Jump to content

Δοκιμή ηχείων

Lakisss

Recommended Posts

Ερώτηση λίγο περίεργη.

Θέλω άυριο να κάνω δοκιμές στο plexigllass speaker που φτιάχνω, για να βρώ το ιδανικό μήκος του σωλήνα bass reflex.

Εκτος απο το μπάσο θέλω γενικά να δώ και τον ήχο τους (μεσαίες - πρίμα).

Κανένα καλό μουσικό κομμάτι έχει να προτείνει κανένας?

Σε μαγαζιά με τί κομματια τεστάρουν τα ηχεία στους αγοραστές?

Δυστυχώς δέν έχω αξιωθεί να μεταφέρω την μουσική στον καινούργιο pc.

Απο εδώ θα επιλέξω http://listen.grooveshark.com/

Πιστεύω να είναι 320kbps....

Πίστευα ότι υπήρχαν κάποια αντιπροσωπευτικά κομμάτια να τεστάρεις ηχεία γενικότερα... Πείτε ρε σείς κανένα!

Βρε κομμάτια υπάρχουν για όλα τα γούστα. Απλά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και τα υπόλοιπα συνοδά δηλαδή καρτα ήχου ή cd player, ενισχυτής κ.α. Επίσης δεν ξέρω αν έχεις κάνει ήδη τις τρύπες αλλά μπορεί να σου αρέσει και ο ήχος του "κλειστού τύπου". Ξέρω τα ηχεία σου θέλουν bass reflex αλλά δοκίμασε δε χάνεις τίποτα.

Γνώμη μου είναι οτιδήποτε αρκεί να είναι καλογραμμένο FLAC. Π.χ. της B&W τα Audioplhile Recordings.

Μερικά από τα αγαπημένα μου. Αν θες κι άλλα μου λες.

Andrea Bocelli Melodramma

Monika Yes I Do

Piensa en mi

Τρύπες - Aμνησία

Radiohead - Pyramid Song

Archive -Again

Marko Nastic - Sexy

Run - Snow Patrol

FLUXX & LOLA - Romance

Steve Angello - Tivoli (Original Mix)

The Radio Dept - It's Personal

The Stroke- Billy Squier

Nouvelle vague- in a manner of speaking

Radiohead vs Morcheeba vs Digitalism - Spirit World (mashup)

Ameno-Era

Petru Guelfucci - Corsica

The Prodigy - Girls

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Τελικά το να συντονίσεις μία καμπίνα δέν είναι εύκολη υπόθεση.....

Έχω φάει το net τις τελευταίες μέρες σε free προγράμματα, για να βρώ διάμετρο-μήκος bass reflex σωλήνα.

Το καθένα βγάζει τα δικά του, οπότε θα ''παίξω'' μόνος μου με τις διαστάσεις ακουστικά.

Υποτίθεται ότι θα πρέπει να συντονίσει στο Fs του woofer (60Hz), αλλά δέν είναι απλό.

Το tweeter παίζει καλά μέχρι στιγμής.

Το woofer μπορεί να χρειαστεί και ένα πηνίο, άν φωνάζει πολύ τις μεσαίες.

Έχω πάρει σωλήνα υδραυλική pvc 50 & 40mm. , και θα δοκιμάσω απο 8 εώς 13cm.

Εκεί περίπου με βγάζουν τα προγράμματα υποτίθεται.

@SirDiman ωραίο το bass tester.

@diperr θα τα τσεκάρω.

Ποιά προγράμματα έχεις χρησιμοποιήσει? Παραμετρικά υποθέτω.

Αυτό με το plexi είναι σένιο από αισθητική άποψη, αλλά πρακτικώς ως υλικό για την κατασκευή καμπίνας δεν ενδείκνυται. Εκτός αν έχεις φτιάξει απλώς ένα παράθυρο.

fs 60Hz είναι πολύ υψηλό για να πεις ότι θα ακούσεις μπάσο, αν μάλιστα το ζορίσεις και με κανέναν αυλό συντονισμού, adios speaker...

Ποιός λέει ότι πρέπει να συντονίσεις τι στους 60 κύκλους? . . .

Ποιά προγράμματα έχεις χρησιμοποιήσει? Παραμετρικά υποθέτω.

Αυτό με το plexi είναι σένιο από αισθητική άποψη, αλλά πρακτικώς ως υλικό για την κατασκευή καμπίνας δεν ενδείκνυται. Εκτός αν έχεις φτιάξει απλώς ένα παράθυρο.

fs 60Hz είναι πολύ υψηλό για να πεις ότι θα ακούσεις μπάσο, αν μάλιστα το ζορίσεις και με κανέναν αυλό συντονισμού, adios speaker...

Ποιός λέει ότι πρέπει να συντονίσεις τι στους 60 κύκλους? . . .

Για το plexi και άν ενδείκνυται το έχω ξαναπεί...όχι.

Επίσης η καμπίνα δέν είναι αρκετά λίτρα, γιατί δέν ξεκίνησα με αυτό το woofer...

Τα 60 Hz σου φαίνονται χαμηλά? τόσα το δίνει η Beyma.

Δοκίμασε με μία γεννήτρια μπάσου να αναπαράγεις 60Hz απο ένα ηχείο, τα περισσότερα δέν τα βγάζουν!

Άλλωστε μήν ξεχνάς ότι το woofer αυτό είναι mid-low και όχι sub. Πόσο πιό κάτω να κατέβει?

Μπορεί η λέξη ''συντονίσει'' που χρησιμοποίησα να είναι λάθος.

Απο το μάγαζί που τα πήρα (και είδαν την καμπίνα), μου είπε ότι θα πρέπει κανονικά να κατεβαίνει στα 60Hz και να παίζει ξεκούραστα χωρίς να σκιστεί. Εκεί θα είναι και πετυχημένη η κατασκευή.

Επίσης μου τόνισαν ότι ΔΕΝ θα βγάλω και τον τρελό ήχο μιάς που τα λίτρα είναι λίγα, και η κατασκευή δέν βασίστηκε πάνω σε έτοιμα σχέδια ή πρόγραμμα. Αυτό το ήξερα όμως.

Σου προτείνω να δοκιμάσεις κλασσικά rock κομμάστια με γλυκό ήχο.βλέπε dire straits.

επίσης και αυτό [ame=http://www.youtube.com/watch?v=Qd4q0Xx-u1Y]YouTube - Death - Voice Of The Soul[/ame] κάι βρωμιά και καθαρό ήχο.

απο κεί και πέρα είναι και το τί θα ακούς εσύ, κάθε είδος έχει και τις δικές του ιδιομορφίες, δέν μπορείς πχ να ακούς beat και να μήν έχεις μπάσο ή να ακούς rock/metal καί να μήν έχεις μεσέες.Γενικά φέρτα όσο μπορείς στο τί αρέσει στο δικό σου αυτί και μήν ψάχνεις για τυφλοσούρτες

Για το plexi και άν ενδείκνυται το έχω ξαναπεί...όχι.

Επίσης η καμπίνα δέν είναι αρκετά λίτρα, γιατί δέν ξεκίνησα με αυτό το woofer...

Τα 60 Hz σου φαίνονται χαμηλά? τόσα το δίνει η Beyma.

Δοκίμασε με μία γεννήτρια μπάσου να αναπαράγεις 60Hz απο ένα ηχείο, τα περισσότερα δέν τα βγάζουν!

Άλλωστε μήν ξεχνάς ότι το woofer αυτό είναι mid-low και όχι sub. Πόσο πιό κάτω να κατέβει?

Μπορεί η λέξη ''συντονίσει'' που χρησιμοποίησα να είναι λάθος.

Απο το μάγαζί που τα πήρα (και είδαν την καμπίνα), μου είπε ότι θα πρέπει κανονικά να κατεβαίνει στα 60Hz και να παίζει ξεκούραστα χωρίς να σκιστεί. Εκεί θα είναι και πετυχημένη η κατασκευή.

Επίσης μου τόνισαν ότι ΔΕΝ θα βγάλω και τον τρελό ήχο μιάς που τα λίτρα είναι λίγα, και η κατασκευή δέν βασίστηκε πάνω σε έτοιμα σχέδια ή πρόγραμμα. Αυτό το ήξερα όμως.

Τα 60Hz δε μου φαίνονται καθόλου χαμηλά και αυτό σου γράφω! Μη σου πω ότι από εκεί και κάτα αρχίζει το μπάσο...

Λάκη, θα σου ήταν εύκολο να μου δώσεις ένα λινκ με το beyma που κατέχεις και τα τεχνικά του? Χωρίς να αποκλείω το ενδεχόμενο να υπάρχει mid-bass ηχεία στη γκάμα της εταιρίας, η beyma έχει κατακτήσει την αγορά με καθαρά mid...

Aν ρωτάς εμένα προσωπικά, πάω το σαμπ μου κάτω από 30 κύκλους, ενώ το 8ιντσο mid-bass στο ίδιο σύστημα μπορεί να παίξει καλά ακόμη και στους 50 κύκλους (car-audio αυτά...), αλλά και τα οικιακά μου πάνε επίσης αρκετά χαμηλά. Άρα, τα ηχεία "μπορούν", αρκεί να είναι τα κατάλληλα.

Μάλιστα...

Λοιπόν, το ηχείο σίγουρα απέχει αρκετά από τα σκουπίδια του κιλού που κυκλοφορούν, αλλά και πάλι, Λάκη μπάσο ή γεμάτο basic-tone ΔΕΝ πρόκειται να επιτύχεις με αυτό. Δες λίγο το πρώτο διάγραμμα απόκρισης συχνοτήτων στο pdf, κάπου στους 50-55 κύκλους "έρχεται στη ζωή" το ηχείο, πράγμα που σημαίνει ότι σε πραγματικές συνθήκες το εύρος λειτουργίας του είναι μετατοπισμένο αρκετά υψηλότερο στο ηχητικό φάσμα. Θα το έλεγα καλό/καθαρό midrange από αυτά που μπορούν να αναλάβουν με επιτυχία ολόκληρη τη ζώνη των μεσαίων από 100-150 κύκλους και πάνω, αλλά μπάσο... ντσου (ακόμη και τα λίτρα, ακόμη και την ισχύ να είχες...).

Τέσπα, αν ήταν για car-audio θα ήξερα να σου πω με κλειστά μάτια τι να κάνεις, τώρα με τα οικιακά ηχεία είμαι και γω σχετικά αρχάριος/ψιλοάσχετος...

Πάντως, ΙΔΟΥ μία ηχειάρα που θα σου έκανε καλή δουλίτσα (και μη φανταστείς, δεν είναι και τόοοοοσο ακριβό):

http://www.scan-speak.dk/datasheet/22w_8851t00.htm

Αν μπορεί να το στηρίξει το πλέξι (γιατί είναι ολίγον βαρύ σασί), θα στο πρότεινα ανεπιφύλακτα.

Ιδού και ένα ακόμη που βγαίνει και σε 8ωμο σε πολύ καλή τιμή (κάτω από 100€/τεμ):

https://www.madisound.com/store/product_info.php?products_id=8771

Και τα δύο παραπάνω είναι "δοκιμασμένα" σε συνθήκες car-audio (door-panel) με και χωρίς υποστήριξη subwoofer σε αμάξια SQ με λαμπρά αποτελέσματα.

Ελπίζω να βοήθησα.

Λοιπόν....έγινε η πρώτη δοκιμή.

Ο Ερνέστος μπορώ να πώ ότι έπεσε 100% μέσα στις προβλέψεις του.

Ντσού μπάσο όπως είπε....

Σάν πρώτη επαφή δέν έχω σχηματίσει καθαρή γνώμη μπορώ να πώ.

Μεσαίες παίζει ωραία, φωνή καλά, πρίμα σε επίπεδα Tonsil, αλλά δέν έχω ούτε καλό ενισχυτή, ούτε 320kbps κομμάτια για να πώ με σιγουριά.

Όσον αφορά το μπάσο, reggae -rock παίζουμε, αλλά hip-hop και τα λοιπά ''μπασάδικα'' δύσκολα.

Έκανα και κάποιες πρόχειρες δοκιμές με διάφορα μήκη σωλήνων.

1003172.jpg

Ερνέστο έκανα κάποιες δοκιμές με αυτή την γεννήτρια ήχου.

87577143.png

Στα 60Hz που την έβαλα ακούγεται το μπάσο, αλλά δέν σηκώνει πολυ ένταση.

Πώς θα καταλάβω που φτάνει πραγματικά?

Πάντως με την γεννήτρια βλέπεις μεγάλη διαφορά άν αλλάζεις τους σωλήνες!

Καλημέρα σε πρώτη φάση!

- ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ, φοβερό κουτί!

- πάααααααααααρα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να βρει "ιδιώτης" 13άρι (5ιντσο δλδ) που να βγάζει μπάσο. Πρέπει να είναι insider και να χρησιμοποιήσει αντίγραφο κάποιου γνωστού σασί σε γνωστή υλοποίηση (συνήθως κάποια high-end λύση που απλώς αναλαμβάνει να κατασκευάσει ο ίδιος). Προσωπικά γωνρίζω μόνο ένα τέτοιο ηχείο (Focal), το οποίο με ειδικές κατασκευές και αρκετά βατ μπορεί να αντικαταστήσει εν μέρει ακόμη και subwoofer! Κάπου στα 300€/τεμ εις τας Ευρώπας... Για κάνε καμιά ερώτηση στο .avsite.gr, τα τζιμάνια εκεί όλο και κάποιο tip θα έχουν να σου δώσουν.

- λοιπόν, το αφρώδες που χρησιμοποιείς ναι μεν "νεκρώνει" κάποια στάσιμα κύμματα στα μεσαία, αλλά από την άλλη πλευρά ακυρώνει την ομαλή ροή του αέρα όσον αφορά τους διαύλους συντονισμού... Θα σου πρότεινα να το αφαιρέσεις τελείως αν κυνηγάς να βγάλεις έστω λίγο μπάσο.

- αν θελήσεις να ανακαλύψεις αν και κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί το beyma ως προς το μπάσο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ακόλουθο προγραμμα:

http://www.streetbassclub.gr/index.php?topic=6694.0

Τουλάχιστον θα ξέρεις χοντρικά που βαδίζεις, ενώ μπορείς να πειραματιστείς και με αυλούς συντονισμού. Θα σου έλεγα ότι οι σωλήνες που χρησιμοποιείς τώρα είναι υπερβολικά μεγάλοι σε όλες τις διαστάσεις και δε θα βγάλεις άκρη...

Τα ξαναλέμε.

Καλημέρα σε πρώτη φάση!

- ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ, φοβερό κουτί!

- πάααααααααααρα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να βρει "ιδιώτης" 13άρι (5ιντσο δλδ) που να βγάζει μπάσο. Πρέπει να είναι insider και να χρησιμοποιήσει αντίγραφο κάποιου γνωστού σασί σε γνωστή υλοποίηση (συνήθως κάποια high-end λύση που απλώς αναλαμβάνει να κατασκευάσει ο ίδιος). Προσωπικά γωνρίζω μόνο ένα τέτοιο ηχείο (Focal), το οποίο με ειδικές κατασκευές και αρκετά βατ μπορεί να αντικαταστήσει εν μέρει ακόμη και subwoofer! Κάπου στα 300/τεμ εις τας Ευρώπας... Για κάνε καμιά ερώτηση στο .avsite.gr, τα τζιμάνια εκεί όλο και κάποιο tip θα έχουν να σου δώσουν.

- λοιπόν, το αφρώδες που χρησιμοποιείς ναι μεν "νεκρώνει" κάποια στάσιμα κύμματα στα μεσαία, αλλά από την άλλη πλευρά ακυρώνει την ομαλή ροή του αέρα όσον αφορά τους διαύλους συντονισμού... Θα σου πρότεινα να το αφαιρέσεις τελείως αν κυνηγάς να βγάλεις έστω λίγο μπάσο.

- αν θελήσεις να ανακαλύψεις αν και κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί το beyma ως προς το μπάσο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ακόλουθο προγραμμα:

http://www.streetbassclub.gr/index.php?topic=6694.0

Τουλάχιστον θα ξέρεις χοντρικά που βαδίζεις, ενώ μπορείς να πειραματιστείς και με αυλούς συντονισμού. Θα σου έλεγα ότι οι σωλήνες που χρησιμοποιείς τώρα είναι υπερβολικά μεγάλοι σε όλες τις διαστάσεις και δε θα βγάλεις άκρη...

Τα ξαναλέμε.

Ευχαριστώ για τις καλές σου κριτικές.

Δυστυχώς με συμβούλευσαν για 5ιντσο αρχικά, οπότε η κακή αρχή έγινε απο εκεί....

Έκανα μία δοκιμή αφαιρώντας λίγο ricofon. Ναί μέν βελτιώνεται το μπάσο, αλλά δέν θέλω να χάσω τελείως τις μεσαίες. Θα αφήσω λίγο μέσα.

Πολύ ωραίο το πρόγραμμα, και η πλάκα είναι ότι έχει στην databese το woofer μου!

Θα το ψάξω ενδελεχώς όταν βρώ χρόνο.

Οι σωλήνες ειναι φ50-φ40 υδραυλικών και τις πήρα για μία πρόχειρη δοκιμή.

Έπρεπε να πάρω μία πρώτη γεύση πρίν πάρω plexiglass σωλήνα, γιατί έχει 25euros η δίμετρη....

Εδώ και τρείς μέρες δουλεύω το ηχείο μέρα-νύκτα για να στρώσει.

Έχει βελτιωθεί ανέπιστα ο ήχος απο την πρώτη μέρα. Έχει γλυκάνει και έχει βαθύνει το μπάσο αρκετά.

Στην αρχή ήταν πολυ ''ξερό''...

Θα φτιάξω και την δεύτερη καμπίνα, και θα τα δουλέψω λίγο καιρό πρόχειρα μέχρι να στρώσουν.

Μετά θα κάτσω και θα φτιάξω τους σωλήνες σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Άν και πάλι δέν παίζουν όπως θέλω, σκέφτομαι να φτιάξω και ένα subwoofer.

Μάλιστα έχω σκεφτεί να τους φτιάξω crossover με διπλό ρόλο.

Με ένα διακόπτη απο πίσω να γυρίζει το woofer απο direct σύνδεση (μπάσα-μεσαία) σε σύνδεση λίγα μπάσα-περισσότερο μεσαία.

Στην δεύτερη περιπτωση αφού έχω δικάναλο ενισχυτή, σε μεγάλη ένταση το sub θα παίζει δυνατά χωρίς να κινδυνεύουν τα beyma. Να παίζουν δηλ. τα ηχεία τον ρόλο ψιλο-δορυφόρων, και το sub να αναλάβει τις χαμηλές.

Πώς σου φαίνεται σάν ιδέα?

Ίσως ακούγεται λίγο ακραία σάν ιδέα, αλλά μου αρέσουν οι δοκιμές και οι πειραμματισμοί.

Θέλω να τα κάνω να παίζουν καλά, και θα το κάνω...

Πολύ ωραίος ο προβληματισμός σου, πολύ ωραία η υλοποίηση σου. Δυο πραγματάκια που μάλλον ήδη θα ξέρεις:

- Το μπάσο (<50 κυκλους) ειναι καθαρά μετακίνηση αέρα... Οπότε στη διάμετρο που ζητάς (5") δεν υπάρχουν οδηγοί ικανοί να κινήσουν αρκετή ποσότητα αέρα. Γι αυτό και όσο μεγαλύτερο το ηχείο (15" / 18") τοσο βαθύτερο και πιο δυνατό το μπάσο.

- Γιατι δεν κάνεις μια κατασκευή αντίστοιχη για ενα subwoofer και ενα συνολικά ωραιότατο 2.1 συστημα; Απο ότι βλέπω εχεις ήδη δυο ωραιότατα μονιτοράκια (μεσαιοψηλα σωστά). Οσον αφορά το plexi, εχω την εντύπωση πως το ρικοφόν θα κάνει καλη δουλειά σε καμπίνα sub, και δή plexiglass-ένια :p

Ωραια υλοποίηση once again. Θα ηθελα να τα ακούσω απο κοντά και γιατι οχι να τα συγκρινω με τα μονιτορακια τα Behringer που εχω... :T:

(Συμφωνώ με όσα έχει πει ο Ερνέστος, πως φαίνεται ο car-audio-ας :p)

Ωραία, Λάκη, προχώρα όπως καταλαβαίνεις.

- Μπορεί να παίζει και ολίγον στρώσιμο, αν και το πραγματικό στρώσιμο συντελείται με αναπαραγωγή συγκεκριμένης συχνότητας σε κατάσταση free-air. Σίγουρα θα μαλακώσουν τα κινούμενα μέρη του ηχείου, αλλά πραγματικό μπασάκι δεν πιστεύω να βγάλει φίλε...

- Όσον αφορά τους αυλούς συντονισμού, ένας χρυσός πρακτικός κανόνας (με σοβαρό θεωρητικό υπόβαθρο όμως) λέει ότι η διάμετρος του αυλού δεν πρέπει να ξεπερνά κατά πολύ το 1/3 της διαμέτρου του ηχείου. Άρα, με τα φ50-φ40 δε θα κάνεις δουλειά. ΟΜΩΣ αν δουλέψεις λίγο με το προγραμματάκι, ίσως σου δώσει χρήσιμες κατευθύνσεις.

- Η ιδέα των δορυφόρων σε σύστημα 2.1 είναι σαφώς αποτελεσματική, ΑΡΚΕΙ να κατέχεις την τέχνη του κροσσόβερ. Αν έχεις γνώσεις ηλεκτρονικών και συνδεσμολογιών, μπορείς να πειραματιστείς ελεύθερα! Προσωπικά, παρά την προσεκτική μελέτη και προπαιδεία όποτε έχω ασχοληθεί να χειροποίητα κυκλώματα υπερδιασταύρωσης, έχει καταλήξει σε ναυάγιο η φάση γιατί (όπως κατάλαβα) είναι πάρα πολλά αυτά που μπορούν να πάνε στραβά σε μία τέοια υλοποίηση...

- θα σε κουφάνω λίγο τώρα, αλλά το μέγιστο πλεονέκτημα του car-audio είναι η πληθώρα επιλογών και φίλτρων που παρέχει, ώστε κάποιος να δημιουργήσει χωρίς πολλά βάσσανα το σύστημα που θέλει και να φέρει τα διάφορα σασί του συστήματος εκεί που θέλει αυτός. Μήπως να τσίμπαγες έναν καλό 4κάναλο car-audio που κάνει παπάδες πακέτο με έναν ασορτί μετασχηματιστή να δεις φως? . . . Κομματάκι ακριβό βέβαια, αλλά θα έχεις τα πάντα υπό έλεγχο!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.