Jump to content

Cpu & θερμοαγωγιμη πάστα (Thermal compound )

Havic

Recommended Posts

Θέλω μια βοήθεια για την επιλογή κατάλληλης θερμοαγώγιμης πάστας και την εφαρμογή της, είπα μια που έψαξα και είδα κάποια πράγματα να τα ποστάρο μπας και χρειαστούν και σε κανέναν άλλον, αλλά θα ήθελα και την γνώμη όσων κάνουν τέτοια (απαράδεκτα & κολασμένα :p) πράγματα συχνά, οκ διαδικασία ανοίγουμε το pc αποσυναρμολογούμε, καθαρίζουμε την παλιά πάστα (από την cpu και την ψυχτρα), βάζουμε την νέα πάστα (σε μικρή ποσότητα ,όχι πολύ μικρή αλλά ούτε πάρα πολύ μεγάλη καθώς θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε,ομοιόμορφα και χωρίς κενά), κουμπώνουμε την ψύχτρα και συναρμολογούμε...και ο θεός βοηθός!

Εμένα με ενδιαφέρει να αλλάξω την πάστα της cpu και gpu από το Acer 5024WLMi, οι idle θερμοκρασίες που πιάνει είναι 48°-50° για τον σκληρό και 51° για την cpu και σε φόρτο σκληρός έως 54° και 73° cpu, όταν είχα win έκανα undervolting και ήμουν μια χαρά αλλά τώρα σε linux θα το επιχειρήσω κάποια άλλη στιγμή.

Περί θερμοαγωγιμης πάστας ποια μάρκα? γενικά είδα να αναφέρουν την Αrctic silver αλλά ποια?

1. Ματριχ
  2. AS 5
  3. Ceramique (μάλλον όχι αυτή...αφού κράζουν τις κεραμικές)

Περί εφαρμογής διάβασα τρεις τρόπους,ποιος είναι καλύτερος?

1. Βάζουμε μια γραμμή στην άκρη της cpu και μια κάρτα (π.χ. τηλεκάρτα) την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλοι την επιφάνεια της cpu, μετά βάζουμε πάνω την ψύχτρα και συναρμολογούμε.(μάλλον αυτός).
  2. Βάζουμε μια γραμμή στη μέση και κουμπώνουμε την ψύχτρα.
  3. Βάζουμε μια κουτσουλιά στη μέση και κουμπώνουμε την ψύχτρα.
  4. Κάποιος άλλος τρόπος?

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=o7rPqCvCt0g]Video 1[/ame], [ame=http://www.youtube.com/watch?v=fRRWbQUqW1Y]Video 2[/ame]

Σε περίπτωση που είστε ατσούμπαλος και καταστρέψετε τις βίδες δείτε εδώ και βίδες ίσως βρείτε έδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Thanks in advance!

Την ceramique θα παρεις που ειναι διηλεκτρικη μιας και για λαπτοπ πρεπει να προτειμουνται οι διηλεκτρικες(το γιατι δεν το ξερω),αν και στο δικο μου που εχω βαλει την as5 δεν ειχα κανενα προβλημα.Απλομα κανε οπως γουσταρεις,απλα να εχει μια λεπτη ομοιομορφη στρωση θελει.Btw μια χαρα θερμοκρασιες εχεις για λαπτοπ.Το δικο μου βαραγε 100αρια και την αλλαξα.

εγω χρησιμοποιω την ceramique και θα στην προτεινα και εσενα γιατι δν ειναι ηλεκτρικα αγωγιμη οπως ανεφερε και ο φιλος στο προηγουμενο ποστ.Σχετικα με τον τροπο που θα την βαλεις,προτιμω τον τροπο της μπιλιτσας γιατι ετσι δεν αιχμαλωτιζονται φουσκαλες αερα αναμεσα στην ψυκτρα και στον cpu.

Και οι τρεις (απ'οτι λέει στο site) δεν είναι ηλεκτρικά αγώγιμες, στην AS5 αναφέρουν μόνο ότι παρόλο που δεν είναι ηλεκτρικά αγώγιμη δεν θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με σημεία οπού μεταφέρουν ηλεκτρισμό όπως pins, αλλά διαβάζοντας από δω και από εκεί αναφέρουν ότι η AS5 μειώνει περισσότερο την θερμοκρασία, ακόμα και στο site της AS η ceramique εμφανίζεται να είναι η χειρότερη.

• matrix 2 to 12 degrees Celsius lower CPU full load core temperatures than standard thermal compounds,
  • AS5 3 to 12 degrees centigrade lower CPU full load core temperatures than standard thermal compounds,
  • ceramique 2 to 10 degrees centigrade lower CPU full load core temperatures than standard thermal compounds

οπότε υπάρχει κάποιος άλλος λόγος για να επιλέξω κάποια? να το πω αλλιώς γιατί δουλείες είναι η κάθε μια? τι διαφορές έχουν? υπάρχει καμία άλλη μάρκα καλύτερη?

Not Electrically Conductive:

Arctic Silver 5 was formulated to conduct heat, not electricity.

(While much safer than electrically conductive silver and copper greases, Arctic Silver 5 should be kept away from electrical traces, pins, and leads. While it is not electrically conductive, the compound is very slightly capacitive and could potentially cause problems if it bridges two close-proximity electrical paths.)

Τελικά λέω να βάλω την IC Diamond 7 που πρότεινε και ο x-treme, έριξα κλασσικά και λίγο ψάξιμο και σε αρκετά συγκριτικά είναι από τις καλύτερες,ο τρόπος εφαρμογής που λες Gregorypeg1000 είναι και αυτός που αναφέρεται στο site, η πρώτη ήταν η coollaboratory που είναι για ψύκτρες κατασκευασμένες ΜΟΝΟ από χαλκό και ΟΧΙ για αλουμίνιο. ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.