Jump to content

ATI Catalyst επιτάχυνση GPU DXVA προβλήματα και συζήτηση

NikosD

Recommended Posts

Δοκίμασα όλα τα Video που έχει ανεβάσει ο φίλος NikosD.Με ανοιχτό το fraps το framerate ήταν κολλημενο στο 24.Cpu πήγε μέχρι 18% και αυτό μια φορά.Συνήθως ήταν στο 12%.

Μετά δοκίμασα με υποστήριξη dxva από mpc-hc και ο cpu ήταν στο 4-5%.Τα ίδια και στο kmplayer που προφανώς το τρέχει στην κάρτα γραφικών λόγω του ati stream.Δεν κράσαρε ο οδηγός της ΑΤΙ.Για να πω την αλήθεια δεν μου έχει κρασάρει ποτέ οδηγός ΑΤΙ ούτε και NVIDIA.Το πιο πιθανό στα κρασαρίσματα σας είναι να οφείλονται σε codec packs ή beta codecs ή δεν ξέρω και γω τι.Χωρίς να θέλω να φανώ fanboy πιστεύω πως η ΑΤΙ δεν ευθύνεται για αυτό το θέμα.Ακόμη και όταν παίζω mpeg2 βίντεο η κάρτα γυρνάει σε UVD mode,στα μεγάλης ανάλυσης βίντεο που είναι ανεβασμένα πιο πάνω πολλές φορές πήγαινε τα ρολόγια και σε 3d mode(725/100)

• Replies 110
  • Created
  • Last Reply
Δοκίμασα όλα τα Video που έχει ανεβάσει ο φίλος NikosD.Με ανοιχτό το fraps το framerate ήταν κολλημενο στο 24.Cpu πήγε μέχρι 18% και αυτό μια φορά.Συνήθως ήταν στο 12%.

Μετά δοκίμασα με υποστήριξη dxva από mpc-hc και ο cpu ήταν στο 4-5%.Τα ίδια και στο kmplayer που προφανώς το τρέχει στην κάρτα γραφικών λόγω του ati stream.Δεν κράσαρε ο οδηγός της ΑΤΙ.Για να πω την αλήθεια δεν μου έχει κρασάρει ποτέ οδηγός ΑΤΙ ούτε και NVIDIA.Το πιο πιθανό στα κρασαρίσματα σας είναι να οφείλονται σε codec packs ή beta codecs ή δεν ξέρω και γω τι.Χωρίς να θέλω να φανώ fanboy πιστεύω πως η ΑΤΙ δεν ευθύνεται για αυτό το θέμα.Ακόμη και όταν παίζω mpeg2 βίντεο η κάρτα γυρνάει σε UVD mode,στα μεγάλης ανάλυσης βίντεο που είναι ανεβασμένα πιο πάνω πολλές φορές πήγαινε τα ρολόγια και σε 3d mode(725/100)

Φίλε Gregory σε καμία από τις προσπάθειες σου δεν ενεργοποιήθηκε το UVD, γιατί θα έπρεπε τα ρολόγια σου να πάνε 400/900.

Μπορείς να το δεις και με το AMD GPU Clock Tool από το status της UVD (Idle or Busy)

Άρα δεν τα έπαιξες με GPU acceleration.

Τα κρασαρίσματα από την συγκεκριμένη αφορμή έχουν μια τυχαιότητα. Δεν κρασάρει πάντα το σύστημα, πολλές φορές απλά εμφανίζει μαύρη οθόνη ή δεν κάνει τίποτα απολύτως. Εξαρτάται από τον Player, είναι πολλές οι περιπτώσεις για να τις αναλύσουμε όλες.

Το σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε DXVA από την UVD με αυτά τα clips.

Μπορεί όπως λες να μην ενεργοποιήθηκε αλλα κοιτάζοντας ταυτόχρονα στο gpuz τα ρολόγια αλλάζουν είτε σε 400/900 είτε σε 550/900 είτε σε 725/1000 και υπάρχει χρήση της gpu από 2-15%.επίσης τότε πέφτει η χρήση cpu.οπότε κάτι κάνει και η κάρτα σίγουρα

Φίλε Gregory σε καμία από τις προσπάθειες σου δεν ενεργοποιήθηκε το UVD, γιατί θα έπρεπε τα ρολόγια σου να πάνε 400/900.

Μπορείς να το δεις και με το AMD GPU Clock Tool από το status της UVD (Idle or Busy)

Άρα δεν τα έπαιξες με GPU acceleration.

Τα κρασαρίσματα από την συγκεκριμένη αφορμή έχουν μια τυχαιότητα. Δεν κρασάρει πάντα το σύστημα, πολλές φορές απλά εμφανίζει μαύρη οθόνη ή δεν κάνει τίποτα απολύτως. Εξαρτάται από τον Player, είναι πολλές οι περιπτώσεις για να τις αναλύσουμε όλες.

Το σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε DXVA από την UVD με αυτά τα clips.

ΛΑΘΟΣ..

Μπορεί όπως λες να μην ενεργοποιήθηκε αλλα κοιτάζοντας ταυτόχρονα στο gpuz τα ρολόγια αλλάζουν είτε σε 400/900 είτε σε 550/900 είτε σε 725/1000 και υπάρχει χρήση της gpu από 2-15%.επίσης τότε πέφτει η χρήση cpu.οπότε κάτι κάνει και η κάρτα σίγουρα

ΣΩΣΤΟ..

Κάνει άλλες δουλειές που τις έχεις ορίσει από τον Catalyst Manager στα Settings του Video.

Είναι διεργασίες που σχετίζονται κυρίως αλλά όχι μόνο με το post-processing του Avivo και όχι με αυτό καθ' αυτό το acceleration.

Το VLC ας πούμε ανεβάζει πολύ την χρήση GPU κατά την διάρκεια του GPU acceleration, γιατί δίνει αρκετή δουλειά και στην CPU και μεταφέρει πολλά data πάνω στο bus του PCI-Express.

Δοκιμασα με media player classic home cinema και windows media player

..και κρασαρε.

Στη blue screen εγραφε: Attempt to reset the display driver and recover from timeout failed

atikmpag.sys

Δοκιμασα και τον klmplayer που νομιζω εχει δικους τους codecs

Το βιντεο επαιξε. Βεβαια ειχε κατι κολληματακια που κ που, αλλα δεν αλλαξα κατι στους internal+external codecs.Τι ρυθμισεις πρεπει να θεσω εκει;

Η χρηση cpu ηταν στο 12-13%

Καλές δοκιμές όπως τις περιγράφεις.

Δοκίμασε αν δεν σου κάνει κόπο, τα δύο καινούργια clips που έβαλα.

Είναι μεγαλύτερα, πιο επαγγελματικά και με πιο ωραίο περιεχόμενο.

Τα πρώτα ήταν πιο φτωχά, ήταν η αρχή.

Μα όλες οι δοκιμές που έκανα μέχρι τώρα ήταν πάνω στα youtube videos και όχι στα δικά σου! Μάλιστα το life in garden που κατέβασα απο youtube μου βγήκε 265mb .

Gregory κάποιες ερωτήσεις :

1)Θα ήθελα να ξέρω ποια κλίπς(το όνομα τους) και με ποιον player-codec ήταν κολλημένα στα 24 καρέ.

2)Όταν ο mpc χρησιμοποιεί την κάρτα , φαίνεται η λέξη dxva κάτω απο το play-button.Σιγουρέψου ότι συμβαίνει αυτό στα συγκεκριμένα κλιπς.

3)Εννοείται ότι δεν είναι προφανές πως ο kmp χρησιμοποιεί ati-stream! Κάνε τον κόπο και την ώρα της αναπαραγωγής πήγαινε menu, filters και ενημέρωσε τι codec χρησιμοποιεί.

Ευχαριστώ/

το quicktime pro τα παιζει κανονικοτατα σε πληρη οθονη, πλην ομως, με ψιλοκαθυστερημενα fps...ενιωθα κατι να ζοριζετε η ο επεξεργασης η η καρτα γραφικων τα φρειμς...ομως δεν ειναι λογικο η gpu...αρα δεν χρησιμοποιηθηκε ποτε..!! παρολα αυτα ειναι κατα καποιο βαθμο θεμα εφαρμογης...πλην ομως μονο 1 στα 10 λειτουργει...οποτε κατι παιζει και με το θεμα οδηγοι και υποστηριξη της καρτας γραφικων, χρειαζεται καλυτερη δειχειρηση η gpu...το πιστευω αυτο...

Μα όλες οι δοκιμές που έκανα μέχρι τώρα ήταν πάνω στα youtube videos και όχι στα δικά σου! Μάλιστα το life in garden που κατέβασα απο youtube μου βγήκε 265mb .

Gregory κάποιες ερωτήσεις :

1)Θα ήθελα να ξέρω ποια κλίπς(το όνομα τους) και με ποιον player-codec ήταν κολλημένα στα 24 καρέ.

2)Όταν ο mpc χρησιμοποιεί την κάρτα , φαίνεται η λέξη dxva κάτω απο το play-button.Σιγουρέψου ότι συμβαίνει αυτό στα συγκεκριμένα κλιπς.

3)Εννοείται ότι δεν είναι προφανές πως ο kmp χρησιμοποιεί ati-stream! Κάνε τον κόπο και την ώρα της αναπαραγωγής πήγαινε menu, filters και ενημέρωσε τι codec χρησιμοποιεί.

Ευχαριστώ/

Είχα την εντύπωση ότι έπαιζες με τα "δικά" μου clips που δεν είναι δικά μου, από το YouTube τα έχω κατεβάσει για να διευκολύνω τα tests, γιατί τα πρώτα μου 5 links ήταν απ' ευθείας συνδέσεις στο YouTube και μπορεί να υπήρχε μπέρδεμα για το πως θα κατεβάσουμε τις UHD (4096 x 2304) εκδόσεις.

Αυτά που έχεις κατεβάσει δεν ξέρω ποια είναι - 265ΜΒ - δεν βρήκα κάποιο στο YouTube.

Η ουσία δεν αλλάζει, είναι ίδια.

Δεν υπάρχει DXVA με αυτά τα clips

Προς ενημέρωση όλων, όλα αυτά τα clips τα παίζουν οι 4core processors, γιατί παρόλη την υψηλή ανάλυση έχουν πολύ χαμηλό bit rate < 10Mbps

Έχω στην διάθεση μου clips με ανάλυση 3840 x 2160 με bitrate από 134Mbps έως 275Mbps!

Τα 10 sec είναι 340ΜΒ στον σκληρό δίσκο.

Τα έχω δοκιμάσει σε 4core Xeon και γέμισαν οι 8 logical cores στο 100% και έχανε frames

Ειναι αξιον αποριας το γιατι δεν καταλαβαινουμε οτι ο κυριος "υπευθυνος" για την σωστη αναπαραγωγη ειναι ο video player...

Τι θα σου κανει ο driver η το PC εαν κρασαρει η αδυνατει ο player?

Απουσια υποστηριξης των codecs δεν δικαιολογει "κρασαρισμα". Θα επρεπε να συμβει αυτο με την Nvidia (ηχος χωρις εικονα).

Το κρασαρισμα οφειλεται μονο στην απουσια - αδυναμια υποστηριξης του codec + του driver απο το player.

Ειναι απολυτως ετσι...

Τότε πως εξηγείς το γεγονός ότι ο WMP12 - built in στα Windows 7 - μπορεί και παίζει κανονικά και χωρίς artifacts τα HD H.264 (1920 x 1080) αλλά :

1) Στα SD έχουμε artifacts - από κάποιον Catalyst driver και μετά

2) Στα μεγαλύτερης ανάλυσης από SD και έως Full HD - 1920 x 1080 είμαστε ΟΚ

2) Στα UHD (πάνω από 1920 x 1080) έχουμε μαύρη οθόνη ή crash.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι το DXVA path για τα H.264 που έχει φτιάξει η ATI μέσα στον driver της, έχει τα μαύρα του τα χάλια.

Γιατί πρέπει οι εταιρείες να πειράξουν τον κώδικα του video player για να υποστηρίξουν τα UHD ?

Γιατί η ΑΤΙ δεν κράτησε ενιαίο το DXVA path σε όλες τις αναλύσεις του H.264 ?

Windows 7 x64, 4670 512ΜΒ, E8600, G33, 2GB DDR2, Vertex 30GB, Cat 10.7

Οι ρυθμίσεις του Splash Pro:

15344749.jpg

Οι ρυθμίσεις του Media Player Classic - Home Cinema x64 (EVR) :

16628900.jpg

Λοιπόν, ξεκινάμε με H264 Standar Definition με Uber 1337 rip απο γνώστες του x264.

12011275.th.jpg

Τραγικό...

Και δοκιμή του YouTube_-_The_Birth_of_a_Violin-4096x2304_24fpsRef1

45289906.th.jpg

67317722.th.jpg

Αυτό που παρατήρησα είναι οτι το video παίζει κανονικά και η κάρτα ανταποκρίνεται αλλά κάπου για κάπoιο λόγο έχουμε overflow και κολλάει με σημάδι ένα πράσινο τετραγωνάκι κάτω αριστερά.. Σε καμία περίπτωση δεν κράσαρα.

Ο wmp12 απλά έδειχνε μαύρο και κόλαγε με το κλικ που του έκανα και το Splash Pro προσπαθούσε να ξεκινήσει αλλά δεν το κατάφερνε.

->Αυτό που κατάλαβα είναι οτι μόνο στα SD H264 έχει θέμα ο driver. Στα ultra HD τρώνε σκάλωμα οι players.

EDIT: Με cyberlink PDVD 10 κόλλησε το pc χωρίς να κρασάρει.

Windows 7 x64, 4670 512ΜΒ, E8600, G33, 2GB DDR2, Vertex 30GB, Cat 10.7

Αυτό που παρατήρησα είναι οτι το video παίζει κανονικά και η κάρτα ανταποκρίνεται αλλά κάπου για κάπoιο λόγο έχουμε overflow και κολλάει με σημάδι ένα πράσινο τετραγωνάκι κάτω αριστερά.. Σε καμία περίπτωση δεν κράσαρα.

Ο wmp12 απλά έδειχνε μαύρο και κόλαγε με το κλικ που του έκανα και το Splash Pro προσπαθούσε να ξεκινήσει αλλά δεν το κατάφερνε.

->Αυτό που κατάλαβα είναι οτι μόνο στα SD H264 έχει θέμα ο driver. Στα ultra HD τρώνε σκάλωμα οι players.

Αν τα ρολόγια της κάρτας δεν είναι της UVD δηλαδή 400/900, δεν έχεις GPU acceleration

Άσε την GPU, μην περιμένεις βοήθεια από εκεί.

Με τον E8600 τα παλεύεις τα clips ? Είναι smooth και με το σωστό frame rate ?

Μέχρι εκεί που κολλάνε παίζουν σωστά fps. Απλά όπως παίζουν σε μια στιγμή κολλάνε.

το συγκεκριμένο κολλάει στα 7sec και μετά αμα το scrollάρω συνεχίζει και ξανακολλάει μερικά δευτερα πιο μετά κλπ.

Μέχρι εκεί που κολλάνε παίζουν σωστά fps. Απλά όπως παίζουν σε μια στιγμή κολλάνε.

το συγκεκριμένο κολλάει στα 7sec και μετά αμα το scrollάρω συνεχίζει και ξανακολλάει μερικά δευτερα πιο μετά κλπ.

Αυτό που περιγράφεις είναι αδυναμία processing της CPU. Τίποτα άλλο.

Κι αφού έχεις έναν από τους δυνατότερους Dual Core, πάμε σε triple core της AMD για να δούμε αν θα παίξουν.

Με 4core παίζουν σίγουρα και εύκολα, τα συγκεκριμένα βέβαια.

Μια γρήγορη δοκιμή με MPCHC και το YouTube_-_4096p_Test.mp4, στο setup της υπογραφής (4850, 10.7 official, W7 x64) έληξε γρήγορα και άδοξα σε μπλέ οθόνη. Θα δοκιμάσω περισσότερα όταν έχω χρόνο.

Αυτά που έχεις κατεβάσει δεν ξέρω ποια είναι - 265ΜΒ - δεν βρήκα κάποιο στο YouTube.

Αυτά που έχω είναι όλα τα 4κ κλίπ του youtube που παρέθεσες εδώ και έχουν κατέβει με Freemake Video Downloader.

Έχω στην διάθεση μου clips με ανάλυση 3840 x 2160 με bitrate από 134Mbps έως 275Mbps!

Ρίξε κανα link να γουστάρουμε!

Εγώ δοκίμασα σε laptop 3ετίας με διπύρηνο amd turion 64 tl-50 1.6GHz, 2gb ram και geforce go 7400, τα δύο βιντεάκια life in the garden και birth of the violin. Αποτελέσματα τα εξής: με mpc-hc παίζει πάντα μόνο ήχο χωρίς εικόνα, με οποιοδήποτε codec. Με vlc παίζει ήχο και ένα frame τώρα ένα μετά από 30 δευτερόλεπτα. CPU usage και με τα δύο περίπου 30-35%. Με KM Player χωρίς να αλλάξω κάτι στις ρυθμίσεις του παίζει με ήχο και εικόνα κανονικά αλλά με framerate περίπου στα 14-16fps σταθερά. CPU Usage 50-55%.

Έπειτα δοκίμασα στο pc της υπογραφής με τον 920 στα 4,2GHz μόνο με mpc-hc και παίζει άψογα με τον εσωτερικό codec του mpc, χωρίς dxva, κολλημένα 24fps και με cpu usage 6-8%. Στην πρώτη ευκαιρία θα δοκιμάσω και με τα άλλα δύο και θα ποστάρω. Σε μένα η κάρτα γραφικών μένει σε 3D mode (1000-1300 στην προκειμένη περίπτωση) σε όλη τη διάρκεια του βίντεο.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.