Jump to content

Gps/gprs tracker ρυθμίσεις

sokis2008

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα την βοήθειά σας όσων αφορά τις ρυθμίσεις gprs για ένα gps tracker που έχω αγοράσει. Έκανα ότι ακριβώς λέει ο κατασκευαστής http://feraudet.com/gps/PST-GPS101-user-manual.pdf αλλά δεν στέλνει δεδομένα στο pc. Χρησιμοποιώ cosmokarta. To APN για gprs που ζητάει της εταιρίας κινητής είναι "internet" για cosmote. Κάνω όλα τα βήματα που λέει αλλά τίποτα. Παρακαλώ για την βοήθειά σας.

Καταρχήν πρέπει να έχεις ενεργοποιήσει το gprs στην κάρτα...

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να δοκιμάσεις πρώτα με το κινητό σου ότι η κάρτα συνδέεται κανονικά με gprs και μετά να συνεχίσεις, γιατί διαφορετικά θα παιδευτείς, γιατί δεν έχεις τρόπο να βλέπεις τι συμβαίνει στην συσκευή...

Επίσης βεβαιώσου ότι το username και password του APN είναι κενά...

Θα πρέπει να κάνεις port forward από τον router σου στον υπολογιστή σου, την πόρτα στην οποία έχεις ρυθμίσει να στέλνει το gprs...

Για να στείλει δεδομένα η συσκευή αυτή ίσως πρώτα χρειάζεται να έχει βρει την εφημερίδα των δορυφόρων και να έχει κάνει 2D/3D fix το gps... οπότε πρέπει να βεβαιωθείς ότι έχεις την συσκευή σε έναν εξωτερικό χώρο...

Τέλος και το σημαντικότερο που δεν το ξέρει ο κόσμος είναι ότι οι εξερχόμενες tcp πόρτες είναι προστατευμένες από τους providers... Δηλαδή στο gprs δεν μπορείς να δηλώσεις όποια πόρτα θες, αλλά ανάλογα με τον provider οι πόρτες αυτές είναι διαφορετικές... οι πόρτες που έχω βρει να δουλεύουν σίγουρα σε όλους είναι οι πόρτες 26 έως και 35... παλιά έπαιζε και η 25 σε κάποιους, αλλά τώρα φιλτράρουν το smtp και γεμίζουν σκουπίδια τα δεδομένα αν δουν ότι δεν είναι valid smtp data...

Απ' ότι είδα από το pdf η συσκευή αυτή στέλνει όλο το GPRMC πακέτο του ΝΜΕΑ μαζί με το timestamp και το IMEI... όλο αυτό είναι σχετικά μεγάλη πληροφορία γιατί είναι ASCII και έχεις και τα headers του tcp/ip, οπότε πρόσεχε πόσο συχνά θα στέλνει η συσκευή, γιατί θα μπορεί να σε χρεώσει αρκετά... όταν έχεις κλειστό τον server σου, η συσκευή κατά πάσα πιθανότητα θα προσπαθεί να συνδεθεί όταν πρέπει, αυτό σημαίνει ότι χρεώνεσαι σε κάθε tcp connection request με τον όγκο του πακέτου και ας είναι κλειστός ο server... οπότε υπολόγισε και αυτό στην χρέωση...

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να δοκιμάσεις πρώτα με το κινητό σου ότι η κάρτα συνδέεται κανονικά με gprs και μετά να συνεχίσεις, γιατί διαφορετικά θα παιδευτείς, γιατί δεν έχεις τρόπο να βλέπεις τι συμβαίνει στην συσκευή...

Θα πρέπει να κάνεις port forward από τον router σου στον υπολογιστή σου, την πόρτα στην οποία έχεις ρυθμίσει να στέλνει το gprs...

Για να στείλει δεδομένα η συσκευή αυτή ίσως πρώτα χρειάζεται να έχει βρει την εφημερίδα των δορυφόρων και να έχει κάνει 2D/3D fix το gps... οπότε πρέπει να βεβαιωθείς ότι έχεις την συσκευή σε έναν εξωτερικό χώρο...

Τέλος και το σημαντικότερο που δεν το ξέρει ο κόσμος είναι ότι οι εξερχόμενες tcp πόρτες είναι προστατευμένες από τους providers... Δηλαδή στο gprs δεν μπορείς να δηλώσεις όποια πόρτα θες, αλλά ανάλογα με τον provider οι πόρτες αυτές είναι διαφορετικές... οι πόρτες που έχω βρει να δουλεύουν σίγουρα σε όλους είναι οι πόρτες 26 έως και 35... παλιά έπαιζε και η 25 σε κάποιους, αλλά τώρα φιλτράρουν το smtp και γεμίζουν σκουπίδια τα δεδομένα αν δουν ότι δεν είναι valid smtp data...

Απ' ότι είδα από το pdf η συσκευή αυτή στέλνει όλο το GPRMC πακέτο του ΝΜΕΑ μαζί με το timestamp και το IMEI... όλο αυτό είναι σχετικά μεγάλη πληροφορία γιατί είναι ASCII και έχεις και τα headers του tcp/ip, οπότε πρόσεχε πόσο συχνά θα στέλνει η συσκευή, γιατί θα μπορεί να σε χρεώσει αρκετά... όταν έχεις κλειστό τον server σου, η συσκευή κατά πάσα πιθανότητα θα προσπαθεί να συνδεθεί όταν πρέπει, αυτό σημαίνει ότι χρεώνεσαι σε κάθε tcp connection request με τον όγκο του πακέτου και ας είναι κλειστός ο server... οπότε υπολόγισε και αυτό στην χρέωση...

Το gprs είναι ενεργοποιημένο στην κάρτα γιατί μπαίνω internet κανονικά απο το κιν. Το tracker βλέπει δορυφόρους γιατί με την λειτουργία sms μου στέλνει συντεταγμένες. Τώρα όσων αφορά την ρύθμιση με τις πόρτες... Μπαίνω μέσα στο ρούτερ μου και ρυθμίζω συγκεκριμένη πόρτα? Ποιά πόρτα πρέπει να βάλω? 26 ως 35? Ποιά ip σετάρω? Του ρούτερ?

Θα βάλεις μία πόρτα, πχ την 30... αυτήν την πόρτα θα την δηλώσεις και στο gprs (δηλαδή θα είναι η εξερχόμενη πόρτα στην οποία θα προσπαθεί να συνδεθεί) και στον router σου...

Τώρα ανάλογα με τον router που έχεις, έχει κάποιο μενού που ρυθμίζεις το port forwading, οπότε ψάξε στο internet πως κάνεις forwarding στον δικό σου... η λογική είναι ότι την tcp πόρτα του gprs (δηλαδή την 30), την κάνεις forward από τον router σου σε μια εσωτερική ip του δικτύου σου... αν η 30 χρησιμοποιείται από τον υπολογιστή στον οποίο έχει γίνει το forward (λογικά αν έχεις windows δεν θα έχεις τέτοιο θέμα), τότε μπορείς να κάνεις forward την 30 σε μια άλλη πχ 30-20055... και στην περίπτωση αυτή το ρυθμίζεις από το router σου...

Θα βάλεις μία πόρτα, πχ την 30... αυτήν την πόρτα θα την δηλώσεις και στο gprs (δηλαδή θα είναι η εξερχόμενη πόρτα στην οποία θα προσπαθεί να συνδεθεί) και στον router σου...

Τώρα ανάλογα με τον router που έχεις, έχει κάποιο μενού που ρυθμίζεις το port forwading, οπότε ψάξε στο internet πως κάνεις forwarding στον δικό σου... η λογική είναι ότι την tcp πόρτα του gprs (δηλαδή την 30), την κάνεις forward από τον router σου σε μια εσωτερική ip του δικτύου σου... αν η 30 χρησιμοποιείται από τον υπολογιστή στον οποίο έχει γίνει το forward (λογικά αν έχεις windows δεν θα έχεις τέτοιο θέμα), τότε μπορείς να κάνεις forward την 30 σε μια άλλη πχ 30-20055... και στην περίπτωση αυτή το ρυθμίζεις από το router σου...

Κάνω ότι μου λες και πάλι τίποτα... Γιατί???

Στις περιπτώσεις αυτές, συνοψίζεις ξανά όλα τα βήματα και τα ξανακάνεις όλα πάλι από την αρχή...

Γενικά:

1. ή δεν κάνεις σωστά κάποια ρύθμιση για το gprs στην συσκευή με τον προγραμματισμό μέσω sms

2. ή δεν κάνεις σωστά κάποια ρύθμιση στον router και τον υπολογιστή

3. ή η συσκευή έχει πρόβλημα

Μπορείς να στείλεις και ένα e-mail σε αυτόν που το αγόρασες, περιγράφοντας την πλήρη διαδικασία που κάνεις...

Εδώ τώρα έχει να κάνει με τον provider του GSM... παλιότερα που είχα δοκιμάσει πόρτες πάνω από την 1024, δεν πέρναγαν μέσω του gprs και από δοκιμές κατέληξα ότι οι πόρτες 26->35 δουλεύουν με όλους τους ελληνικούς gsm παρόχους...

Αν δεν στο επιτρέπει ο router σου, όπως κατάλαβα, τότε δοκίμασε με μεγαλύτερες πόρτες... πάντως αυτό εννοώ, να δώσεις εισερχόμενη πόρτα στον router σου την 30...

• 5 years later...
On ‎15‎/‎7‎/‎2010 at 0:23 ΠΜ, το μέλος Jaco έγραψε:

ΓΡΑΦΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ WIND GINT.B-ONLINE.GR

ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ. ΟΧΙ ΤΟ  ΡΟΥΤΕΡ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΠΙΤΙ

ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΠΟΡΤΩΝ , ΠΩΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΘΑ ΤΑ ΒΡΩ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ???

ΚΑΛΗΜΕΡΑ

ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟ ΙΔΙΟ GPS TRACKER, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΙΝΗΤΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

ΕΧΩ ΠΟΛΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ IP, PORT ΚΑΙ ΤΟ APN. ΠΗΡΑ ΤΗ WIND KAI MOY ΔΩΣΑΝ ΕΝΑ APN, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙP KAI TO PORT MOY EIΠAN OTI EIΝΑΙ ΜΕΤΑΒΛΗΤΑ

ΜΕΣΑ ΣΤΟ MANUAL ΛΕΕΙ "

5.18 Ρυθµίσεις GPRS 
Προκειµένου να ενεργοποιηθεί η λειτουργία GPRS  πρέπει να καθορίσετε IP, Port(θύρα) και  APN (access point name) αυτές οι ρυθµίσεις παρέχονται από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας που χρησιµοποιείτε και εισάγονται στην συσκευή µε τα παρακάτω µηνύµατα: 
5.18.1 Το µήνυµα για την εισαγωγή διεύθυνσης IP και θύρας έχει την ακόλουθη µορφή  “ipport+password+#+ipaddress,port number”.

ΕΓΩ ΤΙ ΒΑΖΩ ΕΔΩ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΟ ΙP TOY ΚΙΝΗΤΟΥ ΜΟΥ??? ΟΥΤΕ ΤΟ PORT!!!

Όταν οι πληροφορίες ληφθούν κανονικά η συσκευή θα απαντήσει µε µήνυµα µε την ακόλουθη µορφή “set ip address and port ok”. /ipport123456#116.255.131.50,2332  5.18.2

Για να ακυρώσετε τις απεσταλµένες ρυθµίσεις στείλτε το µήνυµα noipport+password” 5.18.3

Για να καθορίσετε APN στείλτε το µήνυµα : SMS “apn+password+#+apn#”(το APN παρέχεται από τον πάροχο σας). ΒΑΖΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ WIND ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΑ ΑΚΡΗ, ΔΛΔ ΓΙΑ ΤΗ WIND "GINT.B-ONLINE.GR123456#GINT.B-ONLINE.GR#" KAI ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η συσκευή θα απαντήσει “set apn ok”. Παράδειγµα apn123456#internet# Παρατήρηση: Κάθε φορά η εισαγωγή νέου APN ακυρώνει το προηγούµενο.

5.18.4 Για να εισάγετε το απαιτούµενο όνοµα χρήστη και κωδικό στείλτε το µήνυµα : SMS “apn+password+#+apn +","+apn name+","+apn password#": Παράδειγµα  apn123456#internet,LIGONE,34789235# ( internet is APN , LIGONE is APN name ,34789235 is APN password ,"#" is ending symbol ) "

http://www.orbitsystems.gr/files/TK-102_gr.pdf