Jump to content

Διαστάσεις cpu cooling block και λοιπές απορίες.

Lakisss

Recommended Posts

Έχω κάποιες ιδέες και θέλω να πειραματιστώ πάνω στην ψύξη του cpu.

Το πρόβλημα είναι ότι ποτέ δέν έχω πιάσει στα χέρια μου cpu waterblock, οπότε θα χρειαστεί να μου λύσετε κάποιες ίσως χαζές για μερικούς απορίες πάνω στα blocks.

Καταρχάς θέλω να φτιάξω κάτι που να φοριέται σ' όλα τα sockets: 478, 775, 1156, 1366, ΑΜ2, ΑΜ3.

α) Σε πιό socket απο τα παραπάνω έχει ο επεξεργαστής τις μεγαλύτερες διαστάσεις, ώστε να φτιάξω ένα block που να τον καλύπτει?

β) Πόσα mm. περιμετρικά του τουλάχιστον πρέπει να τον καλύπτει το block?

Ειδικότερα:

-Θέλω άν ξέρετε την μεγαλύτερη διάσταση α,β απο τα παραπάνω sockets.

-Οι επεξεργαστές είναι τετράγωνοι έτσι? δηλ α και β είναι ίδιες?

-Πόσα mm. πρέπει τουλάχιστον να είναι μεγαλύτερο το block από τον cpu? (διαστάσεις γ, δ)

-Οι διαστάσεις γ, δ είναι ίδιες?

cpublockdimensions.png

Επίσης οι βίδες στήριξης των socket της Intel και της Amd, τρέχουν στην ίδια διαγώνιο ''στ''?

Ακόμα:

Στην παρακάτω photo φαίνονται οι αποστάσεις βιδών των sockets 775, 1156, 1366.

-Του socket 478 ποιές είναι?

-Των ΑM2, AM3?

apogeextdimensionstek2.jpg

Στην παραπάνω φωτό φαίνεται το block να έχει διαστάσεις 60x60mm.

-Η διάσταση αυτή καλύπτει το socket 478 και τους AMD?

Συγνώμη για τον καταιγισμό ερωτήσεων αλλά είμαι άσχετος με το σπόρ, οπότε θα χρειαστώ την βοήθειά σας για να ξεκινήσω την κατασκευή.

Προσδοκώ στην κατασκευη ενός waterblock, μίας καθαρής αερόψυκτρας, και έναν συνδυασμό αερόψυκτρας-υγρού.

Το socket 478 το χρειάζομαι γιατί σε ένα τέτοιο σύστημα θα γίνουν οι δοκιμές.

Τέλος θα ήθελα άν ξέρετε κάποιο κατάστημα που να κόβει κομμάτια χαλκού, και φύλλα σε πάχος fins.

Ευχαριστώ.

Έχω κάποιες ιδέες και θέλω να πειραματιστώ πάνω στην ψύξη του cpu.

Το πρόβλημα είναι ότι ποτέ δέν έχω πιάσει στα χέρια μου cpu waterblock, οπότε θα χρειαστεί να μου λύσετε κάποιες ίσως χαζές για μερικούς απορίες πάνω στα blocks.

Καταρχάς θέλω να φτιάξω κάτι που να φοριέται σ' όλα τα sockets: 478, 775, 1156, 1366, ΑΜ2, ΑΜ3.

α) Σε πιό socket απο τα παραπάνω έχει ο επεξεργαστής τις μεγαλύτερες διαστάσεις, ώστε να φτιάξω ένα block που να τον καλύπτει?

β) Πόσα mm. περιμετρικά του τουλάχιστον πρέπει να τον καλύπτει το block?

Ειδικότερα:

-Θέλω άν ξέρετε την μεγαλύτερη διάσταση α,β απο τα παραπάνω sockets.

-Οι επεξεργαστές είναι τετράγωνοι έτσι? δηλ α και β είναι ίδιες?

-Πόσα mm. πρέπει τουλάχιστον να είναι μεγαλύτερο το block από τον cpu? (διαστάσεις γ, δ)

-Οι διαστάσεις γ, δ είναι ίδιες?

cpublockdimensions.png

Επίσης οι βίδες στήριξης των socket της Intel και της Amd, τρέχουν στην ίδια διαγώνιο ''στ''?

Ακόμα:

Στην παρακάτω photo φαίνονται οι αποστάσεις βιδών των sockets 775, 1156, 1366.

-Του socket 478 ποιές είναι?

-Των ΑM2, AM3?

apogeextdimensionstek2.jpg

Στην παραπάνω φωτό φαίνεται το block να έχει διαστάσεις 60x60mm.

-Η διάσταση αυτή καλύπτει το socket 478 και τους AMD?

Συγνώμη για τον καταιγισμό ερωτήσεων αλλά είμαι άσχετος με το σπόρ, οπότε θα χρειαστώ την βοήθειά σας για να ξεκινήσω την κατασκευή.

Προσδοκώ στην κατασκευη ενός waterblock, μίας καθαρής αερόψυκτρας, και έναν συνδυασμό αερόψυκτρας-υγρού.

Το socket 478 το χρειάζομαι γιατί σε ένα τέτοιο σύστημα θα γίνουν οι δοκιμές.

Τέλος θα ήθελα άν ξέρετε κάποιο κατάστημα που να κόβει κομμάτια χαλκού, και φύλλα σε πάχος fins.

Ευχαριστώ.

Για amd οι τρυπες δεν εχουν καμια σχεση (δεν ξερω αν μπορει να γινει με καποια πατεντα (στα block εμποριου) συνηθως εχουν 2 εκδοσεις 1 για Intel 1 για amd

εκτος απο μερικα που στη συσκευασια υπαρχει οτι χρειαζετε για να το βαλεις σε ολα τα συγχρονα socket πχ Κοοlance 360 (δεν εχει για 478)

Τελος αυτο πιστευω να σε βοηθησει αν βρεις ακριβες διαστασεις γιατι υποστιριζει ολα τα socket(S478/S775/S939/S754/AM2/AM3/1156/1366)

Τωρα για ακριβες διαστασεις δεν μπορω να σε βοηθησω

Nικο στα κιτρινα πλαισια περιλαμβανονται και τρυπες για s478

Γνωμη μου ειναι οτι ειναι καλυτερο να παιξεις με ενα βασικο block αποτελουμενο απο βαση και καπακι

και δυο εναλλακτικα λαμακια συγκρατησης

Δινει πιο μαζεμενο κι ομορφο αποτελεσμα

και μεγαλυτερη ευελιξια σε μητρικες με στριμωγμενα socket.

Επισης θα σου προτεινα να αποφυγεις το plexi σαν υλικο καπακιου (εαν ειχες κατι τετοιο κατα νου)

μιας και με τον καιρο το υλικο αυτο την ακουει ασχημα και πολυμεριζεται/ραγιζει

(συνηθως απο το σφιξιμο των ρακορ, συστολες/διαστολες λογω θερμοκρασιων κτλ)

Σαν υλικο επιλογης θα προτεινα επινικελωμενο χαλκο

για καλυτερη αποδοση και αντοχη στην οξειδωση

και ενδεχομενως acetal & ertalon & carbon για το καπακι/ mountplate

Επισης το ανοξειδωτο δινει ομορφο κι ανθεκτικο αποτελεσμα οταν μιλαμε για backplate & mountplate.

Υποψιν οτι εχω παρα πολλα σφαγμενα, διαμελισμενα τμηματα απο blocks

να παιξεις/πειραματιστεις με την ανεση σου οποτε θελησεις

Αναμενουμε με ανυπομονησια τα νεα σου σχεδια :T:

Επανέρχομαι στο θέμα, γιατί ακόμα δέν έχω βρεί άκρη.

Θα κατέβω αύριο Μοναστηράκι για να βρώ πλακάκια χαλκού και θέλω την βοήθειά σας, γιατί έχω πρόβλημα με τις διαστάσεις των επεξεργαστών πιά.

Τις αποστάσεις των τρυπών στήριξης τις βρήκα. http://www.magicool.biz/Magicool/Sonstiges/CPU-Block-BB_TI.pdf

Ειδικότερα.

Ευελπιστώ να φτιάξω μία αερόψυκτρα, αλλά λίγο διαφορετική απο τις συνηθισμένες.

Η βάση της ψύκτρας θα αποτελείται απο ένα κούφιο block, στο οποίο θα τοποθετηθεί μία βαλβίδα πλήρωσης.

Θέλω μέσω της βαλβίδας να πειραματιστώ με διάφορα υγρά και πιέσεις, ώστε να μεταβάλλω το σημείο βρασμού και να παίξω με τις θερμοκρασίες.

Επειδή λοιπόν όλα θα γίνουν χειροποίητα, και δέν είμαστε σε θέση να κάνουμε λάθος με τα blocks ώστε να φτιάχνουμε καινούργιο με cnc στο μισάωρο, πρέπει να ξέρω απ΄την αρχή πού βαδίζω.

Στην wiki βρήκα αυτά τα στοιχεία για τις διαστάσεις των επεξεργαστών.

sffefef.png

xgnggkfg.png

wfawgagagaeg.png

asrgag.png

Ερωτήσεις:

1)Οι διαστάσεις που αναγράφονται είναι ολόκληρου του επεξεργαστη προφανώς.

Η επιφάνεια επαφής με την ψύκτρα είναι μικρότερη απο αυτήν πάντα?

2) Ξέρει κανείς τις διαστάσεις των AMD?

θΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Άν κάποιος έχει κάποιον επεξεργαστή απο αυτά τα sockets(S478/S775/S939/S754/AM2/AM3/1156/1366) και κάθεται (τόσοι πουλάτε στις αγγελίες), άς πάρει έναν χάρακα και άς μου πεί τις διαστάσεις επαφής με την ψύκτρα.

Τί θέλω να φτιάξω:

aaaaaasu.png

Με απασχολούν ιδιαίτερα οι διαστάσεις χ και ψ.

- Η ''χ'' γιατί θέλω να χωρέσω 6 heatpipes των 6mm. μαζί με την κεντρική βίδα.

- Η ''ψ'' γιατί δέν θέλω να ανοίξει πολύ σε διαστάσεις η βάση, πράγμα που θα εξαρτηθεί και από την διάσταση ''χ''.

Τελευταία ερώτηση. (όσον αφορά το ''ψ'')

Βλέπω σε μερικές μητρικές ότι δέν υπάρχει αρκετός χώρος γύρω από το socket, λόγω πυκνωτών-ψυκτρών κτλ.

-Συμβαίνει όντως αυτό ή δέν αποτελεί πρόβλημα αφού η βάση της ψύκτρας είναι υπερυψωμένη από το pcb?

-Υπάρχει περίπτωση τα heatpipes να βρίσκουν κάπου στον περίγυρο του socket?

-Το περιθώριο γύρω-γύρω του socket είναι ίδιο γιατί θέλω την ψύκτρα να την βάλω οριζόντια, οπότε με απασχολεί ο διαθέσιμος χώρος δεξιά-αριστερά αυτού.

Ευχαριστώ.

Cpu Ι7 - s1366 είναι 32mm x 34,5mm (πλάτος - ύψος όπως τοποθετείται στην μητρική)

Επειδή έχω και ένα block που δέν έχει τοποθετηθεί ακόμα να σου πώ οτι η επιφάνεια επαφής του είναι 49mm x 49mm.

Οι αποστάσεις των τρυπών πάνω στις μητρικες του s1366 είναι κέντρο - κέντρο 80mm x 80mm

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.