ElGreco Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2010 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2010 Καλησπέρα,έχω μια XFX 5970 BE, η οποια με ταλαιπωρει με το γνωστο σε πολλα forum ... Cold Bug. Απ'ότι φαινεται στο παρακατω forum βρηκαν τη λυση χρησιμοποιώντας ενα νεο bios απο την Sapphire (χώρις clock or voltage tweaking)http://forums.bit-tech.net/showthread.php?t=185918Θα ήθελα λοιπον να ρωτησω, υπαρχει τροπος με καποιον Bios Editor, να δω τί ειναι αυτο που κανει το Sapphire bios να εξαφανίζει το cold bug, ωστε να αλλαξω την συγκεκριμενη παράμετρο στο original XFX 5970BE bios?Δεν θελω να κανω overclock, ουτε να πειραξω το voltage της καρτας ή να αυξησω τα 2d clocks. Θέλω απλά να ξεφορτωθώ το cold bug!Με την ευκαιρία να πω ένα μεγαλο BRAVO στον ATIMAN αλλα και τους υπολοιπους users που τεσταρουν τη δουλεια του προκειμενου εμεις να βαζουμε ανεπιφυλακτα ό,τι καλούδια μας δινει!Ευχαριστώ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
atiman Αύγουστος 5, 2010 #2 Κοινοποίηση Αύγουστος 5, 2010 Δεν ειναι μια παραμετρος μονο και αυτο που ζητας δεν ειναι ευκολο να γινει με απλα μη επαγγελματικα "εργαλεια".Παρεπιπτωντος, το προβλημα αυτο εχει λυθει πριν απο πολυ καιρο σε οσες καρτες υπηρξε.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ElGreco Αύγουστος 6, 2010 Author #3 Κοινοποίηση Αύγουστος 6, 2010 Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απαντηση.Να ρωτησω ποια είναι η λυση που βρεθηκε? Γνωριζω για την αλλαγη των 2d clocks μεσω του profile του CCC, αλλα δυστυχως αυτο οδηγει σε αυξημενες θερμοκρασιες και καταναλωση της καρτας στο idle. Υπάρχει καποια αλλη λυση? Ηδη έχω μιλησει με τους τεχνικους της XFX και υποτιθεται οτι εξεταζουν το νεο bios της Sapphire. Εγω δεν καταφερα να εντοπισω διαφορες σε voltage/clocks συγκρινοντας τα 2 bios με το RBE. @ΑΤΙΜΑΝ: Εχεις να μου προτεινεις κάτι αλλο (εκτος απο τα raised 2d clocks)?Ευχαριστω και συγνωμη αν εχει απαντηθει στο παρελθον το ερωτημα μου, απλα δεν βρηκα κατι σχετικο στο forum που να λυνει το προβλημα ΧΩΡΙΣ "πειραγμα" των 2d clocks/καταναλωσης/θερμοκρασιας, εκτος απο το νεο bios της sapphire.Με εξαιρεση το cold bug η καρτα δουλευει εξαιρετικα καλα και δεν θα ηθελα να την αλλαξω.Thank you! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andypandy Αύγουστος 11, 2010 #4 Κοινοποίηση Αύγουστος 11, 2010 Elgreco εχω το ιδιο προβλημα με τις 5970 που εχω αλλα μετα απο πολυ ψαξιμο εφτιαξα profile οπου ανεβαζω τα clocks (το memory και το αλλο) στο 725 και 1000 που ουτως η αλλος ανεβαινουν σε αυτους τους αριθμους οταν παιζεις καποιο game. σε idle σου ειναι 150 και 300 σωστα? εγω καθε φορα πριν παιξω καποιο game ενεργοποιω το profile, ανεβαζει τα clocks και ετσι οταν μπαινω δεν μ κολλαει. αφου τελειωσω το gaming, παταω defaults και γηριζει στα κανονικα του(150 και 300). Ξερεις τι σκεφτομαι? οτι μπορει να φταιει η αποτομη αλλαγη σε μερικες καρτες απο 150-300 σε 725-1000, γιαυτο και εγω τα ανεβαζω πριν μπω και δεν αφηνω να μου ανεβουν μονα τους οταν μπαινω σε καποιο game. δεν ξερω αμα σε βοηθησα, παντως προσπαθησα Link to comment Share on other sites More sharing options...
atiman Αύγουστος 11, 2010 #5 Κοινοποίηση Αύγουστος 11, 2010 Το "stress" στην αποτομη αυτη αλλαγη των συχνοτητων λειτουργιας το "τρωνε" παντα τα VRM.Το ρευμα που καλουνται να δωσουν "αστραπιαια" σε συνδυασμο με την πτωση τασεων που δημιουργειτε στιγμιαια και με το γεγονος οτι τα Gpu chips παντα προπορευονται στην ανοδο (κατα ελαχιστα nanoseconds) ειναι ικανο να δημιουργησει "κρασαρισμα" στην καρτα και στο PC.Το να ανεβασεις απο νωριτερα την συχνοτητα δεν ειναι η λυση. Το μονο κερδος ειναι οτι δεν θα χασεις αυτα τα λιγα fps στην αρχη μιας 3D εφαρμογης που θα εχανες αν δεν το εκανες.Ειναι hardware "προβλημα" και η ιδιομορφια της 5970 συντελει στην αναδειξη του.Οι συνχρονοι οδηγοι δημιουργουν μια ικανη και αορατη αλλα υπαρκτη καθυστερηση στην ανοδο των συχνοτητων και ετσι το προβλημα σχεδον εξαφανιστηκε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andypandy Αύγουστος 11, 2010 #6 Κοινοποίηση Αύγουστος 11, 2010 Οτι ειπες ατιμαν τωρα για μενα ειναι λιγο κινεζικα αλλα σαφως ξερεις περισσοτερα!Εγω διεφυγα στην λυση που ειπα παραπανω γιατι δεν μπορουσα να το λυσω το προβλημα αλλιως!Ουτε καν με οδηγους! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ElGreco Αύγουστος 11, 2010 Author #7 Κοινοποίηση Αύγουστος 11, 2010 Καλησπερα,ευχαριστω για την απαντηση Andypandy. Η αληθεια ειναι πως προβλημα με 2D artifacts και εν συνεχεια με αυτοματη επανεκκινηση του driver, εχω ΜΟΝΟ στη περιπτωση cold boot, oπου λογω ssd η εκκινηση των win7 ειναι τοσο γρηγορη οπου η καρτα εχει στην αρχη temps <35C.Αν εκκινησω με την καρτα πανω απο αυτη τη θερμοκρασια δεν υπαρχει κανενα απολυτως προβλημα οσες εναλλαγες ρευματος-συχνοτητων και αν γινουν. Ο ATIMAN μου ειπε πως απο τους 10-4 και μετα το προβλημα θα επρεπε να εχει εξαφανιστει στις περισσοτερες καρτες... εμενα απ'οτι φαινεται οι 10-7 εκαναν το θαυμα τους (εκτος αν απλα ετυχε), ενω με το που εβαλα τους 10-8Β3 το φαινομενο επανηλθε ακομα πιο εντονο και ελαφρως διαφοροποιημενο?! Τα 2d artifacts με τους 10-8Β3 βγαινουν πλεον σε ολη την οθονη, καθως το συστημα ΔΕΝ κανει επανεκκινηση του driver και μετα απο λιγο λειτουργει μια χαρα (αφου οι θερμοκρασιες εχουν πλεον ανεβει).Επισυναπτω, το GPU-Z Log, με μαρκαρισμενα τα σημεια που δειχνουν πότε ακριβως ερχοντουσαν τα 2d artifacts under cold boot only σε εκδοσεις προ 10-7.Οπως και να εχει, προσπαθω με τη βοηθεια του ATIMAN να δω κατ'αρχας αν όντως εχω το cold bug και αν το εχω τι απο τα παρακατω 3 ισχυει:1. Προκειται για κατασκευαστικο λαθος και να προσπαθησω να αλλαξω την καρτα?2. Προκειται για κατασκευαστικο λαθος, το οποιο ομως φτιαχνεται μεσω των drivers και δεν θα μου δημιουργησει μελλοντικο προβλημα οταν της βαλω watercooling? (το προβλημα εμφανιζεται ΜΟΝΟ κατα την πρωτη εκκινηση με την πρωτη αυξηση των clocks σε Desktop environment και ΜΟΝΟ για τα λιγα secs/(max 1 min) που η καρτα ειναι σε ενα συγκεκριμενο διαστημα θερμοκρασιων κατω απο 35C)3. Δεν προκειται για κατασκευαστικο λαθος και ειναι απλα καποιο θεμα με τους drivers?ΑΤΙΜΑΝ θα σου στειλω Π.Μ. με πιο πολλα data, αφενως για να μην κουραζω το forum, αφαιτερου για να μην δινω λαθος πληροφοριες για κατι που μπορει να μην ειναι καν το cold bug!Thanks!5970CB.xls Link to comment Share on other sites More sharing options...
atiman Αύγουστος 11, 2010 #8 Κοινοποίηση Αύγουστος 11, 2010 Σε προσφατο ΠΜ μου σου εξηγησα πως εχει το φαινομενο, πως ξεκινησε, που οφειλεται και πως αντιμετωπιζεται.Τις περιπτωσεις στις οποιες ανηκει το δικο σου προιον πρεπει να τις αναγνωρισεις μονος σου.Μονο να σε βοηθησω πανω σ αυτο μπορω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ElGreco Αύγουστος 11, 2010 Author #9 Κοινοποίηση Αύγουστος 11, 2010 Σε προσφατο ΠΜ μου σου εξηγησα πως εχει το φαινομενο, πως ξεκινησε, που οφειλεται και πως αντιμετωπιζεται.Τις περιπτωσεις στις οποιες ανηκει το δικο σου προιον πρεπει να τις αναγνωρισεις μονος σου.Μονο να σε βοηθησω πανω σ αυτο μπορω.Ναι, το καταλαβαίνω αυτό και ευχαριστώ!Απλά χρειαζομαι μια εμπειρη αποψη, πρωτου ξεκινησω τον γολγοθα της αντικαταστασης της καρτας (αν τελικα αυτο χρειαζεται).Π.Μ. ερχεται σε λιγα λεπτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andypandy Αύγουστος 12, 2010 #10 Κοινοποίηση Αύγουστος 12, 2010 @Elgreco Elgreco πες μου λιγο σε παρακαλω για το cold bug!Αμα η καρτα εχει χαμηλη θερμοκρασια κολλαει και κλειδωνουν ολακαι πρεπει να κανεις hard restart?επισης ειπες πως το προβλημα αυτο ειχε λυθει με τους 10.7? Link to comment Share on other sites More sharing options...
LouCi4er Αύγουστος 12, 2010 #11 Κοινοποίηση Αύγουστος 12, 2010 Γεια σας πιαδια και απο εμενα.Ειναι το πρωτο μου ποστ και το πρωτο πραγμα που θελω να πω ειναι ενα μεγαλο μπραβο στον atiman,οχι τοσο για την προσφορα του σε ολους εμας ( και για αυτο εννοειτε ) αλλα για το οτι παρολο τον πολεμο που δεχεται συνεχιζει και προσφερει.Τωρα για το προβλημα που εχει ο φιλος εχω να πω οτι το ιδιο ακριβως μου εκανε μια 5770 που ειχα και μαντεψτε ηταν XFX.Θα συμφωνησω με τον atiman οτι ειναι θεμα hardware αλλα θα διαφωνησω με την ΑΤΙ οτι η λυση ειναι να ανεβουν τα 2d ρολογια.Η 5850 που εχω τωρα ειναι Sapphire και της εχω φλασαρει εδω και 5 μηνες MSI bios και δουλευει τελεια.Ειναι πολυ απλη διαδικασια αλλα με μεγαλο ρισκο θα ελεγα.Αν ομως ξερεις τι κανεις δεν υπαρχει κανενας φοβος.Εγω θα σου προτεινα μιας και το εχεις ψαξει και λενε οτι διορθωνει το προβλημα,να της φλασαρεις το bios της Sapphire.Αλλιως εαν δεν θελεις να παιξεις με τα 2d ρολογια,στειλτη για RMA οπως εκανα και εγω με την 5770. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ultraex2005 Αύγουστος 12, 2010 #12 Κοινοποίηση Αύγουστος 12, 2010 εγω παντως με την saphire 5970 που εχω και με το βιος[1.162] του atimanκανενα προβλημα:happy2:απο την πρωτη μερα Link to comment Share on other sites More sharing options...
ElGreco Αύγουστος 12, 2010 Author #13 Κοινοποίηση Αύγουστος 12, 2010 @Elgreco Elgreco πες μου λιγο σε παρακαλω για το cold bug!Αμα η καρτα εχει χαμηλη θερμοκρασια κολλαει και κλειδωνουν ολακαι πρεπει να κανεις hard restart?επισης ειπες πως το προβλημα αυτο ειχε λυθει με τους 10.7?1.Εκκινηση υπολογιστη σε θερμοκρασια δωματιου (ας πουμε 25C).2.Windows login normal3.Desktop environment μια χαρα με 2d clocks φυσικα 157/3004.Με το που θα ζεσταθει η καρτα στους ~35C και οι μνημες ~33C (δες συν. excel σε προηγουμενο μηνυμα!) έχω τα εξης:a.Περιορισμενου ευρους 2d artifactsb.Μετα απο λιγα secs screen freezes (mouse as well)c.GSOD ή OSOD (Gray or Orange screen of death)d.Auto recovery without reboot (τις περισσοτερες φορες δε χρειαζοταν reboot ή hard reset)e.Μηνυμα: Display driver had to be restartedΑπο εκει και περα οσο και να βασανισω την καρτα,... "πεταει"Τα παραπανω προεκυπταν μεχρι και τους 10-6 αλλα και με τους 10-8Β3.Με τους 10-7, το φαινομενο δεν εχει εμφανιστει τις 2 φορες που προσπαθησα να το "δημιουργησω", ενω με το που εβαλα τους 10-8Β3 αμεσως ξαναπαρουσιαστηκε. Φυσικα καλοκαιριατικα για να γινει αυτο πρεπει (με τη βοηθεια aircondition) ο χωρος που ειναι το PC να ειναι ~25C και η εκκινηση των windows να ειναι γρηγορη (Το χειμωνα το ειχα σε καθε cold start). Γι'αυτο και το φαινομενο αυτο αν παρατηρηθει, συνηθως παρατηρειται ειτε σε συστηματα με ssd (very fast boot) ειτε σε συστηματα με watercooling or advanced aircooling της καρτας γραφικων. Αλλιως οι καρτες προλαβαινουν να ζεσταθουν πανω απο το Cold Bug Temperature Threshold πριν εκκινησουν τα windows και ολα... καλα.Απλά να επισημάνω πως ακομα ειμαι σε διαδικασια διερευνησης του θεματος (φυσικα με τη βοηθεια του ATIMAN) και δεν μπορω να ειμαι απολυτος στο τι φταιει (αν και προσανατολιζομαστε σε θεμα hardware/καρτας), οποτε και παραθετω απλα τα γεγονοτα.Για να απαντησω και στο ερωτημα σου, δεν ξερω αν οι 10-7 λυνουν το προβλημα του Cold Bug ή αν απλα ετυχε να μην μου το εμφανισουν το μικρο διαστημα που τους ειχα. Αυτο που κανω τωρα ειναι να ξαναβαλω τους 10-7, να δω πως παει και αν μετα απο 3-4 τεστ δεν εμφανιστει θα σου πω. (Πρεπει να αφηνω το PC να κρυωνει αρκετα πρωτου δοκιμαζω, για αυτο χρειαζομαι λιγο χρονο για να εχω σιγουρα αποτελεσματα)Σημ.: Με την προοπτικη να βαλω μελοντικα την ψυκτρα ACCELERO XTREME 5970 ή ακόμα και watercooling δε θελω να βασανιστω με αυτο το θεμα ακόμα πιο εντονα, έχοντας πολυ χαμηλοτερες θερμοκρασιες.Γεια σας πιαδια και απο εμενα.Ειναι το πρωτο μου ποστ και το πρωτο πραγμα που θελω να πω ειναι ενα μεγαλο μπραβο στον atiman,οχι τοσο για την προσφορα του σε ολους εμας ( και για αυτο εννοειτε ) αλλα για το οτι παρολο τον πολεμο που δεχεται συνεχιζει και προσφερει.Τωρα για το προβλημα που εχει ο φιλος εχω να πω οτι το ιδιο ακριβως μου εκανε μια 5770 που ειχα και μαντεψτε ηταν XFX.Θα συμφωνησω με τον atiman οτι ειναι θεμα hardware αλλα θα διαφωνησω με την ΑΤΙ οτι η λυση ειναι να ανεβουν τα 2d ρολογια.Η 5850 που εχω τωρα ειναι Sapphire και της εχω φλασαρει εδω και 5 μηνες MSI bios και δουλευει τελεια.Ειναι πολυ απλη διαδικασια αλλα με μεγαλο ρισκο θα ελεγα.Αν ομως ξερεις τι κανεις δεν υπαρχει κανενας φοβος.Εγω θα σου προτεινα μιας και το εχεις ψαξει και λενε οτι διορθωνει το προβλημα,να της φλασαρεις το bios της Sapphire.Αλλιως εαν δεν θελεις να παιξεις με τα 2d ρολογια,στειλτη για RMA οπως εκανα και εγω με την 5770.Ανεβασμενα 2d clocks μου φτιαχνουν και εμενα το προβλημα, αλλα αυξανουν την καταναλωση και τις θερμοκρασιες σε idle state, κατι που δεν μου αρεσει καθολου. Την καρτα την αγορασα για να πληρεί τα χαρακτηριστικα της και οχι να δουλευει με tricks σε διαφορετικα specs.Εδώ: http://forums.bit-tech.net/showthread.php?t=185918 υπαρχει ενα bios της Sapphire που λενε πως το φτιαχνει το θεμα, ΧΩΡΙΣ increased 2d clocks ή πειραγμα των ρευματων/ανεμιστηρα (ειναι και για watercooling περιπτωσεις). Η XFX μου ειπε πως θα ελεγξει το bios της Sapphire απο το παραπανω thread ΑΛΛΑ σε καμια περιπτωση δεν μου δινει το ΟΚ να φλασαρω την καρτα σε αλλης εταιριας bios. Με βλεπω να πηγαινω για RMA, απλα δεν ξερω ποσο ευκολο/χρονοβορο θα ειναι αυτο δεδομενου οτι αγορασα την καρτα πριν 6 μηνες (απο το U-Shop => QUEST service), ενω απ'οτι φαινεται η συγκεκριμενη καρτα εδώ και πολυ καιρο ειναι δυσευρετη στην αγορά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
atiman Αύγουστος 12, 2010 #14 Κοινοποίηση Αύγουστος 12, 2010 Την Δευτερα πιθανον να σου εχω μια απαντηση για το θεμα σου. Ηδη δοκιμαζονται καποιες τεχνικες. Απο την αλλη μπορεις χωρις προβλημα να δοκιμασεις το bios του λες και να δεις πως τα παει απο μονος σου. Βασικη προυποθεση να εχεις κρατησει backup του original. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ElGreco Αύγουστος 12, 2010 Author #15 Κοινοποίηση Αύγουστος 12, 2010 Χρειαζεται να κρατησω backup του original bios απο τη στιγμη που ειναι διαθεσιμο στο site της XFX? Αν ναι, πως το κανω αυτο? Με το RBE ή καποιο αλλο tool?Για την ωρα τσεκαρώ τους 10-7α που ανεφερες στο αλλο Thread (καποιες στιγμες πραγματικα δεν σε προλαβαινω με το ρυθμό που μας δινεις νεα δεδομενα :crazy_pilot:,... ελεγα να τσεκαρω τους 10-7, αλλα οι 10-7α ακουγονται πιο δελεαστικοι)Thanks! Link to comment Share on other sites More sharing options...
atiman Αύγουστος 12, 2010 #16 Κοινοποίηση Αύγουστος 12, 2010 Backup xρειαζεται να κρατησεις και μπορεις να το κανεις ειτε μεσω του GpuZ (και για τις δυο "καρτες") ειτε μεσα απο την DOS εφαρμογη με την οποια υποχρεωτικα θα πρεπει να περασεις το νεο.Ασε τις δοκιμες με τους drivers σαν το επομενο βημα σου. Θυμησου τι σου ειπα στο ΠΜ για τους 10.7. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ElGreco Αύγουστος 12, 2010 Author #17 Κοινοποίηση Αύγουστος 12, 2010 Backup xρειαζεται να κρατησεις και μπορεις να το κανεις ειτε μεσω του GpuZ (και για τις δυο "καρτες") ειτε μεσα απο την DOS εφαρμογη με την οποια υποχρεωτικα θα πρεπει να περασεις το νεο.Ασε τις δοκιμες με τους drivers σαν το επομενο βημα σου. Θυμησου τι σου ειπα στο ΠΜ για τους 10.7.Φυσικα και θυμαμαι ολα οσα μου εχεις πει για το θεμα (και τους 10-7). Πραγματι, οι 10-7 ακομα και αν "εξαφανιζουν" το προβλημα του cold bug, δεν αποτελουν ισως μακροπροθεσμη λυση. Το bios change ηθελα να το χρησιμοποιησω σαν τελευταια λυση, μιας και δεν με ενθουσιαζει η "μετονομασια" της καρτας απο XFX σε Sapphire. Γι αυτο και ο τιτλος του Thread ειναι Bios edit ... Λεπτομερειες φυσικα, μιας και αν δεν κανω RMA την καρτα 99.9% θα χρειαστει να αλλαξω το bios οπως και να εχει, σε οτιδηποτε αλλο δουλευει/μου προτεινεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
atiman Αύγουστος 12, 2010 #18 Κοινοποίηση Αύγουστος 12, 2010 Η προταση της δοκιμης να αλλαξεις ειναι αναγκαια εστω κι αν αλλαξει το ονομα της καρτας. Θα μας δωσει ενα δειγμα γραφης και θα μας οδηγησει σε ασφαλεστερα συμπερασματα για το ποσο το θεμα σου μπορει να οφειλεται σε καθαρη αστοχια υλικου η αστοχια της XFX στην κατασκευη του bios της.Η εμπειρια μου, λεει οτι μεγαλυτερη πιθανοτητα εχει η εκδοχη Β.Για να σε "ηρεμησω" λιγο θα σου πω οτι ελαχιστοι εξακολουθουν να εχουν το original XFX bios ακομα στις καρτες τους.Η διαδικασια ειναι απλη, με προσοχη ομως, και γρηγορη. Να θυμασαι οτι μετα την ολοκληρωση του flashing πρεπει να κλεισεις τελειως το PC κι οχι απλα να κανεις restart. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ElGreco Αύγουστος 12, 2010 Author #19 Κοινοποίηση Αύγουστος 12, 2010 Πραγματι με ηρεμησες και χωρις τα ομοιωματικά!...το επομενο 2ημερο με αργα και σταθερα βηματα θα το δοκιμασω!:thank_you2: Link to comment Share on other sites More sharing options...
atiman Αύγουστος 12, 2010 #20 Κοινοποίηση Αύγουστος 12, 2010 Θα περιμενω με χαρα να ακουσω ευχαριστα νεα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.