Jump to content

2x caviar black 640 gb RAID

bluescorpion

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

καλημέρα.επειδή δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με raid στη ζωή μου και ήρθε η ώρα που χρειάστηκε βοήθεια ο αδερφός μου σε κάτι,σκέφτομαι να αγοράσω 2 caviar black 650 gb και να έχει μέσα το λειτουργικό και backup μουσική και αρχεία με partition.

τι πρέπει να κάνω και τι εστί το raid 0 η raid 0+1 που ακούω συχνά.και επίσης η επιλογή stripe τι είναι και πως θα με ωφελήσει?

σας ευχαριστώ

• Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Αν έχεις όρεξη για διάβασμα παρακαλώ πέρασε από [ame]http://en.wikipedia.org/wiki/Standard_RAID_levels[/ame].

To RAID 0 χρησιμοποιείται κυρίως για υψηλότερες αποδόσεις, μπορεί να δημιουργηθεί από δίσκους διαφορετικής χωρητικότητας αλλά η χωρητικότητα περιορίζεται στην χωρητικότητα του μικρότερου, οπότε πάνε χαμένα τα GB του μεγαλύτερου, για αυτό το λόγο είναι καλύτερα να είναι ίδιοι οι δίσκοι.

Τo RAID 1 δημιουργεί ακριβή αντίγραφα των δεδομένων σε δύο ή περισσότερους δίσκους. Stripe είναι η τεχνική τμηματοποίησης δεδομένων που επιτρέπει τα δεδομένα να αποθηκεύονται σε πολλούς δίσκους.

Όλα αυτά χοντρικά, μπορεί να διαβάσεις στο σύνδεσμο που σου δίνω και θα καταλάβεις πολύ περισσότερα :)

για να μην ανοιγω καινουργιο θεμα εχουμε ας πουμε 2χ 640 γιγα raid 0 κανω ενα παρτισιο 50 γιγα με στριπε σιζε 32 για το λειτουργικο για ταχυτητα το υπολοιπο παρτισιο πως το κανω 64 η και 128 στριπε σιζε ας πουμε για μεγαλα αρχεια

@bluescorpion

Ας ξεκινησουμε απο τα απλα..

Ti μητρικη εχεις?

@ultraex

Tην ωρα που δημιουργεις το δευτερο volume στο raid-bios..μπορεις.

Δεν ξερω αν γινεται εκ των υστερων μεσω ΙΜS καθως επισης δεν ξερω αν συνεχισουν να υπαρχουν δεδομενα μετα στο 2ο volume.

Για να ορισεις stripe size δεν κανεις partition, αλλα δημιουργεις raid volume μεσα απο τον raid manager.

To ιδιο και για το πρωτο volume και για το δευτερο.

Η διαφορα ειναι οτι στο πρωτο raid volume το stripe size που θα ορισεις θα παραμεινει ως εχει αν μπει το λειτουργικο και μετα. Δεν μπορεις να το αλλαξεις.

Στο 2ο raid volume αλλαζει και μεσα απο το λειτουργικο με προγραμμα. Πρεπει ομως να σπασεις το raid και να το ξαναδημιουργησεις, που σημαινει οτι ολα τα δεδομενα θα χαθουν.

Ολα αυτα για Intel ICHxR raid controller. Φυσικα αν ο controller ειναι hardware, σιγουρα εχει ολα τα παραπανω.

Σε AMD δεν γνωριζω.

@bluescorpion

Ας ξεκινησουμε απο τα απλα..

Ti μητρικη εχεις?

@ultraex

Tην ωρα που δημιουργεις το δευτερο volume στο raid-bios..μπορεις.

Δεν ξερω αν γινεται εκ των υστερων μεσω ΙΜS καθως επισης δεν ξερω αν συνεχισουν να υπαρχουν δεδομενα μετα στο 2ο volume.

στο raid bios που βαζεις μεγεθη?

μονο φτιαχνεις την συστοιχια και βαζεις ας πουμε στριπε σιζε 32

μετα φορτωνεις λειτουργικο και φτιαχνεις ενα παρτισιον 50 γιγα

μετα μπαινεις αφου τελειωσει η εγκατασταση και φορμαρεις το υπολοιπο raid

απο την διαχειρηση δισκων για να το δει εκει πως βαζεις stripe size 64 ας πουμε γινεται ξερει κανεις?

θελω το μικρο παρτισιον με 32 και το μεγαλο με 64 stripe size

Διαβασε το απο πανω απο το δικο σου ποστ.

Μεγεθη βαζεις μεσα στο raid manager.

Αν φτασεις στο σημειο να φτιαξεις partition, σημαινει οτι εχεις ηδη βαλει ενα μεγεθος stripe size για ΟΛΟ το raid.

και για να συμπληρωσω ...μιας και μαλλον δεν θα το εχεις δει...εκει που βαζεις stripe size διαλεγεις το μεγεθος του volume ..

Δεν θα βαλεις ολη την χωρητικοτητα των δισκων ..αλλα τα 50γβ που θελεις.

Μετα επιλεγεις παλι τι σοι raid θα κανεις τον υπολοιπο χωρο.

Εσυ θες παλι raid 0 ..ο bluescorpion αφου διαλεξει χωρητικοτητες..(100-150max για raid 0 ) βαζει το υπολοιπο raid1

γνωριζει καποιος τι ρευμα τραβανε περιπου και οι 2 μαζι?(τους εχω ηδη στα χερια μου και κατα τις 12 το βραδυ θα τους βαλω πανω:) )

δεν τραβάνε πολύ ρεύμα οι δίσκοι συκριτικά με το υπόλοιπο σύστημα. Εγώ πάντως onboard raid δεν εμπιστεύωμαι γιατί 99% δουλεύει με software και τραβάει πόρους της cpu(είχα φάει λίγο πίκρα με παλιά chipset). Έχω έναν adaptec 4800SAS για τέτοιες δουλειές(με cpu και 256MB cache).

ρε π....η μου τι αλλο θα δω γενικα απο pc εχω κουραστει....πριν καμια ωρα κουμπωσα πανω τα 2 caviar black και το ενα δεν δουλευε....αν ειναι δυνατον...πρωι πρωι παω πλαισιο για αντικατασταση.....

τελικα να κανω raid 0 ή 1?

Με απλά λόγια κάνε raid 0 αν σε ενδιαφέρει η ταχύτητα και raid 1 αν σε ενδιαφέρει η ασφάλεια των δεδομένων σου.

Με τους ICHxR μπορείς να έχεις και τα 2 μαζί, ψάξε στο forum και θα βρεις σχετικά θέματα.

Αν έχεις όρεξη για διάβασμα δες και για σπαστό raid.

λοιπον,καλημερα παιδια.πηγα στο πλαισιο εκανα αλλαγη και ολα οκ.την βοηθεια σας σας παρακαλω στο τελικο σταδιο.

στο raid mode εβαλα striped και το stripe block το αφηνω optimal η βαζω καποια απο το 4k εως το 128k?

επισης εκανα απο τα 1,16 TB τα 160 gb partition και προσπαθω να κανω recovery και δε μου βρισκει τον 160 gb μου το βρισκει σαν συνολο σε-raid....

οποιαδηποτε βοηθεια δεκτη,σας ευχαριστω πολυ.

το raid5 τραβαει πορους απο cpu, raid0/1 οχι
Και σε raid 0 και 1 τραβάει πόρους, αλλα λιγότερους. Το raid 5 θέλει αρκετά καλό controller για να παίξει αποδοτικά (εδώ και αυτοί που κοστίζουν 500-1000Ευρώ, σε raid 5 κάνουν μετρήσεις να δουν τι αποδίδουν).

@bluescorpion, κάνε το όλο το stripe block η 64 η 128k σαν σύνολο, μην το κάνεις περίπλοκο, γίνει κάτι και μετά τρέχεις! καλό θα ήταν να υπάρχει και 3ος δίσκος για να έχεις εκεί backup του λειτουργικού με norton ghost και αντίγραφα των αρχείων σου.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.