Jump to content

Κλωνοποίηση δίσκου από HDD (Raptor) σε SSD (OCZ Vertex 2): Σωστό ή όχι;

dimgr

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας φίλοι.

Όπως μπορείτε να δείτε και εδώ: http://www.thelab.gr/showthread.php?t=81509 , αγόρασα έναν OCZ Vertex 2 60 GB τον οποίο θα χρησιμοποιήσω για λειτουργικό και προγράμματα (Win 7 32 bit), στο PC της υπογραφής μου.

Μέχρι τώρα είχα το λειτουργικό σε έναν Raptor 74 GB. Ο SATA controller είναι σε ρύθμιση ACHI. Επειδή βαριόμουν απίστευτα να ξαναεγκαταστήσω το λειτουργικό και όλα τα προγράμματα και παιχνίδια (θα ήθελα μέρες κυριολεκτικά), έκανα το εξής απλό: Κλωνοποίηση του Raptor στον SSD με το Acronis True Image 2010.

Η διαδικασία ήταν η εξής: Έβαλα τον SSD σε μια θύρα SATA, εκκίνησα το λειτουργικό, τα 7 τον αναγνώρισαν και τον έκανα initiate, τα 7 με ενημέρωσαν ότι η νέα συσκευή εγκαταστάθηκε επιτυχώς. Μετά έτρεξα το Acronis και έκανα την διαδικασία Clone Disk. Αφού έκανε reboot και ολοκλήρωσε τη διαδικασία off-line, στο νέο reboot διάλεξα από το BIOS να εκκινήσω από τον SSD και αυτό ήταν!

Στη συνέχεια έκανα κάποια από τα tweaks που προτείνονται στο sticky thread http://www.thelab.gr/showthread.php?t=74238 όμως το ερώτημα που έχω είναι αν έπραξα σωστά με την κλωνοποίηση ή πρέπει οπωσδήποτε να κάνω format και να ξαναεγκαταστήσω τα win. Ρωτάω τόσο από πλευράς επιδόσεων όσο και μακροζωίας του δίσκου.

Το trim πάντως στα win είναι ενεργοποιημένο και το CrystalDiskInfo αναφέρει ότι και στον δίσκο είναι ενεργό.

Και κάτι άλλο, το CrystalDiskInfo αναφέρει ότι ο δίσκος είναι μια χαρά, αλλά το Hard Disk Sentinel (τελευταία έκδοση 3.20) τον βγάζει άχρηστο, με 1.300+ bad sectors που έχουν μεταφερθεί στην spare area, και μου λέει επειγόντως να τον αλλάξω. Φυσικά στην πράξη ο δίσκος δουλεύει μια χαρά. Να ανησυχήσω ή απλά το HDS δεν τον αναγνωρίζει σωστά;

Ευχαριστώ!

Βασικα για αρχη βαλε καμια μετρηση απο CrystalDiskMark 3.0 να δουμε.

Για τα bad sectors μαλλον δεν πρεπει να ανησυχεις, αλλά καλου κακου περιμενε να παρεις και καμια ενημερωση απο καποιον αλλον τι ακριβως βλεπει.

Θα δοκιμασω κι εγω μολις παω σπιτι.

Λοιπόοον:

1)Το Alignment του partition είναι μια χαρά, όλοι οι αριθμοί είναι στα default size, όπως λέει και το λινκ που μου παραθέσατε πιο πάνω (1048576 και 4096), υποθέτοντας βέβαια ότι και ο Vertex 2 έχει τις ίδιες τιμές με τους άλλους OCZ SSD στα NAND Erase Block και NAND Page Size, καθώς η OCZ στο site της δεν ανακοινώνει τις τιμές αυτές.

2)Εγκατέστησα τον ACHI driver της Intel, όπως διάβασα στο forum της OCZ να λένε ότι είναι καλύτερος στον χειρισμό της εντολής TRIM. Έλεγξα μετά στον device manager ότι τρέχει αυτός.

3)Έτρεξα και το CrystalDiskMark 3, στις default ρυθμίσεις, με τα εξής αποτελέσματα

4798593107_085807c77d.jpg

Λίγο χαμηλά μου φαίνονται σε σχέση με άλλα που έχω δει εδώ μέσα, δεν συμφωνείτε; Πρέπει να κάνεις κάποιες ενέργειες πριν τρέξεις το benchmark; Εντύπωση μου κάνει που το reading στα 4Κ είναι τόσο χαμηλό σε σχέση με το writing! :unsure:

Δεν βρίσκω τι άλλο να κάνω πάντως από tweak. Έχω απενεργοποιήσει searching, prefetching, superfetch, defrag.

Και μια εικόνα από το Crystal Disk Info:

4799241564_e72cc96d4a_b.jpg

Να ζητήσω προκαταβολικά συγγνώμη, αλλά δεν ξέρω πως να βάλω τις εικόνες σε thumbnail. :red:

EDIT για να μην γράφω άλλο ποστ: Μετατρέποντας σε δεκαδικό το δεκαεξαδικό Raw Value 540 που έχει στο Reallocated Sectors Count το CrystalDiskInfo, όπως βλέπετε στην εικόνα, βγαίνει 1344! Αυτό βλέπει το Hard Disk Sentinel και μου βγάζει τον δίσκο τελειωμένο. Το CDI βέβαια έχει αντίθετη άποψη. Πάντως στο site του HDS είδα ότι ο Vertex2 δεν υποστηρίζεται ακόμη. Έχει κανείς κάποια γνώμη επ' αυτού του θέματος;

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.