Jump to content

Aντιγραφη συστοιχιας RAID 5 σε ενα νεο δισκο.

andkokin

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Εχω εδω και τρια χρονια μια συστοιχια αποτελουμενη απο 4 500αρηδες δισκους δηλαδη 1,5 TB

καθαρο περιπου.

Μου ειχαν πει τοτε οτι οποιαδηποτε στιγμη το αποφασισω μπορω αλλαζοντας εναν εναν τους δισκους να βαλω πιο μεγαλους ασ πουμε 2TB εκαστος με τα σημερινα δεδομενα.

Βεβαια καταλαβα εκ των υστερων οτι κατι τετοιο δεν ειναι εφικτο, παρα το μονο που θα μπορουσα να κανω για να μεγαλωσω τα Giga ηταν να προσθεσω ενα η δυο ακομα ιδιους δισκους των 500 Gb.

Θα ηθελα να ρωτησω καποιον που να γνωριζει εαν μπορω να μεταφερω -cloning δε λεγεται?-το περιεχομενο της συστοιχιας σε ενα νεο δισκο και εαν εντελει γινεται θα ηθελα να ξερω με πιο προγραμμα?

Θα ρωτησει καποιος γιατι δε κανω μια εγκατασταση ολων απο την αρχη? Απλα ειναι τοσα πολλα που εχω εγκαταστησει που για να ξαναφερω το pc στα μετρα μου θα μου φαει μινιμουμ ενα χρονο -δε κανω πλακα, 16 ωρες δουλεια καθε μερα και δυο μικρα τεσσαρων και δυο ετων.

Ευχαριστω εκ των προτερων.

Η συστοιχία είναι hardware ή software RAID.

Αυτό το ρωτάω γιατί αν είναι software τότε πρέπει να γίνει μέσα απο το λειτουργικό (win, linux, etc)

Αν είναι hardware μπορεί να γίνει και εκτός OS.

Αν είναι software raid τότε πρέπει να χρησιμοποιήσεις τα εργαλεία του εκάστοτε λειτουργικού για να κάνεις cloning.

Αν είναι hardware τότε μπορείς να βάλεις κάποιο LiveCD πυ σου δίνει την δυνατότητα να το κάνεις αρκεί βέβαια να δει τους 4 500Gb δίσκους σαν συστοιχία Raid και όχι σαν 4 κοινούς δίσκους.

Σου προτείνω να δοκιμάσεις με το Acronis που μπορείς να κάνεις LiveCD

Η αλλιώς http://clonezilla.org/ που είναι το ίδιο περίπου.

Προσωπικά θα διάλεγα clonezilla μια και είναι open source :p

Αν έχεις και το λειτουργικό σύστημα στο raid τότε ο μόνος τρόπος είναι μέσω κάποιου cloning εργαλείου.

Με την προϋπόθεση ότι θα δεί τη συστοιχία θα γίνει κανονικά το cloning.

γτ να μη τη δει... μπορείς να περάσεις και δικούς σου drivers στα bootcd των εφαρμογών αυτών (acronis, ghost κλπ) για να δουν controllers κλπ που κανονικά ίσως δεν έβλεπαν...

φαντάζομαι ότι έχει κ λειτουργικό πάνω αλλιώς θα έκανε copy μέσα από τα win αν ήταν μόνο data...

• 1 year later...

Τα παιδια εχουν γινει 5,5 και 3,5 χρονων, τα βλεπω ελαχιστα λογο δουλειας (ντρεπομαι για αυτο) και αυτη τη στιγμη που γραφω εχω το μικρο αγκαλια και κανω ανακατασκευη της συστοιχιας μιας και ο ενας 500αρης βγηκε off!

Ευτηχως ειχα 2 500αρηδες καβαντζα για αυτο το ενδεχομενο.

Ελπιζω να πανε ολα καλα και να δουλευει και παλι.

Παντως τωρα ειναι επιτακτικη η αναγκη να κανω αυτο το cloning.

Η συστοιχία φανταζομαι οτι είναι software RAID αφου ο ελεγκτης βρισκεται πανω σε μια μητρικη Asus Deluxe PK5.

Tο λειτουργικό σύστημα (vista) ειναι πανω στο raid 5.

Στον εναμισυ χρονο που μεσολαβησε το μονο που εκανα ηταν να κατεβασω το "Acronis True Image Home 2010" σπασμενο και βρισκεται εγατεστημενο πια στη συστοιχια.

Δουλευοντας στο λιγο ειδα οτι εχει επιλογη Clone Mode. Tρεχοντας εχει source disk(βλεπει το C: τη συστοιχια δλδ και καταλαβαινει οτι ειναι raid 5) και destination disk.

Λεω να το επιχηρησω αλλα εχω ενα δυο αποριες, για αυτο εαν καποιος ξερει ας με βοηθησει.

Εχω ενα φρεσκο wd 2tb. Θα Θελει πρωτα διαμορφωση η κανω λαθος? (Εχω αγνοια).

Εαν τελικα πανε ολα καλα και το Acronics κανει αυτο που λεει τοτε ανοιγοντας ξανα το pc θα πρεπει να μπω στο BIOS και να διαλεξω να κανει boot απο το νεο δισκο, σωστα?

Και τελος στο ενδεχομενο οτι ανοιγουν τα vista πως θα ξερω οτι ολα ειναι οκ με το λειτουργικο και δε θα κρασαρει?

Με το να δοκιμασω αυτα που κανω συνηθως στο pc ειναι ενας τροπος να καταλαβω οτι ειναι οκ? Υπαρχει καποιο διαγνωστικο?

Ενα ειναι σιγουρο οτι η συστοιχια θα παραμεινει για λιγο μεχρι να σιγουρευτω και μετα θα τη σπασω.

Εαν μπορειτε βοηθησετε σας παρακαλω!

άσε το σύστημα να ολοκληρώσει το rebuild χωρίς να κάνεις restart ή shut down γιατί λόγω λειτουργικού μπορεί να στο βγάλει degrayed, δεν θα έχει χάσει κάτι απλά θα πρέπει να στήσεις λειτουργικό αλλού για να ξανακάνεις rebuild.

καλό κουράγιο....

α) Δε θέλει διαμόρφωση. το ακρονις θα κάνει τη δουλειά.

β) ναι πρέπει να επιλέξεις τον δίσκο που έγινε το cloning. Πριν σπάσεις τη συστοιχία, τσέκαρε ότι τα όλα τα αρχεία σου είναι οκ στον νέο δίσκο και ότι όντως κάνεις boot από τον νέο δίσκο. (Με άλλα λόγια μετά το clone βγάλε τους δίσκους που είναι στην συστοιχία και έλεγξε ότι όλα λειτουργούν οκ με τον δίσκο που έχεις)

Τελικα ολα καλα.

Το rebuild της συστοιχιας κρατησε 17 ωρες και ολα επανηλθαν.

Με το που γυρισα σπιτι (πριν 3 ωρες) δοκιμασα το cloning με το Acronics και σε 2 ωρες παρα κατι τελειωσε.

Αυτη τη στιγμη σας γραφω απο το νεο μου δισκο C:.

Με το που ανοιξαν τα vista ολα ηταν στη θεση τους, ακομα και τα διασπαρτα εικονιδια της επιφανειας εργασιας.

Περιμενα μεγαλυτερη ταλαιπωρια.

Ευχαριστω ολους οσους με βοηθησαν.

Αυριο πρωτα ο θεος, θα δοκιμασω αυτα που κανω συνηθως για να σιγουρευτω.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.