LouCi4er Αύγουστος 13, 2010 #21 Αύγουστος 13, 2010 Και εγω πιστευω οτι το bios της XFX φταιει για το προβλημα.Θα σου προτεινα να δοκιμασεις με το bios της Sapphire πρωτα και μετα να προχωρησεις σε RMA.Εννοειτε οτι η XFX δεν προκειτε να δωσει οκ να φλασαρεις bios αλλης εταιρειας.Αυτο ελειπε.Παντως μην το σκεφτεσαι,οτι θα εχεις Sapphire bios σε XFX καρτα.Επειδη ειπες κατι για threshold,ανοιξε το bios που εχει η καρτα σου τωρα με το RBE και κοιτα στην καρτελα fan settings.Ποιο εχει επιλεγμενο,το use transfer function( recommended) ή το use look up table?Γιατι και η 5770 (ξαναθυμιζω οτι ηταν XFX) που εχει προβλημα το δευτερο ειχε επιλεγμενο.
ElGreco Αύγουστος 13, 2010 Author #22 Αύγουστος 13, 2010 Δες τη συν. photo. Δεν βρηκα το setting που λες. Thanks! edit: Να υπενθυμισω οτι το να κανω με καποιο τροπο (π.χ. lower fan settings at startup, etc) την καρτα να πιανει πιο γρηγορα την αυξημενη θερμοκρασια, δεν ειναι επιθυμητο μιας και στο μελλον με watercooling θα ειναι μονιμα σε αρκετα χαμηλη θερμοκρασια ~30C. Οπως και να εχει θα κοιταξω σημερα/αυριο να κανω το bios change και να δω τι θα γινει. Ο λογος που το καθυστερω ειναι διοτι θελω να κανω τα σωστα steps μη εχοντας backup καρτα αν κατι στραβωσει. Για παραδειγμα αν ο ΑΤΙΜΑΝ δεν μου ελεγε μετα το flash να κλεισω το PC, σιγουρα θα μου ξεφευγε μιας και δεν αναφερεται πουθενα.
ElGreco Αύγουστος 13, 2010 Author #24 Αύγουστος 13, 2010 Α καλα ενταξει... Οπως λεω παραπανω, δεν ξερω αν τα fan settings ειναι η λυση (check edit section of my previous message), αλλα σιγουρα το bios που χρησιμοποιεις φαινεται μακραν καλυτερο (απο θεμα customization τουλαχιστον) απο αυτο της XFX. Απλα να σου πω επισης πως και το νεο bios που θα βαλω, ανοιγοντας το τωρα με RBE στο fan section, δειχνει ακριβως τα ιδια με το XFX bios (συν. photo στο προηγουμενο post)
LouCi4er Αύγουστος 13, 2010 #25 Αύγουστος 13, 2010 Δες τη συν. photo. Δεν βρηκα το setting που λες.Thanks!edit:Να υπενθυμισω οτι το να κανω με καποιο τροπο (π.χ. lower fan settings at startup, etc) την καρτα να πιανει πιο γρηγορα την αυξημενη θερμοκρασια, δεν ειναι επιθυμητο μιας και στο μελλον με watercooling θα ειναι μονιμα σε αρκετα χαμηλη θερμοκρασια ~30C. Οπως και να εχει θα κοιταξω σημερα/αυριο να κανω το bios change και να δω τι θα γινει. Ο λογος που το καθυστερω ειναι διοτι θελω να κανω τα σωστα steps μη εχοντας backup καρτα αν κατι στραβωσει. Για παραδειγμα αν ο ΑΤΙΜΑΝ δεν μου ελεγε μετα το flash να κλεισω το PC, σιγουρα θα μου ξεφευγε μιας και δεν αναφερεται πουθενα.Κοιτα το utility του atiman δεν το εχω χρησημοποιησει και δεν ξερω τι γινεται.Εγω την φλασαρα με το Atiflash και ειναι παρα πολυ απλη διαδικασια.2 εντολες ειναι ολες κι ολες.1 παιρνεις backup το παλιο bios και μια για να φλασαρεις το νεο.Επισεις μετα το περας της διαδικασιας σου ζηταει επανεκκινηση απο μονο του και θα σου πει αν πετυχε η διαδικασια ή οχι,πριν το restart εννοειτε.Εαν σου πει οτι κατι δεν πηγε καλα,δεν κανεις restart αλλα ξαναβαζεις το παλιο bios.
LouCi4er Αύγουστος 13, 2010 #26 Αύγουστος 13, 2010 Α καλα ενταξει... Οπως λεω παραπανω, δεν ξερω αν τα fan settings ειναι η λυση (check edit section of my previous message), αλλα σιγουρα το bios που χρησιμοποιεις φαινεται μακραν καλυτερο (απο θεμα customization τουλαχιστον) απο αυτο της XFX. Απλα να σου πω επισης πως και το νεο bios που θα βαλω, ανοιγοντας το τωρα με RBE στο fan section, δειχνει ακριβως τα ιδια με το XFX bios (συν. photo στο προηγουμενο post) Κοιτα να σου πω την αληθεια bios απο bios διαφερει σε παρα πολλα σημεια που δεν φαινονται με το RBE.Δεν ξερω αν τα fan settings ειναι το προβλημα παντως ακριβως ιδιο ηταν και αυτο που ειχε η δικια μου 5770.Κατι αλλο να σε ρωτησω,οταν ανοιγεις τον υπολογιστη και μεχρι να μπει στα win,ακους καποια στιγμη το ανεμιστηρακι της καρτας να πιανει 100% και μολις μπεις στο λειτουργικο ριχνει στροφες?Επισεις οταν παιζεις κανα game ή οταν την ζοριζεις το ακους να μαρσαρει?
ElGreco Αύγουστος 13, 2010 Author #27 Αύγουστος 13, 2010 Με το ATIFlash θα κανω και εγω το bios change.Οχι, οταν ανοιγω το PC το ανεμιστηρακι δεν ακουγεται. Αν ενεργοποιησω το MSI AFTERBURNER (με το fan profile που του εχω) ή αν πατησω το manual fan control στον CCC, τοτε ο ανεμιστηρας παει 100% και σιγα σιγα πεφτει. Απο εκει και περα η καρτα συμπεριφερεται μια χαρα απο θεμα ανεμιστηρα,θερμοκρασιων, stability etcΠιστευω πως ο ΑΤΙΜΑΝ και εσυ εχετε δικιο και το flasharισμα με το νεος bios θα μας δειξει τη σωστη κατευθυνση για τη λυση.Ευχαριστώ!
atiman Αύγουστος 13, 2010 #28 Αύγουστος 13, 2010 Ειναι τελειως διαφορετικα τα πραγματα στην 5970. Προσεξτε. Τα bios ειναι δυο, master και slave, πρεπει να μπουν και τα δυο και με προσοχη μην βαλεις το ενα στην θεση του αλλου (master ειναι ο adapter 0 και slave ο 1).Οταν τελειωσει η διαδικασια, οντως σου λεει να κανεις restart εαν εγινε σωστα. Την στιγμη του restart ομως διαβαζει μονο τα βασικα χαρακτηριστικα του νεου, αλλα οχι τον boot tester. Μονο αν κλεισεις το pc το νεο bios διαβασεται πληρως.Επισης, επειδη ο driver δεν θα "ξερει" την νεα καρτα λογω αλλαγης vendor name θα πρεπει να τον ξαναπερασεις.Το καλυτερο ειναι uninstall πριν το flashing.Ειναι υποχρεωτικη η χρηση του switch "(f)orce" με το ATIflash και φροντισε να εχεις την τελευταια του.
ElGreco Αύγουστος 13, 2010 Author #29 Αύγουστος 13, 2010 Ειναι τελειως διαφορετικα τα πραγματα στην 5970. Προσεξτε. Τα bios ειναι δυο, master και slave, πρεπει να μπουν και τα δυο και με προσοχη μην βαλεις το ενα στην θεση του αλλου (master ειναι ο adapter 0 και slave ο 1).Οταν τελειωσει η διαδικασια, οντως σου λεει να κανεις restart εαν εγινε σωστα. Την στιγμη του restart ομως διαβαζει μονο τα βασικα χαρακτηριστικα του νεου, αλλα οχι τον boot tester. Μονο αν κλεισεις το pc το νεο bios διαβασεται πληρως.Επισης, επειδη ο driver δεν θα "ξερει" την νεα καρτα λογω αλλαγης vendor name θα πρεπει να τον ξαναπερασεις.Το καλυτερο ειναι uninstall πριν το flashing.Ειναι υποχρεωτικη η χρηση του switch "(f)orce" με το ATIflash και φροντισε να εχεις την τελευταια του.Επομενως εστω οτι εχω βρει πιο ειναι το σωστο master και slave bios (ξεχωριζουν απο την υπαρξη ή οχι fan control), χρησιμοποιω τις παρακατω εντολες:atiflash -p 0 C0001OCM.AC1 -fatiflash -p 1 C0001OCS.AC1 -fΕρωτησεις (λογω της ιδιαιτεροτητας της 5970-2 BIOS):1.Κατα τη διαρκεια εκτελεσης των παραπανω εντολων μου δινεται η δυνατοτητα backup του παλιου Bios ή πρεπει να τρεξω "ξερα" το atiflash utility (ανευ εντολων) για να βγει η επιλογη του backup?2.Αν όλα πανε καλα μου ζηταει restart... Εμεις ομως θελουμε shutdown. Επομενως το αφηνω να κανει restart και την ωρα που επανεκκινει του επιβαλω με το Power button να κανει shutdown ή το αφηνω να κανει κανονικα restart, να μπει στα windows και μετα shutdown?3.Η τελευταια εκδοση του atiflash utility που μπορω να βρω ειναι η 3.79 εδω . Ειναι οκ ή υπαρχει και νεοτερη?Πολλες ερωτησεις αλλα τετοιες λεπτομερειες δεν αναφερονται καπου.Και παλι ευχαριστω για το ενδιαφερον και το support!
atiman Αύγουστος 13, 2010 #30 Αύγουστος 13, 2010 Οι εντολες για save ειναι,,ATIflash -s 0 oldm.binATIflash -s 1 olds.bin , οπου old το οποιοδηποτε ονομα θελεις εσυ να δωσεις και τις εκτελεις πριν το νεο bios.Να εχεις στο νου σου να μετονομασεις τα αρχεια του νεου bios σε κατι με λιγοτερους χαρακτηρες. Παροτι το μηκος της λεξης που μου δειχνεις ειναι ακριβως 8 οσο και το μεγιστο αναγνωσιμο μηκος λεξης στο DOS, καλο ειναι να το κανεις κατι μικροτερο και να το σωσεις σε καταληξη .bin.Οι εναλακτικες εντολες για το flashing ειναι και ,, ATIflash -p 0(1) [bios].bin -fp .Αυτες μπορεις να τις δεις εαν μελετησεις τα extra options του bios tool μου, η αν απο το DOS που θα βρισκεσαι γραψεις ATIflash/?Δεν κανουμε restart και μετα shutdown. Μολις τελειωσει shutdown κατ ευθειαν.Η εκδοση ειναι σωστη.
LouCi4er Αύγουστος 13, 2010 #31 Αύγουστος 13, 2010 Οτι λεει ο atiman (με προλαβες).Παντως εγω στην δικια μου δεν εκανα shutdown,μονο restart.Α και κατι αλλο,η δικια μου 5850 ειναι non-reference και την εχω φλασαρει και δουλευει μια χαρα.
atiman Αύγουστος 13, 2010 #32 Αύγουστος 13, 2010 Συνηθως αυτο ειναι επικινδυνο. Καθε non-reference κατασκευαστης χρησιμοποιει διαφορετικο τροπο λειτουργιας στην καρτα, σιγουρα αλλα memory timings και πολλες φορες ακομα και αλλα chip μνημης. Το οτι δουλευει σωστα ειναι θεμα τυχης.
LouCi4er Αύγουστος 13, 2010 #33 Αύγουστος 13, 2010 Συνηθως αυτο ειναι επικινδυνο. Καθε non-reference κατασκευαστης χρησιμοποιει διαφορετικο τροπο λειτουργιας στην καρτα, σιγουρα αλλα memory timings και πολλες φορες ακομα και αλλα chip μνημης. Το οτι δουλευει σωστα ειναι θεμα τυχης.Καλα σιγουρα,δεν ειπα οτι ημουν σιγουρος πριν την φλασαρω οτι θα δουλευε.memory timings ειναι σιγουρο οτι θα εχει διαφορετικα αλλα chip μνημης δεν νομιζω.Ολες Samsung φορανε ( μιλαω για τις 5χχχ).Αλλωστε με το μανατο bios η μνημες πηγαινανε αν θυμαμαι καλα μεχρι και 1250.Με αυτο στα 1240 κρασαρει στο λεπτο.Μεχρι 1200 παει ανετα αλλα την εχω 1180 για σιγουρια.Μαλλον αυτο τις MSI εχει πιο σφιχτα timings.
atiman Αύγουστος 13, 2010 #34 Αύγουστος 13, 2010 Hynix, οι περισσοτερες.Πιο χαλαρα εννοεις ειχε η XFX? Μπορει και διαφορετικη ταση.
ElGreco Αύγουστος 14, 2010 Author #35 Αύγουστος 14, 2010 Καλησπερα,μολις τελειωσα το bios "update". Η διαδικασια πηρε περιπου 8 λεπτα (βαλε-βγαλε drivers, restarts etc) και τωρα το μονο που μενει ειναι να αφησω το PC να κρυωσει και να δουμε τι γινεται με το θεμα του cold bug.Κατι που παρατηρησα, περαν της αλλαγης των clocks της καρτας απο 725/1000 σε 735/1010 (Sapphire OC edition) ειναι οτι ενω στο Device Manager, GPU-Z, MSI AB μου δειχνει 2 HD 5900 Series, στο CCC εκει που παλιοτερα στο drop down menu εμφανιζε:1.ATI RADEON HD 5900 Series [W2486]2.ATI RADEON HD 5900 Seriesτωρα η μονη επιλογη ειναι:1.ATI RADEON HD 5900 Series [W2486]Δεν ξερω αν ειναι θεμα της αλλαγης του bios ή των 10-8Β3 drivers/CCC μιας και να πω την αληθεια δεν το ειχα τσεκαρει αυτο το μενου με τους 10-8Β3.Οταν κρυωσει η καρτα θα σας πω περαιτερω...Και παλι ευχαριστω για το χρονο που διαθεσατε!
atiman Αύγουστος 14, 2010 #36 Αύγουστος 14, 2010 Σωστα σου τα γραφει. Το τι θα γραφει σαν ονομα της καρτας οριζεται απο το πως αναφερεται το συγκεκριμενο vendor name στο INF file. Μπορεις και μονος σου εαν επεμβεις εκει να γραψεις για ονομασια οτι θελεις.Περιμενουμε νεα.
ElGreco Αύγουστος 14, 2010 Author #38 Αύγουστος 14, 2010 Συγνωμη που σας αφησα να περιμενετε τοσο, αλλα χρειαζεται χρονος για να μετατρεψω το γραφειο σε "ψυγειο" με 40C εξωτερικη θερμοκρασια... Εχοντας λοιπον δημιουργησει θερμοκρασια δωματιου ~20C η καρτα εκκινησε στους 23C και σιγα σιγα (και βασανιστικα:cry:) ανεβαινε. Κατι παραξενο... Κατα τη διαρκεια ανοδου της θερμοκρασιας παρατηρουσα κατα καιρους (παντα σε desktop environment) στο GPU-Z τα clocks να πηγαινουν 550/1010 και να επανερχονται σε normal 157/300. Και με το Original xfx bios υπηρχε αυτο το παιχνιδι των clocks αλλα πηγαινανε 725/1000 και οχι 550/1000. Ετρεξα το Chess titans για λιγο, να δω τι γινεται με τα clocks και ανεβηκαν 735/1010 κανονικα δηλαδη. Ειδα μετα το txt file απο το GPU-Z monitoring και δεν ανεφερε πουθενα τα στιγμιαια 550 clocks?! Στο θεμα μας παλι... Ξαναβγηκα σε desktop environment και περιμενα σε 2d idle state να δω τη συμπεριφορα της καρτας σε θερμοκρασια core 37C και μνημης 32C, το σημειο που εμφανιζοταν το cold bug... ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΟ COLD BUG:happy2: Φυσικα εχοντας διαβασει για τη πιθανοτητα αλλαγης των timings των μνημων της καρτας μεσω Bios κλπ κλπ ειπα να ξανατρεξω το Benchmark του Heaven και εβγαλε ακριβως τα ιδια αποτελεσματα με το original bios. Ολα αυτα παντα με τους 10-8Β3 οπου το cold bug φαινομενο ηταν πιο εντονο. Ειναι νωρις για να ειμαι απολυτος, αλλα μιας και ποτε αλλοτε δεν εφτασα τη καρτα σε τοσο χαμηλα επιπεδα θερμοκρασιας, ειναι αρκετα πιθανο να εχω απαλλαχθει απο το θεμα του cold bug. Θα ηθελα παρα πολυ να μαθω, τι ειναι αυτο που "φτιαχνει" την κατασταση. Γιατι αλλοι χρηστες με xfx5970be και το original bios με watercooling δεν αντιμετωπισαν αυτο το προβλημα ποτε, ενω αλλοι αναγκαστηκαν να χρησιμοποιησουν το sapphire bios. Τι εχει το bios της sapphire (που στο RBE μοιαζει πανομοιοτυπο με της XFX) που "διορθωνει" την καρτα? Τελικα ειναι προβληματικη η καρτα μου (και απλα το νεο Bios αποτελει μια "ενεση ζωης") ή το bios της xfx προβληματικο και απο τυχη σε καποιους δουλευει και σε αλλους οχι... ή τιποτα απο ολα αυτα? Ευχαριστω πολυ που με εχετε ανεχτει εως τωρα με τους προβληματισμους και τα ερωτηματα μου, αλλα και για την υποστηριξη που μου παρειχατε!
atiman Αύγουστος 14, 2010 #39 Αύγουστος 14, 2010 Ημουν σχεδον σιγουρος οτι θα ηταν τα πραγματα ετσι και μαλιστα απο την αρχη.Το ιδιο καλα θα συμπεριφεροταν και με original ATI bios η και με της ASUS.Για τις διαφορες της XFX αν θελεις μπορω να σου πω σε ΠΜ, αλλα δεν νομιζω οτι θα ειναι τοσο ενδιαφερον η αποτελεσματικο για σενα.
ElGreco Αύγουστος 14, 2010 Author #40 Αύγουστος 14, 2010 Ημουν σχεδον σιγουρος οτι θα ηταν τα πραγματα ετσι και μαλιστα απο την αρχη.Το ιδιο καλα θα συμπεριφεροταν και με original ATI bios η και με της ASUS.Για τις διαφορες της XFX αν θελεις μπορω να σου πω σε ΠΜ, αλλα δεν νομιζω οτι θα ειναι τοσο ενδιαφερον η αποτελεσματικο για σενα.Οποτε βρεις χρονο και εχεις διαθεση, θα ηθελα να μου το στειλεις αυτο το Π.Μ. σχετικα με την XFX. Εκει που αρχισα να πιστευω πως η καρτα εχει προβλημα, τωρα εχω αποπροσανατολιστει :crazy_pilot::thank_you2:
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.