Jump to content

140W cpu σε μητρική που αντέχει 125W

MD1032

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα,

έδωσα σε φίλο πριν μήνες έναν phenom 9950BE.

Πρώτα τον έβαλε στην Msi 790xt-g45 αλλά μετά από καιρό συνουσιάστηκε ο Δίας και έσκασαν κάτι transistor στην μητρική και πήρε μαζί vga, wifi κάρτα [ευτυχώς όχι cpu & ram].

Θεωρήσαμε ότι έφταιγε η κακή ψύξη και η παλαιότητα του τροφοδοτικού.

Τώρα πήρε την Asus M4A785-M αλλά αφού έβαλε την cpu βγάζει στο POST error ότι δεν υποστηρίζεται [αν και την αναγνωρίζει σωστά και κάνει boot στο OS].

Ύστερα από ψάξιμο ανακαλύψαμε ότι είναι η cpu είναι η παλιά revision στα 140W και όχι η 125W που πίστευα ότι έχω [:suicide2:].

Το ερώτημα μου ως άσχετος από ρεύματα,τάσεις κλπ είναι:

να την αφήσει πάνω ή όχι? Υπάρχει πιθανότητα να του κάψει την μητρική εάν ζητήσει περισσότερο ρεύμα σε full load?

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

Καλημέρα,

έδωσα σε φίλο πριν μήνες έναν phenom 9950BE.

Πρώτα τον έβαλε στην Msi 790xt-g45 αλλά μετά από καιρό συνουσιάστηκε ο Δίας και έσκασαν κάτι transistor στην μητρική και πήρε μαζί vga, wifi κάρτα [ευτυχώς όχι cpu & ram].

Θεωρήσαμε ότι έφταιγε η κακή ψύξη και η παλαιότητα του τροφοδοτικού.

Τώρα πήρε την Asus M4A785-M αλλά αφού έβαλε την cpu βγάζει στο POST error ότι δεν υποστηρίζεται [αν και την αναγνωρίζει σωστά και κάνει boot στο OS].

Ύστερα από ψάξιμο ανακαλύψαμε ότι είναι η cpu είναι η παλιά revision στα 140W και όχι η 125W που πίστευα ότι έχω [:suicide2:].

Το ερώτημα μου ως άσχετος από ρεύματα,τάσεις κλπ είναι:

να την αφήσει πάνω ή όχι? Υπάρχει πιθανότητα να του κάψει την μητρική εάν ζητήσει περισσότερο ρεύμα σε full load?

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

Το TDP αναφέρεται σε μέση κατανάλωση μιας CPU τρέχοντας εμπορικές εφαρμογές. Κατά την διάρκεια benchmarking όλες οι CPU ξεπερνούν κατα πολύ το TDP, ειδικά αν είναι OCed. Νούμερα όπως 200 watt κατανάλωσης έρχονται υπερβολικά εύκολα σε cpu stress και σπάνια κάποια μητρική δεν τα αντέχει. Συνεπώς, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ απίθανο η μητρική να μην αντέχει την CPU λόγο της εκπομπής θερμότητας που οφείλεται στο TDP. Σε γενικές γραμμές απλά καταλαβαίνεις ότι το συγκεκριμένο revision θέλει καλύτερη ψύξη από το νεότερο των 125 και θα αντέξει λιγότερο OC.

Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου.

o/c δεν έχει γίνει ποτέ στην cpu και δεν πρόκειται να γίνει.

Εγώ θέλω να ξέρω πόσο ασφαλής θα είναι η λειτουργία του συστήματος με αυτήν την cpu γιατί δεν την υποστηρίζει η μαμά asus και δεν νιώθω άνετα στην σκέψη ότι μπορεί να γίνει πάλι το κακό.

Ήδη απαριθμεί αρκετά καμμένα components...

Τσεκάρεται στο site της ASUS το cpu compatibility list για το συγκεκριμένο μοντέλλο επεξεργαστή που έχετε βάλει.

Κατά 99% με ένα BIOS update θα στρώσει το πρόβλημα...

Τσεκάρεται στο site της ASUS το cpu compatibility list για το συγκεκριμένο μοντέλλο επεξεργαστή που έχετε βάλει.

Κατά 99% με ένα BIOS update θα στρώσει το πρόβλημα...

Έχουμε κάνει bios update στο latest και με αυτό βγάζει error ότι δεν υποστηρίζεται η cpu.

Και δεν έχει στην λίστα την 140W αλλά την 125W.

Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου.

o/c δεν έχει γίνει ποτέ στην cpu και δεν πρόκειται να γίνει.

Εγώ θέλω να ξέρω πόσο ασφαλής θα είναι η λειτουργία του συστήματος με αυτήν την cpu γιατί δεν την υποστηρίζει η μαμά asus και δεν νιώθω άνετα στην σκέψη ότι μπορεί να γίνει πάλι το κακό.

Ήδη απαριθμεί αρκετά καμμένα components...

Η ASUS για να μην την υποστηρίζει προφανώς και κάτι ξέρει. Επιπλέον ότι και να σου γράψουμε εδώ μέσα δεν θα αποτρέψει πιθανή καταστροφή της μητρικής αργότερα.

Στην θέση σου αν θα ήμουν υποχρεωμένος να παντρέψω αυτή την cpu με αυτή την μητρική θα έριχνα τα ρεύματα και σε δεύτερη φάση αν ήταν αναγκαίο και την συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή.

Έχουμε κάνει bios update στο latest και με αυτό βγάζει error ότι δεν υποστηρίζεται η cpu.

Και δεν έχει στην λίστα την 140W αλλά την 125W.

Αν βέβαια το σύστημα δεν μπουτάρει καν, δεν μπαίνεις ούτε στο BIOS κ.τ.λ. τζάμπα το συζητάμε. Θέλεις άλλη μητρική ή άλλη cpu.

Αν βέβαια το σύστημα δεν μπουτάρει καν, δεν μπαίνεις ούτε στο BIOS κ.τ.λ. τζάμπα το συζητάμε. Θέλεις άλλη μητρική ή άλλη cpu.

Αναγνωρίζει σωστά την cpu, μπαίνει στο bios και φορτώνει OS πριν και μετά το bios update που κάναμε.

Αναγνωρίζει σωστά την cpu, μπαίνει στο bios και φορτώνει OS πριν και μετά το bios update που κάναμε.

Το φοβόμουν αυτό που είπες, το μόνο που μπορώ να προτείνω είναι να το αφήσετε ως έχει αναλαμβάνωντας το ρίσκο ότι ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον κάνει κάνα τσάφ.

Ή να αλλάξετε ένα από τα 2 κομμάτια (μπόρντ/cpu) με κάποιο άλλο.

Ο 9950 ΒΕ δεν αναφέρεται στην CPU support list της M4A785-M (όχι τουλάχιστον το revision με 140W TDP).

Όταν ο επεξεργαστής έχει 140W TDP την ψύξη την αναλαμβάνει η ψύκτρα του, δεν έχει σχέση η μητρική! Η μητρική αναλαμβάνει την παροχή ρεύματος (με τα ανάλογα κυκλώματα) στον επεξεργαστή για να λειτουργήσει σωστά. Αν ο επεξεργαστής σε κάποια στιγμή που δουλέψει στο 100% όπου θα ζητήσει ρεύμα για 140W και η μητρική του δώσει λιγότερα ή υπερβεί τα όρια της για να φτάσει τα 140W, τι πιστεύεις οτι θα γίνει; Εγώ νομίζω οτι θα καεί η μητρική! Ίσως γι' αυτό κάηκε και η MSI 790xt-g45 που είχε πριν ο φίλος σου, ούτε αυτή τον έχει στην CPU support list. Οι κατασκευαστές γιατί λες δεν βάζουν ΚΑΙ τους 140W TDP στην CPU support list σε όλες τις μητρικές;

Ο 9950 ΒΕ δεν αναφέρεται στην CPU support list της M4A785-M (όχι τουλάχιστον το revision με 140W TDP).

Όταν ο επεξεργαστής έχει 140W TDP την ψύξη την αναλαμβάνει η ψύκτρα του, δεν έχει σχέση η μητρική! Η μητρική αναλαμβάνει την παροχή ρεύματος (με τα ανάλογα κυκλώματα) στον επεξεργαστή για να λειτουργήσει σωστά. Αν ο επεξεργαστής σε κάποια στιγμή που δουλέψει στο 100% όπου θα ζητήσει ρεύμα για 140W και η μητρική του δώσει λιγότερα ή υπερβεί τα όρια της για να φτάσει τα 140W, τι πιστεύεις οτι θα γίνει; Εγώ νομίζω οτι θα καεί η μητρική! Ίσως γι' αυτό κάηκε και η MSI 790xt-g45 που είχε πριν ο φίλος σου, ούτε αυτή τον έχει στην CPU support list. Οι κατασκευαστές γιατί λες δεν βάζουν ΚΑΙ τους 140W TDP στην CPU support list σε όλες τις μητρικές;

Μην είμαστε υπερβολικοί, φαντάσου ότι είναι σαν να λειτουργείς μια supported cpu με 10% overclocking. Μέσα στο φόρουμ έχουμε άπειρα μέλη που δίνουν +0.2 volt στην cpu τους... αυτο είναι supported? Πάθανε τίποτα τα συστήματα τους; Είναι εξαιρετικά απίθανο να μην αντέξει τα 140w tdp, μια μητρική που σίγουρα έχει δεχτεί από διάφορους ocing πολύ περισσότερο από όσα θα ζητήσει σε στοκ ο καημένος ο 9950...

Το τελευταιο 6μηνο εχω εναν 6000χ2 (140w) πανω σε μια M2A74-AM η οποια υποστηριζει τον 6000χ2 ΜΟΝΟ στα 125w... Το συστηματακι δουλευει τζιτζι και το μονο που εκανα ηταν να κανω λιγο underclock τον cpu στα 2.4ghz απο τα 3.0ghz.

παλαιότερα είχε κάνει ένα τεστ για amd μητρικές ο anandtech και σε μερικές από αυτές σκάσανε οι πυκνωτές τους αν έβαζες 140βατ cpu σε μητρική που αντέχει 125

κάνεις underclock και ο θεος βοηθός

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!

Τελικά αλλάξαμε την cpu. :)

Το τελευταιο 6μηνο εχω εναν 6000χ2 (140w) πανω σε μια M2A74-AM η οποια υποστηριζει τον 6000χ2 ΜΟΝΟ στα 125w... Το συστηματακι δουλευει τζιτζι και το μονο που εκανα ηταν να κανω λιγο underclock τον cpu στα 2.4ghz απο τα 3.0ghz.

Ο ποιο ενεργοβόρος X2 6000+ ήταν 125Watt TDP ενώ υπήρχαν και άλλοι δυο με 95Watt και αργότερα άλλος ένας με 89Watt TDP και μικρότερη CACHE !!!

Αρα εσύ ΔΕΝ έχεις πρόβλημα !!!!

Ουτως η αλλος αυτη η μητρικη μεχρι αυτον με τα 89w υποστηριζει οποτε για να μην τον βλεπει στο bios μαλλον τον 125αρι εχω.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.