιουμε μαλακη κολληση χωρις μολυβδο.βεβαια σιγουρα δεν θα εχει προβλημα ομως θα εχει και περισσοτερες απωλειες γιατι η μαλακη κολληση εχει ασημι,μολυβδο και κασιτερο. δεν ειναι καθαρος χαλκος και δεν θα εχει την ιδια θερμοπερατοτητα.

Ευχαριστώ παιδιά, θα το κοιτάξω το θέμα με την κόλληση μήπως και την αλλάξω.

Πάντως δέν νομίζω να παρουσιαστεί πρόβλημα με 100 βαθμούς, ίσως ή θερμοπερατοτητα έιναι ένα θέμα.

Όταν λέτε ότι η σκληρή είναι πιό όμορφη τί εννοείτε?

@Myralis: ''Πως μπορώ να απενεργοποιήσω το νέο avatar του Lakisss? θέλω να δω το νέο project χωρίς να κάνω εμετό..'' (ασχολίαστο απλά...)

@Astrolavos: Σου εκλεψα την pic. γιά το νέο μου avatar.:daisy:

στη "μαλακη" εχουμε τριχοειδες φαινομενο ενω η "σκληρη" ειναι ραβδος χαλκου που λιωνει στους 1000 βαθμους και στρωνεται οπως θες (με το φλογιστρο που εχεις, απλα παιρνει λιγη ωρα παραπανω). μπορεις δηλαδη σε μια ενωση 90 μοιρων να κανεις ραφη η να την στρωσεις κυκλικα, και φυσικα δεν θα φαινεται ασημι χρωμα αλλα θα φαινεται σαν ενιαιο κομματι χαλκου.επισης η μαλακη για να κολλησει χρειαζεται "αρσενικο και θηλυκο" δηλαδη στο εσωτερικο δεν ειναι ιδια διαμετρος ενω στην σκληρη η κοληση γινεται εξωτερικα.

ετσι κι αλλιως να λιωσει θελουμε.οσο πιο λεπτος σωληνας τοσο πιο ευκολο. θα πυρωνεις ταυτοχρονα την σωληνα και την κλληση μεχρι να γινει κατακοκκινη η σωλληνα. μετα θα αρχισεις να βαζεις κολληση και την στρωνεις κιολας με την ιδια τη ραβδο, παει το χερι μονο του απλα κανε καμια δοκιμη σε κανα κομματι να την συνηθισεις πρωτα

ετσι κι αλλιως να λιωσει θελουμε.οσο πιο λεπτος σωληνας τοσο πιο ευκολο. θα πυρωνεις ταυτοχρονα την σωληνα και την κλληση μεχρι να γινει κατακοκκινη η σωλληνα. μετα θα αρχισεις να βαζεις κολληση και την στρωνεις κιολας με την ιδια τη ραβδο, παει το χερι μονο του απλα κανε καμια δοκιμη σε κανα κομματι να την συνηθισεις πρωτα

http://img52.imageshack.us/img52/7409/asimokolisi.jpg

το ασπρο βαζακι ειναι βορακας, ειναι μια σκονη που χρησημοποιουμε οταν κολαμε χαλκο με ορυχαλκο εσυ απλα δεν το χρειαζεσαι γιατι θα κολησεις χαλκο με χαλκο

How to make a heatpipe-based cooling system on your own (Silent computer)

ρίξε μια ματιά σε αυτό, πιστεύω θα σε βοηθήσει (ειδικά στο σημείο που ρίχνει την κόλληση σαν μπαλάκια μέσα από τρύπες)

Part -1. Βάση ψύκτρας

Θυμάστε μήπως το Northbridge Cooler που είχα φτιάξει στο Project Plexi?

10022672.jpg

Η αρχή έγινε εκεί, και από τότε μου μπήκε το μικρόβιο να φτιάξω κάτι πιό προσεγμένο.

Τότε είχα δανειστεί το block από έναν Pentium478 και τα fins από ένα no-name cooler, αλλά παραδόξως δούλεψε εντυπωσιακά καλά!

Επόμενο βήμα λοιπόν είναι η κατασκευή έκ του μηδενός, με υλικό φυσικά τον χαλκό.

Για τον λόγο αυτό αγοράστηκε μία πλάκα χαλκού πάχους 10mm. και κόπηκαν κομμάτια διαστάσεων 61x59mm.

1003943.jpg

1003945a.jpg

Τα κομμάτια γυαλίστηκαν διαδοχικά με υαλόχαρτα μεχρι 3000 νούμερο, και περάστηκαν με αλοιφή.

1003964.jpg

1003953n.jpg

Άν και δέν συμπαθώ καθόλου την διαδικασια του lapping, αυτή την φορά το πήρα σοβαρά.

Το αποτέλεσμα σε εικόνες.

1003952z.jpg

1003955c.jpg

1003947a.jpg

1003956b.jpg

Στην συνέχεια στην πλαινη πλευρά μπήκε χαρτοταινία, και η βάση μπήκε στη μέγγενη.

1003957c.jpg

Μαρκαρίστηκαν οι περιοχές που ήθελα να παραμείνουν ανέπαφες.

1003958x.jpg

Σημαδεύτηκε.

1003959.jpg

Το πρώτο κρίσιμο σημείο της κατασκευής αφού η βάση οδηγήθηκε πρός τρύπημα με 6.5mm. τρυπάνι.

Οριακά κοντά οι τρύπες μεταξύ τους, αλλά και ώς πρός τα πλαινά του block των 10mm.

1003960m.jpg

Τέλειο! Η πρώτη δυσκολία πέρασε.

Μπορεί να φαίνεται εύκολο και ο χαλκός να είναι μαλακό υλικό, αλλά παρότι το λάδι και τις χαμηλές στροφές στο τρυπάνι κατάφερα και το έκαψα το καινούργιο τρυπάνι κοβαλτίου...

1003961.jpg

1003962b.jpg

Στη συνέχεια μπήκε χαρτοταινία ξανά.

1003965z.jpg

Μαρκαρίστηκαν οι περιοχές του εναπομείνοντα μασίφ χαλκού.

1003966.jpg

Το βάθος των τρυπών μετρήθηκε με παχύμετρο.

1003967h.jpg

Η οριζόντια γραμμή ορίζει το σημείο όπου φτάνουν οι τρύπες.

1003968r.jpg

Τραβήχτηκε μία ακόμα γραμμή σε απόσταση 10mm. από την πρώτη.

1003969f.jpg

Έγιναν ακόμα δύο κάθετες σε απόσταση 10mm. από τα πλαινά.

1003971y.jpg

Εδώ οι τελικές σκιαγραφήσεις των περιοχών.

Τα σημεία σε πράσινο πλαίσιο θυμηθείτε τα, θα σας εξηγήσω γιατί τα κράτησα στη συνέχεια.

1003972i.jpg

Η βάση μπήκε στη μέγγενη, και εδώ η περιοχή όπου θα κοπεί.

1003973.jpg

1003974.jpg

Το σκάψιμο της ψύκτρας έγινε αποκλειστικά με τον τροχό του dremel.

Αρχικά έκανα την τομή και σταδιακά έσπρωχνα τον τροχό, τρώγοντας το υλικό με το πλάι του τροχού.

Μου πήρε αρκετές ώρες γιατί τα περιθώρια είναι μικρά, και είναι εύκολο να την ξετρυπήσεις την βάση.

Η διαδικασία σε στάδια.

1003975.jpg

1003979o.jpg

1003980.jpg

1003981n.jpg

1003983u.jpg

1003984.jpg

1003985i.jpg

Το αποτέλεσμα.

Το φινίρισμα θα μπορούσε να ήταν καλύτερο αλλά το dremel-clone από Praktiker παρέδωσε πνεύμα.

Δεύτερο που μου χαλάει με τον ίδιο τρόπο...καταστρέφεται το stop της κεφαλής.

Μήπως είναι ώρα να πάρω το original?

1003994.jpg

1003995n.jpg

Τα πάχη του εναπομείνοντα μασίφ χαλκού.

1003999m.jpg

1004000.jpg

Uploaded with ImageShack.us

1004001t.jpg

Η βάση μετρήθηκε και έγιναν νέα σημάδια.

1004002.jpg

Σε ένα κομμάτι plexy πάχους 10mm. μπήκε ένα λεπτό φίλμ διπλής επικόλλησης.

1004003x.jpg

1004004.jpg

1004005u.jpg

Plexy και βάση κολλήθηκαν μαζί.

1004006p.jpg

1004007s.jpg

Τα κομμάτια τρυπήθηκαν μαζί με 2.5mm. τρυπάνι.

1004008v.jpg

1004009.jpg

1004011r.jpg

1004012.jpg

Δείτε πόσο λεπτό είναι το φίλμ.

1004010f.jpg

Έτοιμο το block, άν και θα ξαναχρειαστεί λίγο γυάλισμα εκ' νέου στο τέλος...

1004013j.jpg

1004014t.jpg

Το block με το νέο του κάλυμμα.

1004018y.jpg

1004019.jpg

1004020c.jpg

1004022.jpg

Στο plexy cover ανοίχτηκε μία τρύπα 8.5mm.

1004029l.jpg

Στην τρύπα ανοίχτηκε σπείρωμα και βιδώθηκε μία βαλβίδα πλήρωσης του 1/4.

Σιγά-σιγά το project μπαίνει και στα χωράφια των ψυκτικών...

1004030.jpg

1004031r.jpg

1004035x.jpg

Τελικό μέχρις στιγμής αποτέλεσμα.

1004036g.jpg

1004037w.jpg

1004038q.jpg

1004043u.jpg

χμμ

αποτι καταλαβα γνωρίζοντας εν μέρει το δαιμόνιο μυαλό σου, σχεδιάζεις να βάλεις ένα καπάκι plexi που θα φέρει την βαλβίδα πλήρωσης με το υγρό της επιλογής σου, οποτε ας θίξω 1-2 θεματάκια:

1)Θεωρώ ότι το πλέξι θα ανταποκριθεί σε θερμοκρασίες που σε worst case φτανουν τους 100°C. Θα είναι οτι χειρότερο να λιώσει το πλεξι

2)Εβαλες χονδρό πλεξι για να αντέξει πίεση. Το θέμα είναι να αντέξει στα σημεία που ειναι οι τρύπες για τις βίδες

3)Δε ξέρω κατά πόσο εφαρμόζει αεροστεγώς το πλεξι με το χαλκό, μονο εσυ το ξερεις. Θα μπορούσες όμως στο όριο να δημιουργήσεις πατούρα για O-ring ή τσιμούχα, όπως έχουν τα waterblocks που συνδυάζουν plexi και χαλκό.

4)Το σπείρωμα για τη βαλβίδα πάνω στο πλέξι δε μου κάθεται καλά. Δλδ μου φαίνεται ότι το 1ο πράγμα που θα εμφανίσει πρόβλημα θα είναι η διαρροή πίεσης από το σημείο βαλβίδας-πλέξι είτε επειδή δεν αντεχουν τα σπειρώματα σε πλέξι είτε γιατι καπου ακουμπησε η βαλβίδα και χαλαρωσε στο σπειρωμα είτε λόγω θερμοκρασιακών διαφορών και διαστολής-συστολής. Μια λύση θα ήταν να βάλεις παξιμάδι που να βιδώνει πανω στη βαλβίδα και να το τοποθετήσεις από τη μέσα μεριά, είτε φρεζαριστό είτε σφηνωμένο θερμικά (ισως αυτο να αλλοιώσει λίγο το look)

5)Ελπίζω το υγρό που θα βάλεις να μην προσβάλλει το plexi. Αν είναι απλο νερό ή αλκοολ, ουδεν προβλημα.

anyway κινείσαι σε πολύ ενδιαφέροντα πεδία :)

χμμ

αποτι καταλαβα γνωρίζοντας εν μέρει το δαιμόνιο μυαλό σου, σχεδιάζεις να βάλεις ένα καπάκι plexi που θα φέρει την βαλβίδα πλήρωσης με το υγρό της επιλογής σου, οποτε ας θίξω 1-2 θεματάκια:

1)Θεωρώ ότι το πλέξι θα ανταποκριθεί σε θερμοκρασίες που σε worst case φτανουν τους 100°C. Θα είναι οτι χειρότερο να λιώσει το πλεξι

2)Εβαλες χονδρό πλεξι για να αντέξει πίεση. Το θέμα είναι να αντέξει στα σημεία που ειναι οι τρύπες για τις βίδες

3)Δε ξέρω κατά πόσο εφαρμόζει αεροστεγώς το πλεξι με το χαλκό, μονο εσυ το ξερεις. Θα μπορούσες όμως στο όριο να δημιουργήσεις πατούρα για O-ring ή τσιμούχα, όπως έχουν τα waterblocks που συνδυάζουν plexi και χαλκό.

4)Το σπείρωμα για τη βαλβίδα πάνω στο πλέξι δε μου κάθεται καλά. Δλδ μου φαίνεται ότι το 1ο πράγμα που θα εμφανίσει πρόβλημα θα είναι η διαρροή πίεσης από το σημείο βαλβίδας-πλέξι είτε επειδή δεν αντεχουν τα σπειρώματα σε πλέξι είτε γιατι καπου ακουμπησε η βαλβίδα και χαλαρωσε στο σπειρωμα είτε λόγω θερμοκρασιακών διαφορών και διαστολής-συστολής. Μια λύση θα ήταν να βάλεις παξιμάδι που να βιδώνει πανω στη βαλβίδα και να το τοποθετήσεις από τη μέσα μεριά, είτε φρεζαριστό είτε σφηνωμένο θερμικά (ισως αυτο να αλλοιώσει λίγο το look)

5)Ελπίζω το υγρό που θα βάλεις να μην προσβάλλει το plexi. Αν είναι απλο νερό ή αλκοολ, ουδεν προβλημα.

anyway κινείσαι σε πολύ ενδιαφέροντα πεδία :)

1) Το plexy είναι πρόχειρο αφού η κατασκευή είναι πειραματική. Δέν θα λιώσει.

Άν η κατασκευή δέν φτάσει σε μεγάλο τελικό βάρος θα βάλω για καπάκι το δεύτερο block 10mm. που γυάλισα.

Άν υπερβεί το 1kgr. θα φτιάξω καπάκι απο λεπτότερο χαλκό (ίσως 5-6mm.)

2) Θα αντέξει, είναι massive.

3) O-ring δέν πρόκειται να μπεί αφού η δημιουργία πατούρας προυποθέτει επίσκεψη σε cnc, πράγμα αντίθετο με την home-made φιλισοφία της κατασκευής. 80% του δίνω να κλείσει αεροστεγώς, αλλά μπορεί εύκολα να φτιαχτεί και φλάντζα άν όχι.

4) Στην πρώτη φωτό της σελίδας αριστερά, θα δείς μεταξύ άλλων και teflon.

5) Προς το παρόν έχω σχέδια για νερό, αλκοόλη, ακετόνη οπότε θα δείξει...

anyway κινείσαι σε πολύ ενδιαφέροντα πεδία :) Ευχαριστώ. Η κατασκευή δέν είναι το δύσκολο κομμάτι εδώ (τουλάχιστον για μένα), αλλά οι πάμπολλες χρονοβόρες δοκιμές που θα χρειαστεί να γίνουν με διαφορετικά υγρά σε διαφορετικές ποσότητες.

Καταπληκτικό έργο man!Ανυπομωνώ να δω το τελικό αποτέλεσμα και τις επιδόσεις-αποδόσεις που θα έχει!!!Ωραίες και οι φωτό να πω με πολύ καλές γωνίες λύψης!

Φωτό όπως και στο Project Plexi τραβάω μ'αυτήν την μηχανή EASYSHARE V803 Ζουμ Ψηφιακή Μηχανή

Καλή δέν είναι, αλλά είναι πραγματικός σκύλος. Την πιάνω με λάδια, γρέζια και δέν λέει όχι (ακόμα).

Στο θέμα μας.

Στους κόκκινους κύκλους είναι οι τρύπες για socket 775, 1156, 1366, σωστά?

Οι ρημαδο-τρύπες για socket 478 ποιές είναι ρέ παιδιά?

Εκεί θα δοκιμαστεί η κατασκευή σε έναν Pentium 3.0...να μήν κάνουμε πειράματα σε καλό hardware αρχικά!

Πρέπει να μάθω για να τρυπήσω το plexy cover.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaj.png

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.