Jump to content



ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΨΥΞΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ


bleo8onhs

Recommended Posts

Helloo people

Όπως είχα γράψει προ ολίγων ημερών, προτίθεμαι να κάνω σπουδαστική / διπλωματική πάνω στην ψύξη επεξεργαστή. Το γενικό πλάνο είναι να σπάσει σε ψύξη με νερό για σπουδαστική και ψύξη με φρέον για διπλωματική. Όμως η ανάληψη διπλωματικής σε δικό σου θέμα σημαίνει ότι πρέπει να τα οργανώσεις και όλα μόνος σου. Πρέπει να βρώ καθηγητή που θα δεχτεί να επιβλέπει, και πρέπει να δεχτεί φυσικά να καλύψει και τα έξοδα. Γι αυτό ανέλαβαν οι φίλοι των EAAK που βρήκαν καθηγητή στους Ηλεκτρολόγους που θα αναλάβει όλα τα έξοδα.

ΟΜΩΣ πρέπει τελικά να φτιάξω μια ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ αίτηση που θα περάσει από συμβούλιο καθηγητών για να εγκριθεί μιας και είμαι μηχανολόγος και θα πάρω διπλωματική σε καθηγητή άλλης σχολής.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι εκείνη η λέξη με κεφαλαία... ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ

Θα πρέπει λοιπόν να φτιάξω ένα χαρτι που να περιγράφει τον εξοπλισμο (υπολογιστής και συστήματα ψύξης), το εκτιμώμενο κόστος, και πιο βασικά πράγματα, όμως τι πραγματεύεται η εργασία, τι στόχο έχουμε, πως θα επιτευχθεί, τι εργασίες πρέπει να γίνουν, τι τεστ πρέπει να κάνω, τι μετρήσεις, τι θα κατασκευάσω κτλ.

Τονίζω δε ότι στα τελευταία δεν είναι αναγκαία η λεπτομέρεια αλλά καλό είναι να τα έχουμε όλα μαζεμένα από την αρχή. Δεν θα έκανα ποστ από τώρα, πριν δηλαδή αρχίσω, όμως ψάχνοντας στο νετ είδα μετρήσεις σε block νερού, του στυλ Πτώση πίεσης κτλ και μαζεύτηκα λίγο. Όχι ότι είναι δύσκολες ή κάτι τέτοιο, απλά χρειάζεται οργάνωση για να μην ξεχαστεί κάτι.

Και για να μην φανταστεί κανείς τίποτα, δεν νομίζω ότι όλα αυτά είναι πραγματικά αναγκαία. Δεν νομίζω επίσης ότι θα νοιαστεί κανείς αν δεν έχω πόσο πέφτει η πίεση μετά το block και αν το block αποδίδει καλύτερα ή χειρότερα με αντλίες υψηλής πίεσης ή χαμηλής. Όμως θέλω να γίνει σοβαρή δουλεία για να κερδίσουμε εμείς. Όχι τόσο στην υδρόψυξη αφού ο eleven κάνει θαύματα, αλλά μπορεί να φτιαχτεί ένα σύστημα phase change που θα ξεπερνα τα υπάρχοντα, φθηνό και εύκολο στην κατασκευή. Γι αυτό και μόνο αξίζει η προσπάθεια.

Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι οι επιλογές είναι απεριόριστες, (πχ ενα καλό συμπιεστή για "καλό" αέριο?...).

Τι θέλω τώρα από σας?

Όποιος ενδιαφέρεται και προτίθεται να βοηθήσει σε πρώτη φάση, θέλω να κάτσει να σκεφτεί

πρώτον, το σύστημα που ονειρεύεται (υλοποιήσιμο φυσικά έτσι?:shifty: ) αναλυτικά όμως, δεν θα βοηθούσε ποστ του στυλ "σύστημα watercooling που να αποδίδει -10 βαθμούς..." , και γώ θα το ήθελα, αλλά από σας θέλω προτάσεις του στυλ "να έχει τέλεια επιφάνεια το block" ή "να έχει αθόρυβη αντλία" και αντίστοιχα στο phase change,

δεύτερον και σημαντικότερον, τι μετρήσεις θα κάνατε στο σύστημα,

τρίτον, τι υπολογιστή θα χρησιμοποιήσω αναλυτικά, δηλαδή, πχ sata ή όχι, intel ή amd, ati ή nvidia κτλ. (ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΔΙΑΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ)

Υπάρχει ένα ερώτημα εδω που θα ήθελα να απαντήσετε και σεις, κατα πόσον δηλαδή το σύστημα θα πρέπει να μετρηθεί σε καταστάσεις oc και αν τα αποτελέσματα θα πρέπει να αφορούν τέτοια κατάσταση ή default.

Αυτά για αρχή και βλέπουμε. Όποιος νομίζει ότι χρειάζονται κι αλλα ας το πει ελευθερά.

Υπάρχουν αρκετοί στο φορουμ που έχουν ασχοληθεί με την κατασκευή και των δύο συστημάτων και η εμπειρία τους θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Feel free to pm me.

Με το σκεπτικό ότι η όλη εργασία μπορεί να κρατήσει και 1-2 χρόνια, θα τα λέμε συχνά στο thread αυτό... ελπίζω.

Για όποιον δεν ξέρει, σπουδάζω Μηχανολόγος & Αεροναυπηγός Μηχανικός (4ο έτος) στην Πάτρα.

Link to comment
Share on other sites

Συγγνωμη κιολας αλλα πως λενε τον ηλεκτρολογο (τει?) που ανελαβε την πτυχιακη?

Εδω λογικα θα σε βοηθησουν πολλοι.Δεν μπορω να σου ακριβως τι κομματια, αλλα σην ψυξη με νερο παρε καποιο ετοιμο κιτ για να μην τραβιεσαι...

Link to comment
Share on other sites

... Vadergr προφανώς δεν κατάλαβες καλά.

Πρώτον σπουδάζω στην Πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και προφανώς και στους Ηλεκτρολόγους της Πολυτεχνικής αναφέρομαι.

Δεύτερον, αν ήθελα να τελειώνω, θα έπαιρνα μια σελιδούλα στο ιντερνετ, θα τελείωνε σε 2 μέρες, θα έπαιρνα το 10ράκι μου και θα έφευγα.

Τρίτον, πριν να αρχίσει δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ανακοινώσω το όνομα του καθηγητή. Δεν βλέπω που αυτό βοηθάει.

Link to comment
Share on other sites

Το θεμα ειναι σε τι βαθμο θα αναλυσεις καθε συστημα ψυξης,γιατι μονα τους τα WC,aircooling,phase change μπορουν να γινουν μια διπλωματικη το καθενα. Πιστευω οτι σε μια διπλωματικη το θεμα ειναι η ψυξη σε default κατασταση και ισως η χρηση καποιου εξομοιωτη για μελλοντικους επεξεργαστες.

Link to comment
Share on other sites

Σαν "συνάδελφος" Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και εγώ, το βλέπω λίγο δύσκολο να δεχτούν να κάνεις κάτι για ψύξη όπως τουλάχιστον το βλέπουμε εδώ. Εσύ μάλλον πρέπει να το πάρεις εντελώς θεωρητικά το θέμα. Πρώτα θεωρία και μετά πράξη. Εσύ σίγουρα θα έχεις κάνει περισσότερα από μένα σε θέματα ψύξης και θα ξέρεις με τια προγράμματα θα πρέπει να δουλέψεις( π.χ. εμείς δουλεύουμε πάρα πολύ το Matlab). Προγράμματα ροής ρευστών κτλ θα είναι μάλλον αυτά με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθείς.

Ίσως πρέπει να το συζητήσεις με τον συγκεκριμένο καθηγητή ή ακόμα καλύτερα με κάποιον "κολλητό" σου καθηγητή της σχολής για το πώς πρέπει να το παρουσιάσεις.

Link to comment
Share on other sites

Η σχέση που έχουν οι χρήστες του forum με τα συστήματα ψύξης είναι πρακτική και δεν νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει στην εργασία σου

Πρέπει να ακολουθήσεις ένα εντελώς θεωρητικό μοντέλο, αρκετά «βαρετό» για το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών

’ρχισε να μελετάς τις θερμικές ιδιότητες των υλικών που συμμετάσχουν σε ένα σύστημα ψύξης καθώς και τις ποσότητες θερμικής ενέργειας που πρέπει να επαχθούν από το προς ψύξη εξάρτημα έτσι ώστε να παραμείνει στην ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας του (δεν είναι απαραίτητα η χαμηλότερη) Όλα αυτά θα πρέπει να τα γαρνιρίσεις με μπόλικους τύπους φυσικής πάνω στην αρχή διατήρησης της ενέργειας

Με λίγα λόγια καλή δύναμη το θέμα που διάλεξες δεν είναι καθόλου εύκολο και να είσαι σίγουρος ότι τα παραδείγματα συστημάτων ψύξης για overclockers δεν είναι αυτό που περιμένει να δει ο καθηγητής σου από εσένα....

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με πολλά από τα παραπάνω που ακούστηκαν

+ μια ερευνητική και διπλωματική εργασία πρέπει να εισάγουν ένα νέο στοιχείο στην έρευνα και όχι απλά να σερβίρουν με θεωρητικό τρόπο (βάλε τύπους, μοντέλα και εξομοιώσεις) σε μία ήδη υπάρχουσα πρακτική. Θελω να πώ ότι με όλα τα εργαλεία και υλικά που μπορεί να σου δωθούν κοίτα να κάνεις κάποιο βήμα παρακάτω... Αυτά , καλή τύχη και καλή επιτυχία και όσο πιο δύσκολους στόχους βάζεις, τόσο καλύτερα .

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από DarkSaga

τον έλιωσες ρε μεγάλε :)

Είδες που δεν το κάταλαβες? Σε τι να τον λιώσω?

Να βοηθήσω θέλω ...

Αυτός που λέω είναι ίσως αυτονόητο , αλλά εκεί πάσχει ένα μεγάλο ποσοστό διπλωματικών εργασιών...

Link to comment
Share on other sites

Πιστεψε με χωρις να θέλω να σε απογοητευσω επειδη σπουδάζω δυστυχως στην πολυτεχνικη σχολη της Πατρας στο τμημα Πολιτικων μηχανικων θα ειναι πολυ δύσκολο να παρεις εγκριση.Προσωπικα γνωρίζω ατομο σε μεταπτυχιακο(και διπλωματικη) στο τμημα των μηχανολογων ενω εχει τελειωσει ηλεκτρολογος,όμως ειναι ¨μεσα¨στα πραγματα απο το 1 σχεδον ετος.Τωρα όσων αφορα σε περιπτωση που την παρεις να περιμενεις στην εξέταση team και απο τις 2 σχολες το οποιο θα σε ρωτάει καθε λογής θεωρητικη μ@λ@κ^%@ και φυσικα μες το κλιμα μιναρ του πανεπιστημιου θα σε πρηξουν.Αυτο απο συμπερασμα σε παρουσιασεις πτυχιακων που εχω παραστει.

Αν τελικως παρεις την αποφαση σου προτεινω να πίασει παρα μα παρα πολυ καλες σχεσεις με τον επιβλέπων καθηγητη :p :P :p

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, ειμαι στα τελειώματα απο το Φυσικό Αθήνας και ενα μόνο έχω να πώ, αυτές είναι πτυχιακές !!!!

Απο τα λίγα που ξέρω για πτυχιακές και διδακτωρικά, νομίζω οτι διακρίνονται σε θεωριτικές και πρακτικές. Αν διαλέξεις να κάνεις θεωριτική (που δε νομίζω) θα πρέπει να πας στο φυσικό ή χημικό (χημικό μηχανικό) και θα πρέπει όλη η εργασία (διατριβή) σου να βασίζεται σε φυσική μεταφοράς θερμότητας, φυσική υλικών και ρευστοδυναμική. Για διατριβή θα πρέπει να βρεις κατι καινούργιο πανω σε κάποιο απο αυτά τα 3 που ανέφερα.

Αν διαλέξεις να κάνεις πρακτική (που αυτό καταλαβαίνω πως θες) θα πρέπει πάλι να μελετήσεις λίγο θεωρεία (αν δεν εχεις μελετήσει μεχρι τώρα) και ανάλογα με το θέμα ή να κάνεις πειραματισμούς σε κάτι καινουργιο που εχει αναπτύξει κάποιος άλλος ή να ξεκινήσεις κατι απο την αρχη (ειτε στο WaterCooling ειτε στο Phase Change). Να κάνεις τεστ σε μερικά (ή και πολλά) συστήματα ψύξης δε νομίζω οτι θα οφελήσει κάποιον καθηγητή.

Να θυμάσαι οτι αυτό που θα κάνεις θα πρέπει να οφελεί το καθηγητή γιατι αλλιως δεν έχει κανένα λόγω να σου δώσει θέμα η διατριβή, για αυτό ρώτα τους καθηγητες τι θεματα μπορουν να σου δώσουν πανω σε ψύξη και μετα το σκέφτεσαι.

Και κάτι ακόμα, οτι θέμα και να σου πούνε σκέψου και κάνε ενα πλάνο για το τι υλικό μπορείς να βρεις και απο που, γιατι απότερος σκοπός κάθε εργασίας (και πόσο μάλλον πτυχιακής) ειναι να τελειώσει, και αυτό στο λέει ενας φοιτητής που κάνει 4 χρόνια πτυχιακή....

Καλη τυχη και καλό κουράγιο.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
  • 2 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.