Jump to content

Ψηφιακή φωτογραφική για φοιτητή Αρχιτεκτονικής

Recommended Posts

Καλημέρα σας,

είχα ρωτήσει ξανά εδώ, αλλά δεν πήρα απάντηση (ίσως επειδή έπρεπε να ανοίξω θέμα). Μου έχει ανατεθεί να βρω μια φωτογραφική για χρήση από φοιτητή της Αρχιτεκτονικής στις εργασίες της σχολής. Ξέροντας τα βασικά όμως νομίζω ότι προτιμώ να στηριχθώ στις απόψεις των τόσων σχετικών εδώ μέσα. To χρηματικό όριο είναι τα 200€, οπότε ψάχνουμε κάτι που θα είναι αρκετό για τα επόμενα 3-4 χρόνια για βασική χρήση και ότι καλούδια έξτρα υπάρχουν ευπρόσδεκτα.

Έχω εντοπίσει φωτογραφικές από 2-3 εταιρείες, απλά θα ήθελα να μου πείτε ποια θα διαλέγατε και ένα σύντομο γιατί. Με ενδιαφέρει η δυνατότητα HD video, ένα αξιόλογο αναλογικό zoom και φυσικά καλή ποιότητα εικόνας. Έχουμε και λέμε:

Όπως βλέπετε έχω και για τους Canonάκηδες και για τους Nikonάκηδες :p

Επίσης έχω δύο Fujifilm όπου η μία είναι μεγαλύτερο μοντέλο της άλλης. Το θέμα είναι πχ αν κάποιος καταλήγει σε αυτήν την εταιρεία, αν έχει νόημα να πάρεις το "μεγάλο" ή είσαι μια χαρά και με το κανονικό. Δεν ξέρω αν έχει κάποιος άλλη τελείως πρόταση, φυσικά είμαι ανοικτός. :)

αυτή απο εμένα

Το βίντεο δεν είναι Hollywood, αλλά η ποιότητα εικόνας δεν παίζετε.

Το 3-4 χρόνια που λες, μην το έχεις άγχος γιατί οι φωτογραφικές είναι πολύ ώριμες, και τα specs δεν αλλάζουν όπως στα πι-σι κάθε 6μηνο...

Μια χαρά φωτογραφίες παίρνουν και ΘΑ παίρνουν.

Το πρόβλημα είναι ο φωτογράφος κατά 99% όταν παραπονιούνται.

ετσι για την ιστορια...αυτα που βαζεις με αυτα που ισως να θελει στην αρχιτεκτονικη ισως να μην εχουν καμμια σχεση.

Μια απλη μηχανουλα θελει..σαν εναν οποιοδηποτε χρηστη.

Πολλες εχουν 28mm λιγοτερες εχουν και πιο wide (που αν μπορεις να το αγορασεις γιατι οχι.- ixus 200/220 ,panasonic tz7)..

Τα 200-300-500φευγα mm σαν τηλε δεν πιστευω να τα χρειαζεται καποιος της αρχιτεεκτονικης....αλλα ας ειναι.(οπως και το video ..αλλα αυτο ειναι δικη μου λοξα.)

Αν σας καλυπτει παρτε την nikon L110.

edit

To προβλημα ειναι παντα ο φωτισμος! :p

@Dolly: Αν και μου αρέσει το μικρό μέγεθος της (ευκολία μεταφοράς), ένα review που διάβασα στα γρήγορα όντως δε λέει και τα καλύτερα για τα video που παίρνει. Απλά μου ανεβάζεις κάπως την τιμή, οπότε έχει τόση διαφορά ποιότητας ώστε να αξίζει περισσότερο από την Nikon; :)

edit:

@NTG: Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω τι μπορεί να χρειαστεί στην Αρχιτεκτονική, υπολογίζω ότι θα θέλει καλής ποιότητας φωτογραφίες χώρων, κτηρίων και τοπίων για παρουσιάσεις πχ. Το video είναι κάτι έξτρα που θεωρώ ότι θα είναι χρήσιμο και για προσωπική χρήση όχι μόνο στη σχολή. Εφόσον το budget είναι γύρω εκεί και αφού "χωράει" η επιλογή για HD video, why not? :p

Κοίτα να ξεκινάμε απο κάπου :)

Αυτό που λέει ο NTG είναι βασικό, με 200 ευρώ αρχιτεκτονική φωτο δεν θα βρεις.

Μετά πάμε για ποιότητα εικόνας και βίντεο.

Το βίντεο δεν είναι κάτι τρελό σε αυτή που σου βάζω, αλλά η εικόνα για εμένα τα σπάει.

Και για ακόμα περισσότερο ρεαλισμό, στα 200 ευρώ (αλλά και σε κάθε Price segment for that matter) τώρα πια είναι όλα τόσο καλά και ποιοτικά που οι διαφορές θα εστιάζονται σε πολύ μικρές διαφορές, με εξαίρεση τα οπτικά ζουμ που παίζουν αρκετά.

Οπότε ανάλογα βλέπεις και κάνεις.

Εγώ αυτή που σου λινκαρα θα την παρω εντος της βδομάδας για 1 φιλη

Το ότι είναι αρχιτεκτονική σχετίζεται για μένα με το γεγονός ότι ναι μεν θέλουμε κάτι με δυνατότητες full auto για απλή χρήση, αλλά ίσως υπάρξουν απαιτήσεις manual επιλογών για πιο εξεζητημένες λήψεις.

Δυστυχώς το budget είναι μικρό, αφενός γιατί δεν πρόκειται για επαγγελματική χρήση, αλλά γιατί ως πρωτοετής ο χρήστης δεν ξέρει ακόμα τι απαιτήσεις έχει. Άρα θέλει κάτι για να κάνει τη δουλειά του σε σεβαστό βαθμό χωρίς όμως να δώσει λίγα και να χτυπιέται που δεν έδωσε κάτι παραπάνω για να κάτι καλό, ούτε πολλά παραπάνω για κάτι που του είναι τελικά άχρηστο. Μπερδεμένο; :look:

Η ixus 200 που πρότεινε ο NTG, έχει κάποια [ame=http://www.youtube.com/watch?v=6-De0OjQpBo&feature=youtube_gdata]fancy χαρακτηριστικά [/ame]για την τιμή της πάντως, θα μπορούσα να την πάρω εγώ για τον χαβαλέ της και μόνο. :p

Δε με βιάζει τόσο η αγορά (λογικά έχουμε ακόμα 2 βδομάδες), οπότε αν την δοκιμάσετε την φωτογραφική, μπορείς να πεις και first hand άποψη εκτός αν ήδη μιλάς έτσι.

To ΣΚ που μας πέρασε ήμουν Σπάρτη με 1 μοντέλο πριν αυτή που σου λέω 1+ έτους και πραγματικά έμεινα λαλάκας με τις φώτο στο auto και την ποιότητα τους.

Για αυτό στην πρώτεινα κιόλας, και δεν σου λινκαρα ριβιου.

Βέβαια όλα αυτά είναι υποκειμενικά αλλά με πιάνεις, σου είπα για κάτι που έχω δουλέψει.

Θά προτοτυπήσω.

Sigma DP1-DP1s από εμένα.

Μεταχειρισμένη μέ εγγύηση παίζει στα 150-170 από ebay.

!,7 crop sensor x 16.6 mm μας κάνουν 28mm μέ φακό φ4 ο οποίος όμως ξυρίζει πραγματικά.

πολύ λίγο distortion καί τά ρέστα.

Προσοχή όμως στό flare,όχι φωτογραφίες απέναντι από τόν ήλιο.

@Sakis ευχαριστώ για την πρόταση, αλλά δεν ξέρω αν θα ήθελα να τους βάλω σε αυτή τη διαδικασία, συν του ότι δε νομίζω να θέλει να πάρει μεταχειρισμένη.

@aggelopas ποια αυτή εννοείς;

Canon PowerShot SX200 IS - Skroutz.gr

sorry ξεχαστηκα

Αν είναι εύκολο μπορείς να μου πεις στα γρήγορα τι παραπάνω (εκτός από καλύτερο υλικό κατασκευής) έχει από την SX130 IS ώστε να αξίζει τα 45€ παραπάνω; :)

Μήπως χρειαστεί ευρυγώνιες λήψεις; Έχεις ρωτήσει τι θέλει να τραβάει;

Στην θεωρία πάντα (γιατί δεν έχει πει κάποιος ξέρεις θα σου χρειαστούν αυτά και αυτά όλα τα χρόνια στη σχολή) μπορεί και να χρειαστεί ευρυγώνιος. Να υποθέσω θέλεις να προτείνεις dslr;

Και να θέλω να προτείνω τι να λέει; :p

Ούτε στο budget είναι κοντά, αλλά και να γίνει, με HD video πάει πάλι μακριά.

Απλά κοίτα όποια πάρεις να έχει και κάπως σχετικά καλό άνοιγμα, αν είναι ο φακός σε μικρά mm λογικά θα παίξει ΟΚ.

Btw, μείνε μακριά από touch screen controls. Χίλιες φορές τα κουμπιά.

Canon PowerShot SX130 IS review: sample images gallery | Cameralabs

Τα 5mm αντιστοιχούν σε 25mm σε FF, οπότε και πάλι δεν τα λες ευρυγώνεια. ΟΚ, δεν μπορείς να ζητήσεις τέτοιες λειτουργίες από μία κάμερα των 200€, αλλά η συγκεκριμένη μου φαίνεται κανόνι.

Canon PowerShot SX130 IS review: sample images gallery | Cameralabs

Τα 5mm αντιστοιχούν σε 25mm σε FF, οπότε και πάλι δεν τα λες ευρυγώνεια. ΟΚ, δεν μπορείς να ζητήσεις τέτοιες λειτουργίες από μία κάμερα των 200€, αλλά η συγκεκριμένη μου φαίνεται κανόνι.

Και εγώ σκεφτόμουν αυτήν από την αρχή, μιας και φαίνεται όντως καλή για τα λεφτά της, απλά ήθελα να δω τι θα μου πείτε και εδώ οι ειδικοί. :p

Ξεφεύγουμε κάπως από το budget και ομολογώ ότι μέχρι τώρα εγώ είχα olympus και δεν έχω μείνει και τόσο ικανοποιημένος. Δεν ξέρω αν άλλαξε κάτι τα τελευταία χρόνια...

ελπιζω να μην παρει(ς) μηχανη μεχρι να δουμε κανονικο review απο την nikon s8100 ..(που παιζει να ειναι μια μικρη d7000 στις compact.(σαν επιδοσεις..οχι μεγεθος)Τωρα βγηκε...οποτε λογικα σε μερικες μερες-μηνα max-θα δουμε.

Μαζι με την canon sx210 παιζει και η nikon s8000.H TZ7(panasonic) παραμενει παντα καλη επιλογη..(ακομα και απο tz8/10 ) ..και new entry -χωρις πλακα- η Sony hx5v.

Yποθετω ενδιαφερεστε μονο σε ultra zoom για να εχετε να παιζετε και οτι θα σνομπαρετε την Canon s90 που παιζει πλεον στα 299Ε.(να 'ναι καλα η s95).

Oσο για τα 24mm μια χαρα ευρυγωνια ειναι .Υπερευρυγωνιο στις compact δεν εχει βγει ακομα.

Η kodak μονο καποτε ειχε κατεβει κατω απο τα 24mm φτανοντας τα.....23mm με διπλο φακο .Μεχρι προτινος και το 28 στις compact ηταν feature.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.