Jump to content

Περίεργη ανάκτηση δεδομένων...

bill86

Recommended Posts

οποιος μπορεί να μου λύσει την απορία....εχω ενα lap top 1 σκληρό χωρισμένο στα 2 20gb+20gb ( c kai d)

έσβησα ένα φάκελο απο λάθος μου απο τον D και θέλω να τον επαναφέρω βρίσκω ένα freeware file recovery

μέχρι εδω όλα καλά. το εξής περίεργο που συνάντησα είναι οτι στον C είχα ελεύθερο 4gb περίπου ston D 4MB (καθόλου στην ουσία) κάνω αναζήτηση και recover όλα τα αρχεία που βρήκε και τα κανω save σε ένα δικό μου φάκελο σε έναν άδειο εξωτερικό σκληρό καθώς ήθελα και κάποια αλλα αρχεία να βρώ....

....μου ξέρασε 10GB!

Πώς γίνεται αυτό απο την στιγμή που είχα και 5GB free σου λέω εγω που δεν είχα?

που ήτανε τόσα gb αποθηκευμένα?

έχω ψιλομπερδευτεί αναθεωρώ της σκέψεις μου ως προς τον τρόπο λειτουργείας του σκληρού δίσκου.

το μόνο που μου περνάει απο το μυαλό είναι οτι όταν αποθηκεύονται νέα δεδομένα γίνεται αντικατάσταση μόνο σε ορισμένα σημεία του σκληρού σε συνδιασμο με τα παλιά και έτσι υπάρχουν και τα παλιά αν όχι όλα ένα μέρος τους!

Όταν διαγράφουμε αρχεία μέσω του λειτουργικού δεν σημαίνει ότι διαγράφονται και από την επιφάνεια του δίσκου. Συνήθως διαγράφονται απλώς από τον πίνακα του Filesystem και μόνο. Αυτά τα προγραμματάκια δεν κοιτάνε τί λέει το Filesystem αλλά προσπαθούν να διαβάσουν την επιφάνεια του σκληρού. Κανονικά εάν έχουν γραφτεί νέα δεδομένα πάνω από τα παλιά δεν μπορούν να επαναφέρουν τα παλιά. Τώρα στην δική σου περίπτωση δεν ξέρω να απαντήσω γιατί δεν ξέρω ποιο πρόγραμμα χρησιμοποίησες. Επίσης για να λες ότι εμφάνιζε μόνο τόσο λίγο χώρο ελεύθερο σημαίνει ότι κάποια δεδομένα είχαν καλυφθεί με καινούργια...

Είχα χρησιμοποιήσει ένα pc tools restore files όποιο βρήκα πρωτο στο internet πρωτο freeware....

μετά μου προτείνανε να κατεβάσω το recuva που διαπιστωσα πως είναι καλύερο.

πιό πολύ έβγαλα το θέμα για να μάθω πως μπορω να σβήσω πραγματικά όλα τα δεδομένα.

παραθέτω μερικά στοιχεία που ανακάλυψα όσο το έψαχνα το θέμα...

όλα τα αρχεία δεν σβήνονται απο τον σκληρό έτσι απλά, στον δεύτερο σκληρό (D) έκανα κάποια πειράματα να δώ τι πραγματικά συμβαίνει.

με απλη διαγραφή τα δεδομένα ΔΕΝ χάνονται όποτε και προχωράω σε format μέσα απο τα windows δεξί κλικ διαμόρφωση δλδ(όχι γρήγορη). κάνω αναζήτηση με recuva μου βρήκε 17000~ αρχεια προς ανάκτηση άλλα σε άριστη κατάσταση και αλλα σε κακή

σημείωση: το μονο που έψαχνα απο εδώ και πέρα ήτανε να μήν υπάρχει τίποτα μέσα στον σκληρό

αλλάζω απο ntfs σε fat32 φαντάστηκα οτι τέτοια αλλαγή όντος θα τα σβήσει, "εν μέρει...." κάνω αναζήτηση βρίσκει 633~ αρχεία περιπου.

το ξαναγυρίζω σε ntfs και μου βρίσκει πάλι 17000 αρχεία!!!

κάπου εδώ ήθελα να δοκιμάσω format μέσω dos αλλα δεν μπόρεσα γιατι μου έβγαζε κάποιο σφάλμα διάβασα οτι ευθυνότανε το dos που τρέχει 16bit και το ntfs θέλει 32bit λειτουργικό για να το μετατρέψει (αυτο πραγματικά δεν ξέρω αν ισχύει!)

κάπου εκεί άρχισε να παραδίδει πνεύμα η περιέργειά μου ως που έρχετε βοήθεια απο ένα φιλο μου.

erase ένα πρόγραμμα που κανει τι? γεμίζει των σκληρό και όντος το κάνει το εβλεπα σε πραγματικο χρόνο μέσα απο τον υπολογιστή μου όσο έτρεχε είχα όλο και λιγότερο χώρο στον D μέχρι που δεν είχα καθόλου χώρο 0 byte ελεύθερο!

τό έτρεξα 2 φορες και μετά ξανά format ήρθε η λύτρωση βρήκε καμια 20αρια αρχεία εκ των οποίων κανένα σε καλή κατάσταση για ανάκτηση εκτός απο 4-5 τα οποία μάλλον ήτανε του προγράμματος

με απλά λόγια όπως μου το εξήγησε και ο φίλος μου στην ουσία αυτο το πρόγρμμα δεν γεμίζει απλά των σκληρό με τυχαία αρχεία για να επικαλύψη τα παλιά γιατι ούτε αυτο έδινε αποτέλεσμα (σε αυτή την περίπτωση απλά θα έφερνες περισότερα αρχεία σε κατάσταση μη ανακτήσιμα αλλα όχι ολα!)

τα αρχεία που πέρναγε το πρόγραμμα είχανε τιμές 0 και ότι γραφότανε πάνω στον σκληρό είχε την τιμή 0 που σημαίνει οτι δεν έμενε τιμή 1 ύστερα την ξαναπέρναγε με τιμές 1 για να μήν μείνουνε παλιές τιμές 0 που υπήρχαν!

Ετσι δεν έμεινε τίποτα για τους περίεργους :cool:

αυτα ανακάλυψα και διαπίστωσα και τα αναφέρω γιά όποιον θέλει να γνωρίζει κάτι παραπάνω αν κάνω κάτι λάθος ας με διορθώσετε γιαυτο είναι τα forum!

Όχι δεν κάνεις λάθος και μάλιστα είχε γίνει και θέμα πριν περίπου 2 χρόνια στον ξένο τύπο. Εδώ και μερικά χρόνια σε ορισμένα κράτη όπως η Μεγάλη Βρετανία οι αποσυρόμενοι Η/Υ δεν ανακυκλώνονταν πάντα αλλά προσφέρονταν ως δωρεά σε φτωχά κράτη για να εξοπλίσουν σχολεία κλπ κλπ. Οι ιδιοκτήτες τους νόμιζαν ότι φορμάροντας τον σκληρό είχαν γλιτώσει και τα προσωπικά τους δεδομένα αλλά κάποιοι επιτήδειοι είχαν καταφέρει να "ξεθάψουν" μέχρι και κωδικούς πιστωτικών καρτών με τον τρόπο που αναφέρεις. Έκτοτε πολλά προγράμματα βελτιστοποίησης επιδόσεων (τύπου ccleaner) έχουν ενσωματώσει λειτουργίες ασφαλούς διαγραφής.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.