YDinopoulos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 1, 2010 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 1, 2010 Η μητρικη μου εχει 1 θεση να κουμπωσει case fan. Το κουτι μου εχει 4 θεσεις για 92mm και εχω αγορασει 4 SilentX με τα κατωθι Specs rated dba 11 rpm 1300 cfm 32 operating voltage 8-14v current draw 0.11A power consumption 1.32w Εχω παρει 3 τετοια splitter, ωστε απο την μια εξοδο, να εχω τωρα τεσσερις. Η ερωτηση μου ειναι ποσα Vts Θα εχει το καθε fan. 7V που δινει το mobo, η 1,25V (7 δια 4...) ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
eloydark Οκτώβριος 1, 2010 #2 Κοινοποίηση Οκτώβριος 1, 2010 7 αφού οι ανεμιστήρες συνδέονται παράλληλα. Απλά η μητρική στο συγκεκριμένο path του PCB θα ζορίζεται (ίσως) περισσότερο καθώς θα καλείται να μεταφέρει περισσότερο ρεύμα από όσο (μάλλον) σχεδιάστηκε!Παράλληλη σύνδεση:Vout = VinΣ(Iout)=IinΣειριακή σύνδεση:Σ(Vout)=VinIout=Iin Link to comment Share on other sites More sharing options...
YDinopoulos Οκτώβριος 1, 2010 Author #3 Κοινοποίηση Οκτώβριος 1, 2010 Σε ευχαριστω. Οποτε αν βαλω μια τετοια βλακεια, πριν το spliter (7V->5V), δεν θα ζοριζεται το ιδιο, αλλα θα πεσουν κ τα cfm = θορυβος. Σωστα ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
eloydark Οκτώβριος 1, 2010 #4 Κοινοποίηση Οκτώβριος 1, 2010 Σε ευχαριστω.Οποτε αν βαλω μια τετοια βλακεια, πριν το spliter (7V->5V), δεν θα ζοριζεται το ιδιο, αλλα θα πεσουν κ τα cfm = θορυβος. Σωστα ? Όχι, μην βάλεις κάτι τέτοιο. Με την συνδεσμολογία που θα κάνεις, αυτός ο μετατροπέας θα κάνει πολύ ζημιά καθώς θα μπει σε σειρά με όλους τους ανεμιστήρες που θα είναι παράλληλα. Συνεπώς αντί για μετατροπέας 7-> 5 θα γίνει μάλλον 7 -> 2,5... Για να καταλάβεις, σε 4 ίδιους ανεμιστήρες θα έχεις Αντίσταση ενός ανεμιστήρα = V/I = 7/0.11 = 64 Ω Αντίσταση 4 ανεμιστήρων παράλληλα = 64/4 Ω = 16Ω Αντίσταση του μετατροπέα για να κάνει το 7 -> 5 = 25,6Ω Μετατροπέας αν βάλεις και τους 4 ανεμιστήρες πάνω του 7V -> 2,8V Και μάλιστα τα υπόλοιπα 4,2V θα γίνονται θερμότητα -> 0,8Watt θερμότητας από την αντίσταση του μετατροπέα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seafalco Οκτώβριος 2, 2010 #5 Κοινοποίηση Οκτώβριος 2, 2010 Για να δούμε τι λένε τα δεδομένα των ανεμιστήρων:rated dba 11Σε πόσες στροφές παρατηρείται ο θόρυβος αυτός;rpm 1300Σε ποια τάση έχει αυτές τις στροφές;cfm 32Σε πόσες στροφές σημειώνεται αυτή η παροχή αέρα;operating voltage 8-14vΤα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά με ποια τάση σαν βάση λειτουργίας εχουν μετρηθεί; current draw 0.11AΑυτό το ρεύμα σε ποια τάση λειτουργίας παρατηρείται;power consumption 1.32wΑυτή η κατανάλωση ισχύος σε ποια τάση (και ρεύμα ) παρατηρείται;Όπως καταλαβαίνεις για μια ακόμα φορά οι "προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά" έιναι ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΑ!!!Ένα μάτσο άχρηστες πληροφορίες που στοχεύουν στον εντυπωσιασμό και την εξαπάτηση του αγοραστή!Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση, και για όσο καιρό θα υπάρχει κόσμος που αγοράζει "γουρούνι στο σακί" κάποιοι θα κονομάνε εις βάρος μας!Υ.Γ. Συμφωνώ με την λογική του φίλου eloydark ,όχι βέβαια και με τα αποτελέσματα διότι -αναγκαστικά- κάνει κάποιες πραδοχές που δεν είναι σίγουρο ότι είναι σωστές. Link to comment Share on other sites More sharing options...
YDinopoulos Οκτώβριος 2, 2010 Author #6 Κοινοποίηση Οκτώβριος 2, 2010 Τελικα πηρα 4 αντιστασεις κ τις εβαλα παραλληλα. δεν ακουγεται τπτ κ κανει κ ενα απαλο ρευμα ωστε πετυχαινω καλη ροη για το htpc μου! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.