Jump to content

Ερωτηση περι Volt και ανεμηστηρων.

YDinopoulos

Recommended Posts

Η μητρικη μου εχει 1 θεση να κουμπωσει case fan. Το κουτι μου εχει 4 θεσεις για 92mm και εχω αγορασει 4 SilentX με τα κατωθι Specs

rated dba 11

rpm 1300

cfm 32

operating voltage 8-14v

current draw 0.11A

power consumption 1.32w

Εχω παρει 3 τετοια splitter, ωστε απο την μια εξοδο, να εχω τωρα τεσσερις. Η ερωτηση μου ειναι ποσα Vts Θα εχει το καθε fan. 7V που δινει το mobo, η 1,25V (7 δια 4...) ?

Fan%20Splitter%20Cable.gif

7 αφού οι ανεμιστήρες συνδέονται παράλληλα. Απλά η μητρική στο συγκεκριμένο path του PCB θα ζορίζεται (ίσως) περισσότερο καθώς θα καλείται να μεταφέρει περισσότερο ρεύμα από όσο (μάλλον) σχεδιάστηκε!

Παράλληλη σύνδεση:

Vout = Vin

Σ(Iout)=Iin

Σειριακή σύνδεση:

Σ(Vout)=Vin

Iout=Iin

Σε ευχαριστω.

Οποτε αν βαλω μια τετοια βλακεια, πριν το spliter (7V->5V), δεν θα ζοριζεται το ιδιο, αλλα θα πεσουν κ τα cfm = θορυβος. Σωστα ?

zalman-silent-connector-zm-rc56-3pin-fan-resistor%7E1159694.jpg

Όχι, μην βάλεις κάτι τέτοιο. Με την συνδεσμολογία που θα κάνεις, αυτός ο μετατροπέας θα κάνει πολύ ζημιά καθώς θα μπει σε σειρά με όλους τους ανεμιστήρες που θα είναι παράλληλα. Συνεπώς αντί για μετατροπέας 7-> 5 θα γίνει μάλλον 7 -> 2,5...

Για να καταλάβεις, σε 4 ίδιους ανεμιστήρες θα έχεις

Αντίσταση ενός ανεμιστήρα = V/I = 7/0.11 = 64 Ω

Αντίσταση 4 ανεμιστήρων παράλληλα = 64/4 Ω = 16Ω

Αντίσταση του μετατροπέα για να κάνει το 7 -> 5 = 25,6Ω

Μετατροπέας αν βάλεις και τους 4 ανεμιστήρες πάνω του 7V -> 2,8V

Και μάλιστα τα υπόλοιπα 4,2V θα γίνονται θερμότητα -> 0,8Watt θερμότητας από την αντίσταση του μετατροπέα

Για να δούμε τι λένε τα δεδομένα των ανεμιστήρων:

rated dba 11

Σε πόσες στροφές παρατηρείται ο θόρυβος αυτός;

rpm 1300

Σε ποια τάση έχει αυτές τις στροφές;

cfm 32

Σε πόσες στροφές σημειώνεται αυτή η παροχή αέρα;

operating voltage 8-14v

Τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά με ποια τάση σαν βάση λειτουργίας εχουν μετρηθεί;

current draw 0.11A

Αυτό το ρεύμα σε ποια τάση λειτουργίας παρατηρείται;

power consumption 1.32w

Αυτή η κατανάλωση ισχύος σε ποια τάση (και ρεύμα ) παρατηρείται;

Όπως καταλαβαίνεις για μια ακόμα φορά οι "προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά" έιναι ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΑ!!!

Ένα μάτσο άχρηστες πληροφορίες που στοχεύουν στον εντυπωσιασμό και την εξαπάτηση του αγοραστή!

Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση, και για όσο καιρό θα υπάρχει κόσμος που αγοράζει "γουρούνι στο σακί" κάποιοι θα κονομάνε εις βάρος μας!

Υ.Γ. Συμφωνώ με την λογική του φίλου eloydark ,όχι βέβαια και με τα αποτελέσματα διότι -αναγκαστικά- κάνει κάποιες πραδοχές που δεν είναι σίγουρο ότι είναι σωστές.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.