Jump to content

Dell 2209WA & burn-in

zomg

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Με αφορμή αυτό http://thelab.gr/showpost.php?p=1062825954&postcount=500 καθώς και προσωπικό συμβάν.

Περιληπτικά η Ιστορία.

Κάπου Σεπτέμβρη-Οκτώβρη 2009 αποφάσισα μετά τα τόσα θετικά σχόλια σε πάμπολα fora & reviews να πάρω την DELL 2209WA. Η οθόνη όντως σε σχέση τιμής-απόδοσης είναι top αλλά:

> Μου έρχεται η οθόνη. Είχε κάτι στάμπες αριστερά & πάνω αριστερά σαν burn-in.

Την στέλνω πίσω στα καπάκια.

>Μου έρχεται η 2η οθόνη. Δεν ήταν στο original κουτί ούτε είχε παρελκόμενα. Ήταν σε μια πολύ μεγάλη κούτα με κάτι μεγάλα φελιζόλ-κάτι προστατευτικά. Πιθανώς να ήταν επισκευασμένη(άλλη) κάτι το οποίο δεν με ενοχλούσε, αλλά: είχε 2 καμμένα pixel και ένα που πρέπει να ήταν κολλημένο. Την στέλνω πίσω στα καπάκια.

>Μου έρχεται η 3η οθόνη. Όλα καλά όλα ωραία για 2-3 μήνες. Μετά άρχισαν όλα τα περιέργα. Άπειρα burn-in, για τα οποία θα γράψω στην συνέχεια.

~Btw πριν την Dell είχα μια LG 22WTQ η οποία μου ήρθε με θολούρες πάνω αριστερά και έφαγε και αυτή αντικατάσταση. Την 2η την πούλησα και πήρα την DELL.

~Και οι 3 οι DELL πέρα από τα προαναφερθέντα προβλήματα δεν είχαν ούτε backlight -πώς λέγεται- πρόβλημα, ούτε τίποτα περίεργα χρώματα στις άκρες.

~Σκέφτηκα ακόμη μήπως είχε πρόβλημα η vga μου η τα καλώδια, αλλά αφού δοκίμασα όλες τις οθόνες σε διαφορετικά pc και με διαφορετικά καλώδια, τελικά διαπίστωσα πως δεν έπαιζε κάτι τέτοιο.

Πάμε στα burn-in τώρα. Γενικά ήξερα πως κυρίως οι plasma το εμφανίζουν, αλλά να που συμβαίνει και στις lcd κάτι που δυστυχώς βιώνω καθημερινά. Γενικά τι πρέπει να κάνει κάποιος για να αποφύγει το burn-in το γνωρίζω.

> Προφύλαξη ή κλείσιμο οθόνης όταν δεν χρησιμοποιείται ώστε να μην μένει η εικόνα σταθερή. Γενικά αποφυγή εικόνων η σημείων εικόνων που δεν αλλάζουν για πολύ ώρα. Π.χ. σε μια plasma δεν βλέπουμε το ίδιο κανάλι για άπειρες ώρες χωρίς να κάνουμε zapping ή να την αφήσουμε να ξεκουραστεί γιατί παίζει να μας αφήσει burn-in το λογότυπο του καναλιού πάνω αριστερά-δεξιά.

Πάμε τώρα στην DELL 2209WA. Μετά από 2-3 μήνες χρήσης μου εμφανίζει μια κάθετη γραμμή burn-in η οποία ήταν η άκρη από το toolbox του photoshop. Μετά από λίγο καιρό, έτυχε να παίζω κάποιο παιχνίδι σε windows mode, μου εμφανίζει πάλι burn-in στις άκρες του παραθύρου του παιχνιδιού. RMA δε ψηνόμουν να μπω στη διαδικασία να ασχοληθώ + πολύ φοβόμουν πως και νέα να μου στέλνανε, με τη γκαντεμιά που με δέρνει, πάλι κάποιο πρόβλημα θα είχε, οπότε αυτή τη φορά είπα να δοκιμάσω να την φτιάξω μόνος.

Μετά πολύ ψάξιμο αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το: jscreenfix. Ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι να παίζει θόρυβο σε πολύ γρήγορη ταχύτητα μήπως και αναστήσει τα κολλημένα η ανενεργά pixel. Έτσι μια μέρα το άφησα για μπόλικη ώρα να παίζει μήπως αλλάξει τίποτα. Για την εφαρμογή συνιστούσαν να την αφήσεις να παίξει θόρυβο μόνο κάτω από την προβληματική περιοχή. Το έκανα αυτό, όντως διορθώθηκε η περιοχή, αλλά μετά μου έμεινε burn-in γύρω από το παράθυρο του jscreenfix. Ε μετά το άφησα για ώρες να παίζει fullscreen και τα έφτιαξε τα πράματα. Προσωρινά. Ανά διαστήματα από τότε εμφάνιζε burn-in και έτρεχα το πρόγραμμα μέχρι να το επιδιορθώσει. Όσο περνούσαν οι μήνες. τόσο πιο συχνά το εμφάνιζε μέχρι που τελικά το πρόγραμμα δεν μπορούσε να το διορθώσει. Τότε αποφάσισα να χρησιμοποιήσω κάποια άλλη εφαρμογή. Μετά από μπόλικες δοκιμές, κατέληξα στο Pixel Protector. Αυτό ουσιαστικά έχει διάφορα video και ένα από αυτά παίζει πάλι θόρυβο, αλλά σε σχέση με το jscreenfix, ασπρόμαυρο και με κόκκους μεγαλύτερου μεγέθους. Μετά από πολλές ώρες κατάφερε να αφαιρέσει πολλές από τις γραμμές της οθόνης, αλλά κάποιες που δεν μπόρεσε τις θόλωσε και αυτές παραμείνανε.

Η θολούρες παρέμειναν από τότε, το Pixel Protector δεν το ξαναχρησιμοποίησα γιατί φοβήθηκα μην εμφανιστούν και άλλες, αλλά να που εμφανίστηκαν από μόνες τους. Από τον Φεβρουάριο η οθόνη έβγαλε και άλλες θολούρες και εμφανίζει καθημερινά burn in από γραφικά του photoshop το οποίο χρησιμοποιώ συχνά και από παιχνίδια όποτε παίζω σε windows mode. Αυτές οι γραμμές είναι κάθετες και γίνεται ένας χαμός στο αριστερό μέρος της οθόνης. Άλλοτε υποχωρούν όταν κλείσω την οθόνη για πάρα πολλές ώρες και άλλοτε τρέχω το jscsreenfix. Η φάση είναι πως άμα κάποιες γραμμές πέφτουν πάνω σε θολούρες, παίζει μετά να φύγει ή να μειωθεί και η θολούρα, αλλά θολούρα που δεν έχει τίποτα πάνω δεν φεύγει. Για να φύγουν οι θολούρες, some say πώς πρέπει να γίνουν τα εξής, ένα ή όλα μαζί:

1. παίξιμο θορύβου (jscreenfix π.χ.) για πολλές μέρες

2. κλείσιμο οθόνης για πολλές μέρες

3. ένας λέει άφησε ένα λευκό wallpaper στην οθόνη για μέρες και μετά χάθηκαν οι θολούρες

4. μασάζ στην προβληματική περιοχή με μαλακό πανί το οποίο άμα δε γίνει σωστά ή είσαι γκαντέμης θα γίνει πολύ χειρότερα

Και στις 3 πρώτες περιπτώσεις υπάρχει ο παράγοντας "πολλές μέρες". Εγώ δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα να το δοκιμάσω αυτή την εποχή και μασάζ δεν ψήνω ντίπ. Ίσως άμα τα έκανα να έφτιαχνε μιας και κάθε μέρα με βγάζει burn-in και όταν την κλείνω και πέφτω για ύπνο πολλά από αυτά φεύγουν. Πολλά όμως μένουν και μαζί και μια περιοχή με θολούρα.

Για το τι φταίει, πολλά με προβληματίζουν. Η εικασία μου είναι πως πολλά από τα panel της LG έχουν πρόβλημα. (LG panel φοράει η εν λόγω DELL) Βρήκα και σε άλλα fora άτομα να έχουν τέτοια προβλήματα, αλλά όλοι τους λέγαν στεγνά RMA χωρίς κάποιος να αναλύει. Από κει και πέρα 2 πράματα που ίσως να συνέβαλαν στο σημερινό χάλι.

> Πάντα είχα ένα γκρι wallpaper. Όχι σχέδια πάνω και ιστορίες, απλά ένα γκρι χρώμα. Το wallpaper αυτό το είχα χρόνια σε bus-class οθόνες και ποτέ δεν είχα πρόβλημα.

>Brightness και contrast είχα 70/70. (πλέον έχω κάπου στα 20/20 μιας και έτσι με βολεύει για να πετυχαίνω όσο πιο σωστές εκτυπώσεις γίνεται) Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό το 70/70 σε συνδυασμό με το γκρι wallpaper επηρέασαν, αλλά και πάλι σε μούφα οθόνες που είχα περισσότερη φωτεινότητα δεν είχα κανένα πρόβλημα.

Γενικά μου φαίνεται αδιανόητο και απαράδεκτο για μια τέτοια οθόνη (δεν είναι top προς θεού) να πρέπει να ανησυχώ για το brightness/contrast της ή να πρέπει να αλλάζω wallpaper συχνά (τα σιχαίνομαι) ή δεν ξέρω τι άλλο για να μην μου βγάζει burn in. Δεν ξέρω άμα βρω χρόνο/ευκαιρία να δοκιμάσω κάποιους από τους παραπάνω τρόπους διόρθωσης καθώς δεν ξέρω στα σίγουρα άμα όντως βοηθάνε ή μακροπρόθεσμα την χειροτερεύουν. Αν και το μυαλό μου κατακεραυνώνεται από την λέξη RMA, όπως προανέφερα φοβάμαι να το ρισκάρω μήπως μου τύχει οθόνη με περισσότερα προβλήματα. (και δεν ξέρω άμα θα μου την ξαναλλάξουν)

Εν κατακλείδι, αν έχετε παρόμοια προβλήματα και έχει λήξει η εγγύηση της οθόνης σας, δοκιμάστε το jscsreenfix ή κάτι παρόμοιο (με δικιά σας ευθύνη) μιας που όπως είπα κάνει δουλειά. (ελπίζω μαζί με τη δουλειά να μην κάνει και ζημιά όμως)

Τέλος, άμα είχε αντιμετωπίσει κάποιος κάτι παρόμοιο και το επέλυσε, ή έχει να προτείνει κάτι άλλο που δεν το έχω είδη γράψει, ας το πει.

Cheers~

• 3 years later...

Ξεθάβω μιας και η δική μου 2209WA αποφάσισε να εμφανίσει μία λεπτή κάθετη γραμμή, και προέρχεται σίγουρα από αυτή μιας και το κάνει και στο boot time - bios, ακόμα και στο self test mode.

Η γραμμή είναι περίπου όπως [ame=http://www.youtube.com/watch?v=IkX3KmC7f8A]αυτή [/ame], μόνο που στην δική μου περίπτωση είναι πράσινη και στο κέντρο.

Απ'ότι διάβασα είναι πιθανότατα πρόβλημα στο πανελ, η αλλαγή του δεν αξίζει τον κόπο φαντάζομαι.

Έχει κανείς κάποια άλλη ιδέα - πληροφορία - εμπειρία ή την :bye: ;

Πήρα τηλ. ενημερωτικά στην dell για να μάθω το κόστος επισκευής (στην ουσία αντικατάστασης επειδή η dell δεν επισκευάζει) εκτός εγγύησης.

Μόλις 337€. Λίγο πιο ακριβή απ'όσο έκανε καινούρια πριν 4 χρόνια.. :suicide2:

Και εμενα 2/2 (ή μαλλον 3/3) βγηκαν με καποιο προβλημα.

Η 1η ειχε εξαρχης stuck pixels στο κεντρο, εκανε ενα ελαφρο buzzing και μετα απο 2-3 χρονια χρησης εμφανισε burn in κατω αριστερα.

Η πρωτη αντικαταστασης ηταν DOA. Fail.

Η 2η αντικαταστασης, δεν εχει buzzing και νεκρα πιξελς, αλλα εχει εμφανισει 2 burnt spots, ευτυχως πανω-πανω. Πλεον ειμαι και εκτος εγγυησης.

Πριν ημουν με μια LG ποσων ετων, η οποια δεν εχει τιποτα. Οπως και πολλες αλλες οθονες φιλων κτλ. Μου φαινεται εντελως εξωφρενικο να δινεις τοσα χρηματα και να εχει τοσα θεματα. Και δεν ειναι μονο η 2209, βλεπω πολλα μοντελα της dell εχουν τα προβληματα τους.

Αν δεν ειχε η dell την πιο βολικη αντικατασταση του κοσμου (courier, σπιτι, 2 οθονες σε 2 μερες) δεν προκειται να ξαναγοραζα ποτε στην ζωη μου. Πλεον θα το σκεφτω. ΠΟΛΥ.

Είδα burn-in και νόμιζα ότι θα δω τίποτα ακουστικά :suicide2:

Και εδώ με LG και δεν είχα ποτέ το παραμικρό πρόβλημα χρησιμοποιώντας τες σαν κλασσικές CRT.

Νομίζω ότι έκανες στο panel σου όλα τα χατίρια. Ελαττωματικό ήταν εξ αρχής το panel και έγραφες χρόνο μέχρι να σε αφήσει.

Γενικά με LG δεν είχα ποτέ θέμα ποιότητας αλλά με έχει χαλάσει πάρα πολύ που μείωσαν την εγγύηση από τα 3 στα 2 χρόνια μαζί με αρκετούς άλλους κατασκευαστές (ουστ στα καρτέλ)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.