Jump to content

Πώς μπορώ να φορμάρω ή να επαναφέρω τον δίσκο μου?

stelar1

Recommended Posts

Ήθελα να περάσω linux σε ένα λαπτοπ που έχω και κάθεται. Στην αρχή πέρασα kubuntu παράλληλα με τα xp αλλά μετά ήθελα να έχω μόνο τα linux, και μάλιστα να περάσω μια πιο πρόσφατη διανομή των kubunti netbook.

Στην εγκατάσταση όμως έκανα το λάθος να εφαρμόσω την επιλογή να χρησιμοποιήσει ολόκληρο το σκληρό δίσκο (χωρίς να ορίσω χειροκίνητα /, /home, swap) και το αποτέλεσμα ήταν, ούτε να περάσει τα linux αλλά ούτε και να μπορώ να χρησιμοποιήσω τον δίσκο με άλλον τρόπο. Τα linux δεν επανεγκαθίστανται με κανέναν τρόπο, xp δεν περνάνε, και συνήθως μου βγάζει ένα σφάλμα (write error και πως δεν υπάρχει file system drive στο δίσκο) όταν προσπαθώ να φορμάρω τον δίσκο με liveCD και gparted ή κάτι ανάλογο, ή απλά δείχνει να δουλεύει ο δίσκος για πάντα, χωρίς να προχωράει η διαδικασία.

Προσπάθησα και από κονσόλα να σβήσω τα παρτίτιον και να ξαναρχήσω από την αρχή αλλά πάλι τρέχει για πάντα...

Μετά από συμβουλή του Inglor έδωσα fdisk -l και dmesg και χονδρικά βγήκαν αυτά...

sudo fdisk -l

Disk /dev/hda: 40.0 GB, 40007761920 bytes

255 heads, 63 sectors/track, 4864 cylinders

Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Disk identifier: 0x 00044f94

Device Boot Start End Blocks Id System

/dev/hda1 1 4659 37419008 83 Linux

/dev/hda2 4659 4864 1648641 5 Extended

/dev/hda5 4659 4864 1648640 82 Linux swap / Solaris

dmesg

[0.000000] Linux version 2.6.22-14-generic (buildd@palmer) (gcc version 4.1.3 20070929 (prerelease)

(Ubuntu 4.1.2-16Ubuntu2)) #1 SMP Sund Oct 14 2007 (Ubuntu 2.6.22-14.46-generic)

.............

..............

.................

.....................

.......................

..........................

[9.236000] EXT3-fs: hda1: couldn't mount because of unsupported optional features (240).

[127.468000] bcm43xx: Error: Microcode "bcm43xx_microcode6.fw" not available or load failed

............

............

............

............

............

στο dmesg έβαλα κάποια αποτελέσματα που έκρινα εγώ... είναι αδύνατο να τα γράψω όλα και δεν ξέρω πως να τα περάσω εδώ για να σας τα δείξω με άλλον τρόπο....

αν κάποιος θέλει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο θα το ξανακάνω και θα το παραθέσω εδώ....

Αυτή τη στιγμή μπήκα με LiveCD kubuntu πάλι (έχω και πιο πρόσφατα kubuntu και ubuntu αλλά κάνει αιώνες για να φορτώσει), έκανα sudo fdisk -l, μπήκα στο /dev/hda και έκανα d τα δύο παρτίτιονς που υπήρχαν, μετά w αλλά εδώ και πόση ώρα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στην κονσόλα, απλά "calling ioctl() to re-read partition table

Και κάτι τελευταίο στο sudo fdisk /dev/hda μου βγάζει:

The number of cylinders for this disk is set to 4864.

There is nothing wrong with that, but this is larger than 1024,

and could in certain setups cause problems with:

1) software that runs at boot time (e.g. old versions of LILO)

2) booting and partitioning software from other OSs (eg DOS FDISK, OS/2 FDISK)

Τι πρέπει να κάνω για να επαναφέρω το δίσκο? πώς μπορώ να ξαναπεράσω κάποιο filesystem στο δίσκο?

Αν δε σε ενδιαφέρουν τα data στο δίσκο το καλύτερο που έχεις να κάνεις ειναι να

χρησιμοποιήσεις το bacdblocks

στο write mode (απο livecd). Θα γράψει όλο το δισκό και μετά θα προσπαθήσει να

τον διαβάσει.

Με αυτό το τρόπο θα διαγράψεις όλο το partition-table και το mbr και θα δοκιμάσεις

το δίσκο για bad-sectors.

Τρέχε την εντολή:

badblock -c 256 -s -w -t random /dev/hda

Λογικά θα πάρει αρκετή ώρα.

Μετά με το fdisk θα μπορείς να φτιάξεις partitions.

@dpolal: Τo cd εγκατάστασης xp δεν μπορεί να χρησιμοποίησει τα παρτίτιον του δίσκου, δυστυχώς

@Τάκης: Δεν μπορώ να το κατεβάσω από κάπου... θα το έχω υπόψιν και θα ξαναδοκιμάσω

@backgman: είχα δοκιμάσει κάποια ανάλογη εντολή, αλλά δεν φαινόταν να τελειώνει... άν θυμάμαι καλά το είχα αφήσει γύρω στις 7 ώρες και δεν είχε τελειώσει... μου είχε φανεί υπερβολικός χρόνος και το σταμάτησα :mamba: ... πόση ώρα μπορεί να πάρει κάτι τέτοιο? θα δω να δοκιμάσω και αυτό...

@backgman: είχα δοκιμάσει κάποια ανάλογη εντολή, αλλά δεν φαινόταν να τελειώνει... άν θυμάμαι καλά το είχα αφήσει γύρω στις 7 ώρες και δεν είχε τελειώσει... μου είχε φανεί υπερβολικός χρόνος και το σταμάτησα :mamba: ... πόση ώρα μπορεί να πάρει κάτι τέτοιο? θα δω να δοκιμάσω και αυτό...

Ο χρόνος που θέλει εξαρτάται απο την ταχύτητα και το μέγεθος του σκληρού.

Μπορεί να κανει και τόσο που λες και παραπάνω...

Εξαρτάται και απο το τρόπο που γράφεις ολόκληρο το δίσκο. Αν γράφεις με μικρά block

τότε θα κάνει περισσότερη ώρα. Αν είχες δοκιμάσει την dd με blocksize μικρό τότε θα

ήθελε αρκετή ώρα.

@dpolal: Τo cd εγκατάστασης xp δεν μπορεί να χρησιμοποίησει τα παρτίτιον του δίσκου, δυστυχώς

Λογικό είναι αφού κατά 99% ο δίσκος σου θα είναι με file system ext2 ή ext3 και τα ΧΡ δεν θα το αναγνωρίζουν ή θα το εμφανίζουν σαν άγνωστο διαμέρισμα.

Εγώ κατάλαβα ότι απλά θέλεις να διαγράψεις τα πάντα από τον δίσκο, για αυτό όμως δεν θα είχες θέμα με το σιντί εγκατάστασης των ΧΡ. (θα διέγραφαν το ή τα διαμερίσματα χωρίς πρόβλημα)

Λογικό είναι αφού κατά 99% ο δίσκος σου θα είναι με file system ext2 ή ext3 και τα ΧΡ δεν θα το αναγνωρίζουν ή θα το εμφανίζουν σαν άγνωστο διαμέρισμα.

Εγώ κατάλαβα ότι απλά θέλεις να διαγράψεις τα πάντα από τον δίσκο, για αυτό όμως δεν θα είχες θέμα με το σιντί εγκατάστασης των ΧΡ. (θα διέγραφαν το ή τα διαμερίσματα χωρίς πρόβλημα)

Καλά κατάλαβες, δεν με ενδιαφέρει το περιεχόμενο του δίσκου, έχω back up. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μπορέσω να περάσω λειτουργικό μέσα στο δίσκο αυτό, και με το cd εγκατάστασης των xp δεν μπορώ να το κάνω... δεν μπορεί να τα περάσει σε κανένα παρτίτιον του

:computer:

Ο χρόνος που θέλει εξαρτάται απο την ταχύτητα και το μέγεθος του σκληρού.

Μπορεί να κανει και τόσο που λες και παραπάνω...

Εξαρτάται και απο το τρόπο που γράφεις ολόκληρο το δίσκο. Αν γράφεις με μικρά block

τότε θα κάνει περισσότερη ώρα. Αν είχες δοκιμάσει την dd με blocksize μικρό τότε θα

ήθελε αρκετή ώρα.

Ιντρεστινγκ :hmm:

λες να έκανα βλακεία που τον διέκοψα??? και το επιχείρησα 2-3 φορές...

40άρης είναι ...

αν θες να σιγουρεψεις οτι ο σκληρος δεν εχει προβλημα

http://www.ultimatebootcd.com/

κατεβαζεις το iso το περνας σε ενα cd

κανεις boot απο αυτο (HDD->Hard Disk Diagnosis)

αναλογα με την εταιρεια του σκληρου τρεχεις τα τεστακια

αν υπαρχουν bad sectors θα σου τα βγαλει και υπαρχει και μια πιθανοτητα να σου τα διορθώσει.

τωρα το να μην μπορεις να κανεις format ουτε windows ουτε linux μου ακουγεται πολυ περιεργο (αν δεν υπαρχουν bad sectors):alien:

Ιντρεστινγκ :hmm:

λες να έκανα βλακεία που τον διέκοψα??? και το επιχείρησα 2-3 φορές...

40άρης είναι ...

Αν ετρεξες το dd τότε το μόνο που κάνει είναι να γράφει bytes σε όλο το δίσκο.

Δε κοιτάει για bad-sectors ή αν έχει κάποιο πρόβλημα ο δίσκος.

Απο τη στιγμή που έγραψες στην αρχή του δίσκου (δηλ έτρεξες dd if=/dev/zero of=/dev/hda και όχι of=/dev/hda1)

θα έσβηνε το mbr και το partition table και μετά ο δίσκος θα φαινόταν σαν καινούργιος,

δηλαδή χωρίς partitions και mbr, άρα θα μπορούσες είτε με τα windows είτε

με το linux να φτιάξεις partitions.

Αν ο δίσκος έχει πρόβλημα τότε θα πρέπει να τρέξεις το badblock σε write-mode

και με random pattern και αν δε σου βγάλει λάθος μετά τρέξε καποιο πρόγραμμα

σαν το spinrite (level 4) ή το hdd regenerator τα οποία είναι πιο ειδικά στο να βρήσκουν και

να απομονώνουν bad-sectors. Και τα 3 προγράμματα κάνουν αρκετή ώρα για να τελειώσουν

με το spinrite (level 4) να πέρνει τη περισσότερη ίσως.

Αν ο δίσκος δε παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα, τότε μπορείς να τρέξεις το dd if=/dev/zero of=/dev/hda bs=4096

και να το αφήσεις κανα 10λεπτο για να σου σβήσει το mbr και το partition table και

μετα με το fdisk ή με την εγκατάσταση των windows να φτιάξεις τα partition που θες.

Καλυτερα δοκίμασε αυτό πρώτα που είναι και γρήγορο για να δείς να μπορείς να φτιάξεις

partitions.

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μπορέσω να περάσω λειτουργικό μέσα στο δίσκο αυτό, και με το cd εγκατάστασης των xp δεν μπορώ να το κάνω... δεν μπορεί να τα περάσει σε κανένα παρτίτιον του

:computer:

Τί εννοείς ότι δεν μπορεί να τα περάσει σε κανένα ;;;

Δοκίμασες να τα διαγράψεις όλα από τον δίσκο εντελώς και να φτιάξεις καινούργια;;;

Όταν επέλεξες ένα partiotion και πάτησες το F8 για την διαγραδή του τί μήνυμα έβγαλε ;;;

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Λοιπόν, εδώ είμαι πάλι, μετά από ολιγοήμερη απουσία λόγο ταξιδιού και φόρτου εργασίας, είμαι έτοιμος για την συνέχεια της επιχείρησης διάσωσης!!!

@dpolal: δεν θυμάμαι ακριβώς την διατύπωση αλλά μου έγραψε πως δεν μπορεί να γίνει εγκατάσταση ή να διαγραφεί το παρτίτιον και ζητούσε να πατήσω exit

@eleozz: αυτό δεν το είχα υπόψη μου, κατεβάζω το ultimate boot για έλεγχο του δίσκου

Πριν όμως, λέω να δοκιμάσω τώρα που έχω λίγο χρόνο το dd if=/dev/zero of=/dev/hda bs=4096 που προτήνει ο φίλος backgman.

Αυτό που είχα δοκιμάσει εγώ, λοιπόν, ήταν το πρώτο που ανέφερες... και πολύ πιθανόν να μην το είχα αφήσει να τελειώσε όπως προείπαι...

Για να δούμε, θα σβήσει τώρα το partition table? αν όχι τσεκάρω και το δίσκο για bad sectors.

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια σας!!! :T:

Εγώ πάντως επιμένω ότι κάτι δεν κάνεις σωστά με το σιντί εγκατάστασης των ΧΡ.

Δεν γίνεται να κλειδωθεί δίσκος ή ένα μέρος του από λειτουργικό παρά μόνο μέσα από το BIOS του υπολογιστή με κωδικό...

Τρέξε λοιπόν ξανά το σιντί και όταν σου εμφανίζει τον σκληρό με τα partitions του κάνε διαγραφή πρώτα.

Mε τα βελάκια επιλέγεις τα Partitions και τα διαγράφεις ένα ένα.

Μετά φτιάχνεις νέο διαμέρισμα και μετά κάνεις εγκατάσταση.

Σε διαβεβαιώ πως δεν κάνω τίποτα λάθος ... δεν σβήνει τα παρτίτιονς, ούτε δέχεται να εγκαταστήσει πάνω σε κάποιο από αυτά!

Λοιπόν, το έβαλα να κάνει το dd if=/dev/zero of=/dev/hda bs=4096 από το μεσημέρι, γύρω στις 13.30 και ακόμα δεν υπάρχει κάποιο update στην κονσόλα. Λέω να το αφήσω μέχρι αύριο το πρωί-μεσημέρι και να δούμε. Όμως κάτι μου λέει πως και αύριο στην ίδια κατάσταση θα το βρω...

:fist:

΄

οπότε,

Νεξτ στεπ, ultimate boot για έλεγχο του δίσκου, αύριο το μεσημέρι.

Λοιπόν, μετά από ένα ολόκληρο 24ωρο, ο δίσκος ακόμα δείχνει να δουλεύει, η κονσόλα ακόμα δεν έχει βγάλει ούτε αποτέλεσμα ούτε έχει ανανεωθεί.

Ένα 24ωρο δεν είναι αρκετό? πώς το διακόπτω?

Λοιπόν, μετά από ένα ολόκληρο 24ωρο, ο δίσκος ακόμα δείχνει να δουλεύει, η κονσόλα ακόμα δεν έχει βγάλει ούτε αποτέλεσμα ούτε έχει ανανεωθεί.

Ένα 24ωρο δεν είναι αρκετό? πώς το διακόπτω?

24 ώρες για 40GB είναι πάρα πολλές. Λογικά αν δε μπορούσε να γράψει κάπου στο δίσκο το dd

θα σου έβγαζε I/O error και θα σταμάταγε.

Μπορείς να τρέξεις το badblocks το οποίο σου δείχνει και % πρόοδο για να δείς αν και που κολλάει.

Αν χρησιμοποιήσεις την εντολή που σου είπα θα γεμίσει το δίσκο με random data.

Αφού γεμίσεις το δίσκο δοκίμασε να τρέξεις ενα spirite στο level 4 για να δείς

αν έχει πρόβλημα ο δίσκος.

Άρα λοιπόν μάλλον έχουμε bad sectors στο σκληρό

Παρόλα αυτά μετά από το 24ωρο που το άφησα - και αφού χρειάστηκε να το κλείσω "the hard way" καθώς δεν ανταποκρινόταν τίποτα απολύτως - ξαναέβαλα το cd των xp και έκανε πως διέγραφε τα παρτίτιονς (δεν χρειάζεται να περιγράψω πώς χοροπηδούσα από τη χαρά μου!!). Έδωσα εντολή για καινούριο παρτίτιον - για να βαλω τα χπ) και δίνω για εγκατάσταση χπ, αλλά κάπου εκεί μου έβγαλε μήνυμα πως δεν μπορεί να γίνει εγκατάσταση πάνω στο παρτίτιον. Κατόπιν, επιχείρησα να σβήσω, να φτιάξω άλλο, να εγκαταστήσω κτλ, με το ίδιο αποτέλεσμα ...

Πάντως αμέσως μετά το dd που πρότηνε ο backgman μπόρεσα την πρώτη φορά να αλλάξω το partition table μέσω του cd εγκατάστασης των xp. To partition table λοιπόν φαίνεται να είναι καινούριο, με ένα παρτίτιον ntfs και το υπόλοιπο αδέσμευτο, αλλά και πάλι δεν κάνει εγκατάσταση - τουλάχιστον στα xp. Δεν επιχείρησα εγκατάσταση linux γιατί είχα κουραστεί, ίσως θα έπρεπε πριν το επόμενο βήμα, αλλά αποφάσισα να περάσω κατευθείαν σε badblocks.

Εδώ και λίγη ώρα λοιπόν είναι σε testing with random patterns.

Άρα λοιπόν μάλλον έχουμε bad sectors στο σκληρό

Παρόλα αυτά μετά από το 24ωρο που το άφησα - και αφού χρειάστηκε να το κλείσω "the hard way" καθώς δεν ανταποκρινόταν τίποτα απολύτως - ξαναέβαλα το cd των xp και έκανε πως διέγραφε τα παρτίτιονς (δεν χρειάζεται να περιγράψω πώς χοροπηδούσα από τη χαρά μου!!). Έδωσα εντολή για καινούριο παρτίτιον - για να βαλω τα χπ) και δίνω για εγκατάσταση χπ, αλλά κάπου εκεί μου έβγαλε μήνυμα πως δεν μπορεί να γίνει εγκατάσταση πάνω στο παρτίτιον. Κατόπιν, επιχείρησα να σβήσω, να φτιάξω άλλο, να εγκαταστήσω κτλ, με το ίδιο αποτέλεσμα ...

Πάντως αμέσως μετά το dd που πρότηνε ο backgman μπόρεσα την πρώτη φορά να αλλάξω το partition table μέσω του cd εγκατάστασης των xp. To partition table λοιπόν φαίνεται να είναι καινούριο, με ένα παρτίτιον ntfs και το υπόλοιπο αδέσμευτο, αλλά και πάλι δεν κάνει εγκατάσταση - τουλάχιστον στα xp. Δεν επιχείρησα εγκατάσταση linux γιατί είχα κουραστεί, ίσως θα έπρεπε πριν το επόμενο βήμα, αλλά αποφάσισα να περάσω κατευθείαν σε badblocks.

Εδώ και λίγη ώρα λοιπόν είναι σε testing with random patterns.

Μετά το dd δεν έπρεπε να βρεί partition table ούτε mbr. Έπρεπε να δίχνει σαν καινούργιος δίσκος (εντελώς άδειος).

Το partition table και το mbr είναι στην αρχή του δίσκου και θα έπρεπε να διαγραφεί με το dd, εκτός αν έτρεξες το

dd σε συγκεκριμένο partition και όχι στο device του δίσκου

dd if=/dev/zero of=/dev/hda1

αντί γιά

dd if=/dev/zero of=/dev/hda

Όταν τελειώσει το badblocks (write mode και εφόσων το έτρεξες στο /dev/hda) τρέξε ένα fdisk -l να δεις αν σου

βγάζει partition table. Αν σου βγάζει τότε κάτι πολύ περίεργο γίνεται με το δίσκο σου....

Αν δε σου βγάζει partition table τότε συνέχισε και τρέξε ένα spinrite στο level4 για να είσαι σίγουρος οτι

ο δίσκος μπορεί να δουλέψει...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.