Jump to content

3 WD εσωτερικοί δίσκοι - fail?

nikolasr200

Recommended Posts

όλα ξεκίνησαν πριν 15 μέρες..ξαφνικά μου φάνηκε να τρώει χαζοκολλήματα ο υπολογιστής και να μην έχει την απόδοση που είχε (p4 στα 3ghz biostar μητρική 1,5ghz ddr1 και 2 σκληρούς 1 80gb 6ετίας νομίζω hitachi και έναν 640 1 ενός έτους wd6400aaks..

μετά από κάτι μπλε οθόνες κλπ σκέφτομαι να κάνω ένα τεστ το σκληρό δίσκο..τον wd ο οποίος είχε και τα windows

αποτέλεσμα?

Test Option: QUICK TEST 
Model Number: WDC WD6400AAKS-07A7B2
Unit Serial Number: WD-WCASY5639218
Firmware Number: 01.03B01
Capacity: 640.13 GB
SMART Status: PASS
Test Result: FAIL
Test Error Code: 06-Quick Test on drive 1 did not complete! Status code = 07 (Failed read test element), Failure Checkpoint = 97 (Unknown Test) SMART self-test did not complete on drive 1!
Test Time: 23:01:24, September 02, 2010

Test Option: EXTENDED TEST
Model Number: WDC WD6400AAKS-07A7B2
Unit Serial Number: WD-WCASY5639218
Firmware Number: 01.03B01
Capacity: 640.13 GB
Test Error Code: 08-Error was detected while repairing bad sectors.
Test Time: 03:28:35, September 03, 2010

όπως μου επιβεβαίωσε και η wd ο δίσκος "έσβηνε" και έχριζε αντικατάστασης στην εγγύηση όπως και έγινε (e-shop)

παίρνω αντικατάσταση καινούριο τον ίδιο σκληρό..στην ίδια μέρα μετά την εγκατάσταση των windows ακριβώς το ίδιο σφάλμα..την επόμενη μέρα πάω Μενίδι να τον ελέγξουν άμεσα και να πάρω 3ο δίσκο αντικατάσταση..

δεν υπήρχε ο ίδιος και πήρα τον WESTERN DIGITAL 1TB WD10EVDS CAVIAR GP SATA2..

Με το που γυρνάω και τον εγκαθιστώ πρώτη κίνηση να bootάρω από τον φτωχό πλην τίμιο hitachi για να τρέξω τα διαγνωστικά..όντως τα τρέχω μου βγάζει ότι ο νέος wd στο quick test ήταν οκ..! περιχαρής κάνω install τα win (ο hitachi συνδεδεμένος ως δεύτερος) με το που τα κάνω install λέω ας ξανατρέξω το test..fail.....!!!

wtf...σκέφτομαι!!

θυμάμαι λοιπόν μια συμβουλή ενός φίλου μήπως μου κάνει νούμερα το τροφοδοτικό..ξεσυνδέω τον hitachi αφήνω πάνω μόνο τον νέο wd test again...and....success!! οκ λοιπόν συνεχίζω με ένα σκληρό-σκέφτομαι έτσι και αλλιώς 1tb μου είναι υπέραρκετό..δε χρειάζομαι τα 80gb του φτωχού πλην τίμιου hitachi...περνάνε 5 μέρες και ερχόμαστε στο σήμερα..πάλι χαζοκολλήματα ο υπολογιστής..πάλι περίεργη συμπεριφορά..τρέχω το test..fail!!! αλλάζω καλώδια sata...fail..!!! αλλάζω sata ports στη motherboard fail...και πάλι με το ίδιο συγκεκριμένο μήνυμα λάθους..

Test Error Code: 06-Quick Test on drive 1 did not complete! Status code = 07 (Failed read test element), Failure Checkpoint = 97 (Unknown Test) SMART self-test did not complete on drive 1!

τι συμβαίνει? πάω για 4ο σκληρό? είμαι τόσο τυχερός που πέτυχα 3 ελλατωματικούς ή κάτι άλλο προκαλεί την αστοχία?

μητρική? τροφοδοτικο?

Υποστηρίζει SATA2 δίσκους η μητρική ? Μήπως πρέπει να jumperώσεις τον δίσκο σε SATA1 ?

Μερικές παλιές μητρικές τρώνε "κολήματα" με νέους δίσκους. Μερικοί δίσκοι έχουν jumper για να δουλέψουν σαν SATA1.

απ'όσο είχα ψάξει παλιότερα δεν χρειάζεται jumper για να παίξει σαν sata1 ενώ η μητρική είναι όντως όπως είπες sata 1..

έκανα boot από τον hitachi έτρεξα τα διαγνωστικά για τον wd πάλι fail..τώρα του κάνω ένα lowlevel format (write zeros) και θα ξανακάνω test μόλις τελειώσει..

λες να έχω κάνει μ@λ@κι@ με τα jumper?

http://wdc.custhelp.com/cgi-bin/wdc.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=5324&p_created=&p_cats=185&p_cv=1.185&p_pv=2.294&p_prods=227%2C294#jumper χρειάζεται jumper στην 5-6 για να τρέχει σαν sata 1?

δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω σε άλλο pc..τον επέστρεψα στο eshop(Μενίδι) τον ελέγξαν (δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει σύνδεση σε pc και τρέξιμο των αντίστοιχων test) πάντως μου επιβεβαίωσαν και εκεί ότι υπάρχει πρόβλημα και με τον 3ο σκληρό και πλέον περιμένω να παραλάβω τον 4ο... :dots: :cry:

να σημειώσω ότι οι δύο πρώτοι ήταν 640gb caviar blue..ο τρίτος 1 tb caviar green και πλέον περιμένω τον 1tb caviar black...

Επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει πια να θεωρείται σύμπτωση. Ή οι δίσκοι του eshop είναι "μούφα" ή κάτι τους επηρεάζει στο δικό σου σύστημα.

Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι ένα από τα δύο είναι τα σενάρια..και δυστυχώς αν και αργά, έχω ακούσει αρκετά παράπονα για το eshop..Δεν λέω προβαίνουν σε αντικαταστάσεις, αλλά για μένα ζητούμενο είναι ένα σταθερό και απροβληματιστο μηχάνημα και όχι απλά να μου καλύπτουν την εγγύηση κάθε 5 μέρες..

Προσπαθώ να σκεφτώ τι μπορεί να φταίει στο δικό μου σύστημα, την στιγμή που ο δεύτερος σκληρός τόσο από την κοινή s-ata τροφοδοσία όσο και από την παλιά με τα 4 καρφιά και δεν κάνει κιχ..έχω ενημερώσει την wd με διαδοχικά email, η μόνη εναλλακτική που μου πρότειναν είναι περίπου ίδια με του dpolal να δοκιμάσω σε άλλο pc μήπως φταίει η motherboard..

αλλά γιατί να φταίει η motherboard στον ένα σκληρό και να μην φταίει στον άλλο? τι στιγμή που έχω δοκιμάσει όλους τους συνδυασμούς εναλλάξ θυρών/καλωδίων κλπ..το άλλο που μου έχουν πει είναι για τροφοδοτικό..και πάλι έρχεται ο αντίλογος ότι ο άλλος σκληρός συνεχίζει απτόητος.. :boxed::look:

αν εννοείς το γνωστό memtest που ελέγχει τις ram, το έχω τρέξει πάρα πολλές φορές μου έβγαλε την μία 512 προβληματική, την άλλαξα σε εγγύηση και τώρα όλα καλα..όσον αφορά τις ram..

λογικα με τον caviar black δεν θα εχεις προβλημα!

εχουν περασει περιπου 10 caviar black απο τα χερια μου (τα περισσοτερα τα εχω ακομα) κανενα δεν μου εβγαλε ποτε προβλημα αντιθετος με seagate (2στα4)

^...δεν είναι τόσο θέμα μάρκας (ή και σειράς ακόμα) δίσκων. Σε γενικές γραμμές θέμα του τί γουρούνι θα βγάλει το χέρι σου απ' το σακί είναι, αν κι απ' ό,τι φαίνεται απλά ο Νικόλας έπεσε σε περίοδο που το στοκ του εν λόγω μαγαζιού είναι τίγκα στα...σαπάκια [αν και ΠΑΛΙ, πρέπει να ήταν uber-γκαντέμης : και refurbished δίσκοι να ήταν, δεν συναντάς ΤΟΣΟ εύκολα two in a row (τον πρώτο δεν τον μετράμε-τον 4ο ακόμα δεν τον είδαμε, οπότε μην τον βγάλουμε Γιάννη από τώρα,,,παρά την προηγούμενη πλάκα) που να είναι να ψοφήσουν άμεσα].

Και δε νομίζω να "φταίει" το τροφοδοτικό του (το μόνο hardware που θα μπορούσε να ευθύνεται για κάποια ζημιά - και θα ήταν και τελείως random μια τέτοια, κι όχι επαναλαμβανόμενη : οι δίσκοι ψοφάνε από "μόνοι" τους συνήθως).

Και δε νομίζω να "φταίει" το τροφοδοτικό του (το μόνο hardware που θα μπορούσε να ευθύνεται για κάποια ζημιά - και θα ήταν και τελείως random μια τέτοια, κι όχι επαναλαμβανόμενη : οι δίσκοι ψοφάνε από "μόνοι" τους συνήθως).

Γιατί ρε παιδιά δεν μπορεί να φταίει το τροφοδοτικό; Αποκλείεται δηλαδή να δίνει υπέρταση που να χαλάει τους δίσκους ή (μιας και δεν είμαι ηλεκτρονικός ή ηλεκτρολόγος) πιο γενικά να δίνει περισσότερο ή λιγότερο ρεύμα και αυτή η διαφορά να χαλάει τους δίσκους, την πλακέτα τους; Και αποκλείεται οι καινούριο δίσκοι να έχουν πιο "ευαίσθητα" ηλεκτρονικά και να χαλάνε, ενώ ο παλιός hitachi να έχει πιο ανθεκτικά ή αν θέλετε πιο ποιοτικά (να έχει μεγαλύτερες ανοχές) και να μην χαλάει;

Για μένα οι περισσότερες πιθανότητες είναι να φταίει το τροφοδοτικό, και είναι το πρώτο πράγμα που θα άλλαζα αν μου συνέβαινε ό,τι συνέβη στον φίλο παραπάνω.

Τροφοδοτικό μάλλον είναι, παρόμοιο πρόβλημα είχα και εγώ παλαιότερα, είχα αλλάξει 5-6 δίσκους(seagate/wd/samsung) μέσα σε 2 βδομάδες και μόνο όταν άλλαξα τροφοδοτικό λύθηκε το πρόβλημα.

Γιατί ρε παιδιά δεν μπορεί να φταίει το τροφοδοτικό; Αποκλείεται δηλαδή να δίνει υπέρταση που να χαλάει τους δίσκους ή (μιας και δεν είμαι ηλεκτρονικός ή ηλεκτρολόγος) πιο γενικά να δίνει περισσότερο ή λιγότερο ρεύμα και αυτή η διαφορά να χαλάει τους δίσκους, την πλακέτα τους; Και αποκλείεται οι καινούριο δίσκοι να έχουν πιο "ευαίσθητα" ηλεκτρονικά και να χαλάνε, ενώ ο παλιός hitachi να έχει πιο ανθεκτικά ή αν θέλετε πιο ποιοτικά (να έχει μεγαλύτερες ανοχές) και να μην χαλάει;

Για μένα οι περισσότερες πιθανότητες είναι να φταίει το τροφοδοτικό, και είναι το πρώτο πράγμα που θα άλλαζα αν μου συνέβαινε ό,τι συνέβη στον φίλο παραπάνω.

Πολύ γενική θεώρηση το "χαλάει την πλακέτα τους". Συν τοις άλλοις δεν έχει καν εφαρμογή στο εν λόγω ζήτημα : Βad sectors (οι οποίοι όπως είχα πει -"ψοφάνε από μόνοι τους"- είναι λόγω αστοχίας κυρίως μη-ηλεκτρονικού υλικού : write/read elements - head armatures).

Eπιπλέον, όταν τίθεται ζήτημα προβληματικής τροφοδοσίας, τα ηλεκτρονικά μέρη των σκληρών δίσκων είναι έτσι φτιαγμένα που συνήθως αστοχεί κάτι που ναι μεν είναι απαραίτητο για τη λειτουργία, αλλά όχι αναντικατάστατο/δυσεύρετο.

Κι όσον αφορά ειδικά τους Hitachi/IBM, άλλα λόγια γενικώς ν' αγαπιόμαστε : ΠΟΤΕ δεν είχαν το καλύτερο όνομα στην αγορά - μάλλον από τα χειρότερα. Γενικώς όμως, αυτό που μετράει είναι πως θα σου κάτσει κάτι (το μοντέλο και το εργοστάσιο παραγωγής είναι πολύ βασικά, διότι από παραγωγή σε παραγωγή αλλάζουν τα μικροηλεκτρονικά και οι ποιότητές τους), κι ο προαναφερθείς "τίμιος" Hitachi, αποδείχτηκε εκ πράξεως τίμιος.

Αυτό με "τα παλιά=καλύτερα" είναι μάλλον πιο πολύ αστικός μύθος, παρά πραγματικότητα. Συνήθως τα "παλιά καλά" κατ' αρχάς (από αμάξια μέχρι ρούχα και σκληρούς δίσκους) ακριβοπληρωνόντουσαν κάποτε (τα φτηνά παλιά, δεν έβγαλαν καν τα λεφτά τους...). Χάραξαν όμως τον δρόμο δίνοντας τεχνογνωσία, με αποτέλεσμα σήμερα να βγάζει και η κουτσή-Μαρία πχ πλυντήρια, να κοστίζουν 2-3 κατοστάρικα (το 1/4 με 1/3 του βασικού μισθού) και να κρατάνε χρόνια - ενώ δεκαετίες πριν, για να πάρεις καλό πλυντήριο έπρεπε να δώσεις πολλαπλάσιο του βασικού μισθού. Το ίδιο και με τους σκληρούς δίσκους λοιπόν, και δεν πιστεύω σήμερα να χρησιμοποιούνται τόσο πιο ευτελή υλικά - αντίθετα η εμπειρία οδηγεί στη ανάπτυξη/χρήση τεχνολογιών περισσότερης προστασίας (πόσο μάλλον που μιλάμε για μια εξαιρετικά λεπτοφτιαγμένη "μηχανή", που διαχειρίζεται κάτι εξ' ίσου σημαντικό : δεδομένα) και μάλιστα με φθηνότερους τρόπους.

Τέλος, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μόνο ο topic starter μπορεί να μας διαφωτίσει για το τί έγινε με τον 3ο δίσκο που ήταν να πάρει. Δική μου εκτίμηση ήταν πως οι ΔΥΟ καπάκι προβληματικοί, ήταν "τυχαίο" γεγονός, που είχε να κάνει με την...ατυχία του, και σαφώς όχι με το τροφοδοτικό του.

[...και κάτι ακόμα περί τροφοδοτικών : για χρόνια χρησιμοποιώ διάφορα "σάπια", εμφανώς ακατάλληλα, μεταχειρισμένα κτλ, όπως ΚΑΙ ανάλογους δίσκους, κι όμως μόνο ενός-δύο από δεκάδες έχει τύχει να πάθει ζημιά η πλακέτα τους, και φυσικά καν κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν ήταν η ώρα του component που έσκασε, ή ευθυνόταν το "ακατάλληλο" τροφοδοτικό. Ταυτόχρονα έχω σε τέτοια τροφοδοτικά, δύο (Samsung) δίσκους τεχνολογίας "τριών χρόνων παλιούς", και δεν έχουν παρουσιάσει απολύτως τίποτα.]

Για όλα τα παραπάνω, το τροφοδοτικό θα το άλλαζα μόνο σε περίπτωση "εξαφανισο-εμφανίσεων" σκληρών δίσκων (=ελλιπής τροφοδοσία).

για να λύσω λοιπόν το μυστήριο..

αντικαταστάθηκε ο δίσκος με τον caviar black όπως σας είπα, ωστόσο επειδή είχε "φοβηθεί το μάτι μου" με τις απανωτές αστοχίες δεν τον συνέδεσα ποτέ στον υπολογιστή. Σκεφτόμουν τον Οκτώβριο να έπαιρνα καινούριο υπολογιστή και απλά αυτό το γεγονός επέσπευσε την αγορά του, ώστε να έχω ένα καινούριο σύνολο οπότε πλέον δεν θα υπήρχαν ελαφρυντικά για περαιτέρω αστοχίες.

Να σημειώσω ότι η wd έκανε νύξη μόνο για χρησιμοποίηση/έλεγχο του σκληρού σε άλλη μητρική και όχι σε άλλο τροφοδοτικό ενώ να προσθέσω ότι τα sata slots τα ενάλλαζα μεταξύ του τίμιου hitachi και των προβληματικών wd χωρίς καμία διαφορά..

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.