Jump to content

Αγορά λογισμικού από άλλον ελεύθερο επαγγελματία

Cvlengr

Recommended Posts

Δεν ξέρω εάν έχει ξανασυζητηθεί, αλλά έχω τον εξής προβληματισμό.

Φίλος μου ελεύθερος επαγγελματίας, πολιτικός μηχανικός, έχει προβεί σε αγορά σχεδιαστικού προγράμματος, τύπου AutoCAD. Δεν το χρειάζεται όμως τελικά κ σκέφτομαι να το αγοράσω από αυτόν. Είμαι κ εγώ ελεύθερος επαγγελματίας πολιτικός μηχανικός.

Θα είμαι νόμιμος έχοντας αγοράσει επίσημα λογισμικό από άλλον ελεύθερο επαγγελματία; Υπάρχει κάποια νομοθεσία που πρέπει να ανατρέξω; Γνωρίζει κανείς;

Ευχαριστώ.

Νομίζω ότι μπορεί να στο κόψει με δελτίο αποστολής τιμολόγιο, μιας και ο νόμος σου επιτρέπει να πωλήσεις πράγματα που δεν έχεις κάνει έναρξη μέχρι ένα ποσοστό του τζίρου σου - το οποίο δε θυμάμαι. Καλύτερα να ρωτήσεις το λογιστή σου να σου πει.

H αγορα λογισμικου περναει στα παγια εξοδα, οχι για μεταπωληση δλδ. Ετσι παει στις Α.Ε. τουλαχιστον.

Μαλλον θα εχεις προβλημα αλλα ρωτα καποιον σχετικο λογιστη οπως σου ειπε κ ο Αστρο :)

H αγορα λογισμικου περναει στα παγια εξοδα, οχι για μεταπωληση δλδ. Ετσι παει στις Α.Ε. τουλαχιστον.

Μαλλον θα εχεις προβλημα αλλα ρωτα καποιον σχετικο λογιστη οπως σου ειπε κ ο Αστρο :)

Πάγιο έξοδο είναι και η αγορά αυτοκινήτου. Δηλαδή μια ΑΕ δεν μπορεί να τα πουλήσει ποτέ?

Πάγιο έξοδο είναι και η αγορά αυτοκινήτου. Δηλαδή μια ΑΕ δεν μπορεί να τα πουλήσει ποτέ?

Φυσικα κ μπορει, αλλα οταν αγοραζεις κατι για παγιο εξοδο δεν πληρωνεις ΦΠΑ (εκπιπτει απο της αγοροπωλησιες των προιοντων-αγαθων σου).

Οταν λοιπον θελησεις να πουλησεις ενα παγιο πρεπει να "επιστρεψεις" το ΦΠΑ, κ οταν η αγορα εχει γινει απο το εξωτερικο (μεσω internet πχ) τα πραγματα μπορει να ειναι λιγο ποιο περιπλοκα (διαφορετικοι συντελεστες σε καθε χωρα).

Ειναι μια τυπικη, γραφειοκρατικη διαδικασια τελος παντων.

Αλλα οτι γινεται γινεται, ρωτησα τη λογιστρια.

Ok παιδιά θα ρωτήσω το λογιστή για τα φοροτεχνικά του θέματος... Το βασικό μου ερώτημα όμως αφορά τα πνευματικά δικαιώματα. Δε θα έχω πρόβλημα να υποθέσω, έ;

λογικα αν το προιον δεν το χρησιμοποίησε

(δεν εχει δεχτει ακομα την αδεια χρησης)

δεν θα υπαρχει κανενα προβλημα

αν εχει αποδεκτη την αδεια χρησης

καλυτερα να τα ριξετε ακομα μια ματια

να δείτε τι λεει η ιδια η εταιρια

Το AutoCAD ή κάποιο άλλο πρόγραμμα δεν θεωρείτε πάγιο της επιχείρησης (εκτός κ αν στο έχει περάσει έτσι ο λογιστής) .

Aν κάνει κάτω από 1100€ κ ο άλλος το έχει πάνω από ένα χρόνο έχει αποσβεστεί κ δεν τίθεται θέμα φπα

Το βασικό μου ερώτημα όμως αφορά τα πνευματικά δικαιώματα. Δε θα έχω πρόβλημα να υποθέσω, έ;

Μπορεί και να έχεις, αυτό εξαρτάται από την εταιρεία. Σε αρκετές ή άδεια είναι ατομική και ονομαστική. Αυτό, τέλος πάντων, θα το μάθεις με ένα email στην εταιρεία.

Για μένα το σοβαρότερο πρόβλημα είναι το ΣΔΟΕ. Έχω ακούσει από πολλούς συναδέλφους να τους ξετινάζει για ψύλλου πήδημα, σε βαθμό που να θεωρείται ότι το ΣΔΟΕ δουλεύει για την Autodesk.

Πιθανώς εάν σου κάνει και δεν βρει την άδεια στο όνομά σου, να σε "περιποιηθεί" καταλλήλως.

Θα σου πρότεινα να κάνεις και μία κουβέντα με το ΣΔΟΕ.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.