Jump to content



Ποιον από τους 2 να διπλασιάσω για RAID 0;


sadako

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Με RAID δεν είχα ασχοληθεί ποτέ ως τώρα. Κατ'αρχάς, να επιβεβαιώσω κάτι, μιας και όλα τα google searches με πήγαιναν σε αποτελέσματα από το 2007 και πίσω, οπότε ίσως κάτι να έχει αλλάξει από τότε..

Έχω 2 σκληρούς SATA:

1. Έναν 500άρη WD5000AAKS

http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/Hard-Disk-Drives/WESTERN-DIGITAL-SATA-II-500GB-WESTERN-16MB-CACHE-7200-WD5000AAKS.htm

2. Έναν 1ΤΒ WD10EADS

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.303736

Από όσο ψάξιμο έκανα ως τώρα, κατάλαβα πως ένας συνδιασμός των 2 σε RAID διάταξη θα οδηγούσε στην χρήση της μικρότερης χωρητικότητας από τους 2 και της χαμηλότερης ταχύτητας (βέβαια και οι 2 είναι 7200rpm)..

Αυτό που δεν ξεκαθάρισα 100%, είναι αν θα μπορούσα, αυτόν που είναι 1ΤΒ να τον χωρίσω σε 2 partitions των 500, οπότε το ένα από αυτά να το συνδιάσω με τον άλλο 500άρη σκληρό σε RAID 0, ενώ το άλλο 500άρικο partition να μείνει εκτός του array..

Σε περίπτωση που δεν άλλαξε τίποτα και αυτό ΔΕΝ γίνεται, πάμε στο 2ο σκέλος του ερωτήματος. Ποιον από τους 2 αξίζει (αν υπάρχει διαφορά) να διπλασιάσω για να έχω 2 όμοιους και να τους βάλω σε RAID 0. Κάπου έπεσε το μάτι μου ότι οι Green δεν συνίστανται για ARRAY, ενώ μου έχει μείνει και μια απορία στο αν μπορείς να κάνεις RAID array με σκληρούς από 1ΤΒ και πάνω..

Θέλω απλά να αποκτήσω μεγαλύτερη ταχύτητα στα file transfers της αποθήκης μου. Για λειτουργικό, περιμένω να πέσουν κάπως οι τιμές στους SSD (ίσως όταν βγουν μεγαλύτερης χωρητικότητας SSD και οι τιμές στους 80ρηδες όπως ο postville πέσουν)..

Απο τι ξερω γινεται να κανεις αυτο που θες.Θα σπυ προτινα να κανεις raid 0 με τον δευτερο λογου του Buffer.Αλλα μην περιμενεις και πολλα πραγματα.Εκτος οτι ειναι λαθος raid για data και οχι OS.Επισης λαθος οτι κανεις raid 0 με δισκους τετοιας χωρητηκοτητας.

Να το κανεις τι το raid 0 ενω μπορει να χασεις ολα τα δεδομένα σου χωρις επιστροφη? ;)

Αν δεν θελεις να χαλασεις $ κανε raid 1 για να εχεις ασφαλεια με 2 ιδιους δισκους.

Τωρα αν το χρηματικό δεν ειναι πρόβλημα υπάρχουν και τα raid 0+1 (4 δισκοι), raid 5 (3+ δισκους πολυ βολικο level για home-enthusiast users ).

Ενα ωραιο γράφημα http://www.acnc.com/04_01_00.html ωστε να δεις τι χρήσεις εχει καθε λεβελ

Από αυτά που διάβασα αυτές τις μέρες, κατάλαβα πως το RAID δεν επηρεάζει τόσο στο OS, μιας και εκεί τον σημαντικότερο ρόλο τον παίζει το access time, το οποίο δεν βελτιώνεται με το RAID. Για το OS, μονόδρομος είναι οι SSD, μόνο που ακόμα τους βρίσκω λίγο ακριβούς..

Το RAID 0 το προτιμώ από το RAID 1, γιατί δεν κοιτάζω τόσο την ασφάλεια (για τα σημαντικά φροντίζω με offline backup, για τα άλλα δεν με πολυενδιαφέρει) όσο την αύξηση ταχύτητας στο file transfer..

Απλά έχω διαβάσει διάσπαρτα κάποια σχόλια για raid με τους Caviar Green (όπως ο 1ΤΒ που έχω), ότι πολλές φορές, με αυτό το powerdown που κάνουν, βγαίνουν εκτός array και μετά πρέπει να το ξαναφτιάξεις από την αρχή. Οπότε ψάχνω μήπως κανείς το έχει επιχειρήσει..

Πάνω στο πρώτο σου ερώτημα σχετικά με το αν μπορείς να κάνεις partition τον 1Tb σε 2 500Gb και να κάνεις Raid 0 το ένα partition με τον άλλο δίσκο λέγεται "Software Raid" και στο linux γίνεται εύκολα. Για τα παράθυρα δεν γνωρίζω κάποιο τρόπο αλλά φαντάζομαι ένα σχετικό google search θα σου βγάλει αποτελέσματα.

Να θυμάσαι όμως ότι για να έχεις αποτελέσματα σε απόδοση να κάνεις software raid 0 partitions από διαφορετικούς φυσικούς δίσκους διότι μία βελόνα έχει και διαβάζει από κάθε δίσκο. :)

Αναφορικά μόνο θα πω ότι σε linux με raid0 και btrfs (unstable) πέτυχα πολύ καλές ταχύτητες:

Write: 135Mb/sec

Read: 247Mb/sec

πάνω σε 2 120Gb Seagate 7200 rpm.

Οπότε γενικά κερδίζεις κάτι :cool: (Ξαναλέω ότι τα νούμερα είναι σε linux και όχι windows)

αν ειναι να κανεις RAID 0 με καποιον απο τους 2 που εχεις, σιγουρα θα ειναι ο 500αρης. ο 1ΤΒ που εχεις ειναι στην ουσια GREEN, οποτε αστο καλυτερα.

ομως για να κανεις RAID με τον 500αρη, θα πρεπει να παρεις εναν ιδιο! και τον μεγαλο να τον αφησεις για αποθηκη!

γνωμη μου, να μην μπλεξεις με partitions γιατι ειναι εντελως διαφορετικοι οι δισκοι που εχεις!

ποια μητρικη εχεις?

Αυτό για τους Green (το αναφέρω και στο αρχικό ποστ), μπορείς να μου το εξηγήσεις; Είχα διαβάσει πως με αυτό το spin-down/power-down που κάνουν βγαίνουν καμιά φορά εκτός array και πρέπει να το ξανακάνεις build. Αλλά είναι γενικό; Για όλα τα Green μοντέλα;

Ψάχνω εδώ και κανά 2 μέρες στο google, έχω πετύχει αρκετούς να έχουν κάνει raid με σκληρό σαν τον δικό μου, αλλά δεν διευκρινίζουν πάντα αν χρησιμοποιούν τον raid controller της μητρικής ή κάποια ξεχωριστή καρτούλα. Άλλοι λένε για NAS.

Για μητρική...χμμμ.. Έχω την MSI P55-GD65, αλλά είναι εδώ και μέρες στο Πλαίσιο για service. Οπότε ίσως χρειαστεί να πάρω άλλη μητρική (πιθανόν άλλης μάρκας)

οι green γενικα ειναι σχεδιασμενοι για χαμηλη καταναλωση, για ησυχια, για χαμηλες θερμοκρασιες. γι'αυτο το λογο εχουν και χαμηλοτερες στροφες.

εσυ που θες να κανεις RAID, θεωρω πως θες ταχυτητα και επιδοσεις, σωστα? αρα δεν θα χρησιμοποιησεις αργο δισκο σε RAID 0! επομενως θα ζευγαρωσεις τον 500αρη, που ειναι γρηγορος δισκος, με αλλον εναν ιδιο, ωστε να εχεις το επιθυμητο αποτελεσμα.

για τον RAID controller toy P55 δεν γνωριζω. θα σου πουν οι κατεχοντες!

Σαφώς και με ενδιαφέρει η απόδοση και η αύξηση στην ταχύτητα. Αλλιώς θα έκανα RAID 1 (ή και καθόλου RAID)..

Αυτό για τις στροφές, λέει στα specs:

Ταχύτητα περιστροφής: IntelliPower (5400 έως 7200RPM).

5400 οκ, είναι χαμηλό. αλλά 7200rpm είναι το σύνηθες (πέρα των 10.000 των velociraptors). Αν ισχύει το 7200 τότε δεν υπάρχει θέμα..

Το θέμα είναι ότι δεν γυρνά πάντα στις 7200 με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι πιθανό βέβαια λόγω αυτής της αυξομείωσης στην ταχύτητα περιστροφής μερικοί controller να τον βγάζουν offline. Γενικά πάντως για όλες τις διαμορφώσεις RAID ψάχνουμε σταθερούς και γρήγορους δίσκους. Κοίτα για παράδειγμα και τον western digital RE3, ο οποίος υποτίθεται είναι κομμένος και ραμμένος για raid.

Κατάλαβα.. Δεν θα το ρισκάρω μάλλον.. Το πολύ πολύ αν βρω κάποιον 500άρη σαν τον AAKS που έχω..

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.