Jump to content

Μία απαίσια εικόνα: οι δρόμοι της νυχτερινής Αθήνας

jax

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Προχτές τα ξημερώματα γύρω στις πέντε παρά χρειάστηκε να πάω στον Πειραιά για να παραλάβω συγγενικό μου πρόσωπο που ερχόταν από την Κρήτη.

Είχα αρκετό καιρό να κυκλοφορήσω στην Αθήνα τέτοια ώρα και πραγματικά στην διαδρομή είδα πράγματα και θαύματα .

Διασχίζοντας την Πατησίων με την μοτοσικλέτα μου (την αναφέρω για να σας δείξω ότι είχα καλύτερη αντίληψη εικόνων και ήχων) είδα την Πατησίων να έχει μετατραπεί σε λαϊκή μαύρης σάρκας όπου ανά 50 μέτρα οι κοπέλες με προκλητικές στάσεις, κινήσεις αλλά και λεκτικά διαλαλούσαν το εμπόρευμα τους!!! Πίσω και σε απόσταση αναπνοής οι προστάτες τους (νταβατζήδες επί το λαϊκότερο) περίμεναν να εισπράξουν το μερίδιο τους από τα κέρδη της! βραδιάς!!!

Βέβαια για να είμαι ακριβής το θέαμα αυτό το βλέπω τον τελευταίο καιρό κάθε βράδυ μετά της 9.00 που κλείνουν τα εναπομείναντα μαγαζιά του συγκεκριμένου δρόμου. Αυτό που μου έκανε εντύπωση όμως στην πρωινή μου διαδρομή ήταν ο αριθμός των κοριτσιών και φυσικά το εύρος της διαδρομής (πιάτσας) το οποίο ξεκινούσε από αρχή του δρόμου δηλ. τον σταθμό της Αγ. Βαρβάρας και έφτανε στο ύψος της Αγ. Μελετίου.

Συνεχίζοντας λοιπόν την διαδρομή μου πιο κάτω είδα ομάδες αλλοδαπών με τεράστιους σάκους στον ώμο να εναποθέτουν την πραμάτεια τους στα πεζοδρόμια του ΟΤΕ και της ΑΣΟΕ για να είναι έτοιμοι να την πουλήσουν στους Αθηναίους που πηγαίνουν πρωί πρωί στην δουλειά τους.

Athens_tromaktiko

Φτάνοντας στο ύψος του Πολυτεχνείου είδα τις γνωστές καθημερινές από τις βραδινές ώρες σκηνές με τους εξαρτημένους νέους (και όχι μόνο) να κανονίζουν την συναλλαγή με τους εμπόρους φανερά, χαλαρά και άνετα όπως ψωνίζουμε εμείς γάλα από τον φούρνο της γειτονιάς μας!!!

Στρίβοντας από την Πατησίων προς την Ομόνοια ξαφνιάστηκα από το πλήθος των ανθρώπων που χωρισμένοι σε διάφορες ομάδες μιλούσαν οι περισσότεροι έντονα και σε κατάσταση μέθης με λόγια ακαταλαβίστικα για μένα. Πάνω και μπροστά από την είσοδο του μετρό δυο μισόγυμνοι νεαροί χτυπιόντουσαν μεταξύ τους αλύπητα ενώ γύρω τους είχε σχηματισθεί ένας κύκλος από ανθρώπους οι οποίοι παρακολουθούσαν το θέαμα ευχαριστημένοι!!!

Κατεβαίνοντας την Αγ. Κωνσταντίνου και στρίβοντας αριστερά την Μενάνδρου βλέπω κάποιους να κυνηγιόνται μέσα στο δρόμο και μάλιστα παρατήρησα ότι δύο εξ αυτών κρατούσαν στα χέρια μικρά λοστάρια. Η αλήθεια είναι ότι φοβήθηκα για το τι θα επακολουθούσε αλλά όλοι μαζί, κυνηγημένοι και διώκτες έστριψαν την Ζήνωνος αριστερά οπότε ευτυχώς για μένα έχασα την συνέχεια.

Έφτασα επί τέλους την Πειραιώς και στρίβοντας δεξιά είδα ανοικτό το δρόμο και άνοιξα το γκάζι της μοτοσικλέτας μου για να φύγω γρήγορα μια και με όλα αυτά που παρατηρούσα είχα ήδη αργήσει για τον προορισμό μου. Όμως πιο κάτω στην διασταύρωση περίπου με τον Κηφισό με προσπέρασαν ξυστά δυο αυτοκίνητα με ιλιγγιώδη ταχύτητα και χάθηκαν σε δευτερόλεπτα στο βάθος του δρόμου αφήνοντας πίσω τους την μυρουδιά της άκαυτης βενζίνας από τις σίγουρα πειραγμένες μηχανές τους.

Με την ψυχή στο στόμα επιτέλους έφτασα και μπήκα στο λιμάνι από την είσοδο Ε2. Έσβησα την μηχανή και μια και το πλοίο ακόμα δεν είχε φτάσει έκανα μια αναδρομή σε όλα όσα είδα και άκουσα. Τ

ότε συνειδητοποίησα ότι εκτός από τους δύο οδηγούς για τους οποίους δεν θα μπορούσα να ξέρω την εθνικότητα τους όλοι οι άλλοι που βρέθηκαν στην διαδρομή μου ήταν αλλοδαποί εκ των οι οποίων για να είμαι ακριβής οι περισσότεροι δεν ήταν οι φτωχοί λαθρομετανάστες που δουλεύουν σκληρά για να επιβιώσουν και αιτούνται πολιτικό άσυλο για να παραμείνουν στην χώ! ρα μας αλλά ήταν άνθρωποι της νύκτα και πρέπει να είναι προς διεύρυνση, ποιοι είναι, που ζουν, τι κάνουν, πως τέλος πάντων επιβιώνουν στην πόλη μας.

Όμως φίλες/οι το πιο οδυνηρό για μένα ήταν ότι πουθενά δεν συνάντησα αστυνομικό αλλά ούτε και αστυνομικό όχημα!!! Δηλαδή με απλά λόγια μετά από κάποια βραδινή ώρα ... η Αθήνα μας … παύει να μας ανήκει!!!

Με αφορμή, συζήτηση από το Adslgr.com

Πηγή:Tromaktiko Blog

Σε αρκετές κεντρικές ευρωπαικές πόλεις συμβαίνει αυτό και ήταν και επόμενο η μόδα να έρθει εδώ.

Όσο τους συμφέρει να υπάρχει αυτή η κατάσταση τότες θα έχουμε πρόβλημα...

Δυστυχώς οι αστυνομικοί σε πολλές των περιπτώσεων διατάζονται να πράξουν-στρατιωτάκια κοινώς, οπότε και δεν βρίσκονται πολλές φορές στο μέρος που πρέπει...

όλοι οι άλλοι που βρέθηκαν στην διαδρομή μου ήταν αλλοδαποί εκ των οι οποίων για να είμαι ακριβής οι περισσότεροι δεν ήταν οι φτωχοί λαθρομετανάστες που δουλεύουν σκληρά για να επιβιώσουν και αιτούνται πολιτικό άσυλο για να παραμείνουν στην χώ! ρα μας αλλά ήταν άνθρωποι της νύκτα και πρέπει να είναι προς διεύρυνση, ποιοι είναι, που ζουν, τι κάνουν, πως τέλος πάντων επιβιώνουν στην πόλη μας.

ΟΥΟΥΟΥΟΟΥ ΦΑΣΙΣΤΑ ΟΥΟΥΟΟΥΟΥ ΡΑΤΣΙΣΤΗ ΟΥΟΟΥΟΥΟΥΟΥ

(θα ελεγε ενα αγκυλωμενο μεταναστοδουλο μυαλο)

Σε αρκετές κεντρικές ευρωπαικές πόλεις συμβαίνει αυτό και ήταν και επόμενο η μόδα να έρθει εδώ.

Όσο τους συμφέρει να υπάρχει αυτή η κατάσταση τότες θα έχουμε πρόβλημα...

Δυστυχώς οι αστυνομικοί σε πολλές των περιπτώσεων διατάζονται να πράξουν-στρατιωτάκια κοινώς, οπότε και δεν βρίσκονται πολλές φορές στο μέρος που πρέπει...

1. Δεν συμβαίνει στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αλλά πιο έξω.

2. Έχεις δει τόσες μαύρες στο εξωτερικό να εκδίδονται όπως εκδίδονται στην Ελλάδα? Δηλαδή 100 ανά τετράγωνο? Πρόσεξε, και στο π.χ. Ζεφύρι ξέρουμε ότι το βράδυ δεν πατάς, διότι η ντρόγκα πάει σύννεφο. Αθήνα είναι κι αυτό. Αλλά στο ιστορικό κέντρο? 2 βήματα από την Ακρόπολη?

Εμένα έρχονται γνωστοί και φίλοι μου Ελλάδα και τους λέω να προσέχουν που κλείνουν ξενοδοχείο, μην τους φάνε ζωντανούς.

Το θέμα το έχω ανοίξει εδώ:

http://www.thelab.gr/showthread.php?t=76650

ακριβώς γιατί δεν κατέβηκα απλά για μια βόλτα στην Αθήνα, αλλά μένω σε αυτή, και:

α. μου έχουν βάλει σακουλάκι με κόκα κάτω από το αμάξι για να κρύβεται

β. πλατεία κύπρου που δεν άφησαν οι αριστεροί να γίνει parking από τον κακό Ομέρ Πριόνη (Κακλαμάνη) που έκοψε τα δέντρα, τώρα έχει γίνει στέκι μαύρων και το αλισβερίσι κόκας πάει σύννεφο. Πλέον ενώ από το 2000 που οδηγάω πάρκαρα σε αυτό το δρόμο, εκεί δεν το βάζεις γιατί κινδυνεύει.

β. Έχω δει μαύρο να μοιράζει κόκα στα παιδάκια στην είσοδο της πολυκατοικίας μου

γ. Έχω δει 10 μέτρα από τον ΟΚΑΝΑ στη Σταυροπούλου να φτιάχνονται όρθιοι και να παραπατάνε (μα δίπλα στον ΟΚΑΝΑ δεν θα έπρεπε να έχουν μια αστυνόμευση μόνιμη?)

δ. Οδηγάω να πάω σπίτι μου και οι μαύρες μόνο που δεν μπαίνουν μέσα στο αμάξι μου, πέραν του ότι με κοιτάνε σαν 50άευρο, τα "τέλει γκαμήσι" είναι στάνταρ ατάκα, ιδιαίτερα αν περιδιαβαίνω πεζός.

ε. Περπάταγα πάντα στην Πατησίων, και πλέον από τα παρα-εμπορεύματα που κάνουν πεζοδρόμιο δεν υπάρχει κενός χώρος.

στ. Μπαίνω στο τρόλλευ, και τη θέση μου που με τους φόρους μου πληρώνω, καταλαμβάνουν οι μαύρες σακούλες με τα παραεμπορεύματα, αυτών που δεν πληρώνουν φόρους!

ζ. Μπαίνω στο τρόλλευ, και κινδυνεύω να κολλήσω ό,τι ηπατίτιδα υπάρχει, και 1 εκατομμύριο άλλες μεταδοτικές ασθένειες λόγω του χαμηλού βιοτικού επιπέδου των "συμπολιτών" μου.

η. Μου ζητάνε να πάω στο στρατό να υπηρετήσω τα σύνορα, όταν τα παιδιά των μεταναστών αφενός δεν έχουν καμία τέτοια υποχρέωση και μπορούν να δουλεύουν κανονικά από τα 18, ενώ ταυτόχρονα ακόμη και πόλεμο να χάναμε από τους Τούρκους, τόσους μετανάστες δεν θα είχαμε στο κέντρο της Αθήνας. Έχω φτάσει στο σημείο να πιστεύω ότι επί Τουρκοκρατίας, η Αθήνα είχε πιο έντονο το ελληνικό στοιχείο από ότι το έχει σήμερα. Ζούμε σαν να έχουμε χάσει σε πόλεμο που δεν δώσαμε ποτέ.

θ. Αναγκάζομαι να γίνω μισάνθρωπος και να ενοχλούμαι από τη διαφορετικότητα του άλλου (μαύρος, αλβανός κλπ.), πράγμα που ποτέ δεν συνέβαινε, διότι η διαφορετικότητα αυτή έχει καταντήσει να θίγει το δικό μου χαρακτήρα και τον τρόπο ζωής.

ι. Έχω καταντήσει να καταλαβαίνω περισσότερα όταν ακούω συζήτηση στο μετρό του Λονδίνου (και εκεί πολλοί μετανάστες, αλλά μιλούν Αγγλικά) παρά στους σταθμούς και τα βαγόνια του ΗΣΑΠ (ρωσική, αλβανική, αποικιακά αγγλογαλλικά κ.ο.κ.).

Χιλιοειπωμένα από όλους, αλλά όταν οι κάτοικοι μιας περιοχής έχουν πρόβλημα, είναι μάλλον περίεργοι, πιο σωστοί είναι αυτοί που δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα.

Καταλαβαίνω τα προβλήματα των μεταναστών πολύ καλά, καταλαβαίνω την αγωνία τους, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει η Αθήνα να έχει παραδωθεί αμαχητί στα γκέτο, στην παρανομία, στην πορνεία και στα ναρκωτικά.

Που κι αυτό το καταλαβαίνω είναι η αλήθεια, απλά κάνω ότι δεν το καταλαβαίνω γιατί δεν μπορώ να δεχθώ ότι το μόνο που προσφέρει η Ελλάδα είναι ένα διαβατήριο Ε.Ε.

Καλά τα λες όπως και πολλά γίνονται και κάτω από ακρόπολη και θησείο κτλπ αλλά

δεν το διαφοροποιώ επειδή οι πελάτες είναι διαφορετικοί. Είναι στο κέντρο όπως και να το κάνουμε. Στο παρίσι στα κεντρικά μετά τις 6 κλειδαμπαρώνεσαι κανονικά, κανονικά όμως, κάνεις και κανα δυό πρσευχές αν πιστεύεις και περιμένεις να ξημερώσει.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι στην ελλαδάρα μας περιμένουμε την αστυνομία να κουνηθεί μόνη της διότι το να πάρει κάποιος τηλέφωνο για κάποιο λόγο είναι ρουφιάνος-πληροφοριοδότης-Μάτσας...δεν το κατάλαβα ποτέ αυτό...

δυστυχως δεν ειναι γνωρισμα μονο της νυχτερινης Αθηνας αυτα τα πραγματα

σε ολο το μηκος της οδου Στουρναρα, καθημερινα

αλλοδαποι κι Ελληνες τοξικομανεις καπνιζουν, σνιφαρουν, τρυπιουνται χυμα στο πεζοδρομιο

κανουν επιδρομες και αδειαζουν χυμα καδους απορριματων απ'οπου συχνα τρωνε κιολας

παιρνουν μερος σε συμπλοκες που συχνα φτανουν και σε μαχαιρωματα

παρενοχλουν τα λιγα καταστηματα της περιοχης που παραμενουν ακομα εκει

σπασμενα αυτοκινητα, μικροκλοπες και επαιτεια ειναι στο προγραμμα ημερησιας διαταξης

εμποροι συναλλασονται απροκαλυπτα στη μεση του δρομου

και ολα αυτα μερα μεσημερι

Καποια απο τα ατομα αυτα χρηζουν περιθαλψης/αποτοξινωσης

αλλα απελασης

και αλλα φυλακισης

αλλα απ'οτι φαινεται δεν υπαρχει ουτε ενα ατομο στο επιτελειο του (εκαστοτε) Δημαρχου

να παρει τη γ@μημενη αποφαση να στειλει δυο κλουβες επι μονιμου βασεως εκει

να καθαρισει τα σκ@τα μια και καλη

η θεωρια που ειχα διατυπωσει περυσι

τελικα ειτε ειναι ακυρη, ειτε χρειαζεται περισσοτερο χρονο απ'οσο φανταζομουν για να ολοκληρωθει...

Τωρα που το ξανασκεφτομαι βεβαια,

εν μερει ειναι και καπως λογικα ολα αυτα

οταν εχεις ως επι το πλειστον Ξ Ε Φ Τ Ι Λ Ι Σ Μ Ε Ν Ο Υ Σ υπανθρωπους

επικεφαλης ή/και σε καιριες θεσεις της δημοσιας διοικησης...

τι καλυτερο μπορεις να περιμενεις αραγε?

και μετά ερωτώνται γιατί οι κάτοικοι Αθήνας είναι τόσο απόμακροι κλπ κλπ

το θεμα του αρθρου ειναι λιγο ακυρο.

μας μιλαει για δρομους και περιοχες και ειναι κακοφημες οχι γενικα για την αθηνα.

Γιατι δεν λεει για την απαισια εικονα της εκαλης και λεει για την ομονοια? τι ειναι που δεν υπηρχε και δεν το ξεραμε εκει?

το θεμα του αρθρου ειναι λιγο ακυρο.

μας μιλαει για δρομους και περιοχες και ειναι κακοφημες οχι γενικα για την αθηνα.

Γιατι δεν λεει για την απαισια εικονα της εκαλης και λεει για την ομονοια? τι ειναι που δεν υπηρχε και δεν το ξεραμε εκει?

Δεν συγκρίνεται η προ δεκαετίας εικόνα του κέντρου με τη σημερινή.

Είχα πολλά χρόνια να περπατήσω στα στενά στην Ομόνοια και έτυχε να το κάνω πέρυσι για να βρω την αφετηρία ενός λεωφορείου. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα αισθανόμουν ξένος στην πόλη μου και έφαγα άκυρο.Μια γειτονιά γεμάτη μαγαζιά με ρώσικες πινακίδες.Μίνι μάρκετ,κομμωτήρια κλπ.Ο επόμενος δρόμος γεμάτος Πακιστανούς.Άλλος ένας με μαύρους. Και ελληνικά ούτε για αστείο. Φοβήθηκα για το τι πρόκειται να δούμε στο μέλλον. Ένα κομμάτι της Αθήνας δεν μας ανήκει. Είχε πει κάποτε ένας καθηγητής μου ότι σε λίγα χρόνια θα χρειαζόμαστε διαβατήριο για να κυκλοφορούμε μέσα στην ίδια πόλη.Τότε έλεγα ότι λέει χαζομάρες και ότι είναι ρατσιστής και πεσιμιστής.Σίγα σιγά αρχίζω και το πιστεύω. Τι θα γίνει σε περίπτωση που όλοι οι μετανάστες το δουν αλλιώς το θέμα και αρχίζουν να επιτίθενται? (όχι ότι δεν έχει γίνει).

Και είναι επόμενο άνθρωποι που δεν ήταν αρνητικοί στους μετανάστες να αρχίζουν να φοβούνται. Πόσοι από σας δεν έχουν μπει σε ΜΜΜ και αν είναι μειονότητα? Και πόσοι δεν έχουν μπει σε ΜΜΜ και να κοντεύεις να λιποθυμήσεις από την βρώμα? Η γιγάντωση του φαινομένου θα έχει προεκτάσεις στο άμεσο μέλλον.

Δεν είναι μόνο το κέντρο. Το πρώην σπίτι που έμενα ήταν στα κάτω Πατήσια, κάτω από την πλατεία Κολιάτσου. Τα πράγματα είναι όπως τα περιέγραψε ο Σωτήρης. Μαύρες παντού να "χυμούν" (στην κυριολεξία) πάνω σου. Ναρκομανείς να χτυπάνε την πόρτα σου (φανταστείτε εγώ έμενα σε 2ο όροφο πολυκατοικίας) και να ζητούν φαγητό. Άστεγοι να κοιμούνται στα σκαλοπάτια της πολυκατοικίας. Συμμορίες να πλακώνονται μεταξύ τους ή να σπάνε μπουκάλια μπύρας και να καρφώνονται μεταξύ τους.

Επιπλέον στην γειτονιά υπήρχε και ο κανόνας των 2 εβδομάδων. Αυτό σήμαινε ότι κατά 80% μέσα σε 2 εβδομάδες από την στιγμή που θα νοίκιαζες (αναλόγως και το πόσο γρήγορα θα έπεφτε το σύρμα), θα είχαν σπάσει την πόρτα και θα μπούκαραν στο σπίτι για να πάρουν τηλεοράσεις, λαπτοπ, λεφτά κοκ. (εγώ ανήκω στο 80%...)

Μιλάμε για καταστάσεις πολύ άσχημες, και ένα συνεχές κλίμα τρόμου για Έλληνες και για ξένους που ζούσαν εκεί.

Αλίμονο στους ανθρώπους που έκαναν το λάθος και αγόρασαν πριν 10 χρόνια σπίτι για να μείνουν εκεί.

Και γιατί αναφέρόμαστε μόνο στην νυχτερινή Αθήνα; Η "ηλιόλουστη" Αθήνα που είναι γεμάτη με "ωραίους" Έλληνες, είναι καλύτερη;

και μετά ερωτώνται γιατί οι κάτοικοι Αθήνας είναι τόσο απόμακροι κλπ κλπ

Έ όχι...απόμακροι είναι επειδή το θέλησαν. Και μένα με είχαν κλέψει, με είχαν "πλευρίσει" για διάφορα στην Μάρνης πριν κάποια χρόνια, αλλά δεν έγινα απόμακρος. Απλά αποφάσισα να φύγω από τις "χαρές" της πρωτεύουσας. Τέτοια πληθώρα επιλογών και "ποιότητα" να μου λείπει. Δυστυχώς αυτή δεν είναι πόλη για να ζεις. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο κλασσικό κέντρο που λέγεται Αθήνα. Αλλά και στα προάστια. Η "βρώμα" σε αυτά είναι μεγαλύτερη και ας μην ζουν εκεί αλλοδαποί....

Οταν πατε (γενικα για τον Ελληνα μιλω) στο εξωτερικο,σε κατι Ιταλιες κτλπ και γυρνατε λετε ολοι "πωπω ,τι φοβερη χωρα.Τι καθαρη χωρα.Τι πειθαρχεια.Τι σεβασμος στον πεζο.Στον ποδηλατη.Τι πεζοδρομοι γεματοι παιδια,χαρα ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΕΖΑ.Τι το ενα ,τι το αλλο.

Και εδω ειμαστε οι καλοι κ'αγαθοι.Φτασαμε στο σημειο να λεμε στον αλλον μην ερθεις να μεινεις Αθηνα και να θελουμε να φυγουμε,γιατι???Για να καθονται κατω απο την Ακροπολη ατομα που παιξαν με την μοιρα τους,..?Οκ εγω καταλαβαινω οτι περναν δυσκολα,ΑΛΛΑ ΤΙ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ να μην βγω με την κοπελα μου στις 3 στην Ακροπολη.Ετσι γουσταρω βρε αδερφε να δω το φεγγαρι!!!

Μια χαρα ξερουμε να παραπονιομαστε για τα δικαιωματα των αλλων,αλλα εγω δεν ειδα ΠΟΤΕ αλλοδαπους να κανουν οργανωμενη διαμαρτυρια για τα δικαιωματα τους.

Εγω ελπιζω του χρονου να μην μεινω εδω.Θα παω στο χωριουδακι μου και καλη σας τυχη.

Δε θα ανεχτω να με φαει αλλη βρωμα (με την εννοια της εγγληματικοτητας και της διαστροφης).Γιατι θελετε δε θελετε στην Ομονοια 9/10 ειναι αλλοδαποι και αν το αμφισβητειτε πολυ ευχαριστως να παμε μαζι βολτα το βραδυ.Λυπαμαι για την "κακια" που εκπαιμπω,αλλα λυπαμαι και που καταντησαν περιοχες σαν το Συνταγμα σκουπιδοτοποι.Εσεις λυπαστε?Καντε κατι.

Αλίμονο στους ανθρώπους που έκαναν το λάθος και αγόρασαν πριν 10 χρόνια σπίτι για να μείνουν εκεί.

Παλια επαιρναν ολοι σπιτια στο κεντρο και τα πληρωναν χρυσαφι,καθως ηταν η μοδα της εποχης.Τωρα τα βλεπεις ανοικιαστα 2 χρονια...Ποιος θα παει εκει...

Οι "άρχοντες" την κατάντησαν έτσι. Δεν φταίει κανένας βρωμιάρης, για την κατάσταση αυτή. Είτε Έλληνας, είτε αλλοδαπός. Αυτοί έχουν την εξουσία, αυτοί παίρνουν και τις αποφάσεις.

Πριν πολλά χρόνια, 92-02 νομίζω ήταν, ένας καθηγητής μου, που πραγματικά είναι ΔΑΣΚΑΛΟΣ, μου είχε πει ότι η Αθήνα για να έχει μια ελπίδα, πρέπει να καλυθφούν όλα τα μνημεία της με αλεξίσφαιρους θόλους και να βομβαρδιστεί! Και δεν υπήρχε τότε το χάλι που υπάρχει σήμερα. Εγώ έζησα στην Αθήνα ΄94 με΄99. Συγκρίνοντας την τότε κατάσταση με την σημερινή, σκέφτομαι πόσο πετυχημένο ήταν αυτό που είπε....

Οι "άρχοντες" την κατάντησαν έτσι. Δεν φταίει κανένας βρωμιάρης, για την κατάσταση αυτή. Είτε Έλληνας, είτε αλλοδαπός. Αυτοί έχουν την εξουσία, αυτοί παίρνουν και τις αποφάσεις.

Πριν πολλά χρόνια, 92-02 νομίζω ήταν, ένας καθηγητής μου, που πραγματικά είναι ΔΑΣΚΑΛΟΣ, μου είχε πει ότι η Αθήνα για να έχει μια ελπίδα, πρέπει να καλυθφούν όλα τα μνημεία της με αλεξίσφαιρους θόλους και να βομβαρδιστεί! Και δεν υπήρχε τότε το χάλι που υπάρχει σήμερα. Εγώ έζησα στην Αθήνα ΄94 με΄99. Συγκρίνοντας την τότε κατάσταση με την σημερινή, σκέφτομαι πόσο πετυχημένο ήταν αυτό που είπε....

με το πρωτο κομματι συμφωνω

το δευτερο ειναι λιγο αντιφατικο εαν το δεις σε σχεση με το πρωτο.

Γιατι να "βομβαρδισουν την Αθηνα"

δεν ειναι ολοι οι πολιτες υπευθυνοι για το χαλι αυτο

υποτιθεται οτι υπαρχει δημοτικη αρχη

υποτιθεται οτι υπαρχει αστυνομευση

υποτιθεται οτι μιλαμε για περιοχες σε αποσταση καποιων μετρων απο το κοινοβουλιο

το ειπες και μονος σου

δεν φταιει ο απλος κοσμος

δεν νομιζω να αρεσει σε πολλους αυτη η κατασταση

Η Αθηνα εχει ακομα ομορφιες, απλα τεινουν να εκλειψουν

υπαρχουν ακομα γειτονιες,

υπαρχουν ακομα κτιρια κοσμηματα (σκεπασμενα με βρωμα και graffiti πλεον αλλα αλλο θεμα αυτο)

υπαρχουν ανθρωποι κ οικογενειες που μενουν στα πατρικα τους σπιτια

υπαρχουν ακομα ομορφοι δρομοι

υπαρχουν ακομα πλατειες που παιζουν παιδια (οτι τα βραδια κατακλυζονται απο κακοποια στοιχεια ειναι αλλο θεμα)

το θεμα ειναι γινουν οι απαραιτητες κινησεις καταρχην απο τις αρχες

ωστε να επιστραφει η πολη στους κατοικους της

και να ληξει αυτη η κατασταση αμαχητι ομηριας στην οποια εχει περιελθει

νομίζω ότι ο Snips έχει δίκιο. Αυτό που χρειάζεται είναι ''μπομπαρνταμέντο''...

Το Προσωπο: Ζορζ Εζέν Οσμάν

Το τίμημα του εκσυγχρονισμού

Πολύ νωρίτερα από τον Κέινς, ο βαρώνος Οσμάν είχε συνειδητοποιήσει ότι η προσφυγή σε φαραωνικά πολεοδομικά προγράμματα και έργα υποδομών αποτελεί ισχυρό μοχλό για την αντιμετώπιση σοβαρών οικονομικών κρίσεων. Μια τέτοια κρίση είχε πλήξει τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες το 1848, πυροδοτώντας ένα παλιρροϊκό κύμα κοινωνικών επαναστάσεων σε πολλές χώρες της ηπείρου.

Μετά την ήττα της εξέγερσης, ο Ναπολέων Βοναπάρτης, που αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας, εγκαινίασε ένα τεράστιο πρόγραμμα δημοσίων έργων, με στόχο την παραγωγική κινητοποίηση των λιμναζόντων κεφαλαίων και την απορρόφηση της ανεργίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, επιστράτευσε τον Ζορζ Εζέν Οσμάν, νομάρχη στην περιοχή του Σηκουάνα, στον οποίο ανέθεσε τη μεταμόρφωση της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο προτεστάντης πολεοδόμος από την Αλσατία έφερε σε πέρας την αποστολή του με γερμανική αποφασιστικότητα, χωρίς να λογαριάζει τις έντονες αντιδράσεις όσων των κατηγορούσαν ότι καταστρέφει το παλιό Παρίσι. Υπολογίζεται ότι γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε το 60% των κτιρίων της γαλλικής πρωτεύουσας. Ολόκληρες εργατικές γειτονιές εξαφανίστηκαν από προσώπου γης για να δημιουργηθούν στη θέση τους τα περίφημα μεγάλα βουλεβάρτα, η οδός Σεν Μισέλ, το δάσος της Βουλώνης, η όπερα, καινούργιες γέφυρες του Σηκουάνα, αλλά και ένα νέο σύστημα ύδρευσης και ένα γιγαντιαίο αποχετευτικό δίκτυο.

Τα εντυπωσιακά έργα του Οσμάν είχαν ως αποτέλεσμα να υπερχρεωθεί ο δήμος των Παρισίων, αλλά και το τραπεζιτικό σύστημα, το οποίο δημιούργησε τεράστιες φούσκες με την ανεξέλεγκτη, παρασιτική επέκταση. Το προδιαγεγραμμένο κραχ επήλθε το 1868 και ο Οσμάν εκπαραθυρώθηκε για να ακολουθήσει η οδυνηρή εξυγίανση.

Το γαλλικό κατεστημένο αναθεμάτισε τον Οσμάν για το δημοσιονομικό χάος που του κληροδότησε, αλλά αξιοποίησε κατά κόρον μία από τις εμπνεύσεις του: τη διάνοιξη λεωφόρων πολύ μεγάλου εύρους, ώστε να μετακινούνται ταχύτατα τα στρατεύματα για τη συντριβή των εξεγερμένων. Πραγματικά, τα μεγάλα βουλεβάρτα αξιοποιήθηκαν από τα στρατεύματα που έπνιξαν στο αίμα την Παρισινή Κομμούνα, τον Μάιο του 1871. Σήμερα, ένα από τα κεντρικά βουλεβάρτα στη Δεξιά Οχθη του Σηκουάνα φέρει το όνομα του διάσημου πολεοδόμου.

προσωπικά δεν γνωρίζω άλλη ριζική αναμόρφωση που να έγινε ''τσουκου τσούκου''. Αν η ανωτέρω λύση θεωρείται ακραία, εξάγεται ότι ακόμα έχουμε δρόμο μεχρι να δούμε τον πάτο.

@Κοπρίτης καταλαβαίνεις βέβαια ότι ούτε ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος επιθυμεί βομβαρδισμό της Αθήνας και όποιας Αθήνας. Αλλά οι αλλαγές νομίζω είναι αργά να γίνουν πια ομαλά και με οποιαδήποτε προτωβουλία των πολιτών. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτοί που δεν τους καίγεται καρφί για τα δάση που καίγονται, για τις "ωραίες" γειτονίες που φτιάχνονται σε βάρος του φυσικού πλούτου, αυτοί που έχουν χτίσει στην κορυφή της πεντέλης ένα "αριστούργημα", έχουν τα λεφτά και τον τρόπο να άλλαξουν και το κέντρο. Θέλουν;

Φυσικά όταν έχουμε αρχίσει εδώ και καιρό να μιλάμε για παρόμοια προβλήματα σε άλλες μεγαλουπόλεις της επαρχίας, σε μικρότερη εννοείται κλίμακα, τι αισιόδοξο μπορείς να σκεφτείς για την κατάσταση στην Αθήνα;

Για μένα η Αθήνα είναι όλο το Ελληνικό χάλι συσσωρευμένο σε μία περιοχή. Από εκεί ξεκινάν όλα. Η σαπίλα της Αθήνας δεν είναι οι άπλυτοι στον ΗΣΑΠ και στις πλατείες. Είναι αλλού. Εϊναι στην τεράστια διαφορά μεταξύ των τάξεων. Είναι στην συσσώρευση του ΝΕΟ-ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ. Είναι άπειροι αυτοί που μπορούν να φύγουν και επαγγελματικά, ή να το πω καλύτερα, ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ να πάνε εξ' αρχής στην Αθήνα, πέραν του "ΦΑΙΝΕΣΘΕ". Επίσης η ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ μεταξύ των πολιτών της Αθήνας προυπήρχε πολύ πριν οποιασδήποτε άναρχης μετανάστευσης, λαθραίας ή μη.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.