kostas213 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2010 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 23, 2010 Λοιπόν το πρόβλημα μου έχει μια μικρή ιστορία. Αγόρασα έναν Intel Core i7 930, μία μητρική Gigabyte X58A-UD5 (rev 1.0) και για μνήμες τις OCZ Fatal1ty στα 1600 MHz. Ο επεξεργαστής και η μητρική είναι αγορασμένα από το Πλάισιο ενώ οι μνήμες και τα υπόλοιπα κομμάτια από άλλα μαγαζιά. Μετά από μία εβδομάδα χρήσης του υπολογιστή το BIOS έβλεπε μόνο τα 4 GB από τα 6 GB σε cold boot, ενώ αν του έκανα αμέσως reset έβλεπε τα 6 GB. Άμεσα υπέθεσα ότι οι μνήμες έχουν πρόβλημα. Την Δευτέρα τις πήγα στο Πλαίσιο για έλεγχο και την Τρίτη μου δώσανε νέες (τις Corsair XMS3 Platinum Series στα 1333 MHz). Τις έβαλα στον υπολογιστή και πάλι τα ίδια. Οπότε αποφάσισα να πάω όλο το κουτί στο Πλαίσιο, όπως και έκανα την Τετάρτη, για να το ελέγξουν όλο να δούμε τι φτάιει. Την Πέμπτη το παίρνω πίσω με αλλαγμένη μητρική (την ίδια αλλά rev 2.0) και ξανά το ίδιο πρόβλημα! Και σήμερα το ξαναπήγα στο Πλαίσιο, και όπως ήταν το κουτί το συνδέσανε μπροστά στα μάτια μου και σε 2 boot έβλεπε και τα 6 GB!!! :-O Στο σπίτι (πριν από λίγο) έβλεπε πάλι τα 4 GB, έχοντας συνδέσει στο κουτί τα απολύτως απαραίτητα (οθόνη, ρεύμα, πληκτρολόγιο). Μήπως έχει κανείς κάποια ιδεα για το τι μπορεί να φταίει; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper Ιούλιος 23, 2010 #2 Κοινοποίηση Ιούλιος 23, 2010 Ενα παρόμοιο πρόβλημα ειχα δει οταν βάζεις σε καποιες μητρικές την επιλογή performace ή turbo στο bios και για καποιο λόγο περιορίζει τη χρήση της μνήμης στα windows στα 4gb αντi για 6. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thespesios Ιούλιος 23, 2010 #3 Κοινοποίηση Ιούλιος 23, 2010 κανε bios update,αν υπαρχει επιλογη memory remap ενεργοποιησε την.επιsης μπορει να χρειαζεται να δωσεις παραπανω ρευμα στις μνημες ή και στο chipset... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostas213 Ιούλιος 23, 2010 Author #4 Κοινοποίηση Ιούλιος 23, 2010 Το BIOS που έχει είναι το τελευταίο (έχει μόνο ενα beta BIOS στο site αλλά δεν το έβαλα). Έπαιξα λίγο με τις τάσεις αλλά δεν είδα κάποια βελτίωση. Συγκεκριμένα αναγνωρίζει 4 GB όταν το βάζω πρώτη φορά στο ρεύμα και όταν το ξανακλείνω και ξανανοίγω το PC (χωρίς να του διακόψω τη παροχή του ρεύματος) βλέπει κανονικά 6 GB.Επίσης άλλαξα θέσεις στα αρθρώματα των μνήμων και θεωρητικά ένα από αυτά είναι που προκαλεί το πρόβλημα. Αλλά μου φαίνεται τελείως άκυρο να έχουν και αυτές οι μνήμες πρόβλημα (και οι πρώτες οι OCZ το ίδιο σύμπτωμα είχαν).Edit: Πριν από λίγο σε ένα cold boot αναγνώριζε μόνο τα άρθρωμα στο πρώτο slot (DDR3_1). Στο επόμενο cold boot αναγνώρισε τα αρθρώματα στο δεύτερο και στο τρίτο slot (DDR3_3 και DDR3_5). Οπότε οι μνήμες OK μου φαίνονται λογικά... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jax7480 Ιούλιος 23, 2010 #5 Κοινοποίηση Ιούλιος 23, 2010 Ειχα το ιδιο προβλημα προσφατα και τελικα το προβλημα το προκαλουσε ο συνδυασμος μητρικης/επεξεργαστη.Αλλαξα πρωτα επεξεργαστη, ο επομενος δουλεψε για λιγες μερες αλλα μετα παρουσιασε το ιδιο προβλημα. Τον ξαναλλαξα μαζι με την μητρικη και απο τοτε κανενα προβλημα.Δεν ειναι θεμα μνημων. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cna Ιούλιος 23, 2010 #6 Κοινοποίηση Ιούλιος 23, 2010 Η σειρά Fatal1ty δεν εμφανίζεται στη λίστα των υποστηριζόμενων μνημών της μητρικής που έχεις. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν να προέρχεται από εκεί το πρόβλημα. Πρόσεξε το module P/n.Δες και εδώ: http://download.gigabyte.eu/FileList/Memory/mb_memory_ga-x58a-ud5_v2.0.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostas213 Ιούλιος 24, 2010 Author #7 Κοινοποίηση Ιούλιος 24, 2010 Τώρα πλέον το σύστημα έχει τις Corsair. Όσον αφορά τις τάσεις δοκίμασα να αυξήσω το QPI/VTT. Το πήγα μέχρι και 1.315 V με μικρά βήματα αλλά και πάλι το σύστημα αρνούταν να αναγνωρίσει τα 6 GB με το πρώτο boot. Έδωσα λίγο και στο chipset (1.16 V) και στις μνήμες (1.56 V, κανονικά δουλεύουν στα 1.5 V) αλλά και πάλι τίποτα. Υπάρχει περίπτωση να είναι ελαττωματικός ο επεξεργαστής; Link to comment Share on other sites More sharing options...
cna Ιούλιος 24, 2010 #8 Κοινοποίηση Ιούλιος 24, 2010 Αχμ συγγνώμη για το λάθος. Και οι συγκεκριμένες corsair δεν υποστηρίζονται. Μπερδεύτηκα λίγο χθες με τα revision της mobo και ξέχασα να διορθώσω την πρώτη πρόταση. Κάνε αντιπαραβολή των module P/N που αναφέρει η Gigabyte με το P/N που έχουν οι δικές σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostas213 Ιούλιος 25, 2010 Author #9 Κοινοποίηση Ιούλιος 25, 2010 Είχα την εντύπωση ότι αυτές οι λίστες είναι κυρίως ενδεικτικές. Άλλωστε από τη στιγμή που ο memory controller είναι στον επεξεργαστή λογικά δε θα έπρεπε να μην είναι θέμα μητρικής το ποιες μνήμες θα υποστηρίζονται; Και να πω ότι μου το κάνει μόνο σε υψηλές ταχύτητες (>1066 MHz) να πω εντάξει ο επεξεργαστής δεν τραβάει παραπάνω. Αλλά δυστυχώς και στα 1066 MHz επιμένει. :hang3:Πρόσεξα και το εξής: στο Everest στα timings των μνημών στο τρίτο slot δείχνει 10-9-9-24 ενώ στα άλλα 9-9-9-24, όταν αναγνωρίζει και τα 6 GB.Επίσης έβγαλα τον επεξεργαστή από το socket και έλεγξα το socket μήπως έχει κάποιο στραβό pin αλλά ήταν μια χαρά (πολλοί σε αγγλόφωνα forum αναφέρουν ότι ένα στραβό pin μπορεί να προκαλέσει τέτοια προβλήματα). Οπότε αύριο θα ελέγξω τον επεξεργαστή: ένας φίλος μου έχει έναν i7-920 και θα τον βάλω στο σύστημα μου να δω αν θα δουλεύει ή όχι. Μήπως και 1 στις 1000 φταίει ο επεξεργαστής μου (και μάλλον το εύχομαι μόνο και μόνο για να ξέρω τι είναι το πρόβλημα). Link to comment Share on other sites More sharing options...
cna Ιούλιος 25, 2010 #10 Κοινοποίηση Ιούλιος 25, 2010 Πριν μπεις σε περιπέτειες δεν ελέγχεις μήπως τα timings ή και το voltage είναι εντελώς λάθος; Όσο για τις λίστες για να της βγάζουν οι εταιρίες κάποιον λόγο θα έχουν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostas213 Ιούλιος 25, 2010 Author #11 Κοινοποίηση Ιούλιος 25, 2010 Τα timings τα έχω βάλει χειροκίνητα στα 9-9-9-24 (στα 1333 MHz) όπως λένε και οι μνήμες (το τσεκαρα και από το site της Corsair). Όσον αφορά τις τάσεις η Corsair αναφέρει ότι λειτουργούν στα 1.5 V αλλά και πάλι δοκίμασα διάφορους συνδυασμούς QPI/Vtt και τάσης της μνήμης αλλά δεν είδα φως... Αυτό που με ανησυχεί είναι το ότι ακόμα και στα 1066 MHz (με τις ρυθμίσεις στο Auto) δεν αναγνωρίζει και τα 6 GB και το ότι αλλάζοντας θέση στα αρθρώματα των μνημών και πάλι συνήθως το 3o slot δεν αναγνωρίζει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BloodMage Ιούλιος 25, 2010 #12 Κοινοποίηση Ιούλιος 25, 2010 να πω μια βλακεια......δεν δοκιμαζεις να αλλαξεις τη μπαταρια της μομπο? δεν χανεις κατι...ειναι και ευκολο!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick-firestorm Ιούλιος 27, 2010 #13 Κοινοποίηση Ιούλιος 27, 2010 εμενα μου συμβαινει το εξης περιεργο:στο συστημα της υπογραφης μου, οταν βαζω στις μνημες 6-7-6-18 μου αναγνωριζει μονο τα 4gb απο τα 6, ενω οταν τις βαζω 7-7-7-20 μου τα αναγνωριζει ολα κανονικοτατα...οι μνημες εχουν ομως default speeds 6-7-6-18, αλλα δεν μπορουν να δουν ολα τα gb :x πριν ειχα την dfi x58 ut, και δεν υπηρχε προβλημα... στα 1600mhz παντα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostas213 Ιούλιος 27, 2010 Author #14 Κοινοποίηση Ιούλιος 27, 2010 Με την μπαταρία δεν έγινε τίποτα. Από ότι καταλαβαίνω ο κάθε i7 έχει διαφορετική ανοχή σε ταχύτητες και latency, δεν εξηγείται αλλιώς. Μήπως το IOH Voltage να το ανεβάσω ή δεν βοηθάει καθόλου; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.