Jump to content

monitor profiling προβληματισμοί...

Recommended Posts

μετά την αξιοπρεπή αλλά λίγη (λόγω TN) samsung 2493ΗΜ, πήρα προχθές την Dell u2711...

oπότε άρχιζα να ψειρίζω λίγο τα περί χρώματος για να είμαι όντως πιο σωστός...

θέλω λίγο τα φώτα όσων το έχουν σκαλίσει παραπάνω γτ έχω αρχίσει και τσαντίζομαι...

εξηγούμαι...

στα win έχω ορίσει profile αυτό του monitor, έστω u2711.icm

στο photoshop έχω working space profile το sRGB και έχει αναγνωρίσει κ το profile της οθόνης...

το θέμα μου είναι ότι τα windows (image viewer) δείχνουν διαφορετικά την εικόνα από το ps4...

δείτε εδώ το preview του save for web..

44c471a0a5ab86.jpg

στο preview με monitor color δείχνει πως τη βλέπω από τα win, firefox κλπ...

όμως δε γίνεται αλλιώς να τη δουλεύω και αλλιώς να φαίνεται...

μια "λύση" είναι να βάλω working space το profile της οθόνης και να αποεπιλλέξω το convert to srgb στο τέλος γτ θα ξαναεφαρμόσει την καμπύλη και θα βγει το jpg οversaturated... όμως διαβάζω είναι λάθος να βάζω στο working space προφίλ οθόνης...

για πείτε που κάνω λάθος και τί είναι το σωστό ώστε αυτό που επεξεργάζομαι να ταυτίζεται με αυτό που θα βλέπω και μέσω των υπολοίπων προγραμμάτων αλλά και αυτό θα βλέπουν και οι άλλοι???

EDIT... μετά από ακόμα λίγο ψάξιμο και τσεκάροντας το view->soft proof-> custom να ακολουθεί το profil της οθόνης... νομίζω είμαι ΟΚ... απλά δε ξέρω αν είναι μπακάλικο μιας κ νομίζω το option αυτό είναι για soft proofing εκτυπώσεων να βάζεις το icm του χαρτιού...

ΕDIT2... αυτό είναι μπακάλικο όντως γτ δε μένει... από default ξεκινάει ΟFF...

Στο ps πρέπει να έχεις adobeRGB (για να εκμεταλλεύεσαι το μεγαλύτερο χρωματικό εύρος του σε εκτυπώσεις αλλά και στο monitor σου) και οταν σώζεις για web να αλλάζεις σε sRGB

Στον firefox βαλε add-on colour management το icc του καλιμπραρισματος και θα εισαι OK

Τωρα απο το win photoviewer , ps και firefox θα τα βλέπεις ίδια... για το τι θα βλέπουν οσοι που δεν εχουν καλουμαρισμένες οθόνες και colour management.... μαλών ο hayabusa μπορεί να μας δώσει μια ιδέα ... :hehe:

@sakis, το tick στο embed οπτικά δεν αλλάζει κάτι, φαντάζομαι έχει να κάνει με το τι info θα προσθέσει στο αρχείο...

@angel... μα και όταν τυπώνεις δεν τυπώνεις σε adobe... τα minilab θέλουν sRGB, αν πάει σε έντυπο σε offset πάει cmyk... δλδ μου λες να γυρίσω κ την d90 σε adobe?

και πες ότι το κάνω, πάλι όταν σώζω σε κάτι άλλο, πχ από adobe σε s, πάλι δε θα αλλάζει η εικόνα? δλδ το prob που έχω τώρα με τη διαφορά μεταξύ srgb και u2711.icm θα την έχω και μετά μεταξύ adobe και u2711 και απλά προσθέτω κ εξτρα πονοκέφαλο το s...

και τέλος, το πρόβλημά μου δεν είναι τόσο στο σώσιμο, αλλά πιο πριν, στην επεξεργασία... δλδ θεωρώ πως τα άλλα είναι "σωστά" και το ps4 μου τα δείχνει λάθος μέχρι να φτάσω στο σημείο να αποθηκεύσω... δλδ όπως είμαι τώρα αν ανοίγω το soft proof, ή αν λανθασμένα έβαζα σαν working space το u2711 θα ήμουν σε όλα τα στάδια με ίδια εικόνα...

btw ο ff δε βλέπει του συστήματος το profile κ χωρίς plugin? αφού ίδια τα βλέπω win/ie/ff

(κ που να βάλω στην εξίσωση τί δείχνουν nx2, bdidge και lr3 :hehe:)

:p

O firefox μονο με το addon θα πάρει το profile και θα στα δείχνει όπως το ps

Το θεμα με το adobeRGB ειναι οτι θα βλέπεις περισσότερα χρώματα στην οθονη και στις εκτυπώσεις σου ( οταν τις κανεις αργότερα με τον εκτυπωτή σου, στο minilab πρέπει να τις αλλάζεις σε sRGB )

Εαν τραβας RAW τοτε μπορεις να διαλέξεις οταν τα ανοίγεις adobe ή sRGB ειναι διαθέσιμα και τα 2.

Εγω προτείνω, για να μη πετας το extra χρωματικό εύρος του AdobeRGB, να σώζεις τα TIF σου με αυτο και να τα επεξεργάζεσαι επίσης.Για Web και minilab αλλάζεις σε sRGB( εαν δεν το κάνεις θα πάρεις ξεπλυμενα χρώματα) .

Το πρόβλημα θα το εχεις, απλα ειπα να μιλήσω και για την επιλογή του colour space.

Dεν εχω βρει τρόπο να συντονίσω τους απλούς viewer και το background:hehe:

Θα δεις επισεις σε adobe RGB οτι θα σου αλλάξουν τα χρώματα στις φωτο ( προσωπικά μου αρέσουν περισσότερο απο το sRGB)

Εψαξα και εγω να βρω κάποια λύση... τελικά δεν έβγαλα άκρη στον συντονισμό όλων.

Αυτα που ανέφερα ειναι ενας τρόπος για να εκτυπώνω το βελτιστο αποτέλεσμα, ποιο κοντα σε αυτο που βλέπω οταν χρησιμοποιώ εφαρμογές με colour management, νομίζω οτι αυτο ειναι το ζητούμενο στο colour management workflow.

δες και εδω http://www.thelab.gr/showthread.php?t=51021

ξέρεις που σκαλώνω? λες "O firefox μονο με το addon θα πάρει το profile και θα στα δείχνει όπως το ps". έτσι όπως αντιλαμβάνομαι εγώ, το ps είναι αυτό που δε χρησιμοποιεί καθόλου το profile της οθόνης (εκτός αν το βάλω σα working space ή σα custom soft proof device)... το να κάνω τον ff να δείχνει όπως το ps4 το θεωρώ πισογύρισμα... επίσης από 2-3 pc που άνοιξα την εικόνα που έδειξα, δείχνουν ξεκάθαρα την win/ff/ie εκδοχή και όχι την ps4...

περί adobe θα το ψάξω λίγο αύριο στο pc μου και θα επανέλθω...

τηχ

και εγω οταν ειχα ασχοληθει και διαβαζα και εκανα δοκιμες ειδα οτι καθε προγραμμα τα εδειχνε διαφορετικα.ε δεν μας παρατανε λεω εγω.

τραβαω σε sRGB και στο CS4 εχω το προφιλ που εχω για την οθονη μου

Μα μπορούν τα μόνιτορς να απεικονίσουν adobeRGB; Νόμιζα ότι περιορίζονται μόνο στο εύρος του sRGB.

ναι αμέ, δες εδώ για το u2711

και εγω οταν ειχα ασχοληθει και διαβαζα και εκανα δοκιμες ειδα οτι καθε προγραμμα τα εδειχνε διαφορετικα.ε δεν μας παρατανε λεω εγω.

τραβαω σε sRGB και στο CS4 εχω το προφιλ που εχω για την οθονη μου

μα ρε Ιάσωνα, δεν έχω κάνει κάτι διαφορετικό...

*μπορείτε plz να ανεβάσετε screenie την καρτέλα με τα color options του ps σας? (ctrl+shift+k) κ ότι άλλο σχετικό έχετε ρυθμίσει στο ps4. και μία τα options στην save for web καρτέλα. θα το βρω που θα πάει...

44c47f8dda2217.jpg

ps1... ένα μπέρδεμα είναι κ το χρονικό σημείο που άλλαξα το monitor και έβαλα το profile... γτ οι νέες pics ενσωματωνουν το profile και οι παλιές όχι.

ps2... αν δε βάλω στα win το icm, βλέπω παντού ανεξαιρέτως τα ίδια... θεωρώντας το u2771 factory calibrated και χρησιμοποιόντας το srgb mode του, υπάρχει λόγος να βάζω ΚΑΙ το profile? (βέβαια αν θέλω να κάνω calibration εγώ, αναγκαστικά θέλω icm)

ps3. και το LR3 ίδια με ps4 δείχνει... και δεν έχει κ option να δω το profile....

ps4. το profile επηρεάζει αυτό που βλέπω εγώ μόνο? δλδ εσείς ποια pic βλέπετε? όπως την κάνω edit στο ps4 ή όπως μου τη δείχνουν τα win?

ps5. Θα τα σπάσω όλα:D

ΛΟΙΠΟΝ, παίζει κ να μην το σπάσω...

έκανα calibration με το spyder3 και έβαλα αυτό το profile...

τώρα ναι μεν υπάρχει ακόμα διαφορά αλλά είναι ανεπαίσθητη όσο δε πάει... μόνο με layers αν φέρω κομμάτι από το screenie το καταλαβαίνω...

δλδ πλέον ps4 και lr3 ακολουθούν το profile της οθόνης όπως και τα windows. ίσως είχε να κάνει ότι επέλεξα από το spyder να είναι icc version 4 και όχι v2, ή απλά το profile από το cd της oθόνης είχε κάποιο prob...

44c481b1e094b9.jpg

ps... επιμένω ο ff μου έδειχνε σωστά χωρίς add on... δε ξέρω μόνο αν είναι που έχω v4 beta...

Γιά νά αρχίσουμε νά ξετιλίγουμε λίγο τό κουβάρι...

Εγώ βλέπω τήν oversaturated version μέ φφ μέ τό add on ή χωρίς τό add on.

Dell 2007 καλιμπραρισμένη μέ spyder3 pro.

Edit.είχα καί μιά συζήτηση προχτές μέ τόν Άγγελο.Ποιός μού λέ ει εμένα ότι τό καλιμπράρισμα πού έκανα,δέν είναι γ.τ.π. καί βλέπω ότι θέλω.

καλα αστο αυτο το κομματι....νομιζουν οτι απαξ και βαλεις το καλιμπραριστηρι ειναι και σωστο.

Εμενα το ασπρο το εδειχνε πορτοκαλι στο λαπτοπ μου.μιλαμε αισχος.Με το calibrator του vouda ηταν ΠΟΛΥ καλυτερα

Τα profile που υπαρχουν στο net και τα cd , όπως και τα preset της οθονης ειναι συνήθως αναξιόπιστα, μη ασχολείσαι με αυτα. Δες και εδω το αποτέλεσμα που παίρνεις με τα preset και καλιμπραρισμα http://www.prad.de/en/monitore/review/2010/review-dell-u2711-part9.html

Καθε monitor ειναι διαφορετικό και επίσης αποσυντονίζεται μεσα σε λίγες βδομάδες , οπότε θελει μια φορά το μήνα καλιμπραρισμα.

Αργοτερα θα ανεβασω ss

Απο οτι κατάλαβα, μάλλων βρήκες άκρη.

για πάρε μια ιδέα απο εδώ το calibrate που έχει κάνει και πες μας το αποτέλεσμα αν σου άρεσε

αρχικά είχα δοκιμάσει και αυτές τις ρυθμίσεις αλλά και του prad, αλλά εμπειρικά τις βρήκα λάθος ως προς το αποτέλεσμα... ειδικά αυτές...

επίσης, είναι κ άλλη η λογική... με το δανεικό eye one που είχα παλιά, σου διάβαζε την οθόνη και στα διαδοχικά βήματα σε καθοδηγούσε να αλλάξεις τα R-G-B settings της οθόνης για να την φέρεις εκεί που πρέπει... το spyder3 σε κανένα στάδιο δε μου ζήτησε κάτι τέτοιο, ουσιαστικά μόνο στην καμπύλη πάνω στην κάρτα γραφικών επενέβη για το αποτέλεσμα... τα settings της οθόνης τα έχω στο sRGB που έχει...

Τα profile που υπαρχουν στο net και τα cd , όπως και τα preset της οθονης ειναι συνήθως αναξιόπιστα, μη ασχολείσαι με αυτα. Δες και εδω το αποτέλεσμα που παίρνεις με τα preset και καλιμπραρισμα http://www.prad.de/en/monitore/review/2010/review-dell-u2711-part9.html

Καθε monitor ειναι διαφορετικό και επίσης αποσυντονίζεται μεσα σε λίγες βδομάδες , οπότε θελει μια φορά το μήνα καλιμπραρισμα.

Αργοτερα θα ανεβασω ss

Απο οτι κατάλαβα, μάλλων βρήκες άκρη.

δλδ εσύ λες θέλει και τα 2? πείραγμα των RGB στο μόνιτορ ΚΑΙ καλιμπράρισμα?

ειδικά για αυτή την οθόνη μου κάνει εντύπωση πάντως που έδωσαν τόσο foul προφίλ μέσα στο cd... εδώ δίνουν και εκτυπωμένο factory calibration test με τα delta κάθε τονικότητας...

πάντως 99% τώρα ναι είμαι ΟΚ...

Εγω εχω το i1 dysplay2 και όπως είπες με έβαζε να πειράζω τα RGB.

Τώρα με την NEC εχω το spectraview 2 (sofware που δουλεύει μόνο για NEC ) το οποίο κάνει κατα πολυ ανώτερο καλιμπραρισμα απο το πρόγραμμα του i1, οταν αρχικα ειχα κανει καλιμπραρισμα με το i1 η οθονη ηταν τοσο χαλια που νόμιζα οτι ειχε κάποιο πρόβλημα! ( με το WB και gamma).

Αφου το spyder3 δεν σε βαζει να πειράξεις τις ρυθμίσεις RGB οποτε μάλλον δεν θα χρειάζεται. ( το spectraview 2 αλλάζει τις ρυθμίσεις τις οθονης αυτόματα μιας και εχει προγραμματιζόμενο LUT )

Αυτο που ξερω ειναι οτι το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς εχει μεγάλη σημασία για το σωστό καλιμπραρισμα και ενα απο τα κορυφαία ειναι το basiccolor ( σε αυτο βασίζετε και το spectraview 2)

Δοκίμασε το... δέχεται όλους τους σενσορες

ps. Δυστυχώς το spyder3 δεν ειναι οτι καλύτερο μπορείς να πάρεις με αυτα τα λεφτά σε επίπεδο hardare :( δες το τεστ του εδω http://www.tftcentral.co.uk/reviews/spyder3elite.htm

Το i1 display2 ειναι κατα πολυ ανώτερο.

43368799.jpg

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.