Jump to content

i7 930 - Noctua NH-U12P Temps Problem

optimogar

Recommended Posts

Καλησπέρα και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τα φώτα σας.

Το "μηχανάκι" μου, που έκανα από προσφορές μελών του TheLab και όχι μόνο, είναι το εξής:

Κουτί: Thermaltake Armor

PSu: SilverStone OP Series 1000W

Mobo: GA-X58A-UD3R (rev. 2.0)

CPU: Intel i7 930 - Cooler Noctua NH-U12P

Ram: Transcend Axeram 6GB DDR3-2000

GPU: Asus ENGTX260/HTDI/896M/A

Το κουτί (φωτό1) μπροστά έχει 2x120mm Fans από τις θήκες για σκληρούς κ πίσω 1x120mm Zalman 1800rpm.

Θερμοκρασίες idle στους 40 βαθμους περίπου (φωτο2).

Με prime95 large FFTs στους 80 βαθμούς περίπου (φωτό3).*

Μιλάμε πάντα για stock ρυθμίσεις κ τις μνήμες να τρέχουν στα 1333Mhz.

Στην αρχή δοκίμασα να βάλω την noctua με Manhattan πάστα(λίγο χειρότερες θερμοκρασίες) αλλά κατόπιν δοκίμασα thermalright(παρούσα κατάσταση).

Νομίζω ότι οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές σε default νούμερα όποτε ριξτε καμιά ιδέα....να δοκιμάσω καμιά άλλη πάστα ή να στείλω την Noctua και να πάρω κάτι άλλο;

*Το RealTemp μου δίνει 10 βαθμούς κάτω άλλα σίγουρα κάνει λάθος.

post-16074-1416074606,7818_thumb.jpg

post-16074-1416074607,1467_thumb.jpg

post-16074-1416074607,2106_thumb.jpg

ο πίσω ανεμιστήρας βάζει αντι να βγάζει η μου φαινεται?

Έχεις δίκιο. Η φωτό είναι από κάτι test που έκανα μήπως και......ο πίσω ανεμιστήρας βγάζει. Το κοίταξα κ τώρα για να σιγουρευτώ.

Επίσης να πω ότι δοκίμασα να βάλω το ανεμιστηράκι(noctua) πίσω από την ψύκτρα χωρίς να δω διαφορά.

Το θέμα φίλε μου venom7 είναι ότι αν σηκώσω το FSB από 133Mhz σε 150Mhz(δεν δοκίμασα παραπάνω), με το που μπαίνω στα win, το CoreTemp δείχνει 47-50 βαθμούς(idle) και δεν πέφτει με τίποτα. Αν βάλω το prime95 τότε βλέπω σε κλάσματα δευτερολέπτου 80+ βαθμούς.

Μάλλον θα πουλήσω την noctua και θα πάω σε κάτι τέτοιο hΧΧp://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.549201 ελπίζοντας φυσικά να μην έχω πρόβλημα πλέον.

Ναι είμαι μια χαρά με αυτά τα νούμερα για την ώρα. Επίσης ξέρω πως αυτα τα προγραμματάκια μόνο "ξεφτιλίζουν" τόσο πολύ τον επεξεργαστή(prime95 κλπ). Όπως όμως θα κατάλαβες με ενδιαφέρει το oc. Έβαλα για λίγο 170Mhz κ έχω 55 βαθμούς idle. Φαντάσου τι θα γίνει αν παίξω στα 190-200 που έιναι το "συνιθισμένο".

Man ανεβάζοντας τα fsb(μάλλον αυτά εννοείς και όχι mhz) ή έστω τα mhz(και κατ'επέκταση η συχνότητα)ανεβαίνει και το ρεύμα του cpu για αυτό ανεβαίνει και η θερμοκρσία.Υποθέτω ότι το cpu v. το έχεις στο auto.Ε? Καλύτερα να το βάλεις χειροκίνητα γιατί στο auto δίνει παραπάνω από ότι χρειάζεσαι με αποτέλεσμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

Κάποια στιγμή δοκίμασα τα settings που αναφέρονται εδώ hXXp://www.overclockers.com/forums/showthread.php?t=632964 αλλά δεν bootαρε καν. Αν έχεις υπόψη σου κάτι άλλο, δώσε μου ένα link.

ΥΓ Είμαι αρκετά άσχετος από oc αφού στον core2duo το μόνο πείραξα ηταν το FSB πάλι φτάνοντας τον στα 1000Mhz.

Κάποια στιγμή δοκίμασα τα settings που αναφέρονται εδώ hXXp://www.overclockers.com/forums/showthread.php?t=632964 αλλά δεν bootαρε καν. Αν έχεις υπόψη σου κάτι άλλο, δώσε μου ένα link.

ΥΓ Είμαι αρκετά άσχετος από oc αφού στον core2duo το μόνο πείραξα ηταν το FSB πάλι φτάνοντας τον στα 1000Mhz.

http://www.clunk.org.uk/forums/overclocking/22106-core-i7-overclocking-guide-beginners.html

δες εδω και ξεκινα δοκιμες αυτες οι τιμες παντως δεν ειναι ιδιες για ολους παρε μια ιδεα απο εδω και σιγα σιγα με πειραματα βρες που ειναι σταθερο το μηχανημα σου

Τι θερμοκρασία έχει το δωμάτιο που βρίσκεται το pc? Και γιατί είσαι σίγουρος ότι το realtemp κάνει λάθος? Με θερμοκρασία δωματίου περίπου 26 είναι λογικό ο επεξεργαστής σου να είναι γύρω στο 40

Είσαι σίγουρος πως πατάει καλά η ψύχτρα?

Την έβγαλα κ την έβαλα αρκετές φορές και πιστεύω πως ναι. Άλλωστε δεν είναι η 1η μου φορά. Επίσης όταν έβαλα stock ψύκτρα απο 920 οι θερμοκρασίες ήταν χειρότερες.

ΥΓ Η noctua που έχω είναι από εδώ http://www.thelab.gr/showthread.php?t=76279

Τι θερμοκρασία έχει το δωμάτιο που βρίσκεται το pc? Και γιατί είσαι σίγουρος ότι το realtemp κάνει λάθος? Με θερμοκρασία δωματίου περίπου 26 είναι λογικό ο επεξεργαστής σου να είναι γύρω στο 40

1)Δεν έχω κλιματισμό στο δωμάτιο. Όποτε ότι θερμοκρασία παίζει έξω, παίζει κ μέσα.

2)Το realtemp κάνει λάθος διότι, όταν ανεβεί η θερμοκρασία πάνω απο 80 βαθμούς, ανάβει ένα κόκκινο Ledακι στην μητρική(το λέει στο βιβλιαράκι). Όταν ανάβει, το realtemp δείχνει 70 βαθμούς.

3)Ο κολλητός με 920 στα 4Ghz και Megahalems έχει τις ίδιες θερμοκρασίες με εμένα(stock νούμερα) και αυτό είναι που με ανησυχεί.

άλλαξε θερμοαγώγιμη με arctic ceramique ή MX3.

βεβαιώσου οτι οι ανεμιστήρες έχουν σωστή ροή (στην ψύκτρα να σπρώχνει προς το πίσω μέρος και ο πίσω του κουτιού να τραβάει προς τα έξω.

η ψύκτρα που σου έστειλα δεν είχε κανένα πρόβλημα απόδοσης ή να είναι στραβή.

Σκεφτόμουνα ή να πάρω αυτήν

http://www.plaisio.gr/Computers/Tuning/Aircooling/Thermal-Paste/Arctic-Thermal-Paste-Silver-5-12Gr-ARCTIC512US.htm

ή να πάω σε κάτι τέτοιο

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.549201

Αν πουλήσω την noctua θα πάω καρφί για corsair h70.

Κοίτα μπορεί οι 930 d0 να βγήκαν πατάτα σε θερμοκρασίες.

Έχω την ίδια μητρική και τον ίδιο επεξεργαστή και ψύχτρα τη thermolab baram (ceramique πάστα) σε κουτί haf x. Όταν έχω θερμοκρασία περιβάλλοντος 30 σε idle (1,6ghz) ο cpu1 είναι γύρω στους 44 βαθμούς. Με prime95 σε full load πιάνει 80 βαθμούς. Με την original ψήκτρα οι τιμές ήταν 52 βαθμοί σε idle και 92 σε full load (έλεος).

Το αστείο είναι ότι δεν έχω ακούσει από κανέναν τόσο τραγικές τιμές με εξαίρεση εσένα:)

Δώστε τα φώτα σας παιδιά, βοηθήστε λίγο μήπως κάνουμε κανα o/c της προκοπής.

anima φίλε μου όταν θέλω κάτι πολύ την βρίσκω την άκρη ακόμα κ αν ψάχνω μερόνυχτα. Από αύριο έχω κάτι δουλειές στην Θεσσαλονίκη και για 2 βδομάδες θα είμαι με ένα σάπιο laptop 18.4" αλλά μόλις γυρίσω....που θα μου πάει..... :p

• 2 weeks later...

Γύρισα από θεσσαλονίκη φέρνοντας σπίτι πάστα Arctic Silver 5 και σώθηκα. Σε συνδιασμό με την πτώση της θερμοκρασίας έπεσα στους 30κάτι βαθμούς idle και 60κατι σε load. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα διαδικασίες oc. Παρακάτω σας δίνω τα settings μου.

Advanced Frequency Settings:

CPU Clock Ratio ................................ [21 ]

QPI Clock Ratio ..............................[x36]

Uncore Clock Ratio ..........................[20]

Base Clock Control ......................... [Enable]

BCLK Frequency (MHz) .........................[180]

Extreme Memory Profile (X.M.P) ........... [Disable]

System Memory Multiplier (SPD) ........... [10]

PCI Express Frequency (MHz) ............. [101]

CPU Clock Drive ..............................[800mV]

PCI Express Clock Drive ................ [900mV]

CPU Clock Skew ............................ [0ps]

IOH Clock Skew ............................. [0ps]

Advanced CPU Core Features:

Intel® Turbo Boost Tech ................. [Disable]

CPU Cores Enabled .......................... [All]

CPU Multi Threading ..........................[Enable]

CPU Enhanced Halt (C1E) ................. [Enable]

C3/C6/C7 State Support ................... [Enable]

CPU Thermal Monitor ........................ [Enable]

CPU EIST Function ............................ [Enable]

Bi-Directional PROCHOT .................... [Enable]

Advanced Memory Settings:

Extreme Memory Profile (X.M.P) ........... [Disable]

System Memory Multiplier (SPD) ........... [10]

Performance Enhance .......................... [Extreme]

DRAM Timing Selectable (SPD) ............. [Quick]

Channel Interleaving ..........................[Auto]

Rank Interleaving ..............................[Auto]

Channel A Timing Settings:

CAS Latency Time ..................[9]

tRCD ......................................[9]

tRP ........................................[9]

tRAS ......................................[24]

Command Rate .........................[2]

Advanced Voltage Settings:

Load Line Calibration ............ [Level1]

CPU Vcore ...........................[1.3V]

QPI/VTT Voltage ...................[1.3V]

CPU PLL ...............................[1.8V]

PCIE ..................................[Normal]

QPI PLL ..............................[Normal]

IOH Core ...........................[1.260V]

ICH I/O ..............................[Normal]

ICH Core ..............................[1.2V]

DRAM

DRAM Voltage .............. [1.60V]

DRAM Termination .......... [0.8V]

Ch-A Data VRef. ...........[0.8V]

Ch-B Data VRef. ...........[0.8V]

Ch-C Data VRef. ...........[0.8V]

Ch-A Address VRef. ........[0.8V]

Ch-B Address VRef. ........[0.8V]

Ch-C Address VRef. ........[0.8V]

Miscellaneous Settings

Virtualization Technology ................. [Enable]

Isonchronous Frequency ...............[Enable]

Να πω ότι παραπάνω από 180Mhz δεν μπορώ να πάω και σε Load μετά από 30min prime95 φτάνω σε 80-85 βαθμούς οπότε δεν το κυνηγάω κιόλας. Παρακάτω μια εικόνα από τα νέα settings. Φυσικά αν έχετε καμιά πρόταση θα την δοκιμάσω.

post-16074-1416074628,0533_thumb.jpg

Έκανα αυτό που μου είπες και μετά από 3 περάσματα Linx(All) ήταν μια χαρά κ εκεί που ήμουν έτοιμος να γράψω κόλησε. Έκανα επανεκκίνηση κ το παράτησα. Σήμερα το πρωί που ξύπνησα πήγα να ανοίξω το pc και τπτ. Ανοίγει κ μετά από 3 δευτερόλεπτα κάνει επανεκκίνηση μόνο του(συνέχεια). Δοκίμασα τα πάντα....έβγαλα και την μπαταρία αλλά τπτ. Δοκίμασα με μία μνήμη κ εκεί που μου έβγαλε την μεγάλη εικόνα με τις επιλογές και πάτησα delete, έσβησε και πάλι από την αρχή. Όταν βγάζω όλες τις μνήμες δεν σβήνει.

Κάτι βάρεσε μάλλον, αλλά τι?Ρίχτε καμιά ιδέα...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.