Jump to content

OTE και internet μεταβλητά

saradis1

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους.

Έχω έναν καλό φίλο που μου ζήτησε να του κάνω μια δουλίτσα. Έχει 5 γραμμές (πρίζες) ιντερνετ, 4 πρίζες οτε και 4 γραμμές (πρίζες) που θα ήθελε να είναι είτε ιnternet είτε οτε. Όλες οι γραμμές καταλήγουν σε μια σοφίτα. Σκέφτηκα λοιπόν να παίξουμε με patch panel καi switch ωστε οι ίδιες πρίζες (δεδομένου φυσικά οτι θα είναι πρίζες rj45) να τις δίνει είτε οτε είτε ίντερνετ κατα τη δική του βούληση.

Καταρχάς πως ακούγεται η ιδέα μου? Σκέφτηκα ένα patch paneλ 16 θέσεων, ένα switch 16 ports, το router που θα του δώσει ο prοvider (forthnet νομίζω) και ένα spliter για να διαχωρίσει την κεντρική γραμμή οτε σε modem-phone. Ξεχνάω κάτι? Υπάρχει καμιά πιο φτηνή λύση? Έχετε να προτείνετε προιόντα για αυτή τη λύση (οικονομικά)?

Ευχαριστώ!

εγώ σκέφτηκα κάτι όπως τη συννημένη εικόνα. Δεν έχω καταλήξει όμως πως απο μια θύρα οτε (μετά απο το splitter δηλαδή) θα βγάλω 8.

post-1432-1416074532,4268_thumb.jpg

Σωστή είναι η ιδέα σου. Δε χρειάζεται 16άρι switch, ένα 8άρι τον καλύπτει και αφήνει 2 πόρτες ελεύθερες. Από το spliter της γραμμής του παρόχου μπορεί να βάλει ένα διακλαδωτή "Υ" που κάνει μία γραμμή ντούπλεξ. Οπότε με 3 "Υ" θα έχει 4 εξόδους για φωνή που μπορεί να τις βάλει στο patch panel. Με κάθε "Υ" μπορεί να έχει μία επιπλέον έξοδο φωνής.

Για να μειώσεις το κόστος μπορείς απλώς να μην πάρεις patch panel και να ενώσεις τα καλώδια ή να τα τερματίσεις σε rj11 ή rj45 βύσμα από τη μία μεριά και σε αντίστοιχη πρίζα από την άλλη.

Σωστή είναι η ιδέα σου. Δε χρειάζεται 16άρι switch, ένα 8άρι τον καλύπτει και αφήνει 2 πόρτες ελεύθερες. Από το spliter της γραμμής του παρόχου μπορεί να βάλει ένα διακλαδωτή "Υ" που κάνει μία γραμμή ντούπλεξ. Οπότε με 3 "Υ" θα έχει 4 εξόδους για φωνή που μπορεί να τις βάλει στο patch panel. Με κάθε "Υ" μπορεί να έχει μία επιπλέον έξοδο φωνής.

Για να μειώσεις το κόστος μπορείς απλώς να μην πάρεις patch panel και να ενώσεις τα καλώδια ή να τα τερματίσεις σε rj11 ή rj45 βύσμα από τη μία μεριά και σε αντίστοιχη πρίζα από την άλλη.

Σε ευχαριστώ για την απάντηση.

Σκέφτηκα το patch panel διότι με αυτό τον τρόπο την ίδια πρίζα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει είτε ως internet είτε ως ΟΤΕ. Αν η γραμμή τερματιστεί σε βύσμα rj45 ή rj11 τότε χάνεται αυτή η δυνατότητα.

Αυτά με τα Υ μου αρέσουν. Η διαφορά όμως 8 ports με 16ports στα switch δεν ειναι και τόσο δραματική. Άλωστε, στη περίπτωση που αποφασίσει να δώσει σε σχεδόν όλες τις πρίζες του σπιτιού internet, εκεί θα περιοριστεί με το 8 ports (και ας μην ξεχνάμε οτι θέλει σίγουρα 5 νετ στάνταρ και 4 να "παίζουν" + 1 port που θα ενωθεί το router με το switch.)

Τι λες εσύ?

Δεν είναι πρόβλημα να πάρει άλλο ένα 8άρι αν αργότερα το χρειαστεί για να δώσει ίντερνετ σε όλο το σπίτι. Από την άλλη είναι δικαίωμά του τι θα πάρει. Μπορείς να τερματίσεις όλες τις πρίζες σε RJ45 και αν θέλεις να περάσεις τηλέφωνο να το περνάς από τα 2 κεντρικά καλώδια.

Δεν είναι πρόβλημα να πάρει άλλο ένα 8άρι αν αργότερα το χρειαστεί για να δώσει ίντερνετ σε όλο το σπίτι. Από την άλλη είναι δικαίωμά του τι θα πάρει. Μπορείς να τερματίσεις όλες τις πρίζες σε RJ45 και αν θέλεις να περάσεις τηλέφωνο να το περνάς από τα 2 κεντρικά καλώδια.

το συζητήσαμε και τελικά παράγγειλε ενα switch 16 ports. για το θέμα των οτε, σκέφτηκα το εξής: Να φτιάξω 8 καλώδια τηλεφωνικά οπου στη μια τους πλευρά θα έχουν κανονικά απο ένα rj11 και απο την άλλη τους πλευρά θα ενωθούν και θα έχουν ένα κοινό rj11 οπου θα κουμπωθεί στη θέση ΟΤΕ στο splitter. Έτσι τα 4 θα πάνε στις 4 θύρες οτε1..οτε4 στο patch panel και οι υπόλοιπες 4 θα είναι σε αναμονή για να τις δώσουμε σε όποια θέση θέλουμε. Θα δουλέψει νομίζω. Τι λες?

Πήραμε τα εξής:

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.751537 για patch panel

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.613833 για switch.

Για να μην μπερδεύεσαι το καλώδιο της φωνής γίνεται ντούπλεξ αν απλώς το χωρίσεις. Οπότε αυτό που λες θα δουλέψει, αλλά να προσέχεις τις ενώσεις.

Ναι...έχεις δίκιο. Το φαντάστηκα (ηλεκρολόγος μηχ. είμαι). Απλά δεν έτυχε να το ξανακάνω με τέτοια περίπτωση και...είπα να ρωτήσω για σιγουριά. χεχεχε. Το είχα ξανακάνει αυτό σε υπηρεσία αλλά εκει του ΟΤΕ ήταν μέσω τηλεφωνικών κέντρων, τερματισμένο σε ρεγκλέτες και δεν ένοιαζε την υπηρεσία και τόσο και το κόστος (αθάνατο δημόσιο). Εδω ειναι φιλαράκι οποτε με νοιάζει να του βγει ενα καλό αποτέλεσμα αλλα και όσο το δυνατον οικονομικό.

Απο rack ξέρεις ποιος πουλάει online? (είμαι σε νησί).

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.