Jump to content

Το συστημα μου υπολειτουργεί!!!

kostikas2002

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Γεια χαρά παιδες,

Έχω ένα μηχανηματάκι που μου κάνει κατι νούμερα εδώ και πολύ καιρό. Δεν ξέρω απο πότε άρχισε το όλο θέμα - μπορέι να ήταν και ετσι απο την αρχή, δεν θυμάμαι να το έχω δει ποτε με τα ματια μου να δουλεύει οπως - τουλάχιστον νομίζω - θα ήταν το φυσιολογικό

Είναι ενα προκατασκευασμενο low-end ALTEC PC που μου έκαναν δωρο, οποτε δεν το ειχα ψαξει καθόλου πριν το αποκτήσω και με τα χαλια που εχει η αλτεκ τελεφταια (δλδ πριν 1-2 χρονια που ειχα ξανα-ασχοληθει αλλα φανταζομαι και τώρα) δεν μπορω να βγάλω ακρη.

Λοιπόν ειναι μια MSI 945GCM5 V2 με εναν Core 2 Duo E6550 @ 2.33 GHz (7x333MHz) FSB 1333MHz

Όσο για την μνημη, δεν το χω ψάξει πολυ, αλλα ηταν 1 GB DDR2 667 και του έβαλλα 2 GB DDR2 800.

Το προβλημα? Όπου κι'αν κοιτάξω ο χρονισμός ειναι καποιο πολλαπλάσιο του 222 MHz:

CPU: 1.55 GHz (7x222MHz)

FSB: 888 MHz

DRAM Freq.: 222 MHz

Όλα αυτα σύμφωνα με το CPU-Z, αλλά και το EVEREST μια απτα ίδια

Αρχικά το πήρα πρέφα απτο Control Panel->System οπου λέει Intel®Core2 Duo CPU E6550 @ 2.33 GHz 1.55 GHz

Δεν πρέπει να έχει σχέση με το SpeadStep γιατί ακόμα και υπό max φόρτο εργασίας μένει καρφωμένος στα 1.55 GHz. Στα BIOS αναγνωρίζεται και φαινεται να λειτουργεί κανονικά στα 7x333MHz Οπότε φαντάζομαι αυτό αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχει ασυμβατότητα mobo-cpu. Άσε που το manual της mobo έλεγε συγκεκριμένα οτι ειναι συμβατή με τον CPU μου.

Μετά δεν ξέρω αν μπορει να επιρεασει σε τίποτα η RAM αλλά και με τις εργοστασιακές PC2-5400 αλλά και με τις PC2-6400 εχει το ίδιο πρόβλημα, οπότε φαντάζομαι ότι δεν εχει να κάνει με τη RAM.

Οπότε μένει...αστοχια υλικου? Η αλήθεια ειναι οτι τις προάλλες έιδα εναν ύποπτο πυκνωτή στη mobo κοντα στις RAM-CPU που φαινόταν οτι θα μπορούσε να ειναι νεκρός, αλλά δεν έχω καμία ιδέα αν κατι τόσο στοιχειωδες οπως ο χρονισμός διαύλου μπορεί να επιρεαστεί απο κατι τοσο απλο και low-level οσο ενας πυκνωτής (η και περισσοτερους, δεν τους κοιταξα όλους). Πρόφανως αυτος ο πυκνωτής παίζει καποιο ρόλο αλλά αφου δουλεύει τωρα το σύστημα ως εχει δεν θέλω να ρισκάρω να τον αντικαταστήσω αν ειναι να μήν λύσω το πρόβλημα.

Ουφ....Συγνώμη παιδιά για το μεγαλο ποστ, αλλα σας τα είπα όλα για να έχετε όλα τα δεδομένα.Μπορεί καποιος να με διαφωτίσει για το τι στο καλό μπορει να συμβαίνει?

να πω καμια γνωμη..

οχι ο πυκνωτης δε παιζει ρολο. αν επαιζε, το συστημα θα "παγωνε" καποια στιγμη αυτο ειναι το αποτελεσμα καμενων πυκνωτων.

αν στο bios σου δειχνει 333, μου φαινεται παραξενο να ειναι 222 στα windows. μηπως ριχνει το διαυλο καποιο προγραμμα??

δε μπαινεις και bios να δεις ποσο ειναι ρυθμισμενος ο διαυλος?

Ευχαριστώ για την απάντηση!

Χμμ...φαντάζομαι εννοείς εκει που λέει "Frequency/Voltage Control"?? Εκει μου τα δείχνει όλα ρυθμισμένα νορμάλ:

Current CPU freq: 2.333 (7x333)

Current DRAM freq: 333

Τα αλλα δεν τα ποσταρω γιατι γενικά ολα συμφωνουν μεταξυ τους αλλα αν είναι κάτι συγκεκριμενο που θα ήθελες να μαθεις πες μου και θα ενημερωσω.

Τώρα σχετικά με τον πυκνωτη... Θυμαμαι οτι καποτε εκανα μονιτορ τις θερμοκρασίες του συστήματος και ηταν ολα νορμαλ εκτος απο μια τρελή καταχώρηση ενός άγνωστου component (ισως chipset??, μπορει να ήταν και software glitch, δεν ξέρω σίγουρα) που ξεκινούσε απο 90°C+ απο coldboot και έφτανε και μέχρι 98 νομιζω και εμενε εκει αν το ειχα ανοιχτο για ώρα. Ε αυτή τη περίοδο μου είχε κολλήσει το pc μια φορά άσχημα με χαρακτηριστικά που εδειχναν προς υπερθέρμανση, αλλά αυτή ειναι η μονη φορα που έχει γινει αυτό ever. Αυτο το περιστατικο είχε γίνει πρίν προσέξω τον υποπτο πυκνωτή (υπαρχει καποια σχέση λες?), αλλα το θέμα με το CPU και τον διαυλο το έχω εδώ και χρόνια, και σε 3 διαφορετικα installs των Windows: XP, Vista και 7, κι'απο καθαρό install, οποτε αποκλείεται να φταίει καποιο προγραμμα. Λογικά και τώρα η θερμοκρασία αφτου του στοιχείου τα ίδια θα κάνει αλλα έχω να το κάνω μόνιτορ πολυ καιρο-δεν εχω βαλει καν προγραμμα για temp monitoring μετα το φορματ στα 7.

Με ολα αυτά τα δεδομένα, μπορούμε τουλάχιστον να πουμε με καποια σιγουριά οτι ειναι καποιο προβλημα με την mobo?? (βέβαια το οτι το BIOS τα δειχνει σωστα θα ελεγε κανεις πως αποκλειει το προβλημα να ειναι hardware, αλλα ισως to BIOS να κανει καπως λάθος και να δειχνει οτι τα components εχουν την δυνατοτητα να λειτουργησουν στα 333 MHz αλλά στην πράξη καποια αστοχία υλικου δεν τους το επιτρέπει... λογικο????)

Παιδιά έκανα μετά απο τρελό ψάξιμο και μια ενημέρωση του BIOS μπας και δω καμια βελτίωση αλλά τίποτα... Και τώρα ηττημένος απο το κωλο-κούτι θα συρθώ κουρασμένος στο κρεβατάκι μου, μήπως δω κανα όραμα στον υπνο μου και καταλάβω τι στο καλο σημβαίνει.

Οτι σκεφτείτε είμαι πολύ πρόθημος να το ακούσω. Τα λέμε.

Η μητρική σου δίνει max FSB τα 800MHz, ενώ η CPU σου θέλει 1.333ΜΗz.

Eπίσης οι RAM σου είναι 800MHz, ενώ η μητρική σου δίνει 667MHz. (καλά αυτό δεν είναι θέμα, γιατί πέφτουν αυτοματα στα 667).

Μητσο ευχαριστω για την παρατήρηση, όντως οταν έκανα upgrade thn ram είχα μπουχτισει με τις αθλιες επιδοσεις των vista με 1 GB οπότε βιάστηκα και έβαλα ό,τι βρήκα ευκαιρο. Σωστά όμως, δεν ειναι αυτό το πρόβλημα.

Όσον αφορά το FSB, η μητρική κανονικά δουλέυει με 1.333 MHz οπότε το οτί μου δίνει 800 (888 συγκεκριμένα) εννώ στο BIOS δείχνει φυσιολογική λειτουργία στα 7x333 MHz δείχνει οτί ειναι θέμα της mobo, έτσι?

Τέλος πάντων, πλέον ρωτάω περισσότερο για γνώσεις, καθώς πηγα το συστημα σε έναν τεχνικό ο οποίος με διαβεβαίωσε οτί η μητρική έχει το πρόβλημα και πιθανόν να χειροτερέψει γιατί αυτα τα πράγματα πανε αλυσιδωτά.

Όσο απογοητευτική να είναι αυτή η είδηση, δεν είμαι έτοιμος ακόμα να το βάλλω κάτω. Τουλάχιστον εντόπισαμε επιτέλους το πρόβλημα. Μπορεί να είναι ριψοκίνδυνο να βάλλω χέρι στη μητρική, αλλά αφου ούτως η άλλως το pc πάει να κρεμασει τα παπούτσια του. Δεν είναι το κύριο συτημά μου οπότε μπορώ λιγο να ρισκάρω μπας και το αναστήσω. Εχω βρεί και κάποια sites που εξηγούν πως να αλλάζεις components πανω στη μητρικη και σχετικα με τις κολλησεις και λοιπά. Οπότε απο εκεί και πέρα αν κάποιος ξέρει περι κυκλωμάτων-μητρικών και εχει μια καλή ιδέα για το τί μπορέι να φταίει ας μου το πεί, αν δηλαδή ειναι να ψάξω για καναν νεκρό πυκνωτή (που έχω ήδη έναν!) - αντίσταση - MOSFET - δεν ξερω και γω τι αλλο υπάρχει που μπορει να φταίει.

Και αν είναι τόσο περίπλοκο που δεν μπορείτε καν να αρχίσετε να μου λέτε τι να κοιτάξω, στην τελική ίσως υπάρχει κάποιος τεχνικός εδω πέρα που μπορεί να μου την φτιάξει???

kostika γιατι καθεσε και πεδευεσαι να μια μητρικη αξιας 40€?:eek:

Για να πεις οτι πηρες κολλητιρι στα χερια σου και ξεκινησες να αντικαταστας compomements να ξερεις οτι το μονο που θα καταφερεις ειναι να χαλασεις λεφτα και απλα να αποκτισεις μια εμπειρια πανω στην ολη φαση.Και μην μεριμενεις να κανεις δουλεια με ενα κολλητιρι των 10€...σε αυτα χρειαζεσαι σταθμους.Και πες οτι τον εξοπλησμο τον εχεις...τα υλικα και τους controllers απο που θα τα παρεις...Για εμενα δεν αξιζει καν να ασχοληθεις.Αν ηταν μια μητρικη απο λαπτοπ που εχει 400€ εκει θα σου ελεγα καντο...αλλα τοση φασαρια για μια μητρικη των 40€...:nono:

Και αποτι καταλαβα δεν εχεις τις γνωσεις (εμπειρια) να το κανεις...απλα θα ακολουθαγες καποια tutorials που βρηκες στο net,σωστα???

Για εμενα η λυση σου ειναι εδω με μολις 33€...:happy:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.