Jump to content

Σωληνες, ρακορ και κανα δυο αλλες ερωτησεις

omnio1416003277

Recommended Posts

Καλησπερα σε ολους. Εχω παρα παρα πολυ καιρο να ασχοληθω με το φορουμ λογω υποχρεωσεων αλλα τον τελευταιο καιρο χαλαρωσα οποτε ειπα να ασχοληθω με την υδροψηξη μου! Ειχα ενα tai-chi με την μαμα υδροψηξη αλλα μετα απο συμβουλες του μαριου εγιναν πολλες αλλαγες. Τωρα πια αλλαξα κουτι και εχω ενα nzxt tempest το οποιο παρολο που ειναι αρκετα παραξηγημενο κουτι θεωρω οτι εχει πολλες δυνατοτητες ακομα και για δυο κιτ. Εχει 2χ120 μπροστα (τους ξεχναμε γιατι ειναι οι δισκοι), 2χ140 στο ταβανι με χωρο για rad απο κατω καθως και 1χ120 στο πισω μερος (εκει καθεται ενα μικρο rad).

Σκεφτηκα λοιπον να κανω το εξης: ενα διπλο ψυγειο στο ταβανι και αναλαμβανει cpu και ενα μονο στο πισω μερος που να εχει την gpu. Για τα παρελκομενα της μητρικης σκεφτομαι η να τα μοιρασω η να τα βαλω στο πρωτο κυκλωμα. Εχω ψιλοκαταληξει ακομα και στα res αλλα ξαφνικα παρουσιαστηκε ενα προβλημμα. Μαλλον θα φταιει το γεγονος οτι τα εχω παρατησει εδω και καιρο. Μπηκα στην alphacool και επελεξα καποια κομματια αλλα μολις εφτασα στους σωληνες ειδα πολλα νουμερα. Εγω ειχα μεινει σε λιγοτερες επιλογες και τωρα ξαφνικα το πανερι μεγαλωσε!!! 8/6, 10/8, 11/8, 13/10, 16/12, 17,4/13 και 19/13. Πως μπορω να ξερω τι ταιριαζει καλυτερα στο projectaki μου? Ολα τα components που εχω συγκεντρωσει ειναι 1/4 της ιντσας οποτε θα πρεπει να παρω τα αντιστοιχα ρακορ. Αν ομως βαλω μικροτερης διαμετρου σωληνα σε σχεση με τα ρακορ δεν θα εχω προβλημμα? Επισης πριν το στησω υπαρχει κανενας τροπος να ξερω απο πριν τι τυπου ρακορ και ποσα θα χρειαστω? πχ 10 γωνιες και 14 ισια (τυχαια τα νουμερα).

Επισης εχει σημασια ποση χωρητικοτητα θα ειναι το reservoir? Εχω καταληξει σε δυο (ενα για καθε κυκλωμα) που μπαινει σε 5,25 με χωρητικοτητα 120 ml προκειμενου να γλυτωσω χωρο και να μπουν στο κατω μερος οι αντλιες. Και μια τελευταια ερωτηση. Σκεφτομαι να βαλω 2 Laing DDC-1RT/Plus/12V (500l/h). Θα ειναι αρκετες η θα πρεπει να τα σκασω και παω σε Laing D5-Pump 12V. Η διαφορα ειναι 40 ευρω ανα τεμαχιο....

Ο κυριως σκοπος του ολο project ειναι πιο πολυ για θερμοκρασιες και οχι τοσο για το θεμα της φασαριας. Δεν θα παιξω με κλοκια (λεμε τωρα.....) αλλα επειδη τρεχει 24/7 θελω να γινει καλη δουλεια.

Ευχαριστω εκ των προτερων!!!

Βασικα γιατι για τοσο λιγα components σκεφτεσαι να βαλεις 2 κυκλωματα?

Δεν νομιζω οτι υπαρχει λογος.

Και με ενα κυκλωμα μια χαρα θα κανεις τη δουλεια σου.

Επισης το κυκλωμα λες οτι θα ειναι 1/4 της ιντσας. Εισαι σιγουρος για αυτο?

Αν αυτο το συμπερασμα το εβγαλες βλεποντας οτι τα components δεχονται ρακορ G1/4, εισαι λαθος.

Το G1/4 ειναι το σπειρωμα του ρακορ και οχι το σημειο που συνδεεται ο σωληνας.

Το σημειο που συνδεεται ο σωληνας το αναφερεις παραπανω με τα 13/10, 16/13 κτλ.

Πρεπει να αποφασισεις τι σωληνες θα βαλεις (3/8, 1/2) και τι μαρκα ακριβως (Clearflex, Tygon κτλ) ωστε να αποφασισεις και τι ρακορ θα παρεις.

Το 13/10, 19/13 κτλ αναφερεται καθαρα στο σωληνα και δειχνει πρωτα την εξωτερικη διαμετρο του σωληνα (19mm) και μετα την εσωτερικη διαμετρο του σωληνα (13mm).

Ελπιζω να εγινα κατανοητος και να μην σε μπερδεψα παραπανω.

Πρωτα απ'ολα αποφασισε τι σωληνες θα χρησιμοποιησεις. Στους σωληνες το χαρακτηριστικο ειναι πρωτα απ'ολα η εσωτερικη διαμετρος και μετριεται σε ιντσες (3/8, 1/2 της ιντσας).

Οταν αποφασισεις το μεγεθος του σωληνα μετα αποφασισε και τη μαρκα ωστε να δεις και ποια ειναι η εξωτερικη διαμετρος.

Μολις αποφασισεις και τη μαρκα εχεις τα 2 βασικα χαρακτηριστικα (εσωτερικη διαμετρος, εξωτερικη διαμετρος) ωστε να αποφασισεις και τι ρακορ θα παρεις.

Σχεδον με καλυψες πληρως. Οντως το 1/4" αναφερεται στο σπειρωμα των ρακορ που κουμπωνει επανω και δεν το επιασα... Παντα πηγαινα by the book η με ετοιμα κυκλωματα εξου και η αγνοια μου. Τωρα ενας ανηψιος μου με εβαλε στο τρυπακι και τα σκαλιζω σιγα σιγα.

Ναι το προσεξα οτι το νουμερο αντιστοιχει στις 2 διαμετρους. Αρα συμφωνα με τα λεγομενα σου το 3/8 αντιστοιχει στο δευτερο νουμερο δηλαδη σε σωληνα 13/10 και το 17,4/13 και 19/13 στην μιση ιντσα. Και παλι ομως δεν ξερω τι σωληνα να επιλεξω για το κυκλωμα. Η επιλογη για δυο κυκλωματα εγινε (η μαλλον θα γινει...) γιατι η μητρικη θα ειναι full watered. Οποτε δεν ειναι θεμα τοσο θερμοκρασιας αλλα ταχυτητας και κινησης του υγρου. Αν βεβαια δεν ισχυει κατι τετοιο με γλυτωσες απο επιπλεον εξοδα...:pleasantry:

Αν τελικα παρω την Laing D5-Pump 12V θα αντεξει απο μονη της ενα αρκετα μεγαλο κυκλωμα? Ακομα και βαλω ενα δευτερο μονο ψυγειο για να περναει ξανα το υγρο πριν παει στην gpu? Δηλαδη αντλια -> cpu -> μονο rad -> gpu -> N/B -> S/B -> res -> μεγαλο rad

Για την χωρητικοτητα του res εχεις να μου δωσεις καμια ιδεα? Παιζει ρολο? Η λογικη λεει οτι οσο πιο πολυ υγρο χωραει τοσο πιο πολυ θερμοτητα απαγεται. Αλλα εχει τοσο διαφορα ωστε να πρεπει να βαλω μεγαλυτερο? Θυμαμαι στο tai-chi ειχε ενα μικρουλι διπλα απο την αντλια.

υγ: το παχος του σωληνα ειναι λοιπον η διαφορα των διαμετρων των ομοκεντρων κυκλων. Στο 19/13 το παχος ειναι 6 χιλιοστα. Δεν ειναι μεγαλο νουμερο αρα και πιο δυσκαμπτος?

Ας το παρουμε απο την αρχη.

Για τα πραγματα που θελεις να ψυξεις, μια δυνατη αντλια (laing D5, Swiftech MCP655) δεν θα εχει προβλημα να κινησει το υγρο. Και τετραπλο ψυγειο να ειχες με ενα μονο ακομα παλι δεν θα ειχε προβλημα. Μεχρι εκει βεβαια.

Το τανκ δεν το ειδα ποτε ως μεσο αποβολης της θερμοτητας παρα ως μεσο πληρωσης και εξαερωσης του κυκλωματος, αρα και ενα μονό να παρεις (one bay 5 1/4) μια χαρα θα κανεις τη δουλεια σου. Η θερμοτητα απαγεται μεσα στο ψυγειο και οχι στο τανκ. Το τανκ το πιο πιθανο να ειναι plexyglass αρα δεν υπαρχει διαφορα στην απαγωγη της θερμοτητας απο εκει.

Για τους σωληνες τωρα.

Λογικο ειναι οσο μεγαλυτερο το παχος του σωληνα τοσο πιο δυσκολα να μπορεις να κανεις λουπες μεσα στο κουτι.

Το θεμα ειναι ομως οτι αν παρεις σωστα ρακορ, μπορει να μην χρειαζεται να κανεις καθολου κυκλους, γωνιες και σπασιματα μεσα στο κουτι σου.

Αποψη μου ειναι οτι με ενα σωληνα 3/8, θα εισαι μια χαρα.

Οι επωνυμες μαρκες ολες ειναι καλες, δεν θα σου κανουν δηλαδη τσακισματα.

Κοιτα για Clearflex, Primochill, Koolance, Tygon.

Οι διαστασεις που κοιτας για ρακορ 3/8 της ιντσας ειναι : 13/10.

Οτι αλλο θελεις, εδω ειμαστε.

Ναι συμφωνω οτι το ψυγειο κανει απαγωγη της θερμοτητας αλλα στο τανκ δεν ανακυκλωνεται το νερο? Οχι βεβαια στο βαθμο που το κανει το ψυγειο απλα προσπαθω να καταλαβω αν παιζει ρολο η χωρητικοτητα. Τα δυο ρεζερβουαρ θα τα επαιρνα μονο εαν εβαζα δυο κυκλωματα. Αλλα αφου προτεινεις οτι και με ενα κυκλωμα ψυχονται και τα 4 μερη τοτε δεν εχω λογο να μπλεξω με διπλες αντλιες και τανκ. Η ιδεα να βαλω αλλο ενα μικρο ψυγειο πως σου φαινεται? Μπορει να πεσει η ροη του νερου αλλα θα κρυωνει εστω και λιγο το υγρο πριν φτασει στην gpu.

Ευχαριστω για τις αμεσες και περιεκτικες απαντησεις!

Σωστη ειναι η ιδεα σου να βαλεις ενα ακομα ψυγειο πριν τη gpu. Οι περισσοτεροι ακομα και με 3πλο ψυγειο το κανουν αυτο, ωστε να ριξουν λιγο ακομα τη θερμοκρασια πριν φτασει στη καρτα γραφικων.

Οταν αποφασισεις τα πραγματα που θελεις να παρεις, ριξε ενα ποστ εδω να δουμε αν ολα ειναι σωστα και ταιριαζουν μεταξυ τους.

ριξε μια ματια στο καλαθι εδω να παρεις μια ιδεα.

Με πασα επιφυλαξη βεβαια μιας και δεν το εχω δουλεψει το κουτι σου

αλλα κρινοντας απο φωτογραφιες του

συμπεραινω οτι μπορει να παρει μόνο λεπτο 2χ140 ψυγειο εσωτερικα και λεπτο/μεσαιο 120αρι πισω

Για οικονομια χωρου επισης προτεινω λυση τανκ με θεση για ενσωματωση της αντλιας

(κυκλοφορει αντιστοιχο και για την D5 αλλα θεωρω την DDC1T plus, σαφεστατα επαρκη για το κυκλωμα σου)

τα ρακορ ειναι απλα ενδεικτικα και υπολογιζω χοντρικα οτι θα χρειαστεις τα εξης

(εαν προσθεσεις κι αλλα μπλοκ φυσικα θα χρειαστεις κι αλλα ρακορακια)

επισης δεν εχω βαλει m/b block μιας και δεν ξερω το μοντελο της μητρικης σου

- ενδεχομενως να χρειαστει και mosfet blocks -

pump: 1 x 90 out

tank: 1 x straight in

dual radiator: 1 x straight in & 1 x 45 out

cpu waterblock: 1 x 45 in & 1 x 45 out

m/b waterblock: 1 x 45 in & 1 x 45 out

single radiator: 1 x 45 in & 1 x 45 out

vga waterblock: 1 x 45 in & 1 x 90 out

η δουλεια σιγουρα μπορει να γινει και εξολοκληρου με ισια ρακορ

αλλα προσωπικα θεωρω τα 45αρια στελεχωτα περιστρεφομενα, αρκετα πιο ευελικτα

Η αποσταση της μητρικης (μετρημενη απο τον πανω πανω πυκνωτη) μεχρι το κατω μερος των ανεμιστηρων ειναι 30mm οποτε θεωρητικα χωραει ψυγειο με παχος max 3mm. Στο μηκος δεν εχω προβλημα γιατι εχει αρκετο χωρο. Επισης ο εν λογω πυκνωτης ειναι πολυ κοντα στο πισω μερος της καρτας οποτε μπορει να μην υφισταται καν προβλημα με τα 3mm. Στο δευτερο ψυγειο δεν νομιζω να εχω προβλημμα δεδομενου οτι ειναι εξωτερικο. Η μητρικη μου ειναι η P965 Platinum (http://eu.msi.com/index.php?func=proddesc&maincat_no=1&cat2_no=&cat3_no=&prod_no=266#) και η vga NX8600GT-TD512EZ/D2 (http://eu.msi.com/index.php?func=proddesc&maincat_no=130&cat2_no=&cat3_no=&prod_no=1321). Ξερω ξερω αισχος μητρικη..... αλλα ηταν η μοναδικη που μπορουσα να αγορασω τοτε... Η vga ειναι απο εγγυηση-διαφορα χρηματων απο μια 7600gt επισης με passive cooling.

Λογικα λοιπον χρειαζομαι ψυξη για το n/b και το s/b αλλα αν μπορεις να με βοηθησεις με τους mosfet. Αν μπορεις δες και αυτα να μου πεις την γνωμη σου:

rad: Alphacool NexXxoS Pro II - Rev. 2 & Alphacool NexXxoS Xtreme I - Rev. 2

res: Alphacool Repack-cooling Slot-In Black

pump: Laing D5-Pump 12V D5-Vario 1/2" AG

cpu block: Alphacool HF 14 Yellowstone - S / R / S Sockel 775/1366/1156

gpu block: Alphacool SP-N Silver GeForce 4x - GF8600 GT/GTS

tubes: tubing Masterkleer 13/10mm UV-active black (3/8'ID)

και για ρακορ:

1) http://www.alphacool.com/product_info.php/info/p235_Screw-connector-external-thread-G1-4--on-13-10---knurled---black-nickel-plated.html

2) http://www.alphacool.com/product_info.php/info/p245_Screw-connector-external-thread-45--176--G1-4--on-13-10-rotatable---black-nickel-plated.html

3) http://www.alphacool.com/product_info.php/info/p231_Screw-connector-angle-external-thread-G1-4--on-13-10-rotatable---compact---black-nickel-plated.html

Ολες οι επιλογες μου ειναι απο την alphacool.com και αυτο γιατι ειχα ενα λογαριασμο απο παλια. Δεν σημαινει οτι θα τα παρω απο εκει υποχρεωτικα αλλα αν τα εγκρινεις τοτε με βολευει. Τα ρακορ που προτεινεις ειναι αυτα που εχω βαλει κι εγω αλλα διαφορετικη μαρκα,σωστα?

Επισης η επιλογη της αντλιας (ειναι και αρκετα ακριβη 117,5 ευρα) ειναι γιατι ενας φιλος με τρομαξε οτι λογω του σχετικα μεγαλου κυκλωματος δεν μου φτανει αντλια με 400-500lt/h.... Δεν ξερω αν ισχυει βεβαια.... Αλλα αν τελικα πρεπει να παρω αυτην την αντλια θα δεις οτι ειναι 1/2". Υπαρχουν ρακορ που το αλλαζουν κατευθειαν σε 13/18 ή πρεπει να παω απο 1/2" σε 1/4" και μετα σε 13/18?

Ευχαριστω και παλυ παρα πολυ!!!!

Η αποσταση της μητρικης (μετρημενη απο τον πανω πανω πυκνωτη) μεχρι το κατω μερος των ανεμιστηρων ειναι 30mm οποτε θεωρητικα χωραει ψυγειο με παχος max 3mm. Στο μηκος δεν εχω προβλημα γιατι εχει αρκετο χωρο. Επισης ο εν λογω πυκνωτης ειναι πολυ κοντα στο πισω μερος της καρτας οποτε μπορει να μην υφισταται καν προβλημα με τα 3mm. Στο δευτερο ψυγειο δεν νομιζω να εχω προβλημμα δεδομενου οτι ειναι εξωτερικο. Η μητρικη μου ειναι η P965 Platinum (http://eu.msi.com/index.php?func=proddesc&maincat_no=1&cat2_no=&cat3_no=&prod_no=266#) και η vga NX8600GT-TD512EZ/D2 (http://eu.msi.com/index.php?func=proddesc&maincat_no=130&cat2_no=&cat3_no=&prod_no=1321). Ξερω ξερω αισχος μητρικη..... αλλα ηταν η μοναδικη που μπορουσα να αγορασω τοτε... Η vga ειναι απο εγγυηση-διαφορα χρηματων απο μια 7600gt επισης με passive cooling.

Λογικα λοιπον χρειαζομαι ψυξη για το n/b και το s/b αλλα αν μπορεις να με βοηθησεις με τους mosfet. Αν μπορεις δες και αυτα να μου πεις την γνωμη σου:

rad: Alphacool NexXxoS Pro II - Rev. 2 & Alphacool NexXxoS Xtreme I - Rev. 2

res: Alphacool Repack-cooling Slot-In Black

pump: Laing D5-Pump 12V D5-Vario 1/2" AG

cpu block: Alphacool HF 14 Yellowstone - S / R / S Sockel 775/1366/1156

gpu block: Alphacool SP-N Silver GeForce 4x - GF8600 GT/GTS

tubes: tubing Masterkleer 13/10mm UV-active black (3/8'ID)

και για ρακορ:

1) http://www.alphacool.com/product_info.php/info/p235_Screw-connector-external-thread-G1-4--on-13-10---knurled---black-nickel-plated.html

2) http://www.alphacool.com/product_info.php/info/p245_Screw-connector-external-thread-45--176--G1-4--on-13-10-rotatable---black-nickel-plated.html

3) http://www.alphacool.com/product_info.php/info/p231_Screw-connector-angle-external-thread-G1-4--on-13-10-rotatable---compact---black-nickel-plated.html

Ολες οι επιλογες μου ειναι απο την alphacool.com και αυτο γιατι ειχα ενα λογαριασμο απο παλια. Δεν σημαινει οτι θα τα παρω απο εκει υποχρεωτικα αλλα αν τα εγκρινεις τοτε με βολευει. Τα ρακορ που προτεινεις ειναι αυτα που εχω βαλει κι εγω αλλα διαφορετικη μαρκα,σωστα?

Επισης η επιλογη της αντλιας (ειναι και αρκετα ακριβη 117,5 ευρα) ειναι γιατι ενας φιλος με τρομαξε οτι λογω του σχετικα μεγαλου κυκλωματος δεν μου φτανει αντλια με 400-500lt/h.... Δεν ξερω αν ισχυει βεβαια.... Αλλα αν τελικα πρεπει να παρω αυτην την αντλια θα δεις οτι ειναι 1/2". Υπαρχουν ρακορ που το αλλαζουν κατευθειαν σε 13/18 ή πρεπει να παω απο 1/2" σε 1/4" και μετα σε 13/18?

Ευχαριστω και παλυ παρα πολυ!!!!

για να λες οτι ειναι 1/2 οι σωληνες που περνει η αντλια μαλλον μιλας για D5 για να αλλαζεις το σωληνα που μπορεις να βαλεις εχεις 2 λυσεις η να ανοιξεις σπειρωμα G1/4 πανω στην αντλια η να παρεις ενα καπακι π.χ http://www.aquatuning.de/product_info.php/info/p5039_EK-Water-Blocks-EK-D5-X-TOP---Acetal-G1-4-Rev--2.html και ετσι να μπορεις να βαλεις οτι ρακορ θελεις επανω + οτι σου δινει και επιλογη για την εισοδο να τι βαλεις απο τι πανω μερια η μπροστα αναλογα τι σε βολευει ωστε να μην μπλεκεις με γωνιες κτλ

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.